Jump to content

Саблазни и лоши примери који терају од цркве?... Разочарани свештеници, теолози, народ - КАКО ПОМОЋИ?

Guest - . . .-

Препоручена порука

On 20. 8. 2012. at 22:29, drvce рече

Smatram da slikar moze da uziva u slikama, pesnik moze da bude ponet pesmom, astronom moze da bude zadivljen poznatim svemirom, madjionicar voli da bude impresioniran dobrom iluzijom... iako svako od njih poznaje mehanizme funkcionisanja ili izazivanja emocija. Insistiranje na mistici, mi se nikako ne dopada. Namerno praviti misteriju oko necega, davati mu vaznost precutkivanjem, izostavljanjem pojedinih slova ili utegnutom uniformom mi je bezvezno.

Наравно, имаш право на свој укус.

Можда се ни мени лично не то не допада, али језик цркве и језик који описује сусрет са Богом је веома "мистичан" (мада је православније рећи "символичан"), метафоричан, амбивалентан, вишезначан, загонетан, заводљив.

Погледај само Светог Дионисија Ареопагитиа или Симеона Новог Богослова, мада су готово сви оци писали у таквим манирима, када није могло другачије.

И језик самог Новог Завета је често пута загонетан.

И не ради се о "немерном", већ о неизрецивости, немогућности да се све саопшти.

Као што рече Ведран: Црква је као учитеље препознала људе који су имали висок метафорично.алегоријско-вишезначан језик.

Сад, друга је ствар што је то нама "безвезе". Штошта је људима безвезе.

Кажем, треба труда да се буде хришћанин, не могу нам све други сажвакати и дати да ми само прогутамо.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 355
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 20. 8. 2012. at 22:35, Vaske рече

Мислим да си ово погрешно схватио, није ствар у томе да се мистификује, већ да се не потроши у језику који још није зрео да да праву ријеч.

Извини Лаки што упадам!

Upravo se razummemo, samo sto smatram da ne moze da se potrosi jezikom, cak ni kad je sasvim objasnjeno. I dalje kad pogledam u nebo imam snazan oscaj da se sunce krece po nebu, bez obzira sto znam da nije tako. To sto su mi napisali i razjasnili sta se desava nikako ne umanjuje moj utisak. To sto znamo da ce simetricno lice da bude dozivljeno kao prijatno ne umanjuje dozivljaj lepote...

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

On 20. 8. 2012. at 22:41, Иван Цветковић рече

Мислим да је Лаки дужан да појасни термин "мистицизам", тј. термин "тајна" у Цркви

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1345502511' post='696530]

оде тема у ментални аут :)

Хоћу, биће тема о томе, обећавам.

Сад смо већ доста спамовали :)

Подели на овим сајтовима

On 20. 8. 2012. at 22:40, Лазар Нешић рече

Кажем, треба труда да се буде хришћанин, не могу нам све други сажвакати и дати да ми само прогутамо.

Aferim!

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1345502511' post='696530]

оде тема у ментални аут :)

Само још да крену youtube клипови и крај... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1345502629' post='696534]

кад смо већ код тога, убијте у појам почетника философирањем :D

Nije teska hrana za pocetnika :D!

Подели на овим сајтовима

On 20. 8. 2012. at 22:41, drvce рече

Upravo se razummemo, samo sto smatram da ne moze da se potrosi jezikom, cak ni kad je sasvim objasnjeno.

Управо се не разумијемо, а мислим да је тренутно немогуће да ти то сада појасним. Нека то остане за неку сретнију прилику.

• Волим 1

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1345502629' post='696534]

кад смо већ код тога, убијте у појам почетника философирањем :D

Е, сад и ти:

нема овде философије, све је врло јасно речено.

Једино сам мало ја можда философирао тиме да се одбрани и друга страна саопштавања Јеванђеља свету и народу, а то је и "философски" језик! Мада, није то философија, то је језик неких отаца; мало тежи, али ипак црквени.

Можда није права тема за то, али нисам могао да одолим :D

Подели на овим сајтовима

On 20. 8. 2012. at 22:49, Ведран рече

Лазо зато покупи своје ствари и бегај....и молим те без „философирања“

Јес и обавезно, кад будеш кусо кајгану из таве, потури феноменолугију духа под њу да ти не прогори мушему. gringrin

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

ако (не)верник не прихвата твој став, манипулиши га емотивно или логички док из љубави према ближњем не прихвати све као једину истину :)

успут се увреди ако није расположен за разговор о вери, запрети укидањем љубави ;)

Подели на овим сајтовима

On 20. 8. 2012. at 22:53, Vaske рече

Јес и обавезно, кад будеш кусо кајгану из таве, потури феноменолугију духа под њу да ти не прогори мушему. gringrin

Хахаха, тако је, то је то ... :nene:

(Убиће ме Меда што више спамујем ову тему, прекидам, уозбиљите се момци!...)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...