Чунга Лунга Написано Јул 13, 2017 Пријави Подели Написано Јул 13, 2017 Волим да слушам/читам предавања епископа Григорија. Иначе, зашто је он сада ошишан и кратке браде, а раније је изгледао као монах? Монаси се не шишају и не брију, ваљда... Он сада више није монах, пошто је епископ? То може тако? Солидарност ће спасити свет. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
виноградар Написано Јул 13, 2017 Пријави Подели Написано Јул 13, 2017 пре 3 минута, Марина Савковић рече Волим да слушам/читам предавања епископа Григорија. Иначе, зашто је он сада ошишан и кратке браде, а раније је изгледао као монах? Монаси се не шишају и не брију, ваљда... Он сада више није монах, пошто је епископ? То може тако? Има неколико година како се владика ошишао и скратио браду. Разлог за то не знам. Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јул 13, 2017 Пријави Подели Написано Јул 13, 2017 Вруће у Требињу кад си чупав.... александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Чунга Лунга Написано Јул 13, 2017 Пријави Подели Написано Јул 13, 2017 Ја сам мислила да монах мора да има дугу косу и браду. Зато не контам ово... Исто тако сам прошле недеље видела свештеномонаха, који је дошао као гост у нашу цркву да служи Свету Литургију, па када је скинуо своју црну капу (можда има свој назив, али га ја не знам па ћу је назвати капом са оним доле до струка што виси преко леђа), оно нека фенси фризура - скроз кратка са страна, а горе нешто дуже, са гелом или шта је већ ставио на косу да изгледао онако као да је допливао до цркве. Лично ми не смета, само не знадох да монах сме тако да изгледа као што свештеник изгледа. Солидарност ће спасити свет. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rašo Написано Јул 23, 2017 Пријави Подели Написано Јул 23, 2017 23. ЈУЛА 2017. Света Литургија у Саборном храму у Требињу У Саборном храму у Требињу Свету Литургију служио је игуман дечански Сава(Јањић), уз саслуживање свештеника ЦО Требиње и учешће Епископа ЗХиП Григорија. Послије читања Светог Јеванђеља, игуман Сава се окупљеном вјерном народу обратио надахнутом бесједом. http://eparhija-zahumskohercegovacka.com/?p=30400 александар живаљев and ana čarnojević је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rašo Написано Јул 23, 2017 Пријави Подели Написано Јул 23, 2017 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
виноградар Написано Август 3, 2017 Пријави Подели Написано Август 3, 2017 Црква Светог Илије на Билећком језеру прославила крсну славу Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије служио је Свету архијерејску литургију у цркви Светог пророка Илије на Билећком језеру, поручивши са тог мјеста да људи треба да живе у тренутку радости и да буду спокојни као што је то чинио и светитељ који се данас прославља. Пророк Илија, био је, како је рекао владика, Божији човјек који је учинио велики број чудеса од којих је најзначајније затварање неба над Израиљем које је трајало три године и шест мјесеци, јер је безбожни цар био груб према народу, отевши виноград једном сиромаху. „У данашњем Јеванђељу прочитали смо једну занимљиву ријеч – кад сте тужни онда плачите и немојте да се плашите да плачете, а кад сте радосни онда се радујте. Та ријеч може да се протумачи и тако: ‘у злу се не поништи, а у добру се не понеси“, казао је владика Григорије. Треба да се живи, поручио је владика, онај тренутак који је актуелан – ако је туга да је спокојно поднесемо, а ако је радост да је понесемо у миру и спокојству – али да у њој живимо, а не да нам живот прође у бризи шта је било и шта ће бити. „То је оно што можемо да научимо и од Светог пророка Илије – да у сваком тренутку будемо с Богом и тада ћемо имати спокој да у сваком тренутку имамо саосјећај са онима који плачу и сарадост са онима који се радују“, додао је владика. Херцеговачки епископ је у бесједи напоменуо да ниједан човјек не треба да се понизи када му нешто не иде, али и да благодари када му иде. Он је казао да сви људи треба да посјете себе и погледају у своја срца и зажале за свако своје невјерство Богу и његовој правди, те да се затим поново усправе и стану на ноге, као што је то Бог учинио са Светим Илијом. Владика је честитао и крсну славу Хидроелектранама на Требишњици /ХЕТ/, за које је казао да су најважније предузеће у овом крају које храни и брани од глади све људе на овом поднебљу. Светог Илију честитао је и директор ХЕТ-а Гордан Мишељић, захваљујући се владици на обрабрујућим ријечима и упућујући честитке свим запосленим у овом енергетског гиганту. За све вјернике приређена је трпеза љубави. До цркве на Билећком језеру долази се чамцем од манастира Добрићево. Она може да прими мали број вјерника, с обзиром на конструкцију терена гдје је изграђена. А сам долазак до ње је, по свједочењу бројних вјерника, величанствен, јер се од пристаништа, кроз камењар и земљу, пење до храма посвећеног старозавјетном и новозавјетном пророку. Извор:Trebinjelive "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
виноградар Написано Август 21, 2017 Пријави Подели Написано Август 21, 2017 Преображење у Требињу – Света Литургија На сам дан Празника јутарње богослужење је почело у 8 часова. Светом архијерејском литургијом началствовао је Његово Блаженство Архиепископ охридски и митрополит скопски Г. Јован, уз саслужење Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа захумско-херцеговачког и приморског Г. Атанасија, Његовог Преосвештенства Епископа захумско-херцеговачког и приморског Г. Григорија и монаштва, свештенства и ђаконства наше епархије и других епархија СПЦ. Црква је била испуњена вјерним народом који се сабрао око Св. Тајни Христових. Послије читања Светог Јеванђеља, вјерном народу обратио се бесједом Архиепископ Јован. У Црквом прописано вријеме на богослужењу је у чин чтеца рукопроизведен Томислав Савић из Невесиња, а у чин ђакона рукоположен је Александар Црногорац из Гацка. Послије Свете Литургије, освећено је грожђе и преломљен је славски колач испред храма и у градској управи, након чега је славље настављено трпезом љубави у Епархијском дому. Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
виноградар Написано Август 21, 2017 Пријави Подели Написано Август 21, 2017 Бесједа Митрополита Јована http://eparhija-zahumskohercegovacka.com/audio/mitr_jovan_190817.mp3 http://eparhija-zahumskohercegovacka.com/ Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
виноградар Написано Август 21, 2017 Пријави Подели Написано Август 21, 2017 Преображење у Требињу – Освећење споменика Патријарху Павлу и Литија У вечерњим сатима, у порти храма, освећен је споменик Патријарху Српском Павлу, који је дар академског вајара Саре Николић из Београда, трудом Интеграл инжењеринга из Бања Луке и Републичког секретаријата за вјере владе Републике Српске. Послије вечерњег богослужења, одржана је Свечана литија улицама града у којој су учествовали Његово Блаженство Архиепископ охридски и митрополит скопски Г. Јован, Његово Преосвештенство Епископ славонски Г. Јован, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, Његово Преосвештенство умировљени Епископ захумско-херцеговачки и приморски Г. Атанасије, Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски Г. Григорије и монаштво, свештенство и ђаконство наше епархије и других епархија СПЦ. Бесједом и честиткама испред храма завршена је свечана литија. http://eparhija-zahumskohercegovacka.com/ "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
виноградар Написано Август 21, 2017 Пријави Подели Написано Август 21, 2017 Бесједа Епископа Григорија на освећењу споменика Патријарху Павлу http://eparhija-zahumskohercegovacka.com/audio/spomenik_patrijarhu.mp3 Бесједа Епископа Григорија послије Литије http://eparhija-zahumskohercegovacka.com/audio/poslije_litije.mp3 Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
виноградар Написано Август 30, 2017 Пријави Подели Написано Август 30, 2017 Празник Успења Пресвете Богородице – слава Манастира Тврдош На празник Успења Пресвете Богородице, славу Манастира Тврдош, Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ ЗХиП Григорије. Светој литургији су саслуживали умировљени Епископ Атанасије, игуман манастира Тврдош Сава и свештенство и монаштво наше епархије. Послије читања Светог Јеванђеља бесједом се вјерним обратио умировљени Епископ Атанасије. Велики број вјерног народа, нарочито дјеце, узео је учешће у Светом Причешћу. Послије Св. Литургије услиједила је Литија, а затим се пред Храмом преломио славски колач. Након ломљења славског колача бесједио је Епископ Григорије. Добри домаћини приредили су трпезу љубави за све присутне. http://eparhija-zahumskohercegovacka.com/ "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
виноградар Написано Август 30, 2017 Пријави Подели Написано Август 30, 2017 "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
виноградар Написано Август 30, 2017 Пријави Подели Написано Август 30, 2017 "Tamo daleko" and Поуке.орг инфо је реаговао/ла на ово 2 Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
виноградар Написано Октобар 27, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2017 27. ОКТОБРА 2017. Саопштење Већ смо сви навикли да име Небојше Вукановића везујемо за лажи. Бескрупулозне, нељудске. Ни овога пута није нас изневјерио: јуче је његово лагање и подметање, које је већ годинама управљено на Епархију захумско–херцеговачку, могло би се рећи, доживјело свој врхунац тврдњама да свештеници ове епархије служе помен пред усташким спомеником по налогу надлеженог епископа. Вукановић се, како таквој „моралној“ громади и приличи, послужио костима православних жртава тоталитарног терора 1944. год. као обичним средством да би још једном, по ко зна који пут, изнио нову лаж о Цркви и њеном епископу. А о чему је заправо ријеч? Од 1990. год на острву Дакса, код Дубровника, православни свештеници служе помен за пострадале православне жртве, међу којима је и православни свештеник Божидар Пиндовић. Поменуте жртве, без суда и суђења, крајем октобра 1944. сурово су ликивдирали партизани на подручју Дубровника и околине. Помен на том мјесту наши свештеници (Гуњић, Вукомановић, Спаић, Ковачевић) непрестано служе још од 1990. год. по благослову митрополита дабробосанског и администратора захумскохерцеговачког Владислава, јер прије 1990. године ни православни ни римокатолички свештеници нису могли служити помен партизанским жртвама. Епархија захумско–херцеговачка и приморска изражава запрепашћење количином мржње, тоталном заслијепљеношћу и спремношћу овог назовиновинара да се чак и овакве трагичне чињенице потпуно изврћу и безочно злоупотребљавају, а онда јефтино медијски пласирају, са само једним циљем – да би се нанијела штета нашој Цркви. Нека му то служи на част. ЦО Дубровник иEпархија Захумско-Херцеговачка и Приморска "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука