Душко Дугоушко Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Na zapadu recimo ima jako malo abortusa, jer žene koriste zaštitu i svesne su komplikacija abortusa.А женске пилуле? Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Они могу да се понашају како год хоће, али не могу да тврде да је било шта исправно, неисправо, боље, лошије, добро, зло итд. И то је чисто философско питање, нема везе с емоцијама. Толики генијални атеисти, екзистенцијалистички философи су се бавили тим питањем и осећања ту не играју никакву улогу... Ne možeš ni ti da tvrdiš njima da je bilo šta ispravno od onoga što ti smatraš.Ponašati se tako prema nekome ko nije hrišćanin,ne razume suštinu greha i nametati svoje viđenje tipa " Ja sam hrišćanin i znam šta je za tebe dobro, a ti ne znaš, pa ću ja sve jedno za tvoje dobro, protiv tvoje volje da ti zabranim da tvoriš greh" je u najmanju ruku drsko i pretenciozno.To me podseća na rimokatoličko viđenje stvari gde se rimkokat. crkva mešala i donosila jezive zakone i kazne za one koji nisu mislili kao oni.Inkvizicija. Па да ли си за легализацију убиства одраслих људи? Нема то везе са подржавањем убистава, само си против законске забране... Ovo je lažna pitanje dilema. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 А женске пилуле? Šta sa njima? “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 .mislise. I mene ujeo komarac baš na tom mestu, celo jutro se češkam. Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Па нико се и не противи овде кондомима. Папу прозивају због тога, али он се само обраћао својој пастви, није никоме наметао забрану продаје кондома... Ниси ме разумео. Нисам изрекла лични став ни о кондомима, ни о контрацепцији. И, дефинитивно сам за увођење закона којим би се забранио абортус. Само сам констатовала да би онда више водили рачуна о спречавању зачећа, и да је ЧАК И ЗА ОНЕ који кондом сматрају ђавољим изумом, контрацепција прихватљивија од абортуса. Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Ne možeš ni ti da tvrdiš njima da je bilo šta ispravno od onoga što ti smatraš.Ponašati se tako prema nekome ko nije hrišćanin,ne razume suštinu greha i nametati svoje viđenje tipa " Ja sam hrišćanin i znam šta je za tebe dobro, a ti ne znaš, pa ću ja sve jedno za tvoje dobro, protiv tvoje volje da ti zabranim da tvoriš greh" je u najmanju ruku drsko i pretenciozno.To me podseća na rimokatoličko viđenje stvari gde se rimkokat. crkva mešala i donosila jezive zakone i kazne za one koji nisu mislili kao oni.Inkvizicija.Ovo je lažna pitanje dilema. Није, та два твоја одговора су повезана. Зар онда треба да легализујемо убиство одраслих, ако је убиство деце легално? Пази, у Римском царству све до Константина Великог је било легално бацање здравих, рођених беба у смеће. Значи ли то да треба поново легализовати то, само зато што има неких људи који се не слажу с хришћанима, да не би било наметања морала (а то су скоро и причали неки атеисти етичари - да убиство здравих, рођених беба и није убиство јер оне нису особе)? У питању је нешто друго, а не наметање морала, а то је да је дете друга људска јединка, и да нико нема право да убије другу јединку. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Највећи проблем код оваквог стања је то што се шаље погрешна по(р)ука чим је легално, мора да ваља, па абортус некима пада лакше него вађење зуба... Pa ovo apsolutno nije tačno i nikad nije ni bilo. Ni u vremena kada se država mešala u sve i svašta putem krivičnog prava, nije postojala ideja da je dobro sve što nije zabranjeno. Laganje nije krivično zabranjeno, osim ako se njime javno ne ugrožava nečiji čast i ugled (uskoro će i ovaj izuzetak biti ukinut iz krivičnog prava)... pa opet niko normalan ne misli da laganje "valja". Varanje žene/muža nije krivično zabranjeno. Psovanje nije krivično zabranjeno. Nije zabranjeno da nekom ko ti kaže "Dobar dan" odgovoriš sa "Marš!". Itd... Nemojte da mešate moral i krivično pravo... nisu identični... krivično pravo jeste u neku ruku minimum morala... ali nije moralno, dobro i ispravno sve ono što nije zabranjeno krivičnim pravom.... daleko od toga... Анастасија је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Pa ovo apsolutno nije tačno i nikad nije ni bilo. Ni u vremena kada se država mešala u sve i svašta putem krivičnog prava, nije postojala ideja da je dobro sve što nije zabranjeno.Laganje nije krivično zabranjeno, osim ako se njime javno ne ugrožava nečiji čast i ugled (uskoro će i ovaj izuzetak biti ukinut iz krivičnog prava)... pa opet niko normalan ne misli da laganje "valja". Varanje žene/muža nije krivično zabranjeno. Psovanje nije krivično zabranjeno. Nije zabranjeno da nekom ko ti kaže "Dobar dan" odgovoriš sa "Marš!". Itd... Nemojte da mešate moral i krivično pravo... nisu identični... krivično pravo jeste u neku ruku minimum morala... ali nije moralno, dobro i ispravno sve ono što nije zabranjeno krivičnim pravom.... daleko od toga... Слажем се. Међутим ово су шкакљиве ствари попут нпр. наркотика. Када би се легализовали наркотици сигурно да би порасла рекреативна употреба тешких опијата (без утицања на свест људи евентуално би можда порасла чак толико да би то постално нормално колико алкохол и дуван)... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Они могу да се понашају како год хоће, али не могу да тврде да је било шта исправно, неисправо, боље, лошије, добро, зло итд. И то је чисто философско питање, нема везе с емоцијама. Толики генијални атеисти, екзистенцијалистички философи су се бавили тим питањем и осећања ту не играју никакву улогу... Naravno da mogu kao ateista da tvrdim da je neko ponašanje ispravno, neispravno, bolje, lošije, dobro, zlo, itd. Da ne pišem ponovo, samo ću kopirati tekst koji sam ranije ovde pisao (odgovor Ignjatiju na pitanje: Avocado,na osnovu cega vi ateisti odredjujete koji su zakoni dobri ili losi? Da li na osnovu neke filozofije ili cega vec ?) Ne mogu da ti odgovorim u ime svih ateista jer smo svi razliciti i nismo grupisani prema tome u sta verujemo, vec prema tome u sta ne verujemo... prosto, ne postoji ni jedan zajednicki stav za sve ateiste osim "Ne verujem da postoji Bog" (a i taj mnogi drugacije formulisu).... ali mogu da ti odgovorim za sebe. Pretpostavljam da mislis na zakonske odredbe koje su istovremeno i moralne... posto ima mnogo normi koje nemaju veze sa moralom vec su konsenzus tehnicke prirode (odredba da se vozi levom ili desnom stranom ulice) ili se jednostavno ocenjuju na osnovu korisnosti posledica koje ce proizvesti (da li ce porez da bude 18% ili 20%). Sto se morala tice, ocenjujem da li je nesto dobro ili lose potpuno isto kao i ti, osim sto nemam nikakav pisani moralni kod. Tacnije, da se ispravim, cvrsto verujem da i ja i ti na potpuno isti nacin donosimo moralne sudove - kroz licno osecanje toga sta je dobro a sta lose, razmatranje posledica nekog cina na druge, kao i samog cina i teznju da one cinove kojima se uvecava patnja ili neblagostanje drugih ocenimo kao nemoralne. Ti verujes da ti je ovaj osecaj za moralnu ocenu usadjen, ja verujem da je nastao evolucijom, tako sto su one zajednice u kojima ovakvi stavovi nisu pretezali sebe unistile, te su preziveli samo oni koji su imali ovakve, "moralne" gene. Siguran sam da ne mogu da te ubedim da tvoja sposobnost da nesto ocenis moralnim ili ne, ne potice od Boga ali sto se tvog pisanog moralnog koda (Svetog pisma) tice, mislim da imam solidne argumente koji ukazuju na to da svoj moral ne crpis iz njega. Prosto, Sveto pismo se moze tumaciti na razne nacine i nacin na koji ga ti tumacis vise govori o tebi nego o samom tekstu. Iz onih odredbi koje ces smatrati da su vazne i iz onih odredbi za koje ces traziti opravdanja ili ces ih jednostavno odbaciti jer "vise ne vaze" se dosta moze zakljuciti o tebi a ne o samom tekstu. Zato smatram da ne postoji nikakav objektivan moral. Jos nisam sreo nekog ko bi rekao na primer "nema nista lose u homoseksualizmu ali ga Bog zabranjuje, pa mu se i ja protivim". Prosto "ono sto hoce Bog" i "ono sto hoces ti" se nekako uvek poklapa (postoje cak i naucna istrazivanja na tu temu, doduse nisu bas preterano ubedljiva). Zato ti je lako da pomislis da svoj moralni kod crpis iz Biblije, zato sto zapravo Bibliju citas u skladu sa svojim unutrasnjim moralnim ubedjenjima... naravno neka recenica iz Biblije ce te pogurati na neku stranu, kao sto ce i mene i tebe pogurati ono sto su nas roditelji ucili kad smo bili mali... jer moralni kod koji nosis u sebi nije fiksiran. To je moje verovanje, moj stav i iskreno ga iznosim i prihvatam mogucnost da gresim, narocito u delu u kojem iznosim moje vidjenje kako ti funkcionises... te se nemoj ljutiti na mene ako gresim. Takodje prihvatam i to da nisam teolog i da je moje znanje o Bibliji i teologiji prilicno oskudno naspram mnogih koji ce ovo procitati... Dakle, da pojednostavljeno odgovorim na pitanje zasto je npr. ubistvo nemoralno: 1) neki unutrasnji (emotivni) osecaj mi kaze da je to pogresno 2) naucen (vaspitan) sam da je to pogresno 3) racionalno sam razmotrio moguce drustvo u kojem je ubistvo dozvoljeno i zakljucio sam da bi u takvom drustvu ukupna patnja ljudi bila daleko veca nego u drustvu u kojem je zabranjeno, te mi je ta opcija neprivlacna. Mislim da je svaki moj moralni sud kombinacija ova tri faktora ili bar jedan od njih. Анастасија је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Није, та два твоја одговора су повезана. Зар онда треба да легализујемо убиство одраслих, ако је убиство деце легално? Пази, у Римском царству све до Константина Великог је било легално бацање здравих, рођених беба у смеће. Значи ли то да треба поново легализовати то, само зато што има неких људи који се не слажу с хришћанима, да не би било наметања морала? У питању је нешто друго, а то је да је дете друга људска јединка, и да нико нема право да убије другу јединку, па ни мајка. Tvoj pokušaj da mi izvrneš reči i koncepciju onoga što sam napisal, neće ti uspeti.I kod ateista i kod hrišćana ubistvo odraslog čoveka je zlo.Samo nam se suštinski razlikuju odgovori na to zašto je ubistvo odraslog čoveka zlo. Ali kad je u pitanju abortus većina ateista nema ništa protiv istog ( mada naravno poznajem i one koji nikako nisu za abortus) e onda u takvoj situaciji nametati zakonom nešto je neplodonosno.Ne možeš nekome ko ne poznaje suštinu greha zabraniti da ga čini.Za ateiste abortus uglavnom i nije greh s toga treba odabrati drugačiji pristup, a ne mahati okolo i vikati " Abortus je ubistvo ji greh", a da taj nije u stanju da razume zašto je abortus ubistvo i greh.Treba naći najbolji mogući način da se stopa abortusa drastično smanji a to zabraniti nekom, ko ne razume zašto ne treba lišiti života biće koje još nije rođeno, je uzaludan posao sa te tačke gledišta ( verske). Avocado је реаговао/ла на ово 1 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 E, a ko to ovde podržava abortus od hrišćana ? Ja? Neće biti.To što ne podržavam zabranu abortus au smislu nekakvih zakona , ne znači automatski da podržavam abortuse. па ајде објасни... како си против забране...а јеси против... како мислиш да се не дешава нешта'..ако не забраниш.. Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Za ateiste abortus uglavnom i nije greh s toga treba odabrati drugačiji pristup, a ne mahati okolo i vikati " Abortus je ubistvo ji greh", a da taj nije u stanju da razume zašto je abortus ubistvo i greh.Treba naći najbolji mogući način da se stopa abortusa drastično smanji a to zabraniti nekom, ko ne razume zašto ne treba lišiti života biće koje još nije rođeno, je uzaludan posao sa te tačke gledišta ( verske). Jedan od napoznatijih (verbalno-agresivnih) ateista - pokojni Christofer Hitchens je bio protiv abortusa... zabrana abortusa nije versko pitanje... svakako si u pravu... tvrdnja da je nešto greh ateistima ne igra nikakvu ulogu... Анастасија је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Слажем се. Међутим ово су шкакљиве ствари попут нпр. наркотика. Када би се легализовали наркотици сигурно да би порасла рекреативна употреба тешких опијата (без утицања на свест људи евентуално би можда порасла чак толико да би то постално нормално колико алкохол и дуван)... Na osnovu čega misliš da bi sigurno porasla rekreativna upotreba? Ja zaista ne poznajem nekog ko želi da se drogira ali se ne drogira zato što je zabranjeno... ili zato što ne može da nabavi... pošto može uvek da se nabavi... Upotreba alkohola i duvana se smanjuje... upravo kroz uticanje na svest ljudi, kao i kroz zakonsku kontrolu (povećanje) cena... ne putem nekakvih zabrana i prohibicija. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 па ајде објасни... како си против забране...а јеси против... како мислиш да се не дешава нешта'..ако не забраниш.. Objašnjavam sve vreme. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 па док се ти убјеђујеш са њима...једно хиљаду деце има да буде поклано.. али битно је да твоја савест..буде мирна.. Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука