Jump to content

CERN: Pronađena Božija čestica (Higsov bozon)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Сад прочитах да су они преносици електромагнетне силе међу честицама које чине материју а то су кваркови и лептони којима фотони не припадају, већ су они бозони. 

Све честице су материја. Они(честице) су основ материје. Неке честице преносе силу(енергију), неке раде неке друге свари. То је стандардни модел који је до сада најдоказани. Могуће да ће бити промена нико не зна. 

Фотони су честице маатерије које преносе електромагнетну енергију/силу. Не знам коју терминологију да користим.. јбт... 

Foton je "stvar". Bozon. Možda i može da se klasifikuje pod "materiju", ali verovatno je bolje da ga prosto zovemo "stvar". Čitavu priču sam počeo zbog toga što se fotoni pogrešno smatraju "energijom". Fotoni možda i mogu da budi "materija" (jer materija i nije baš tako precizan pojam), ali fotoni sigurno nisu energija. Kada se anihiliraju čestica i antičestica, nastaju (najčešće) fotoni, a ne nekakava "energija koja gradi materiju".

Фотони су материја без масе. Не знам шта је ту проблем. Као и неутрино рецимо... Да би нешто било материј не мора да поседује масу.... 

Ја нисам ни реко да су "енергија која гради материју" јер енергија не гради материју већ је особина материје. 

Узми часком објсани овде стандардни модел атома и све његове честице.... и која честица шта ради... ако те не мрзи. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Foton je "stvar". Bozon. Možda i može da se klasifikuje pod "materiju", ali verovatno je bolje da ga prosto zovemo "stvar". Čitavu priču sam počeo zbog toga što se fotoni pogrešno smatraju "energijom". Fotoni možda i mogu da budi "materija" (jer materija i nije baš tako precizan pojam), ali fotoni sigurno nisu energija. Kada se anihiliraju čestica i antičestica, nastaju (najčešće) fotoni, a ne nekakava "energija koja gradi materiju".

Што је заправо гама зрачање, најопаснија радиоактивност. А шта се дешава приликом анихилације два фотона, пошто је он и честица  и античестица? 

Све честице су материја. Они(честице) су основ материје. Неке честице преносе силу(енергију), неке раде неке друге свари. То је стандардни модел који је до сада најдоказани. Могуће да ће бити промена нико не зна. 

Фотони су честице маатерије које преносе електромагнетну енергију/силу. Не знам коју терминологију да користим.. јбт... 

Али честице материје чине кваркови и лептони. Осим ако под материјом мислиш све што се назива честицом, све постојеће, све што око види, ухо чује, све што знамо једном речју. 

Подели на овим сајтовима

Problem je u tome što se ne slažu svi šta jeste, a šta nije materija. I to je totalno nebitno pitanje za fiziku. Filosofsko. Ako ćeš mirnije da spavaš, definiši materiju tako da obuhvati i fotone i naglasi to ljudima sa kojima razgovaraš, da ne bi bilo zabune. Energija je, s druge strane, matematički dobro definisan koncept i tu već ne možemo da rastežemo toliko. Fotoni sigurno nisu energija, oni imaju energiju. I tačno je da ti, Mlađo, nisi rekao suprotno, nego onaj koji te napadao.

Подели на овим сајтовима

Сад прочитах да су они преносици електромагнетне силе међу честицама које чине материју а то су кваркови и лептони којима фотони не припадају, већ су они бозони. 

da i nisu nikako materija, samo budala moze reci da je foton materija

Подели на овим сајтовима

Problem je u tome što se ne slažu svi šta jeste, a šta nije materija. I to je totalno nebitno pitanje za fiziku. Filosofsko. Ako ćeš mirnije da spavaš, definiši materiju tako da obuhvati i fotone i naglasi to ljudima sa kojima razgovaraš, da ne bi bilo zabune. Energija je, s druge strane, matematički dobro definisan koncept i tu već ne možemo da rastežemo toliko. Fotoni sigurno nisu energija, oni imaju energiju.

Аха, па добро. Ајд опет, ја нисам ни рекао да су фотони енергија, већ носиоци енергије. Ако се нисмо разумели. 

da i nisu nikako materija, samo budala moze reci da je foton materija

А да припазиш мало на обраћање? Teбе нико није назвао будалом јер тврдиш да се 10 % материје уништва приликом фузије. 

Али честице материје чине кваркови и лептони. Осим ако под материјом мислиш све што се назива честицом, све постојеће, све што око види, ухо чује, све што знамо једном речју. 

Да то мислим под материјом. Колико знам већина користи термин материј у том контексту. Научници, филозофи итд.

Као што је објаснио ивица горе, питање је семантике. 

Подели на овим сајтовима

Аха, па добро. Ајд опет, ја нисам ни рекао да су фотони енергија, већ носиоци енергије. Ако се нисмо разумели. 

А да припазиш мало на обраћање? Teбе нико није назвао будалом јер тврдиш да се 10 % материје уништва приликом фузије. 

nisam tebe imao u vidu kad sam to reko, izvini, rekao sam onako iz navike, nisam mislio stvarno na tebe...

fotoni se previse razlikuju od materije

Подели на овим сајтовима

fotoni se previse razlikuju od materije

Не разумем уопште шта овим хоћеш рећи. Све честице се разликују. 

Фотон је једина честица која нема масу, вероватно ни кад "стоји мирно". Мада је то могуће и за неутрино, сад проверих по нету, неутрино или има неку минималну количину масе или нема уопште. То се претпоставља од оног експеримента церн-италија када су устновили да неутрино путује брже од фотона.

Подели на овим сајтовима

Преправио сам претходни одговор да појасним. Ниси ти, него онај који те је напао и који не уме да дискутује разумно и културно.

Да поновим још једном, материја је растегљив појам, полу-философски и уопште није централан у физици. Ко ти каже да си будала зато што фотон сврставаш у материју, тај о себи говори. Сасвим је небитна та класификација.

Подели на овим сајтовима

Да поновим још једном, материја је растегљив појам, полу-философски и уопште није централан у физици. Ко ти каже да си будала зато што фотон сврставаш у материју, тај о себи говори. Сасвим је небитна та класификација.

Да тачно, појам "материја" је небитан за физику. Битна су особине енергија, маса, температура  итд... 

Подели на овим сајтовима

Сад читам, пише кваркови немају димензије. То сам исто прочитао код неког лика на једном форуму који је одмах на то закључио да је материја илузија, да је цео свет илузија итд. Елем, ако кваркови немају димензије, онда ни не постоје. 

Е шта се под тим мислило, да немају димензије? 

Подели на овим сајтовима

Сад читам, пише кваркови немају димензије. То сам исто прочитао код неког лика на једном форуму који је одмах на то закључио да је материја илузија, да је цео свет илузија итд. Елем, ако кваркови немају димензије, онда ни не постоје. 

Е шта се под тим мислило, да немају димензије? 

То су све математичке хипотезе. Имаш м-theory, mbrain-theory, multiverse-theory, string theory... итд... 

Значи, једино, што је емпријски докзиво и проверљиво је стандрдни модел. Остало су углавном мамтематички модели, и хипотезе. Између остлог те приче о димензијама. 

Е сад, шта се под тим мисли, је јако компликовано објснити.. не мтемтички. Ти си свестан три димензије, ето кваркови постоје ваан тих димензија. Мораш схватити да у њиховом глвама када постоје те дефиниције.... они убацају по 11 димензија.. или их одузимају и замишљају како им је воља. Ништа од тога није емпиријски  и јако је компликовано објаснити.

Подели на овим сајтовима

Не разумем уопште шта овим хоћеш рећи. Све честице се разликују. 

Фотон је једина честица која нема масу, вероватно ни кад "стоји мирно". Мада је то могуће и за неутрино, сад проверих по нету, неутрино или има неку минималну количину масе или нема уопште. То се претпоставља од оног експеримента церн-италија када су устновили да неутрино путује брже од фотона.

Колико знам, фотони ако стоје мирно и не постоје. Они постоје само кад се крећу. Зато се ваљда дошло до тога да имају и таласну природу, јер таласи очигледно не постоје кад је мирно ''море''. 

Подели на овим сајтовима

То су све математичке хипотезе. Имаш м-theory, mbrain-theory, multiverse-theory, string theory... итд... 

Значи, једино, што је емпријски докзиво и проверљиво је стандрдни модел. Остало су углавном мамтематички модели, и хипотезе. 

Па кваркови чине стандардни модел, зато ме чуди та изјава да немају димензије. Или је то опет нека квантна заврзлама чудна за наш ум и помало парадоксална као она да електрон пролази кроз две рупе. То ради и фотон уосталом. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...