Jump to content

Брачне сметње по црквеном праву

Оцени ову тему

Препоручена порука

ja mogu da kazem samo ovo svi sto mi racunate rodbinu u stepenima prosto ne zelite da cujete i vidite istinu.. prost primer sa cukundedom/chukunbabom kao zajedncki rodjaci)predci)

0------------ Cukun D/B

1---------pradeda ---pradeda (rodzena braca)

2-----------deda ---- deda ----//-----------

3------------otac ---- otac ----//------------

4--------------JA ---- ona -----//----------

cisto genetski gledano od zajednickih chukun D/B mi oboje imamo teoretski po 12.5% zajednickih gena pa vi vidite sami(ako ne onda zmurite i dalje) ..to mu doje isto kao da se moj praunuk ozeni sa praunukom mog rodzenog brata..epa ako dozivm tolke godine nema sanse da dozvolim to

Подели на овим сајтовима

cisto genetski gledano od zajednickih chukun D/B mi oboje imamo teoretski po 12.5% zajednickih gena

нећу да улазим у остало јер смо показали како се броје колена, ал ово је потпуно нетачно што си написао, реалност је далеко другачија и далеко више носимо истих гена у породици.

Подели на овим сајтовима

Причате којешта. Добро се сећам из канонског права да се степен сродства рачуна по броју рођења.

Дакле, муж и жена - нулти степен

Родитељ и дете - први степен

Деда и унук - други степен директног сродства

Брат и сестра - други степен индиректног сродства (преко родитеља) (не постоји први степен индиректног сродства!)

Браћа од рођених стричева, дакле имају заједничког деду: један брат 0, његов отац 1, деда 2, отац другог брата 3, други брат 4. Дакле четврти степен сродства.

...

Ако су имали заједничког чукундеду, онда је овако (хипотетички узимам мушки или женски род, небитно је): она 0, њен отац 1, њен деда 2, њен прадеда 3, њихов чукундеда 4, његов прадеда 5, његов деда 6, његов отац 7, његов отац 8. Дакле осми степен сродства.

Једино ми није до краја јасно да ли је степен сродства и колено једно исто. Црква дозвољава венчање до 6 степена сродства.

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Причате којешта. Добро се сећам из канонског права да се степен сродства рачуна по броју рођења.

Брат и сестра - други степен индиректног сродства (преко родитеља) (не постоји први степен индиректног сродства!)

Браћа од рођених стричева, дакле имају заједничког деду: један брат 0, његов отац 1, деда 2, отац другог брата 3, други брат 4. Дакле четврти степен сродства.

...

Ако су имали заједничког чукундеду, онда је овако (хипотетички узимам мушки или женски род, небитно је): она 0, њен отац 1, њен деда 2, њен прадеда 3, њихов чукундеда 4, његов прадеда 5, његов деда 6, његов отац 7, његов отац 8. Дакле осми степен сродства.

Једино ми није до краја јасно да ли је степен сродства и колено једно исто. Црква дозвољава венчање до 6 степена сродства.

изгледа да си пропустио да приметиш да су црквено рачунање колена и правно (биолошко утемељено јелте) рачунање колена две различите ствари :)

Подели на овим сајтовима

...

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1342391729' post='679887]

изгледа да си пропустио да приметиш да су црквено рачунање колена и правно (биолошко утемељено јелте) рачунање колена две различите ствари :)

Хајде да направимо синтезу разумљиву за све.

Како сам пореклом из ЦГ и имам у фиоци родослов до 15-ог КОЛЕНА, ствари стоје овако:

Колена су чворишта гранања на стаблу родослова (дакле о коленима се јасно говори само у директној линији);

Степен сродства је број чворова по најкраћој линији између два чвора (врх гране су такође чворови, тј будућа чворишта-они који још увек немају децу).

Па рачунајте...

Емилија је мало погрешила, јер је ставила прво "ОН, његов отац(или мајка, шта већ беше)..."

Он себе не може да убраја у први степен, већ оца(мајку), тако да су ови из примера 6 степен сродства, а треће колено. Приметићемо да када смо у директној линији поклапа се број колена и степен сродства, нпр кад би неко хтео да ожени своју бабу или унуку то је и друго колено и други степен сродства, али рођаци "по бабине линије" су 4 степен а друго колено (ту у ствари настаје збрка због тог народског рачунања колена у индиректној вези). Ако се упознам са младом тетком по бабином брату, то би био 5 степен (1.моја мама 2.бака 3.прадеда 4.бакин брат и 5.тета која је млада јер се бабин брат млого касно оженио, а бака била најстарија па се још и млада удала :) ), а "негде око 3 колена" по народски.

И за крај:

Код нас у Црну Гору брат је брат, ту нема кољена ;) , брат и сестра од стрица ти је прво кољено, па се и они зову браћом и сестрама, а тек наша ђеца су друго кољено па се-понеђе-зову рођаци, мада су то и даље браћа (ђевојке су "одиве" јер одлазе па се и не рачунају (( :))) )

Тако су ми Дрекаловићи из Котора, иначе махом латини, иако 13.кољено-близак род...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Ja da znam ,kod nas u cg se računa po broju pasova. Djedovi braća , prvi pas ili koljeno sinovi, drugi pas unuci , treći pas praunuci itd.

A ne od jednog potomka ka zajedničkom pretku pa put drugog potomka. Onda bih ja sa sestrom rođenom bio u drugom stepenu srodstva.

Подели на овим сајтовима

Ja da znam ,kod nas u cg se računa po broju pasova. Djedovi braća , prvi pas ili koljeno sinovi, drugi pas unuci , treći pas praunuci itd.

A ne od jednog potomka ka zajedničkom pretku pa put drugog potomka. Onda bih ja sa sestrom rođenom bio u drugom stepenu srodstva.

Па у праву си, само је терминологија другачија. Тамо колено овде пас, а степен сродства су увели ови математичари да би ти рекли како ниси много близак са сестром генетски колико си близак духовно, јер сестру и брата доживљавмо као део свог целокупног бића, и треба да смо као једно-у духовном смислу (док је телесно други степен 25% истог генетског материјала преко једног од родитеља, са родитељима си фифти-фифти у погледу гена и зато сте први степен).

Моја ћерка и син мога клона-који ће бити степен сродства??? :291291291: .mislise.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Zaboravio si Brazilke i crnkinje. :)

Ма камо среће да сам заборавио... 0102_laugh

Него пролазе године па кад поиспадају зуби и почнем све да заборављам ваљда ћу и то.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

ЧУКУНДЕДА (директан заједнички предак)

1) Њен прадеда --------------------------------------------------------------1) Његов прадеда

2) Њен деда -------------------------------------------------------------------2) Његов деда

3) Њен отац ------------------------------------------------------------------ 3) Његов отац

4) ОНА ------------------------------------------------------------------------- 4) ОН

Дакле, од заједничког претка - 4 рођења са њене стране, и 4 са његове, значи да су у осмом степену сродства су.

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Мислим да је Емилија у праву овде. Зна ли неко тачну дефиницију "степена сродства"?

Postoji kolokvijalna i genetska definicija.

U kolokvijalnoj su ti rođena braća i sestre prvi stepen srodstva, braća od tetke drugi stepen srodstva (njih zovemo prvim rođacima valjda). A u genetici je drugačije.

Npr. tu su ti roditelji prvi stepen srodstva, braća/sestre drugi, tetke/stričevi - treći, njihova deca četvrti itd.

Formula kojom se izračunava verovatnoća da dete nasledi isti gen od oba roditelja, a koji potiče od istog zajedničkog pretka je F=(1/2)n, pri čemu je n stepen srodstva.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Па да, тако некако сам и ја разумео. Први степен сродства су родитељи и деца, други степен су рођени брат и сестра, трећи степен ујак и братанац, четврти браћа од ујака итд.

Da, tako sam i ja shvatila, pa mislim da je Emilija u pravu, samo je ispustila jednog pradedu u brojanju, pa su oni zapravo osmi a ne sedmi stepen srodstva, kao što je Grigorije naveo.

Muž i žena su nulto srodstvo! gringrin A onda se gleda broj rođenja do zajedničkog pretka. Znači naši roditelji i deca su nam prvo koleno, dok su nam rođena braća/sestre drugo!

Dosta korisnih pitanja i odgovora o tome ima na Svetosavlju, jedno od njih upravo objašnjava ovu situaciju: http://www.svetosavl...dex.php?qa=2621

Dakle postoji i običajno pravo te stvari koje izazivaju sablazan u narodu takođe treba uzeti u obzir, što je ovde evidentno slučaj.

Isto interesantan podatak je da recimo zakonski gledano dva rođena brata mogu da ožene dve rođene sestre, ali Crkva ne odobrava takav brak jer su se porodice već orodile prvim crkvenim brakom. Isto je, mislim, i sa kumstvom u direktnoj liniji.

Don't believe everything you think!

Подели на овим сајтовима

kakva je ovo ogavna tema, cemu to sluzi a i ne koristi?! ti stvarno cesto nemas pametnija posla nego da postavljas, najblaze receno, nebulozne teme

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...