Jump to content

Čudo od deteta: Petogodišnja slikarka koja je očarala umetnički svet

Оцени ову тему

Препоручена порука

jedino sto mogu da kazem da mi je zao sto ja ne mogu mojoj deci da priustim slikarsku sobu :(

Isto. Iliti bar kvalitetniji materijal za isto. Talenti propadaju, na žalost i mog deteta i sve dece uopšte.

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da apstrakcija (apstraktna umetnost) ne smije da se ponižava ovim detinjim kreativnim haosom/škrabanjem.Ovo slikanje devojčice kao izraz može da se ceni jedino u njenoj još uvjek nepomućenoj slobodi koju djeca imaju i ogleda se u neposrednosti i predanosti ono na čemu rade.Jer bilo kom detetu da date papir i olovku i kažete mu nacrtaj mi nešto...ono će bez straha i pored očigledne neukosti kada je crtanje,slikanje u pitanju da krene da šrvlja po papiru.I naravno taj papir će vam donijeti sa osmehom na licu i možda krenuti da vam objašnjava ono što vi očigledno vašim razumom nećete odmah razumeti.

devojcicacrtez.jpg

Подели на овим сајтовима

68709_1606183671255_3362117_n.jpg

Every child is an artist. The problem is how to remain an artist once we grow up; It took me four years to paint like Raphael, but a lifetime to paint like a child; To draw you must close your eyes and sing. (Picaso)

Него, има ли овде неки сликар да каже нешто о њеним радовима, уместо халуцинирања паклених празнина у свему и свачему?

akb35fcd73_cefb_4d8d_a619_60261797ae21.jpg

akfa72f093_9c78_4a89_aa52_74a6e831acf2.jpg

ak87e9c3ea_6892_4b71_9d90_262e096ba9dc.jpg

ak45354a72_f181_4017_bc18_3196c3089927.jpg

ak410812ef_d7da_4a88_9bf6_758bcefbc90a.jpg

Ut pictura poesis...pictura mutus poema est...

Slikarstvo dugo nije bilo slobodna umetnost, otuda objasnjenje slike pesmom, poezija je trebalo da bude potvrda vrednosti slike. Cini mi se da tek od renesanse slikarstvo prestaje da bude tehna i postaje umetnost. Sticajem tih okolnosti, i svega sto se izdesavalo od tada do danas, u mogucnosti smo da prirodno podrazumevamo da je slikarstvo umetnost.

Apstraktna slika bi trebalo da bude nekakva vizuelno reprezntovana misao, emocija, stanje ili kretanje...(whatever) koriscenjem likovnih elemenata kao sto su linije, mrlje, boje, ritmovi, povrsine... Umetnost Istoka je taj apstraktni (nemimeticki) nivo negovala mnogo duze nego Zapad. Cini mi se da vecina ljudi danas ima naivnu predstavu da je slika sama po sebi jasna, da se zna sta je lepo, a sta ruzno, da nema nikakvih pravila osim nedefinisanog gutfeelinga, da se moze uobliciti na svega nekoliko (ili manje) nacina... (primer sa foruma koji se odnosi na arhitekturu, ali koji vazi i za sliku : https://www.pouke.org..._12#entry658444 ) ... Za Karavadja su njegovi savremenici, velika vecina iz mejnstrima ondasnjeg Rima govorili da ne zna da slika! Nasi kriticari su Nadezdu Petrovic pocetkom 20. veka opisali kao uobrazenu metlu... Ako tumacimo impresionisticku sliku kroz kriterijume novovekovnog slikarstva dobicemo djubre...

Muzici danas mnogo lakse oprastamo apstraktnost nego slici. Nikada nisam cuo nekoga da nakon odslusane pesme kaze, cool, samo mi nije jasno sta je hteo da kaze sa onih 5 taktova u sredini kad oni ne govore nista ni o iznevererenosti niti o ljiljanima; ili kako je mogao da stavi onu muziku uz 3. strofu kad je jasno da je to muzika za 2. strofu...

Ovi koloristicki, tonski i kompozicioni sklopovi, pogotovo na donje dve slike, ne deluju kao nekontrolisano kuljanje emocija petogodisnjeg deteta. Ako je ova klinka sa svojih kusur godina samostalno uspela da razdvoji povrsinu slike na 5 pravougaonika (ili da nekoliko slika spoji u jednu) tako da u isto vreme svaki tretira pojedinacno i sve zajedno kao celinu, onda imamo nadareno dete. Ceo film prati odlicna produkcija i pumpanje price o cudu od deteta. Lirski momenti sa slowmotion oblakom kapi boja, ili izjava o vaznosti predstavljanja u slici licnog dozivljaja izlaska sunca (zbog ovoga bi zaradila lomacu u vreme kada je slikar bio samo anonimni alat visih entiteta) idu u prilog ozbiljnoj reklamnoj kampanji za nafuravanje cene. Doduse, koliko materijala mala skrka, slike svakako ne mogu da budu jeftine. Tubicom od 130 dindzi ne moze ni jedan potez da zavrsi naposleno! :D

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Isto. Iliti bar kvalitetniji materijal za isto. Talenti propadaju, na žalost i mog deteta i sve dece uopšte.

Preporucujem pohod na najvecu izlozbu koja se jednom godisnje organizuje u Republici Srbiji i koju poseti svega nekoliko desetina slucajnih prolaznika: zavrsna izlozba studenata FLU! Tu znacenje propasti talenata ima mnogo jacu tezinu, pogotovu kad se uzme u obzir da skola sistematski proizvodi socijalne slucajeve! :D

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Овде није питање да ли ова девојчица има дар (таленат) јер он је неоспоран, а о томе говори управо та њена жеђ да њено виђење света изражава кроз боју, облике... ритам.

Међутим то већина деце има. И овакве радове, који су много више инстинктивно слагање боја него апстракција, је у стању да прави 20 од тридесеторо деце у једном разреду.

Деца ретко кад тако рано могу да се изразе кроз поезију јер песма тражи велико познавање појмова и речи. А о апстракцији и да не говоримо, тек у поезији се јасно види колико апстракција изискује искуства... а то дете нема.

Сликање је ''лакши'' израз и много ближи ''реалном'' свету једног детета чије је искуствo - у тим годинама, много више испуњено визуелним садржајима - не довољно појмљивим за њега и зато на неки начин апстрахтним.

Проблем је у томе што све то - јесте слатко и дивно - али уметност - умеће није.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

jedino sto mogu da kazem da mi je zao sto ja ne mogu mojoj deci da priustim slikarsku sobu :(

Što? Šta je problem za slikarsku slobodu?

Ne mora slikarstvo da se iskazuje uljanim bojama i platnima. To je za seka - perse.

Obična graf. olovka i tona papira je dovoljna.

Kreda i asfalt.

Karmini i pločice.

talog od kafe, sokovi i pivo i stare majice...

Šta čekaš? :)

Eto slobode!!! :)

• Волим 1

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Što? Šta je problem za slikarsku slobodu?

Ne mora slikarstvo da se iskazuje uljanim bojama i platnima. To je za seka - perse.

Obična graf. olovka i tona papira je dovoljna.

Kreda i asfalt.

Karmini i pločice.

talog od kafe, sokovi i pivo i stare majice...

Šta čekaš? :)

Eto slobode!!! :)

nista ne cekam :)

to smo prevazisli :D

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1340361050' post='664664]

почињем да се питам шта би све деца која имају талента насликала greengrin

налетео сам на овај линк, па реко да саопштим како ми се одговорило ;)

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2172551/Art-genius-Nine-year-old-painter-tipped-greatness-buyers-world-snap-work.html

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1342307875' post='679263]

налетео сам на овај линк, па реко да саопштим како ми се одговорило ;)

http://www.dailymail...-snap-work.html

A? Šta? Mislim, kako ovo dete nazvati kad ovako nešto nacrta.

article-2172551-1407F240000005DC-889_634x453.jpg

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...