Jump to content

Препоручена порука

Ministarstvo kulture: Javnost ne zanima ko će biti direktori ustanova kulture

S. M. | 07. 10. 2013. - 15:18h Foto: Fonet | Komentara: 4

Ministarstvo kulture i informisanja je zapanjeno pred činjenicom da kulturna javnost u Srbiji, kao ni kulturne rubrike u srpskim medijima, uopšte ne učestvuju u procesu izbora direktora Narodnog pozorišta i Muzeja savremene umetnosti, ni raspravom u javnosti, ni predlozima, ni sugestijama, ni kritikama - stoji u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja

381698_tasovac01fonetfoto-fonetdragan-an
Ivan Tasovac, Ministar kulture

Dalje u saopštenju, Ministarstvo kulture i informisanja podseća kulturnu javnost u Srbiji da su upravni odbori raspisali javni konkurs za izbor direktora, čime su uspostavljeni kriterijumi i otvorena vrata profesionalizaciji u ustanovama kulture u Srbiji.

Ministarstvo očekuje da je to način da predloženi program i biografija prijavljenih kandidata budu od presudnog značaja za izbor kandidata, dok će istovremeno Ministarstvo garantovati za transparentnost procedure izbora novih direktora.

Istovremeno, proces profesionalizacije neće moći da bude doveden do kraja bez učešća zainteresovane strane i kulturne javnosti, koja bi svojom današnjom indiferentnošću mogla da dođe u situacije da posle izbora direktora Narodnog pozorišta i Muzeja savremene umetnosti izgubi svaki kredibilitet da prema tom izboru bude kritična.

Na isti način moralno pravo da budu kritični izgubiće i mediji, za koje izbor direktora u dve važne institucije kulture nije tema bar koliko i ulazak jednog presuđenog kriminalca u „Farmu“.

Zadatak Ministarstva je da uspostavi kriterijume za izbor direktora ustanova kulture, da obezbedi transparentnost postupka i da garantuje za korektnost procedure. Ministarstvo, međutim, niti može niti treba da učestvuje u proceduri, još manje da javno poziva potencijalne kandidate da se prijave, a najmanje da ima svog kandidata.

Ministarstvo, međutim, i ima pravo i treba da upozori i medije i kulturnu javnost na njihovo dobrovoljno odsustvo iz tog procesa i zapanjujuću indiferentnost prema problemima koji im život znače - piše na kraju saopštenja Ministarstva kulture i informisanja.

Izvor

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

• Одговори 377
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

PUT RUŽAMA POSUT: Film bi trebalo deliti uz udžbenik iz istorije

Pop kultura

06:48, 26.09.2013.

Autor: Ljubomir Radanov

Na snimanju sam se osećala kao kneginja. Bila sam uzbuđena jer nikad nisam radila ovaj žanr, kaže Tanja Bošković, koja tumači Milicu, ženu kneza Lazara

tanja-boskovic-1380142036-371621.jpg

Odlično se snašla u ulozi kneginje... Tanja Bošković

Priča o velikoj žrtvi zbog Srbije!

Ekipa filma „Put ružama posut“ pogledala je juče s novinarima priču koja prati nesrećnu sudbinu srpske princeze Olivere Lazarević, najmlađe ćerke kneza Lazara i kneginje Milice i žene sultana Bajazita. Nakon projekcije, utiske s predstavnicima sedme sile podelili su Tanja Bošković, Vesna Stanojević i Ljubomir Bulajić.

Treba učiti decu

- Privilegija je učestvovati u jednom ovakvom filmu. Bila sam veoma uzbuđena jer nikad nisam radila ovakav žanr. Imala sam prilike da nešto naučim. Tretirana sam kao kneginja - kaže Tanja, kojoj uopšte nije bilo teško da se uklopi sa ostatkom ekipe:

- Bila bih srećna da naša deca ne budu više u prilici da o jednoj takvoj ženi ne znaju gotovo ništa. Dok sam se spremala za snimanje, iz škole sam znala samo da je princeza Olivera kao dete data Bajazitu. Od te rečenice napravljeno je veliko umetničko delo.

Slične impresije o ovom dokumentarno-igranom filmu ima i Ljubomir Bulajić, koji je dočarao lik Stefana Lazarevića iz mlađih dana.

- Prihvatio sam angažman bez razmišljanja. Ispostavilo se na kraju da smo uradili dobru stvar. Zemlja smo s bogatom istorijom, a ovaj film bih deci delio uz udžbenike istorije - naglašava Bulajić.

Glavna uloga, pored sjajnog naratora Milana Cacija Mihailovića, poverena je Vesni Stanojević, koja od 1994. u Londonu i radi kao profesor glume.

- Utisci su mi pomalo konfuzni. Svaki put kad dođem u Srbiju pokušavam da se snađem. Nisam igrala gotovo 15 godina, a u poslednje vreme baš dobijam ponude da se pojavim u projektima koji mi se dopadaju. Ovaj film je poklon ženama - istakla je Vesna.

U subotu u Sava centru

Specijalnu notu filmu daje muzika Svetislava Božića, koji je naslovnu temu komponovao po poemi „Serbia“ Miloša Crnjanskog. Beogradska premijera zakazana je za subotu u 20 sati u Sava centru, gde će u holu biti izloženi kostimi koje su nosili glumci. Novosađani će film videti u ponedeljak u bioskopu Arena, kad kreće i redovna filmska distribucija ostvarenja, koje je producirao Fond princeze Olivere.

vesna-stanojevic-1380142036-371619.jpg Vesna Stanojević: Ovaj film je poklon ženama
ljubomir-bulajic-1380142036-371625.jpg Ljubomir Bulajić

ivan-jevtovic-1380142036-371623.jpg

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Opa crveni komplet. To je onaj najprofesionalniji koji ostaje u amanet unucima. 

Svaka čast. 

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

svet je načisto poludeo

drže svoju decu zaključanu od podruma preko gepeka do ormara ....

ubijaju kao da su na takmičenju

pre neki dan sahraniše nesrećnu Jovanku , drže joj govore , a do juče nije imala leba da jede , o pasošu i da ne pišem

umro Tijanić raduju se , ali ne kao hrišćani , već kao najgori mentalnii paćenici

kažu nećemo više morati da plaćamo tv pretplatu

e mukice drage , niste morali ni do sad da je plaćate , što ste je plaćali ?

o kulturi komunikacije .... šta reći o tome , izgleda da smo svi zajedno ovce čuvali

a tu je i noč veštica ....

svi drugi su krivi za sve  samo pojedinac koji osuđuje  nije ni zašta kriv

možda da i ja nađem krivca za sve ovo , možda će mi biti lakše da u nekog uperim prst i kažem : " ti si taj loš ! " , pa da se utopim u masu gnevnih ,ostrašćenih ljudi bez mozga

neće da može

nije me mama tako vaspitala , a i Jevanđelje me uči drugačije

nek nam je Bog u pomoći !

Подели на овим сајтовима

Bože hvala ti, što nisam kao ovi sa ŽRU :)

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...