Marjanovic Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Вредност је креативност и добровољна сарадња. Код тебе је вредност употреба силе ради "виших циљева". И после се чудите кад вас неко упореди са комунистима... Држава је инструмент силе. То је институција којој смо препустили да решава проблем насиља у друштву, па зато има војску и полицију. Проблем настаје када неко ту институцију почне да користи за друге ствари осим спречавања насиља - што је оправдање за постојање такве институције. Јер за те друге ствари нема никаквог оправдања користити силу. Ко сте то ви? Ко јој је препустио? Видиш како си сад контадикторан, размишљаш колективистички и правдаш постојање државе "вишим циљевима" некаквим легитимитетом, "спречавањем насиља" и сл. Има много људи који такве заштитне услуге полиције и војске не желе, али морају да слушају иначе ће их стрпати у затвор или убити. Зато кажем да је та таква поставка лицемерна. То је све веома једноставно - ако ме неко нападне, имам права да се браним зато што одговарам на насиље. Ако сам сиромашан, то ми не даје за право да силом одузимам од ближњег. Исто важи и за државу. Али то није фер, онда се брани сам од насиља, ти хоћеш туђи новац и туђи живот за твоју безбеденост? Шта ће ти туђи новац за одбрану твоје својине и твог богатства? Зашто неко други на силу мора да плаћа и матријално и психички и физички за твоју сигурност, твој посао? Dragi је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 И после се чудите кад вас неко упореди са комунистима... Уколико ме патриЈоте назову "издајником", зилоти "јеретиком", левичари "клерофашистом" а либертаријанци "комунистом", знам да сам на правом путу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Не разумеш довољно појмове о којима разговарамо, па зато постављаш овакве бесмислене коментаре. Прво, проблем насиља у друштву се суштински разликује од свих других мирољубивих активности које би ти да "регулишеш". За постојање војске и полиције постоји некакво образложење, за твоје "социјалне програме" не постоји никакво. Друго, не ради се о томе да држава само буде "мања" од ове данашње, већ да буде потпуно различита. Ти мислиш да мени сметају само социјални програми, а да сам осталим аспектима модерне државе потпуно задовољан. Потпуно погрешно. Само један пример - замисли да је кретање људи на планети Земљи потпуно слободно, тј. да не постоје границе, пасоши, царине итд. Шта би онда била "полиција"? Само нека врста локалног "осигурања" у коме би људи у суштини добровољно учествовали, а градови би морали да се такмиче међу собом ко ће дати нижу цену и бољу услугу. У том контексту је твоја примедба потпуно бесмислена... А то је зато што се ниси потрудио да у потпуности разумеш другу страну. Уопште, те ваше "племените" идеје су највеће кочнице човечанства. Уз оволики технолошки напредак у последња два века глад и екстремно сиромаштво би одавно били искорењени. Да нас државе не "штите" и не "прерасподељују" Африка би била богат континент. Азија се, и поред све муке, ево ипак полако вади - захваљујући капитализму, а не "социјалним програмима". ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 Не разумеш довољно појмове о којима разговарамо, па зато постављаш овакве бесмислене коментаре. Прво, проблем насиља у друштву се суштински разликује од свих других мирољубивих активности које би ти да "регулишеш". Разумемо се, него се не слажемо јер полазимо од различитих вредности и различите ставове. И то је то. За постојање војске и полиције постоји некакво образложење, за твоје "социјалне програме" не постоји никакво. Сит гладном не верује. Наравно да постоји потреба за социјалним програмима. Било би лепо, добро и идеално да не постоји, али нажалост није тако. Друго, не ради се о томе да држава само буде "мања" од ове данашње, већ да буде потпуно различита. Ти мислиш да мени сметају само социјални програми, а да сам осталим аспектима модерне државе потпуно задовољан. Потпуно погрешно. Само један пример - замисли да је кретање људи на планети Земљи потпуно слободно, тј. да не постоје границе, пасоши, царине итд. Шта би онда била "полиција"? Само нека врста локалног "осигурања" у коме би људи у суштини добровољно учествовали, а градови би морали да се такмиче међу собом ко ће дати нижу цену и бољу услугу. У том контексту је твоја примедба потпуно бесмислена... А то је зато што се ниси потрудио да у потпуности разумеш другу страну. Разумем, само разликујем идеолошку фасаду од суштине. Што се каже "знам за јадац". Уопште, те ваше "племените" идеје су највеће кочнице човечанства. Исто то говоре комунисти кад етикетирају своје противнике као назадне и реакционарне. Уз оволики технолошки напредак у последња два века глад и екстремно сиромаштво би одавно били искорењени. Да нас државе не "штите" и не "прерасподељују" Африка би била богат континент. Азија се, и поред све муке, ево ипак полако вади - захваљујући капитализму, а не "социјалним програмима". У та последња два века Индијанцима су отели земљу поубијали их или протерали, из исте те Африке су доводили црнце као робове, а цела Африка(осим две земље) као и велики део Азије је била колонија управо капиталистичких земаља које су пљачкали туђе земље и убијали недужне људе. А и данас постоје сличне аграсивне тендеције. Друго, социјални програми постоје у капитализму и супротстављати их једноставно не одговара истини. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 "Потреба"... Ок, изгледа да је сењор Валдез у праву. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јун 26, 2013 Пријави Подели Написано Јун 26, 2013 У та последња два века Индијанцима су отели земљу поубијали их или протерали, из исте те Африке су доводили црнце као робове, а цела Африка(осим две земље) као и велики део Азије је била колонија управо капиталистичких земаља које су пљачкали туђе земље и убијали недужне људе. А и данас постоје сличне аграсивне тендеције. Друго, социјални програми постоје у капитализму и супротстављати их једноставно не одговара истини. Kapitalizam je ekonomsko uređenje, dakle "unutrašnje", a ne "spoljašnje". Pitanje je u etatizmu, dakle u "jakoj državi" ili ne. Libertarijanci (kapitalisti) su uvek protiv intervencija. Zato je okriviti kapitalizam za te stvari potpuno neosnovano. U kapitalizmu ne postoje "socijalni programi" i "preraspodeljivanje", tj. ako postoje, svedeni su na apsolutni minimum, i to nipošto u formi u kojoj su u socijalizmu i u tim "prelaznim formama". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Јун 30, 2013 Пријави Подели Написано Јун 30, 2013 Овај цитат је мени потпуно бесмислен... Wal Mart људима доноси ствари које им требају по пуно нижој цени. То је у ствари једна генијална иновација - човек је пронашао ефикасан начин да дистибуира робу уз минималне трошкове. И потиснуо је неефикасну конкуренцију ("local businesses") на исти начин како је трактор потиснуо мотику. А при томе им није страно да се служе триковима попут корупције или предаторских цена, када продају производе по нижим ценама од набавне док не униште конкуренцију, па их онда лепо врате, као у Немачкој, где су због свега тога додијали и Богу и народу па извисили и морали да утекну са тржишта. http://en.wikipedia.org/wiki/Predatory_pricing After months of investigation, Germany's federal cartel office accused Wal- Mart of inciting a price war in which it and two German supermarket chains illegally sold products below their wholesale costs. The regulators said they acted to prevent Wal-Mart and other big chains from using "unfair" tactics to devastate smaller stores. http://www.nytimes.com/2000/09/09/business/09SHOP.html?ex=1137560400&en=56e96432d0a4872b&ei=5070 „Волмарт” подмићивао по Мексику Корупционашки скандал највећег ланца дисконтних трговина на свету Вашингтон – „Волмарт” је у Америци синоним за јефтиноћу – овде је то ланац од 3.900 дисконтних центара који се рекламира слоганом „Очекуј више”. Онога „за своје паре”, нема, али се подразумева. „Волмарт” је и мултинационална компанија која послује у 15 земаља, корпоративни џин чији је укупни годишњи промет прошле године износио 422 милијарде долара, а профит 15 милијарди. Највећи је трговински ланац на свету, који је са једне стране хваљен да је „демократизовао потрошњу” повећавши куповну моћ широких маса, а са друге да је уништио многе локалне заједнице и мале радње и драстично оборио плате запослених, ускративши им и елементарна синдикална права. Такав „Волмарт” је управо у средишту великог корупционашког скандала који је, у повећем досијеу, обелоданио „Њујорк тајмс”. Односи се на пословање компаније у Мексику, а срж оптужби је да је рапидно ширење на територији суседне државе „Волмарт” извео корумпирајући мексичке функционере разних нивоа са укупно 24 милиона долара. http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Volmart-podmicivao-po-Meksiku.sr.html Никад нисам чуо да се Бил Гејтс користи робијашима... Предузетник би запослио свакога ко завршава посао. Уопште га не интересује колико има деце итд. Флексибилно радно време на Западу је данас више правило него изузетак, посебно у IT фирмама. Шта ћу кад си необавештен. У овом примеру који сам навела предузетници не узимају било кога ко завршава посао, него специфичну групацију, дакле одговор није точан. „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука