Jump to content

Шта мислите о богословљу о. Серафима Роуза?

Guest

Препоручена порука

И ја могу да будем Јованит јер правим идола од свог духовника,неко може да буде Данилит,неко Атанасит или Амфилохит али то је искључиво његов проблем,бре,што је помислио за себе ко зна шта...

Сећам се,док је старац Пајсије Танасијевић био жив,да су се неки моји Краљевчани баш прелестили и преузвисили,мислили су да су ко зна шта што их он исповеда и што иду код њега,па је један кршавао људе водом по кафанама,па се пропио и хаос.Јел крив старац за то?

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 202
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Владика Максим (код кога је ишао вл. Атанасије), ако се слажемо, има веома добар увид у стање у православној Америци. Није ли могао, макар у једној реченици, да предочи вл. Атанасију коме иде у посету, ако је тако као што кажеш.

Владика Георгије канадски управо хвали тих петнаестак грчких манастира.

Није истина сигурно,Александра су лагали или просто не знам...шта су уопште мислили са овим и овако да му кажу...

Подели на овим сајтовима

Александре,ово је невиђена клевета и лаж...невероватно,невероватно.

Који су ти твоји пријатељи,из којих Цркава,из којих парохија??

Немој ово да радиш,молим те.

Mojи пријатељи су из антиохијске патријаршије, али све ово што сам рекао може да вам потврди и наш форумаш отац Зоран (Zeebedee), који је из СПЦ.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

@Валентина

Ма знам да није истина. Старац је, као и Јосиф ватопедски, једно од ретких савремених светила.

Наслеђе великог и славног Јосифа Исихасте.

Подели на овим сајтовима

Значи,ово није истина и немојте веровати у овакве ствари и лажи.Старац Јефрем је свет човек.Он је из љубави према Цркви и да не прави проблеме смирио се давно и није отишао у Руску Заграничну,него је остао под омофором Патријарха Вартоломеја. Ово није тачно за њега а потрудићу се да дођем до деманта од великих ауторитета којима ћете сигурно поверовати.
Не сећам се да сам игде помињао да је прешао у РЗЦ...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Александре,ја говорим шта је некад било и за ту његову прекратницу,да је хтео-он би се онда још оделио али није и остао је веран Цркви.Није сигурно ово тачно.

Подели на овим сајтовима

Јесте, али владика Атанасије не зна целу ситуацију у Аризони, нажалост. Колико сам ја у контакту са нашом браћом, православним американцима, монах Јефрем је направио своју секту, унутар цркве (дакле још увек су у цркви), коју амерички православци називају јефремитима. А што се тиче тога болдованог, могу и ја да кажем било шта, па да додам: према светим оцима.

Били смо 2008. и у манастиру светог Пантелејмона (ваљда, или беше Часног Крста) и били код старца Јефрема

Било је бдење, Литургија, попут Свете Горе.

Чули смо те приче о његовом тврдом ставу према јерархији, али да је разлог за то био делимично оправдан:

поједини архијереји су се бунили због толиких манастира које је он саградио, па је једно време била фрка међу њима.

Али, то је све било давно. Старац је потпуно у Цркви и спомињу Патријарха и нема никаквих званичних проблема.

Оно што ипак стоји, а опет је неки мој лични доживљај, јесте један елитизам који се осећа у манастиру и код људи који га посећују. Нешто попут: ми смо супер амери хришћани (а скоро сви монаси су грчког порекла..,тако да има и грчког национализма), а наспрам нас је опаки и зли свет. Мада, то је стандардна калуђерска прича, зар не?

Додатак: иначе тада смо сазнали да у Америци православни међу собом имају јако лоше односе (Цариград и Антиохија, Руси и Цариград, Амери и Руси, итд. у недоглед). Зато сви хвале епископа Максима, јер је он (а тиме и СПЦ) готово једини добар са свима и свуда га позивају и свуда је уважен због те помирљивости и трпељивости. Ето, да и ми Срби негде будемо похваљени :)

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest о. Агапије

Јесте, али владика Атанасије не зна целу ситуацију у Аризони, нажалост. Колико сам ја у контакту са нашом браћом, православним американцима, монах Јефрем је направио своју секту, унутар цркве (дакле још увек су у цркви), коју амерички православци називају јефремитима. А што се тиче тога болдованог, могу и ја да кажем било шта, па да додам: према светим оцима.

Ја сам прекјуче био на одбрани докторског рада мог пријатеља американца о.Грегорија Едвардса, чија је тема била у вези мисије на америчком континенту.

Готово пола одбране је било речи о манастирима Аризоне и о. Јефрема.

Велика замерка је била на чврст став о. Јефрема при сусрету са протестантима о томе да је ЈЕДИНО ИСТИНА У ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ и да је православна црква једина ИСТИНИТА. Била је констатација да такав став веома повређује протестанте и оне који му долазе и да је о. Јефрем претерано конзервативан... (ово је био став већине американаца који су били присутни на одбрани, а није их било мало).

Затим сам се и ја укључио у дискусију на одбрани и рекао да и ја лично верујем да истина јесте у ПЦ и да сигурно свако у амфитеатру верује тако ... али само поставио наративно питање: где је проблем када о. Јефрем то каже ? Због чега је то проблем када он то каже ?

Зар зилоти не машу заставама ИСТИНЕ и то нам спочитавају и вређају нас тиме ? Зилоти највише баратају терминима и пресудама ИСТИНЕ... Они суде Истину и они су Истина ...

Зашто је потребно стално , онда и када не треба, да се хвалимо како је Истина на нашој страни ? Да ли су у питању неки комплекси, страхови или нешто треће ?

Пилат је питао Христа: шта је истина, и није добио никакав одговор.

Подели на овим сајтовима

Знаш ли ти нешто још Григорије осим да копи-пејстујеш са Борбе, Татјане Ђорђевић и Мирољуба Петровића?

A znas li ti ista Aleksandre osim da pljujes i blatis sve koji nisu po tvom siberu?

Ponasas se ama bas isto kao ovi turborevnitelji, ma sve isto, samo si okrenuo polaritet...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Mojи пријатељи су из антиохијске патријаршије, али све ово што сам рекао може да вам потврди и наш форумаш отац Зоран (Zeebedee), који је из СПЦ.

On je narocito pouzdan izvor, videlo se to po njegovom ponasanju mnogo puta do sad na forumu...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On je narocito pouzdan izvor, videlo se to po njegovom ponasanju mnogo puta do sad na forumu...
Имао сам (не)прилике да прочитам јефремитске тврдње на интернету, случајно набасао, и од њих сам сазнао нпр. да је свети Лука Војно-Јасеницки мање свет од Јефрема и Роуза и да није знао за Бога итд.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

И ја могу да будем Јованит јер правим идола од свог духовника,неко може да буде Данилит,неко Атанасит или Амфилохит али то је искључиво његов проблем,бре,што је помислио за себе ко зна шта...

Сећам се,док је старац Пајсије Танасијевић био жив,да су се неки моји Краљевчани баш прелестили и преузвисили,мислили су да су ко зна шта што их он исповеда и што иду код њега,па је један кршавао људе водом по кафанама,па се пропио и хаос.Јел крив старац за то?

А шта тек рећи за неке Крушевчане.

Они њега нису разумели,а он се није "снашао" са њима,било их је премного.

Подели на овим сајтовима

Били смо 2008. и у манастиру светог Пантелејмона (ваљда, или беше Часног Крста) и били код старца Јефрема

Било је бдење, Литургија, попут Свете Горе.

Чули смо те приче о његовом тврдом ставу према јерархији, али да је разлог за то био делимично оправдан:

поједини архијереји су се бунили због толиких манастира које је он саградио, па је једно време била фрка међу њима.

Али, то је све било давно. Старац је потпуно у Цркви и спомињу Патријарха и нема никаквих званичних проблема.

Оно што ипак стоји, а опет је неки мој лични доживљај, јесте један елитизам који се осећа у манастиру и код људи који га посећују. Нешто попут: ми смо супер амери хришћани (а скоро сви монаси су грчког порекла..,тако да има и грчког национализма), а наспрам нас је опаки и зли свет. Мада, то је стандардна калуђерска прича, зар не?

Додатак: иначе тада смо сазнали да у Америци православни међу собом имају јако лоше односе (Цариград и Антиохија, Руси и Цариград, Амери и Руси, итд. у недоглед). Зато сви хвале епископа Максима, јер је он (а тиме и СПЦ) готово једини добар са свима и свуда га позивају и свуда је уважен због те помирљивости и трпељивости. Ето, да и ми Срби негде будемо похваљени :)

Тако је,калуђерска прича,друго,Американци су склони тој некој супериорности у односу на друге а Грци већ тешки етнофиличари али да испадне да је старац у секти,то већ тврде брзоплети недобронамерни људи.Александре,нисам на тебе мислила и ти си чуо од другога,односно,слагали су те.

Подели на овим сајтовима

Имао сам (не)прилике да прочитам јефремитске тврдње на интернету, случајно набасао, и од њих сам сазнао нпр. да је свети Лука Војно-Јасеницки мање свет од Јефрема и Роуза и да није знао за Бога итд.

То никада старац не би написао,ко зна ко су ти што тако пишу и каквог су карактера и духа.

Подели на овим сајтовима

Тако је,калуђерска прича,друго,Американци су склони тој некој супериорности у односу на друге а Грци већ тешки етнофиличари али да испадне да је старац у секти,то већ тврде брзоплети недобронамерни људи.Александре,нисам на тебе мислила и ти си чуо од другога,односно,слагали су те.
Па нису ме слагали, нико ми није рекао да су они ван Цркве, нити сам ја ишта слично пренео. Чак сам подвукао да су у Цркви. Оно што сам ја схватио јесте да они тамо гаје неку псевдо-духовност, попут оне коју је држао бивши-Николај Црноречки. Дакле страх од катаклизме која само што није, задирање у брачну интиму, митарства, противљење образовању, мирско робовање духовнику итд.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...