Jump to content

Шта мислите о богословљу о. Серафима Роуза?

Guest

Препоручена порука

Једино сам приговарао да он не може бити учитељ богословља другима и Цркви.

Коме? Коме си приговарао то? Коме си уопште и могао да приговараш тако нешто?

Ко је овде тврдио да је о. Серафим "учитељ богословља"?

Поставиш се као да је неко то тврдио и онда са жаром дискутујеш (и притом себи због праведног жара, јелте, много дозволиш) са, у суштини, замишљеним противницима.

Овде нико тако нешто није тврдио. Само се покушало бранити од безочних клевета, увреда, глупости.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 202
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Inace, dobro je sto je pomenuto da je o. Serafim kao Judzin bio praktikujuci homosexualac - eto zivog primera kako covek i od te strasti i iskrivljenja moze da se oslobodi trajno, uz Boziju pomoc...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Лепо си ово написао и добро си запазио.

Наравно, ја верујем митрополиту Амфилохију и не сумњам у истинитост његових речи.

Јесте, манастир за пример, чак и нашим српским.

Александар је, чини ми се, мало претерао у те две ствари: за раскол треба много много више и отец Серафим то није био.

За јерес исто: оца Серафима Црква свакако (бар за сада) не препознаје као таквог, а мислим да неће имати разлога икада.

Да мало грубо кажем, али не и злонамерно: отац Серафим се је мало превише "ложио" на неке ствари и мало превише ревновао. То је све. За Америку и њено православље је то, како ствари стоје, било неизбежно.

Slazem se. Jedino se ne slazem da je malo preterao, sto lako moze da se vidi kad se prelista tema.

Ali da ne teramo sad mak na konac...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Zanimljivo, ostavio je zdravu monasku zajednicu (sto je tacno, naravno, upoznao sam o. Damaskina licno), dok Aleksandar bez imalo stida kaze da je on raskolnik i jeretik...

I posle se cudi sto su ga svi napali ovde...

Hehe, pa i ja sam cuo lepe stvari o manastiru u Platini, ali pogledaj kakve plodove donose Rouzove knjige i ucenja po Americi. Raspitaj se malo. Tolike ljude ubijaju u pojam, da ljudi prosto napustaju Pravoslavlje! Svakako tu su vise krivi oni koji Rouzova ucenja namecu drugima, nego on sam, medjutim on je kriv sto je to uopste i propagirao i pisao, a pride i on sam nametacki insistirao na njima i svakoga ko se nije slagao sa njim najgrdjim imenima krstavao. Da je samo cutao i sedeo u manastiru ne bi napravio toliko problema Crkvi (i ja se onda ne bih ni bunio)...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Slazem se. Jedino se ne slazem da je malo preterao, sto lako moze da se vidi kad se prelista tema. Ali da ne teramo sad mak na konac...
Ni ja se ne slazem da je malo preterivanje kada se kaze da je Bogorodica na samrti umirala od straha plaseci se kako ce proci kroz vazdusna bankarstva, te da je jedva prosla i to samo zahvaljujuci tome sto je Hristos sisao sa Nebesa pa ju je provukao... Ali, u redu necemo da teramo mak na konac.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Коме? Коме си приговарао то? Коме си уопште и могао да приговараш тако нешто?

Ко је овде тврдио да је о. Серафим "учитељ богословља"?

Поставиш се као да је неко то тврдио и онда са жаром дискутујеш (и притом себи због праведног жара, јелте, много дозволиш) са, у суштини, замишљеним противницима.

Овде нико тако нешто није тврдио. Само се покушало бранити од безочних клевета, увреда, глупости.

Онима који су Серафима Роуза проглашавали за неког великог богослова и наводили његове цитате, а тога је итекако било: експлицитно или имплицитно. Можемо се вратити на постове уназад и погледати. Због тога је и Александар реаговао како је реаговао. А и ја такође.

Уосталом, не мора неко то ни да напише, али се провлачи кроз целу тему.

Напротив, нисам овде никог видео као "противника", већ као људе којима неке ствари нису до краја јасне у вези са богословљем Серафима Роуза и који су и поставили тему да би то сазнали. А жар сам смањио на минимум како иначе умем да су ужарим. Нисам измишљао, већ причао о стварима које сам проучавао и чуо на лицу места.

Па сигурно да "нико није то тврдио". Тако се ради и на осталим темама: нешто се покрене, форсира, учитава, затим се јаве неки други који то опорекну, те се затим ови други праве наивни и поричу сопствене постове.

Ја клевете и глупости нисам писао, чак напротив.

Све је фино казано и без трунке осуђивања. И један сам од ретких који кад је хвалио Серафима, исто је чинио са знањем шта, како и када хвали, а не на слепо и стихијски, нити апологетски.

Подели на овим сајтовима

Hehe, pa i ja sam cuo lepe stvari o manastiru u Platini, ali pogledaj kakve plodove donose Rouzove knjige i ucenja po Americi. Raspitaj se malo. Tolike ljude ubijaju u pojam, da ljudi prosto napustaju Pravoslavlje! Svakako tu su vise krivi oni koji Rouzova ucenja namecu drugima, nego on sam, medjutim on je kriv sto je to uopste i propagirao i pisao, a pride i on sam nametacki insistirao na njima i svakoga ko se nije slagao sa njim najgrdjim imenima krstavao. Da je samo cutao i sedeo u manastiru ne bi napravio toliko problema Crkvi (i ja se onda ne bih ni bunio)...

To sto kazes za ljude u Ameriki da napustaju pravoslavlje zbog Rouza jednostavno ni izbliza nije tacno. Ali mi dosadilo vise da pricam...

...

Uostalom, vidi recimo sv. Grigorija iz Nise - sta je bilo sa njegovim ucenjem o apokatastazi?

Nije li po tvom kriterijumu i on postao sablazan za mnoge, tim pre i vise, jer je ziveo mnogo davnije?

E vidis - nije. Jer se Crkva jasno ogradila od gresaka u njegovom ucenju. I jer on to nikad nije nametao kao opste ucenje Crkve, nego je izrekao samo kao svoje licno misljenje.

Jer to zaista jeste jereticko ucenje, ako ga pogledamo samo po sebi.

Za razliku od drugih nekih, koji su svoje iskrivljeno ucenje pokusali da predstave kao opste ucenje cele Crkve.

Ko, dakle, slusa Crkvu nece da pogresi, ko je ne slusa - iskrivice i samo Jevandjelje...

Подели на овим сајтовима

Ni ja se ne slazem da je malo preterivanje kada se kaze da je Bogorodica na samrti umirala od straha plaseci se kako ce proci kroz vazdusna bankarstva, te da je jedva prosla i to samo zahvaljujuci tome sto je Hristos sisao sa Nebesa pa ju je provukao... Ali, u redu necemo da teramo mak na konac.

Niko te i ne tera da se slazes, ali to nikakve veze nema sa nacinom i recnikom koji koristis u razgovoru.

Подели на овим сајтовима

Uostalom, vidi recimo sv. Grigorija iz Nise - sta je bilo sa njegovim ucenjem o apokatastazi?

Nije li po tvom kriterijumu i on postao sablazan za mnoge, tim pre i vise, jer je ziveo mnogo davnije?

E vidis - nije. Jer se Crkva jasno ogradila od gresaka u njegovom ucenju. I jer on to nikad nije nametao kao opste ucenje Crkve, nego je izrekao samo kao svoje licno misljenje.

Jer to zaista jeste jereticko ucenje, ako ga pogledamo samo po sebi.

Za razliku od drugih nekih, koji su svoje iskrivljeno ucenje pokusali da predstave kao opste ucenje cele Crkve.

Ko, dakle, slusa Crkvu nece da pogresi, ko je ne slusa - iskrivice i samo Jevandjelje...

Osudjena je samo apokastaza Origena (ponajvise zbog ucenja o preegzistenciji, a zatim zbog ucenja o nuznosti spasenja). Apokastaza svetog Grigorija Niskog nikada nije osudjena kao jeres, kao ni apokastaze drugih svetitelja (npr. Maksim Ispovednik, Isaak Sirin zato sto nisu ucili o preegzistenciji i nuznosti spasenja, vec da ce Bog spasavati ljubavlju u vecnom kretanju ka NJemu), dok nikada nije ni prihvacena kao dogma Crkve, jednostavno, ostalo je na tome da je to njihovo privatno misljenje, teologumena...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Поздра! Форуму сам се скоро прикључио, до сада нисам писао - више ми је одговарало посматрати вас старије и искусније. Кад то кажем пре свега мислим на Лазара, и вас још неколико даровитих теолога, који су уистину пимер да наше богословље иде једним здравим и плодотворним путем! Сад би нешто рекао и о оцу Серафиму. Што се тиче његове богословске мисли (не претендујем на њену целовитост,нити би то овде било могуће), она је у великој мери била окренута историјским приликама у којим је живео. Овде пре свега мислим на критику западног начина живота (нихилизам,секуларизација..), и свакако да је препознао ипликације које произилазе из истог. Може се рећи да је овде делио исте позиције са Шмеманом. Међутим, његова критика Шмемановог богосовља је у најмању руку неумесна, мада и код Шмемана постоје ствари које се могу критиковати. Ипак, метод критика ради критике - никад није донео плодотворне резултате, и мишљења сам да се код нас тог метода треба оканити. Имао је и добре и лоше стране. Негова докторска дисертације, ако се неварам, је била на тему богословља блаженог Августина и заједно са његовим трудом око превода "западних" отаца имала је за циљ да покаже да није баш све са запада било тако лоше. Ипак, неки његови поједини ставови указују да његово богословље није без мана, што свакако треба имати у виду. Све то ипак не значи да је јеретик, отпадник или нешто слично. Оптужити га за то са наше стране би било неумесно као и његова критика Шмемановог рада. Теолошки ауторитет свакако није али јесте пример да покајање и трагање за Истином увек воде ка Христу и Цркви. Са Александром се неби сложио да његова дела проузрокују бројне последице (ипак он није калибар једног Оригена), овде је посреди пре грешка оних који прочитају пар књига и одмах узимају титулу "учитеља". Богословље увек предпоставља непрестани подвиг а Богу хвала данас имамо и ауторитета који су увјек ту да нас усмере у правом смеру. То би било то,укратко. Надам се већем броју оваквих тема, уистину су потребне, подстичу на труд и рад, а даће и резултате са временом(као форум Верујем)...

Подели на овим сајтовима

Слажем се са Драженом,поготово у Александровој констатацији да је његов утицај погубан по његов народ и схватање православља,већ сам написала,Американци су сами доста суздржани када је он у питању.Једноставно је.Ми људи имамо компас да можемо да препознамо добре и лоше ствари,тако да и те како се критикује његов рад и богословље,мада он по мени није богослов,више је неки вид нашег Димитријевића,чини ми се....није ми импресионирао својим текстовима,бар не кад сам сазрела делимично као хришћанин.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

@DrazenD

Dobro nam dosao na forum... :)

Подели на овим сајтовима

Osudjena je samo apokastaza Origena (ponajvise zbog ucenja o preegzistenciji, a zatim zbog ucenja o nuznosti spasenja). Apokastaza svetog Grigorija Niskog nikada nije osudjena kao jeres, kao ni apokastaze drugih svetitelja (npr. Maksim Ispovednik, Isaak Sirin zato sto nisu ucili o preegzistenciji i nuznosti spasenja, vec da ce Bog spasavati ljubavlju u vecnom kretanju ka NJemu), dok nikada nije ni prihvacena kao dogma Crkve, jednostavno, ostalo je na tome da je to njihovo privatno misljenje, teologumena...

Pa to sam i rekao - licno misljenje, koje Crkvu nicim ne obavezuje, niti je usvojeno po bilo kojoj osnovi.

Ono sto bi i kod o. Serafima nasao da je preterivanje ili skretanje, isto tako mozemo da objasnimo - kao licno misljenje, koje nicim nije opsteobavezno.

Подели на овим сајтовима

Ево мало праткичног богословља оца Серафима,његова келија : :D

St. Herman of Alaska Monastery, Cell of Fr. Seraphim Rose

WP000101-M.jpg

St. Herman of Alaska Monastery, Desk Inside the Cell of Fr. Seraphim Rose

WP000098-M.jpg

St. Herman of Alaska Monastery, Prayer Corner Inside the Cell of Fr. Seraphim Rose

WP000099-M.jpg

St. Herman of Alaska Monastery, Prayer Stand Inside the Cell of Fr. Seraphim Rose

WP000100-M.jpg

WP000097-M.jpg

WP000093-M.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...