Jump to content

Изабран Патријарх српски Г. Иринеј. Аксиос! Достојан!

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

• Одговори 351
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Е па овако.... знам да ће се сад више од половине..уствари..велика већина овде саблазнити али ЈА лично мислим да блаженопочивши патријарх српски, Господин Павле, и није имао неког утицаја и некако ми се не свиђа то што је био. Јесте он био велики аскета, подвижник, прави правцати монах, који није имао никаквих комплекса, проблема у глави и слично али није нешто решавао проблема, тј решавао их је али није могао јадан све сам да их реши. Па чак и тај чувени раскол у Америци. То ме је годинама копкало... и још нисам сто посто упознат али кажу да тај раскол није скроз залечен. Не кажем да патријарх треба да се бира на мандат али мислим да, ако падне у постељу, и две године не може да изађе из једне обичне болничке собе, онда треба да се бира други. Боже мој.

А, такође лично мислим, да је он сигурно и хтео да они изаберу другог уместо њега јер је знао да не може ништа учинити. Е сад... ко то (ни) је урадио, зашто... Бог зна.

Свесни смо да су почеле невероватне поделе у нашем народу. Опет се враћамо на старо. Да ли гробари и делије, партизани и четници, они који воле Ану Ивановић и они који воле Јелену Јанковић, они који користе 063 или 064, они из Београда или из провинције.. и милион. Ковачевић је писао у књизи "20 срспких подела". И рекао је да ће написати 20 српских слога. Али, каже, схватио је да већ код прве слоге, Срби би се посвађали. Прочитајте слободно ту књигу.

Ми Срби смо сами себи криви. Неће нас уништити ни Ватикан, ЦИА, Америка, Европа.... него сами себе јер нисмо јаки, слаби смо. Само се делимо. Ево, сведоци смо да у последње време, хтели то да признамо или не, наш верни народ се дели. Одвратно ми је кад чујем "Ма, они су староверци (или нововерци)". Неко неће да иде у ту и ту цркву јер тамо служе по старом (новом)   0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

Е, па нови патријарх треба да буде способан да то све реши, да унесе мир, слогу, веру, наду и пре свега љубав међу завађеном браћом. Да буде дипломата, баш као Св. Сава. Много су ми безвезе оне приче о Св. Сави како истерује мрак или сличне глупости. Мислим да многи Срби данас, у 21. веку, не схватају величину и значај Св. Саве, а сви га прибрајају за своју страну. Св. Сава је био човек дипломата, знао је да комуницира са људима, како са неписменим сељацима (не у погрдном смислу) који цео живот чувају овце, тако и са царевима, краљевима, патријарсима. Човек који је СРбију држао да остане Србија, да сачува аманет свог оца (иначе, аманет Св. Симеона Мироточивог је- да Срби сачувају језик... а не границу државе или шта већ), да успешно балансира између истока и запада. Први који је то после њега тако успешно радио (по мени... само да напомене да нисам неки велики познавалац историје спц) јесте Св. владика Николај. Дакле, обојица су покушавали да се издигну, уздигну изнад Истока и Запада.

Више ми је преко главе кад чујем да неко хоће за патријарха овог или оног. Мени се свиђају неке владике, али, Бог ће одлучити у Свом Промислу да ли је то тренутак за тог и тог. Будимо свесни да свако бреме има своје време. Бог у Старом Завету Навуходоносора (који је Јевреје-Божији народ- одвео у ропство) назива Слугом Божијим. И тај Навуходоносор је део Промисла Божијег, баш као што је и петовековно ропство Србије под Турцима. Некад је потребно отрежњење. И то мене некад плаши, јер (како често каже Владета Јеротић)- без невоље, нема богомоље. Једино тад је српски народ знао да буде јединствен, евентуално.

Тако да, да ли ће нови патријарх да буде неко ко је близак Ватикану, или Русима, или ДС-у, или је познат по томе што је много скроман човек, аскета, или неко ко је познат по томе како је средио проблеме у својој епархији- није ме уопште брига. Да ли ће бити Иринеј бачки, Хризостом жички, Григорије херцеговачки, Амфилохије црногорски, Артемије косовки.....  уоште ме није толико брига колико ме је, заправо, брига да то буде способан човек у ОВОМ САДА ВРЕМЕНУ за српски народ и Српску Цркву. Способан да под овим тренутним историјским, политичким околностима спречи поделе и да их залечи и да крене у конкретно решавање видљивих проблема наше Мајке Цркве.

п.с.   данас и људи који се никад нису бавили црквеном политиком, знају пуно ствари из ње.... дотле је дошло.... не могу се више ствари гурати под тепих....

Подели на овим сајтовима

"Деда"

Нема разлога било ко да се саблажњава, јер свако треба да има своје мишљење.

Е сад кад ову претходну реченицу поставиш као тезу и за сам избор патријарха, долазимо до нових подела. Због тога мислим да је најбоље не мењати начин избора патријарха. Мада су "муве" пронашле начине за шпекулације и при овом начину избора, али нека их ...зато и јесу "муве".

Као што сваки човек од Бога добије само понеки талант, тако и Епископи, свако има понешто што плени. Најбитније да остане међу верницима, преко свештеника, до самих Епископа, стрпљење и смирење, а пре свега истрајност у вери да ће Духом Светим, Сам Бог донети и ову важну одлуку, избор патријарха. Касније ће већ свако својим талантом утицати да Саборне одлуке буду праве за нас.

Млађи епископи су енергичнији, старији искуснији. Компромис енергије и искуства јесте оно што ће Саборну одлуку чинити прихватљивом за сваког новоизабраног патријарха, а на добробит читаве Свете Српске православне Цркве....

0110_hahaha

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Што се тиче избора патријарха, ја се стварно не разумем у то, тј не желим да се мешам. Нека бирају како они одлуче. Њихова је одлука, њихова одговорност. Они ће одговарати за своје одлуке својих служби (служба епископа), а ми верни ћемо одговарати за своје одлуке наших служби (служба лаоса) и за послушност самим епископима.  Мене само много брину те поделе унутар саме Цркве, међу верним народом, међу људима који се причешћују. Не на поделе типа  б92-црква. Не. Него унутар саме цркве.

Подели на овим сајтовима

??? ?? ???? ?????? ??????????, ?? ?? ??????? ?? ??????? ? ??, ?? ?? ????? ?? ?? ?????. ???? ?????? ???? ??? ??????. ?????? ?? ??????, ?????? ???????????. ??? ?? ?????????? ?? ????? ?????? ?????? ?????? (?????? ????????), ? ?? ????? ???? ?????????? ?? ????? ?????? ????? ?????? (?????? ?????) ? ?? ?????????? ????? ??????????.  ???? ???? ????? ????? ?? ?????? ?????? ???? ?????, ???? ?????? ???????, ???? ?????? ???? ?? ??????????. ?? ?? ?????? ????   ?92-?????. ??. ???? ?????? ???? ?????.

? ?? ??? ?????? ??????? ? ????...??????????? ? ???? ???????.

???? ?????, ?????? ??? ? ??????? ?????? ????????? ? ??????????? ??????????.

???? ?? ??????? ?????????, ???? ? ???? ?????? ????. ??? ?? ?? ?? ?????? ?????

??????? ??? ??? ???? ?????? ?????. ??????? ???? ?????? ?? ????????? ???? ???????? ???????,  ?????????? ????? ??????? ?????? ??? ????? ????????, ???????? ?? ????????? ???????? ??? ???? ??????? ?????? ????????. ???? ??????? ???? ?????? ?? ????????? ????? ?? ?? ???? ????? ??????? ?? ?????? ???? ?? ?? ??? ???? "?????????" ??????????, ???????? ?? ???? ????????, ? ?????????, ?? ? ??? ??????? ????? ?? ???? ?????? ??????. ???? ????????? ?? ?? ????? ?????????, ??????? ????????? ?? ????? ?? ????????...???? ???, ???? ?? ???????...

? ?? ????? ??????...???? ?? ????? ???? ???? ????? ????? ??????? ? ?????? ?? ??????????????? ?????????? ?????, ??? ?? ???? ?????? ?????? ????? ?????? ??????????? ?????...??? ?? ??????? ??? ?????????.....

????????? ????????? ??????? ? ?????????? ???? ?????, ?????? ???? ???????? ???????? ? ???? ???????. ???? ?? ????????? ????? ????? ???????, ??? ????? ?????, ? ????? ?? ? ??????????, ???? ??????? ?????? ?? ?? ????????? ?????? ?? ?????????, ??? ?? ???????, ????????, ??????? ????? ?? ???? ???? ? ????? ??????, ?? ????????? ? ???????? ?????? ???????? ?????, ???? ?? ??????? ??????? ???????? ? ???? ???? ??????? ?????????? ???????, ???? ? ??????....

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

деда, све ми је јасно, сем следеће контраверзе:

Божју промисао видиш у свему, сем у падању у постељу почившег Патријарха Павла?

и молим да се не делимо на људе муве и људе пчеле, што би рекло да и онај који види лоше у брату своме, је исто мува?

Подели на овим сајтовима

Ма ок, све је то део Промисла Божијег, наравно. Зар нисам то већ негде поменуо? хм....

Као што је и ропство под Турцима део Промисла, тако су и остале историјске чињенице.

Овде не причамо о томе шта је Промисао већ, пре свега, кога ми видимо за будућег патријарха, кога симпатишемо и слично. СВи ми имамо неког фаворита, сигурно. Неког ко нам се свидео како управља својом епархијом и слично. Мислим да су то, наравно, субјективне ствари. За мене, нек буде како одреде, све је воља Божија на крају крајева.... али, не треба седети и чекати да неке ствари падну са неба јер, наводно од нас не зависи, биће како Бог каже.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...