Jump to content

Dobro za Rusiju, lose za Srbiju

Оцени ову тему

Препоручена порука

Може да се каже да комунизам и социјализам воде у тоталитаризам.

Komunizam sam po sebi jeste totalitarizam. Centralizam svega i apsolutna vladavina nad svim jeste totalitarizam. Gde je kompletna i ekonomska i politicka moc u rukama malog broja ljudi, jednom organu.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Gresite i ti i zeljkoi u SSSR i ovde je bila drustvena svojina. U drustvenoj svojini radnici i drzava su vlasnici preduzeca.

Svojina je pravo nad stvari. Svojina postoji i u Komunizmu i u Kapitalizmu.

Pitanje je samo ko je nosioc svojine da li je to drustvo, drzava ili pojedinac individua.

Moras da razlikujes malo terminologiju. Socijalizam po sebi nije ideologija. Socijalizam ti je kako rece zvonko privredni sistem. Nacin raspodele resursa.

Komunizma ti je ekonomski ekstremna primena socijalizma.

http://www.departmen...t/36cons01.html

Imas knjigu od Andrije Gamsa "Svojina" od pre 25-30 godina, preporucujem citanje...

Jedna od osnovnih karakteristika svojine da onaj ko je poseduje moze da je otudji ako zeli. Koilektivna svojina ne moze da se proda. Kome ako smo svi vlasnici i ko? Tako da kolektivna svojina nije svojina u pravom smislu reci.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Svaki socijalizam vodi u totalitarizam.

Pa sto jes', jes', anarho-komunizam je utopija, koju je nemoguce sprovesti u praksi.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Па мора по логици ствари, јер да би управљао ресурсима мораш да имаш тоталну контролу над њима. Трагедија и парадокс социјализма је - чак ни тада не можеш да управљаш економијом. Зато такви системи увек распадну сами од себе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Komunizam sam po sebi jeste totalitarizam. Centralizam svega i apsolutna vladavina nad svim jeste totalitarizam. Gde je kompletna i ekonomska i politicka moc u rukama malog broja ljudi, jednom organu.

Komunizam nije centralizovan. U komunizmu nema drzave.

Подели на овим сајтовима

Као што рекох изнад - комунизам је утопија, фикција. Макрс је маштао о неком свету у коме свако може да ради шта хоће и да има колико хоће... Шта ћеш, вутра у то време није била забрањена... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Imas knjigu od Andrije Gamsa "Svojina" od pre 25-30 godina, preporucujem citanje...

Jedna od osnovnih karakteristika svojine da onaj ko je poseduje moze da je otudji ako zeli. Tako da kolektivna svojina nije svojina u pravom smislu reci.

Sve sam ja to zeljko naucio. To sto si ti rekao nije privatna svojina u pravom smislu te reci. Verovatno se bavi privatnom svojinom, pa nije napominjao da je to osnovna karektiristika privatne svojine.

Neki recimo zbog toga da bi dali privatnoj svojini ime "prave svojine" drustvenu svojinu nazivaju posebnim oblikom svojine.

Nema potrebe da citam, znam odlichno sta je sta.

Medjutim najopstije je prihvaceno da postoje tri oblika svojine: privatna, drustvena i drzavna.

Koilektivna svojina ne moze da se proda. Kome ako smo svi vlasnici i ko?

Moze, to se zove privatizacija. Mogao si da vidis taj proces (u svom najlosijem svetlu) ovde kod nas od 2000te. :)

Подели на овим сајтовима

Moze, to se zove privatizacija. Mogao si da vidis taj proces (u svom najlosijem svetlu) ovde kod nas od 2000te. :)

Ne moze. Ne mozes ti samom sebi da prodajes. Tako je sa kolektivnom svojinom, ne mozemo mi svi da prodamo nesto nama svima.

Подели на овим сајтовима

Nema. Komunizam je sistem bez drzave, bez novca, bez svojine ... hipoteticki govoreci, posto ga nigde nije bilo ....

To zavisi od oblika komunizma. Ali jeste krajnji cilj komunizma, to jeste. To je marksisticka teorija "cistog komunizma". Medjutim cist komunizma u realnosti ne postoji. Kao sto ne postoje cista demokratija, cista autokratija, cist socijalizam, cist libertarizam itd.

Dakle jel ovde govorimo o teoriji ili praksi?

Подели на овим сајтовима

Ne moze. Ne mozes ti samom sebi da prodajes. Tako je sa kolektivnom svojinom, ne mozemo mi svi da prodamo nesto nama svima.

Joj bre zeljko al si "neupucen" :)

U drustvenoj svojini vlasnik preduzeca nije kompletno drustvo vec svi zaposleni u njemu.

Ako googlas termin "public property" nije drustvena svojina. Problem sa "prevodima".

Подели на овим сајтовима

To zavisi od oblika komunizma. Ali jeste krajnji cilj komunizma, to jeste. To je marksisticka teorija "cistog komunizma". Medjutim cist komunizma u realnosti ne postoji. Kao sto ne postoje cista demokratija, cista autokratija, cist socijalizam, cist libertarizam itd.

Dakle jel ovde govorimo o teoriji ili praksi?

Ja o teoriji ... :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...