Jump to content

У чему је суштинска разлика између православља и римокатоличанства ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 595
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Suštinska razlika izmedju pravoslavlja i rimokatoličanstva:

1302513582_ascension-of-the-virgin-001.jpg

?

Ima suštinske razlike,

ako zažmuriš :D

• Волим 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

+!

Одох на спавање.

Budni budimo!

Danas je u pravoslavlju nedjelja Pedesetnice, a u katoličanstvu Presveto Trojstvo.

Dok je zajednica bila nepodjeljena, 'Filioque' nije službeno Papa odobrio za korištenje u Crkvi,

da se ne bi neka subraća sablažnjavala i kako se ne bi unosio još veći nemir u zajednicu na štetu duša.

'Filioque' se može izostaviti, ako je to smetnja.

Dogma uznesenja preblage i premile Bogorodice ne bi trebala biti prepreka za zajedništvo niti suštinska razlika između pravoslavlja i katoličanstva.

- Što možemo zaključiti za dogmu o čistilištu?

- Postoji li čistilište ili nekakva udaračnica i izbjeljivanje svadbenog ruha kako bi mogli biti jedno sa Čistim?

1 Kor 3,12-15

Naziđuje li tko na ovom temelju zlatom, srebrom, dragim kamenjem, drvom, sijenom, slamom - svačije će djelo izići na svjetlo.

Onaj će Dan pokazati jer će se u ognju očitovati. I kakvo je čije djelo, oganj će iskušati.

Ostane li djelo, primit će plaću onaj tko ga je nazidao.

Izgori li čije djelo, taj će štetovati; ipak, on će se sam spasiti, ali kao kroz oganj.

Подели на овим сајтовима

Suštinska razlika izmedju pravoslavlja i rimokatoličanstva:

?

Ima suštinske razlike,

ako zažmuriš :D

Нема суштинске разлике ако си постмодерни релативизатор који мисли да су свети оци сисали весло.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

+!

Na ovom linku se mogu pogledati neke freske:

http://www.orthodoxy...-gracanica.html

1302513587_ascension-of-the-virgin-004.jpg

Срећан празник свима :)

Ово је једна фреска, и ово није предањски нити иконографски исправан начин изображења Празника Успења.

Заправо, ово је изображење настало на основу апокрифног "Јеванђеља по Марији", које Православна Црква не признаје за канонско.

Ево је једини предањски начин фреско и иконо писања у Православној Цркви:

Uspenje_presvete_Bogorodice_-_Sopocani.jpg

z_uspenje.jpg

Uspenje%20Presvete%20Bogorodice%20%20.jpg

Да би вам показао суштинску разлику између Православног поимања Успења (Уснућа) Богородице и РКЦ догме о телесном узношењеу, дајем на увид комплет службу на Празник Пресвете Богородице:

http://superbook.azb...NEYA/AUG/15.htm

Ако игде нађете да се, макар и у једном стиху било које стихире, говори о "телесном" успењу, јавите ми.

Ако треба помоћи око превода, ту сам.

Оно што јесте заједничко РКЦ и Православним Црквама, по овом питању, јесте поштовање Богородице, узношење молитве Њој, и веровање и нада да је Она жива у Христу и да се моли за нас, али и ми се молимо за Њу (видети "Интерцесио" свих могућих литургија).

Оно што није заједничко јесте да код Православних чак и Богородица чека васкрсење мртвих (као и сваки смртник) и сједињење са телом у пуноћи будућег живота. Да није тако, Црква се не би молила за Њу: "За пресвету, пречисту...."

Подели на овим сајтовима

Али чињеница је да је ово што данас познајемо као римокатолицизам није постојало од почетка, већ је, парадоксално, настало на двору Карла Великог, а не у Риму, и да је касније, ширењем франачке хегемоније наметнуто свим црквама на Западу...

Svašta! :nene:

Taj "rimokatolicizam" je engleski (anglikanski) izum, u stvarnosti ne postoji nigdje, samo u nečijim glavama,

Подели на овим сајтовима

Svašta! :nene:

Taj "rimokatolicizam" je engleski (anglikanski) izum, u stvarnosti ne postoji nigdje, samo u nečijim glavama,

Сама реч јесте енглеска кованица, али морам некако да зовем вашу цркву, а када бих је звао „Карлова јеретичка заједница”, а римокатолике „заједничари Карлове јеретичке заједнице” добио бих моментални бан са форума. Не мањкам ни са критиковањем православних, мада опет када бих писао по форуму шта бих хтео вероватно бих добио бан...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Кад ми одговориш зашто није изговарао додатак о Сину, наставићемо са причом.

Ovdje njegdje ste vas dvojica, Ti i Josip, obojica, krenuli krivim putem, bar što se tiče naslova ove teme.

Dakle, prešli ste na raspravu o mišljenjima teologa a ne o učenju Crkve.

A između jednoga i drugoga postoji ogromna i bitna razlika.

Odgovor na gornje pitanje vrlo je jednostavan: to je vjerovanje koje su definirali prva dva vaseljenska sabora i to je za Crkvu (Katoličku!) mjerodavno jer dolazi od Duha Svetoga.

Katolička Crkva priznaje i uvijek je priznavala (i ne može ne priznavati ili prestati priznavati) ono što su vaseljenski sabori definirali kao sigurnu istinu vjere.

A sad što se tiče interpretacije te istine, tu postoje različita mišljenja i među ocima Crkve i među kasnijim teolozima do dana današnjega.

Nijedno od tih tumačenja nikad nije bilo definirano kao dogma ni u Katoličkoj ni u Pravoslavnoj Crkvi.

A pitanje je toliko složeno da se ne može raspraviti na forumu.

Za ovu temu je bitno znati ovo što sam gore napisao.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Nijedno od tih tumačenja nikad nije bilo definirano kao dogma ni u Katoličkoj ni u Pravoslavnoj Crkvi.
Нетачно. Осми васељенски сабор је осудио filioque као јерес, а то је потврдио и рим-папа Јован VIII чиме је одложио Велики Раскол за два века. Римокатолици су у дванаестом веку одбацили тај сабор, а као осми васељенски узели разбојники сабор одржан пре њега. Сви каснији Православни сабори су потврђивали Православно учење о Светом Духу нпр. посланица Православних партијараха, 1848 г.: „Једна Света Католичанска и Апостолска Црква, сада и овде поново саборно објављује, да је такво новотарско учење по којем Дух Свети исходи и од Оца и од Сина - сушта јерес, а присталице и следбеници тог учења, ма ко они били, јесу јеретици: друштва која они оснивају су јеретичка и свако духовно и богослужбено општење Православних чеда Католичанске Цркве са њима је незаконито!”

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

izgleda da je ovo ispravan forum ali neispravna tema, o jeresima transupstancijacije i

asumpcije možete razgovarati i vi sami. Imam ja preča posla. Vidimo se na nekoj drugoj temi.

A i ovu onda možete slobodno preimenovat u

Popis, inventurni spisak jeretičkih učenja katoličkih ili tome slično.

Ja dođem u neki drugi dan kad ne budete imali inventuru ni inventurni dan.

ccvige eheeeej

Зашто? Чини и се да је тема баш успела, ето све више се, како се тема развија, увиђају непремостиве разлике.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

nikako da mi argumentovano pokazes zasto bi to bilo bogohulno - zasto bi Hristos takvog odbacio od sebe, zato sto veruje da Duh Sveti ishodi "i od Sina" ali u smislu da to ishodjenje biva od Oca po Sinu, tj. zbog odnosa Oca prema Sinu, ili iz vecne ljubavi Oca i Sina (sto mu dodje isto)?
А зашто би одбацио мухамеданце или сведоке? Не верујем ја да Христос било ког човека одбацује, ма колико да је јеретик, ма и да је највећи безбожник на свету. Међутим Црква је Једна, ја верујем да је Православна Црква та Једна, Света, Католичка и Апостолска. С обзиром да је Црква Једна, а да римокатолици нису у општењу са нама, не могу им признати свете тајне а да не нарушим еклисиологију (јер би онда значило да су у општењу са нама иако то нису), а ако падне еклисиологија пада целокупна догматика, а ако падне догматика онда пада и хришћанство.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Kad pitate neku babu u šumadiji: kakva je razlika između pravoslavaca i Rvata?( oni to kroz Hrvate gledaju), obično odgovore : "ma to ti je sinko isto, samo što smo se podelili".

Kako su babe najbolji teolozi nema razloga da im ne verujem.

Znači, to vam je isto samo što smo podeljeni.

Подели на овим сајтовима

Kad pitate neku babu u šumadiji: kakva je razlika između pravoslavaca i Rvata?( oni to kroz Hrvate gledaju), obično odgovore : "ma to ti je sinko isto, samo što smo se podelili".

Kako su babe najbolji teolozi nema razloga da im ne verujem.

Znači, to vam je isto samo što smo podeljeni.

Сва срећа па прос' народ не чини докторе (учитеље) Цркве...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...