Jump to content

Догађаји у овчарско-кабларском манастиру Вазнесење Господње

Оцени ову тему

Препоручена порука

На шта конкретно мислиш?

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 931
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• 2 months later...

Иначе, последњих недеља сам на Литургијама у м.Вазнесењу.

Тужно је видети оне "комшије" у "катакомби" на врх брда изнад манастира.

Они ми дођу као наш тврдоврати и закон закуцани Израиљ... :(

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

• Гости
Иначе, последњих недеља сам на Литургијама у м.Вазнесењу. Тужно је видети оне "комшије" у "катакомби" на врх брда изнад манастира. Они ми дођу као наш тврдоврати и закон закуцани Израиљ...

Заиста тужно, потпуно нецрквена свест, својеглава и затуцана... што је најгоре мисле да тако Богу службу чине а само наносе ране на Телу Христовом.

Подели на овим сајтовима

Brate Đunise prenesi kako je u Vaznesenju. Koliko ima monahinja sada, ko je služitelj..

Da li ima susretanja sa "revniteljima" sa brda?...

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Баш волим да одем у Вазнесење. Игуман Тимотеј, сабрат и искушеник су сјајни. Глупо је што ћу овим речима то рећи, али лепа ми је атмосфера у том манастиру. Осећа се ведрина, нема оне опсадне атмосфере, где мораш да на дневном нивоу ажурираш своје знање из конспиратологије. На Литургију долазе људи из Чачка, али и из места где је о.Тимотеј раније служио. Некако се види да плодова његовог рада има. Хвала Богу да су и он и сабрат тренутно у манастиру. Била је преко потребна та "студеничка инјекција" :) Уз мати Науму из Успења и монахиње из Јовања и Никоља некако се ствари покрећу на боље у Српској светој гори.

Једном, у трпезарији је пао коментар за раније стање као: "гледај како су средили место где се једе, а гледај у каквом стању је место где се моли" (а оно стварно релативно скоро урађена трпезарија за двеста људи, од племенитог дрвета све, па неке дрводељске бравуре и сл.. По слободној процени, 10-20 хиљада евра је било за то. Минимум. Плус, што је започет нови конак са трпезаријом, огромна грађевина, за коју наравно нема пара. Да не помињем релативно скоро изграђене зидове ала Теодосијеви КОнстантинопољски на улазу у манастир. Фале само пушкарнице).

А црква вапила за кречењем, фарбањем столарије и заменом прозора и електро инсталација, а што је сад прва брига игумана..

Једном излазимо супруга, син и ја из манастира, седамо у кола, кад оно наилази десетак аутомобила одозго из катакомбе (парадокс: одозго&катакомба :)). Кажем јој: "ово су ти они Артемијеви". Супруга, која није претерано црквена, погледа их и рече: "јој, гледај како су се смркли". Нешто "комшије" кренуле да се окупљају испред манастира, а ја реко' боље да идемо пре него што интервентна дође :) Касније ипак чујем да није било инцидента тог дана.

Иначе, ново братство се "саживело" су се са "комшијама". Имање на којем се налази Милојево Вазнесење, је у власништву приватног лица које у односу на манастир има право службеног пролаза (право је уписано и у земљишне књиге), тако да њихови посетиоци туда долазе.

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

А у каквом су статусу сад ови који су у катакомбама? Мислим је ли била нека епитимија или нешто слично, да ли су они и даље у СПЦ? Није било неких одлука Сабора као поводом случајева из рашко-призренске?

Подели на овим сајтовима

Колико знам ни о.Артемије није изопштен из Цркве зар не? Он је и даље у Спц само није више Епископ него има чин монаха?

Неко упућенији нек објасни.. :)

Равно,нигде брда све је равно...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ја би ово катакомба овако писао- "катакомба" , под наводницима, јер од првовековне катакомбе нема ни слово К а камо ли нека "катакомба". Кад је постојала катакомба, сви су се скривали, ништа јавно, а ово, по мени, чисто спрдање називати се "катакомбиком" и да ти то "катакомбство" тотално јавно.

Народ је чуо за катакобе да су настале због гонитеља, па шта веле - ајд и ми да будемо "катакоба" да би нас народ зи жаљења прихватио јер нас "гоне".

"Катакоба" - смешно хехехе...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Мислим да вазнесењске монахиње нису званично размонашене?

Колико знам једино бившу игуманију Јелену и још неку монахињу које су већ биле монахиње, а ове остале (што их м.Артемије замонашио) нема потребе да размонашује, зато што је то не признато монашење од стране м.Артемија и све је то тако док се сви заједно не покају. Ако би дошло до тога, све рање би Црква из икономије прихватила као валидне- канонске и законите.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ето какве су некадашње катакомбе...

Katakombe1.JPG

Katakombe.JPG

8038.jpg

Катакомбе Манастира Крке из I вијека. Мјесто гдје је свети апостол Павле заједно са својим ученицима светим апостолима Титом и Ермијем оснаовао Цркву у Далмацији.

и данашње модерне "катакомбе" :D

141456_artemije-barajevo_f.jpg

142525_kapelanisartemije_f.jpg?ver=1302179384

333D1455-B762-4705-B44B-B75F3FD4D512_mw800_s.jpg

не само да се спрдају са котакомбама, него и према свима оним превовековним Мученицима и свима онима који су заиста свој живот дали за Христа и ту су дан данас, у катакомбама- скривено чекајући Васкрсење и живот вечни!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...