Jump to content

Мале приче великих духовника

Оцени ову тему

Препоручена порука

Авва Диадох је говорио:

* Као што у бањи често отварање врата брзо испушта топлоту напоље, тако и душа, ако жели често да говори, чак и ако говори добро, губи сопствену топлоту кроз двери језика. Добро је благовремено ћутање; оно није ништа друго до мати најмудријих мисли.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 147
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Авва Евпрепије

Исти он је, када су му једном приликом разбојници пљачкали ствари, помогао да их понесу. А пошто су покупили све што беше унутра, оставе они његов штап; а авва Евпрепије чим га угледа ожалости се, па узевши штап потрчи како би им га предао. И пошто они не хтедоше да га узму, плашећи се да се нешто не догоди, старац сретне неке који су пролазили истим путем те их замоли да им они дају његов штап.

Подели на овим сајтовима

Авва Зенон

Рекао је авва Зенон:

* Онај ко жели да му Бог брзо услиши молитве, када устане и пружи своје руке ка Богу, треба пре свега и пре него за своју душу, да се помоли за своје непријатеље; и када тако буде чинио, у свему што буде искао, Бог ће га услишити.

Подели на овим сајтовима

Авва Исаија

Авву Исаију су питали:

* Шта је среброљубље?

А он одговори:

* Да не верујеш у Бога, да ће се он старати о теби, и да немаш поверења у Његова обећања.

Подели на овим сајтовима

Авва Исаија

* Ако Бог хоће да се смилује души, она не подноси и не трпи, већ чини оно што јој је по вољи; допушта јој да запати све што не жели, да би га на такав начин потражила.

Подели на овим сајтовима

Рекао је авва Исаија:

* Ништа толико не користи почетнику као грдња. Јер почетник који бива грђен и истрпи, исти је као дрво које се залива сваког дана.

Подели на овим сајтовима

Рекао је авва Макарије авви Захарију:

* Реци ми шта треба да чини један монах.

Овај му вели:

* Зар мене питаш. Оче.

А авва макарије рече:

* Имам поверење у тебе, чедо Захарије. Јер постоји онај који ме потиче да те питам.

Вели му Захарије:

* По мени, оче, монах је онај који себе у свему обуздава.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

На извору

Разговарали су светогорски монаси међу собом о томе да ли се, осим од духовника, савети могу тражити и код других стараца. Мишљења су била различита. Један од њих је отишао код свог духовника и питао га о овоме. Овај му је одговорио: „Ти си жедан и налазиш се поред извора свеже воде. Да ли ћеш чекати да дођеш кући и утолиш жеђ, или ћеш одмах пити из извора?“

Подели на овим сајтовима

Свака част Тавита. :cheesy2:Ма где ти ово све налазиш. 0202_238 0202_238 1306_womens

"Ако Христос није дошао ради праведника, онда ја своју праведност одбацујем као грех који ме одваја од Христа и у томе што сам грешан проналазим другу праведност, небеску, која ми пружа средство да приступим Христу и будем са Њим".

Подели на овим сајтовима

????? ???? ??????. https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/aplauz.gif?? ??? ?? ??? ??? ???????. confused 1306_womens 0202_238

????? ????????  :cheesy2:

???? ?? ??????? ???  https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/0202_238.gif , ????? ?? ?? ?? ?? ?? ??????  0202_238

Подели на овим сајтовима

????? ???? ??????. confused?? ??? ?? ??? ??? ???????. confused :cheesy2: https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/0705_read.gif

????? ????????  0202_238

???? ?? ??????? ???  https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/0202_238.gif , ????? ?? ?? ?? ?? ?? ??????  0202_238

?? ???? ?? ??? ?????? ??? ?? ??????? 1306_womens dada

"Ако Христос није дошао ради праведника, онда ја своју праведност одбацујем као грех који ме одваја од Христа и у томе што сам грешан проналазим другу праведност, небеску, која ми пружа средство да приступим Христу и будем са Њим".

Подели на овим сајтовима

Pa kad covek pita zar ne treba odgovoriti.

Ovakve i slicne price mogu se naci u

1. Svetogorskom starecniku,

2. Starecniku,

3. Lavsaiku,

4. Duhovnoj gradini,

5. Duhovnom lugu.

Treba odgovoriti i eto ti si odgovorio. Ja ih ne pronalazim tu, dobijam od svojih prijateljica na mail, i zapisujem "od svuda"... ili sam mozda trebala da izmislim.. ? Eto kada si vec pronasao sve to lijepo bi bilo bar neku pouku da izdvojis i postavis kod nas (osim sto mi kupis trnje)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...