Jump to content

Додатни посао поред свештеничке службе?

Препоручена порука

• 4 months later...

Драга моја браћо, мислим да није добро да се свештеник бави било чиме осим службе Господу. Каже цар Давид у Псалмима да је прошао свуда и видео свашта али једно није- праведника или децу његову да хлеба немају. Ми треба да се трудимо и да будемо ревносни у нашем служењу а Господ ће се за све остало побринути.

Подели на овим сајтовима

Данас је много саблазни на све стране и треба да се трудимо да им и не постанемо извор истих. За све свештенике за које знам да су се бавили и другим пословима сем парохије знам да су временом застранили и постали саблазан народу. У почетку су имали добру намеру али временом... сетимо се само о.Бранислава Перановића. Мислим да једино благословено када је човек на лошој сеоској парохији па када држи стоку, ради њиву, бави се пчеларством и сл. али никада да не заборавимо да је наша дужност пре свега богослужење, молитва и служење Господу. Такођер осећам да сиромаштво ипак није наудило у духовном смислу никоме, само су му страдања помогла да постане бољи свештеника док је богатство упропастило многе.

Подели на овим сајтовима

Nesto slabo zalazim u ovaj podforum pa tek sad videh nastavak price...

Oce dragi, uopste se ne bih slozio da je siromastvo bolje za duhovno stanje od bogatstva. To je jedna zabluda koja se nama pokusava podmetnuti ne znam ni sam odakle. Ne znam da je Hristos bilo gde velicao siromahe jer jednostavno to u njegovom jevrejskom kontekstu to nikada ne bi mogao da uradi. Za njih je beda bila slika loseg odnosa sa Bogom. Naravno, govorio je o tezini zivota bogatih ali ja ne bih tako usko gledao i na to bogatsvo. Mislim da se i tu ne radi samo o materijalnim stvarima nego pod tim bogatstvom se mora podrazumevati i svaki drugi vid dara. Osvrnimo se oko sebe pa pogledajmo koliko ljudi koji imaju neki dar (medju svestenicima najizrazeniji dar je pojanje) ne mogu da se suzdrze od toga da ga na svakom mogucem mestu istaknu, da se uzdignu iznad drugih itd. E to je problem sa bogatstvom bilo koje vrste.

Sa druge strane oni koji oskudevaju najcesce i mnogo lakse upadaju u drugu vrstu problema - zavist! Jednostavno, ako je covek na svom mestu ni materijalna dobra ni siromastvo ga nece pokvarti. Medjutim, kvarljiva smo roba kako god okrenes: ako imamo uznosimo se a ako nemamo zavidimo onom koji ima. Ajd sad realno da pogledamo, kad se sretnemo sa kolegama, bilo kakvu parohiju da imaju, uvek je nezaobilazna tema o tome kakvu ima onaj drugi i sta on tamo radi. Moramo tu biti prilicno iskreni.

I sa narodom je ista stvar. Kod siromasnih ljudi je prisutna uvek neka malodusnost, zajedljivost, tuga, uninije, dakle sve odlike strasnog duhovnog pada. Mene navise pogadja kad vidim prljavog coveka, umazanog i onda kazu pa siromasan je! Pa ako je siromasan moze da ode na Dunav i da se umije. Ali ne, kad nema sredstava onda duh totalno klone. Pogotovo znam mnogo primera kod svestenka. Spremni su na sve, da "kradu" (kao da su to "neciji" pa se moze krasti) obrede, da huskaju narod protiv kolege, da ogovaraju, uvek raspolozeni za pricu ko koliko naplacuje... To je mnogo veca sablazan. Bojim se da stradanja donose koristi samo maaalom broju ljudi koji bi se i onako nekako izborili i sa iskusenjem izobilja. Inace, nisu svi spremni da podnesu na pravi nacin stradanje, uvek se to pretvori u roptanje a onda spasenja nema.

Naravno da svestenik kod nas ne moze dosta vremena posvetiti nekom drugom poslu ali tu je onda porodica koju mora da usmeri u tom pravcu. Jednostavno se mora graditi taj odnos da se ne ocekuje od Crkve da ce uvek biti para. Ako se to tako ocekuje kako ce se sutra gladnoj porodici objasniti da ljudi vise nemaju pa ni nama ne daju? Lako ako je cela porodica crkvena. Na zalost to je danas sve redja stvar. Ja recimo imam primer gde supruga od svestenika drzi prodavnicu auto-delova. Sjajno radi, deca zaposlena, muz pomaze kad ima vremena i sta? Nista, svestenik izuzetno ugledan, ne mora da se konfrontira sa kojekakvim ciframa, nista mu ne smeta da se Bogu moli i sluzbu sluzi i svi srecni i zadovoljni.

Eto, prastajte ali to su neki moji pogledi iz nizine...

Подели на овим сајтовима

• Гости

МИслим да свештеник мора да има примања која ће бити довољна за потребе породице и да може да одржава полован ауто, па када оде у пензију да има бар кућу. заиста има свештеника који МОРАЈУ да физикалишу да би преживели. Не треба и не сме се бити среброљубац, да пошто-пото јуриш за новцем, али мислим да свештеник мора да буде пристојан у финансијском смислу.

Ја сам имао многих финансијских проблема, верујте да је то веома, веома тешко. Џаба све када ја немам да платим струју, када ми стиже рата а ја немам да платим па ме гањају из банке...

за то време неко има и претиче... не, то никако не иде. Морамо да мислимо једни на друге.

Подели на овим сајтовима

• 5 weeks later...

Опростите на овај упад, попадија сам, надам се да нећете много да се љутите што се јављам на подфоруму за свештенике.

Оче Иване жао ми је што је тако тешко, ми смо у мало бољој ситуацији у односу на тебе.

Могу да ти дам пар саветића које користимо и које верујем да могу да ти помогну...

Прво мала пољопривреда, засадити не много 5-10 ари, кропир, лук, разно поврће, не за продају већ само за сопствене потребе.

Ако имаш услове нешто од стоке, дал кокошке, прасе, козу...

Попадија ако жели и нема много малу децу може се посветити

Нећете имати новац али имаћете храну, која је иначе све скупља и скупља.

Друго, мали савет за тебе - молитва

Конкретно акатист Пресветој Богородици Домостроитељка. Читај неколико дана и видећеш да ће кренути на боље без да почињеш неке крупне послове...

Надам се да ово помаже, и опростите још једном...

Подели на овим сајтовима

Може то , али прво морају да имају башту, тј, парче црквене земље које могу да обраде. Затим да знају како се то ради, нпр. ако су из града требаће им времена и подсешљивости парохијана док не науче како се ради башта.

А ако буду знали онда ће комшије да им завиде и да грде млађе, како им је башта зарасла, а види попа и попадију...

Могу се гајити кокошке, пилићи за дотов, ко може добити храну и има објекат може да затвори прасе па да га ухрани....

Све зависи какве услове имате и колико воље.

Где сте ви Ивана на служби ?

Подели на овим сајтовима

Нисам упознат са ситуацијом тамо, да бих могао да нешто савјетујем, знам о.Златка Василића, који је родом из комшилука и наравно вл.Јована из богословије,

Подели на овим сајтовима

никако да допуним писаније. Мислим да је за свештеника најважније да буде пре свега и изнад свега пастир, да редовно служи. Допунски посао је нешто чему треба прибегавати само у крајним случајевима, када је парохија заиста катастрофа . Из досадашњег искуства видео сам далеко, далеко више негативних примера него ли позитивних ( ако их уопште има). Баш данас сам причао са једним братом свештеником који је добар са једним владиком: владика му је причао како се скроз саблазнио о животе неких класића са факса и богословије који су дошли у Бг. - људи који су били скроз благочестиви и ревносни претворили се у бизнисмене; аутомобили, телефони, кућерине, ресторани и фирме а Христа нигде.  

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...