Гости Guest - . . .- Написано Мај 16, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 16, 2012 Мислим на оно колико вас кућа прима за требе и слично? Идете ли васкршње водице, славске? Парастоси, има ли их? КОд мене је ова ситуација: Имам неких 350 кућа у парохији, 70% бабе и деде, по један или двоје у кући. Хоће да приме за славу и васкрс, не могу да се жалим. Хоће и да плате. Мало кукају, мало не... класика. У суштини, тамо где не идем за Васкрс не идем ни за славу. Нема потребе. Опет, где не идем за славу (она чувена прича о предавању славе млађима који живе у граду, а опет ти млађи у граду не примају свештеника ) идем за Васкрс..искрено, да немам тих васкршњих водица, не бих имао леба да једем.. Е, да... има пар кућа где сигурно нећу отићи када неко од њих умре, ако будем ту и ја не умрем пре њих.. просто нећу... ни за какве паре, не знам шта...то су ои типови који вам кажу: попе не ватај ми се за капију да не буде проблема... Ако би Владика запео да идем, нашао бих другог свештеника али ја не. То је сигурно. Иначе, за славу смо ове године почели да идемо око 900 динара. Плати њих 50-60%, 20 се провуче на неку половину, а осталих 20%, што би рекли, Бог да прости... ником ништа. Да, парастосе имам у једном селу. Ту је ок. У другом нема, кажу код нас поп никад није ишао... покушавао сам свашта- не пали... У трећем селу, влашком, су почели да зв, пре тога нису.. ту чак и најбоље прођем у сваком смислу Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Мај 17, 2012 Пријави Подели Написано Мај 17, 2012 Моја парохија има око 480 домова и не могу се жалити је су пре мене двојица прота службовали од 1937. године, тако да није било промена и они су успели да уведу ред. Квалитет је изнад квлитета јер сам на претходној парохији иамо око 700 домова али су били немарни, морао сам да молим или да се свађам да ме приме за васкршњу водицу, славску су слабо плаћали, парастосе нису давали... Овде је углавном све у оквирима нормалном, не примају радо за Васкрс као за Славу, али нема бежања, провоцирања, има само да неће једноставно да плате и један што закључа капију, а мене мрзи овако дебелог да прескачем ограду, а није ни ред. Ко се прави луд нећу да му одем за славу, исто и онима што побегну за крштење и венчање у манастир. Онда му кажем нека ти дође онај добри и душевни што воли да узима из туђе парохије. Имао сам пар непримајућих домова, једна баба је суботарка и имају још две породице суботара у иностранству. Кад им неко умре онда ударе у дреку како је био добар побожан, само га прота Драгорад, мој претходник, и ја нисмо размели, пишу молбу, обећавају да ће после примати, помагати Цркву.. Кад све прође, свештеник да смисла сахрани, онда све забораве, остављају за после.. А има их и огрезлих у безверју, тако једнога неки дан испратила плех музика, спремали мрсно иако је среда.... Да похвалим ове моје парохијане, да никад не спремају мрсно у току поста, као ни за парастосе које редовно дају. Не праве свадбе и крштења у посту, причешћују се прве недеље Часног и Божићњег поста у већем броју, а у осталим постовима мање. Неколико породица и двадесетак људи долазе редовно цркви, остали о већим празницима. Дају мало прилога, има за основно, да се плати црквењак, ЕУО-у и Патријаршији, минимално ПИО.., За више мора да се мољака код девизних кад дођу на одмор или да се скупља жито и новац од кућедо куће... Продаја свећа је занемарљива јер у селу има 5 воскара, а нико не може да продаје свеће ниже од оног ко их производи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Горан Недељковић Написано Мај 17, 2012 Пријави Подели Написано Мај 17, 2012 Моја парохија броји око 500 домова. Ове године за васкршњу водицу први пут сам обишао сва домаћинства и примили су ме њих 480. Има пуно оних девизних које покушам да нахватам, али велики проблем ми представља што моју парохију сачињавају шест села, па ни не знам кад дођу сви на одмор. Ове године је било тако, а за наредне мораћу да задужим неког по селима да ме обавештава. "Тарифу", што би многи у парохији рекли, немам него ко колико може да издвоји. Боље награђују кад је славска водица у питању и немам онај проблем који се појављује у неким селима да примају свештеника до подне јер "до тада дан иде у напредак, а поподне се вода свети за покојнике" Има оних који нису хтели да ме приме, кажу само за славу, али чисто сумњам да ћу отићи да их удостојим те њихове жеље. Има и оних који не примају. Покушао сам са некима и неки вид дијалога, али мали је проценат који су променили своје мишљење, кажу "немој попе ти нас да учиш". Овај израз је заступњен и код оних којима покушам нешто да објасним у вези неких обичаја и литургијског живота, али мало је простора за мисионарење, јер једноставно не желе да прихвате. Што се тиче служења ту немају право гласа, ту сам ја свештеник и не дозвољавам онима који су прочитали "веронауку у кући" да ми држе часове литургике. Слабо долазе у Цркву на литургију, дешавало ми се да завршим проскомидију, а да сам после четрдесетак минута чекања, морао да скинем одежде... Парастосе даје неких 60%, али даће дају 100% и не зову свештеника, него им је битно да они то намене и да се то види пред људима. Горе сам поменуо да парохију сачињавају шест села, а додао бих у две Црквене општине шест села. Значи имам две Цркве и трећа се прави у још једном селу. То је проблем за свештеника, јер шетам са богослужењем, час у једном месту, час у другом, али више служим у матичној Цркви, односно у Клењу где и живим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Мај 17, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 17, 2012 He, svuda isto... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Мај 17, 2012 Пријави Подели Написано Мај 17, 2012 Слабо долазе у Цркву на литургију, дешавало ми се да завршим проскомидију, а да сам после четрдесетак минута чекања, морао да скинем одежде... Ovo ne kontam Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Мај 17, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 17, 2012 Ако нема никог не може да служи свету Литурђију... Владика Игнатије не дозвољава да се служи Света Литургија ако нема никога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Мај 17, 2012 Пријави Подели Написано Мај 17, 2012 Znam za taj kanon , ali u praksi se sluyi, iam makar crkvenjak, popadija i deca, a neko naidje. Sta se onda radi sa pripremljenom proskomidijom ? I pitao bih o.Gorana sta je sa Ljubise Ilica koji ej rascinjen , a bio je na sluybi u Boljevcu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Горан Недељковић Написано Мај 17, 2012 Пријави Подели Написано Мај 17, 2012 Када ми се десио тај случај, никог нисам имао у Цркви, ни око Цркве Супруга није била ту, била је са ћеркицом у Смедереву, а овде у Клењу имам проблем што немам ни црквењака, неће нико да се прихвати те обавезе. Нико није наишао, а проскомидију сам употребио пре скидања одежди као обичан хлеб и вино, јер дарови још нису освећени. Мислим да литургију не треба служити ни кад је само један човек у Цркви, већ кад су двоје, троје.... По благослову служим и кад ми је једна особа у Цркви, јер у 70% случајева само једна жена ми буде за певницом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Горан Недељковић Написано Мај 17, 2012 Пријави Подели Написано Мај 17, 2012 Нисам одговорио на питањце о. Небојше. Не познајем дотичног свештеника из Бољевца. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Мај 17, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 17, 2012 Када ми се десио тај случај, никог нисам имао у Цркви, ни око Цркве Супруга није била ту, била је са ћеркицом у Смедереву, а овде у Клењу имам проблем што немам ни црквењака, неће нико да се прихвати те обавезе. Нико није наишао, а проскомидију сам употребио пре скидања одежди као обичан хлеб и вино, јер дарови још нису освећени. Мислим да литургију не треба служити ни кад је само један човек у Цркви, већ кад су двоје, троје.... По благослову служим и кад ми је једна особа у Цркви, јер у 70% случајева само једна жена ми буде за певницом. То је слика наше црквености...еј бре, све радим и покушавам- џаба. Додуше, прихватили су њих 4-5 и долазе, не баш сваке недеље али дођу и причепшћују се. Богу хвала, моја Драгана је ту стално са мном. Црква је удаљена од села, па је то код мене отежавајућа околност. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
djakon Vladislav Написано Мај 17, 2012 Пријави Подели Написано Мај 17, 2012 Нисам одговорио на питањце о. Небојше. Не познајем дотичног свештеника из Бољевца. Mislim da o.Nebojsa misli na Ljubisu koji je bio u Rabrovu a rascinjen je i ne znam gde se sad nalaza niti sta radi. Inace, Boljevac uopste nije u Branicevskoj eparhiji... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Горан Недељковић Написано Мај 18, 2012 Пријави Подели Написано Мај 18, 2012 Бољевац би требало да је у Еп. нишкој. Чуо сам за свештеника Љубишу који је био у Раброву, али такође нисам упознат шта је сад са њим. о. Владиславе ја познајем Ваше родитеље. Често се срећемо код проте Душана Симина на разним свечаностима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Мај 18, 2012 Пријави Подели Написано Мај 18, 2012 У праву си ја сам помешао. Љубиша је моја генерација, али је нешто побркао лончиће, писао неке летке против владике, уздао се у подршку неких калуђера и богомољаца. Кадсмо били на 10 година матуре, сви смо му говорили да се смири, али он још гори.. После је било у штампи да је избачен из цркве уз помоћ полиције. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
borbazaveru Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 And last,but not least. Ovaj jednostavan pokusaj da kroz obican forum pokazemo jedinstvo je manje-vise propao. Prvo, zato sto ipak mozda sve ovo nije od nasih Episkopa Blagosloveno. Drugo, mi nemamo osecaj zajednistva, ljudi, eeeej. Ovo pisem i zalim za ovo nekoliko minuta izgubljenih... So , let confess the true, we are just ordinary priests, and nothing more than that. We have to serve Holy Leturgy and to serve to our faithfull people. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Мај 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Полако оче... није благословено зато што и сами не знају како то функционише... а ово друго је мислим много важније- немање осећаја за заједницу. Но, рекох, полако... долази неко ново време borbazaveru је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука