Jump to content

Којег владику бисте изабрали за президента ?!!

Оцени ову тему

Када би се променио церковни устав којег владику бисте бирали за председника ?  

58 члановâ је гласало

1. 1. Када би се променио церковни устав којег владику бисте бирали за председника ?

• +Григорија
      12
    • +Атанасија Јевтића
      7
    • +Амфилохија
      10
    • Монаха Артемија
      3
    • +Иринеја Буловића
      7
    • +Хризостома
      0
    • +Василија Качавенду
      0
    • +Фотија
      0
    • +Порфирија
      6
    • +Давида
      2
    • +Андреја
      1
    • + Игњатија
      6
    • +Скопског Јована
      1
    • +Пахомија
      0
    • +Патрију Иринеја
      2

Препоручена порука

Е, а како Вас је то Шаги Бунић упозорио на митрополита Амфилохија!? :)))

Pozitivno, preporučio nam je njegova djela i članke na čitanje

i zabavljalo ga pričati nam o svojim razgovorima i susretima sa njim.

Isto kao i s teologom fra Markom Oršolićem iz Bosne Srebrene,

jedanput u Zagrebu su pozvali vladiku Amfilohija, tada još nije bio vladikom,

da ide s njima valjda negdje na nekakvo to predavanje kad se našao slučajno tamo.

Nije imao vremena pa je odbio, oni dva išli pa polomili noge oba na nekakvom ledu,

zima tada bila, klizavo svuda. Već tada je vladika +Amfilohije

imao Božiji dar prozirljivosti i prorokovanja!

Znao je tačno gdje a ni s kim ne treba ići,

da će se taj dan tamo polomit ko i oni dvojica što su!

301

Подели на овим сајтовима

Видим да су се неки саблазнили.

То је стога што мислите да је устав непромењив , али није.

Нити сам се саблазнио, нити мислим да је због тога.

Јесте, дешавало се у историји да епископи политички представљају и воде један народ. Али, то није било због политичких амбиција епископата (јер у турско време мислим да је једина амбиција била да те не убију толерантни муслимани), него вид служења народу Божијем: нема ко да га води, па се бира онај у кога народ има поверења, ко је најобразованији и тд.

Друго је време данас. Прво - нисмо (још?) под Турцима. Друго, другачије су државе данас и њихово вођење, него што је то некада било. Треће - и можда најважније - није исти политички историјски контекст, па би било врло рђаво схваћено, кад би се црква у тој мери бавила бистрењем мутне воде, то јест политике. Сад, није само ствар у томе како би било схваћено (премда би сигурно угрозило мисију Цркве, која је и овако у чудном стању), него што и није оправдано. Владар (било у ком државном уређењу) некад мора да буде и неправедан. Како да онда остане епископ? Коме епископ може да изрекне, на пример, казну затвора? Зар не би иступање епископа, као владара, према другим верским заједницама створило недоумице око тога са које им се позиције обраћа? И онда сасвим сигурно да би епископ сам са собом морао да долази у конфликт. Дешавало се да и - да тако кажем - мирски владари дођу у конфликт са собом (на пример, када су две државе у персоналној унији, али припадају двема различитим сукобљеним странама), али то је историјски изузетак, док би у случају епископа, који у својој Цркви иконизује Христа морало да буде правило.

Црква би опет политички могла да води народ само у случају неке велике катаклизме, која би паралисала и уништила регуларне системе управљања, неке природне катастрофе, или напада ванземаљаца (ако их има), или тако нечега.

И на крају - падоше ми нешто на памет два распопа из Другог светског рата: Владо Зечевић и Момчило Ђујић. Не улазећи у то ко је крив, а ко прав, ко је јунак а ко злочинац (задржаћу мишљење за себе), чињеница је да су се обојица саморашчинили, да би се бавили мирским стварима (тако гадним, да оправдање не може постојати) дисквалификује их не само као клирике, него као хиршћане уопште, јер су пројавили апсолутно одсуство хришћанске свести. Мислим да би било исто и у случају председника. Узмите епископа било које епархије - и најмање и (да се тако рогобатно изразим) најнезнатније и најбезначајније епархије под небом. Тај је епископ икона Христова и већи је од свих великих председника заједно. Ако би он то продао, онда би се показао као недостојан.

Ето, извињавам се, нешто на брзину пишем (прескачу ме деца, а и мисли), али надам се да сам успео бар унеколико да објасним да нисам саблажњен, него најискреније мислим да је тема бесмислена, уз све поштовање и Жељку и свима осталима који би, понети хришћанском љубављу верујем, волели да на челу државе виде неког тако чесног, као што је неки епископ.

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

Као да нам није довољно саблазни!

Шта поштен човек има да тражи на политичкој функцији? Та места су резервисана за оне у чији морал прилично сумњамо.

Подели на овим сајтовима

Као да нам није довољно саблазни!

Шта поштен човек има да тражи на политичкој функцији? Та места су резервисана за оне у чији морал прилично сумњамо.

Онда су неки наши светитељи били сумњивог морала.

• Волим 1

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Канадског Георгија - много ми се допао када сам читао од пре неки дан ону тему "Ковџежић... "

Значи +Георгија. Ниси га Жељко ставио горе и зато не могу да гласам.

Подели на овим сајтовима

Мој омиљени Владика је +Игнатије, али би бољи председник био +Григорије.

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Шта се све у ближој и даљој историји хришћанства десило а није допустиво? Мислим да би списак био подужи. Дакле, то није никакв аргумент.

Позивање на каноне је проблематично јер је канонско право настајало као одговор на проблеме, а никада их није предупређивало. Постоје канони који говоре да се треба рашчинити епископ који сарађује блиско са државним властима и на њих се данас позивају артемити када причају о Тадићу, Дачићу и др. када су у Патријаршији и сл.

Рекао сам већ да случај архиепископа Макариоса III није могуће навести као пример у случају Србије због историјских околности. Позивање на њега је класична логичка грешка.

Наравно да је неправославно јер су епископи добили дужност да проповедају Јеванђеље и крштавају све народе у име Оца, Сина и Светог Духа, а државна власт није у њиховом фокусу и не треба бити, јер нема есхатолошко утемељење. Све службе у Цркви су есхатолошке и то је оно чиме се треба бавити у животу. Остало није битно.

Рекао сам већ да случај архиепископа Макариоса III није могуће навести као пример у случају Србије због историјских околности. Позивање на њега је класична логичка грешка.

Објасни , разложи, докажи, иначе ми ово ништа не значи што си рекао.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

За Иринеја бачког, да забрани ЛСВ и онда може да да оставку :)

Немојте сад о надлежностима, ово је свакако шббкбб

Подели на овим сајтовима

Онда су неки наши светитељи били сумњивог морала.

Мој пост се односи на питање из теме у такорећи садашњем (односно будућем - Којег владику би сте изабрали...) времену. И одражава моје виђење политичара.

Узгред који је то светитељ био биран на општим изборима за председника државе?

Подели на овим сајтовима

Није биран на изборима,али су се бавили политиком.Ради се о неким нашим владарима.Можда није постојала та реч за тај појам,али је политика постојала као феномен као и данас у смислу вођења државе и бављење различитим аспектима државних послова.Тај императив-одговорност за сопствену земљу и ближње важи и данас за Цркву и њене људе.

Подели на овим сајтовима

Ни прво није грешка а ни друго, друго је само навод да постоји могућност да духовни владар буде истовремено и световни у православљу.

Ево компромиса...

м.Артемије...

био Епископ...сада је монах...

:)

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Није биран на изборима,али су се бавили политиком.Ради се о неким нашим владарима.Можда није постојала та реч за тај појам,али је политика постојала као феномен као и данас у смислу вођења државе и бављење различитим аспектима државних послова.Тај императив-одговорност за сопствену земљу и ближње важи и данас за Цркву и њене људе.

Да рецимо Арсеније Чарнојевић .

Практично ми смо кроз историју подједнак број имали световњака и попова који су водили народ.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...