Гости Guest Написано Мај 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП РОДОСТОЛСКИ Г. ХРИЗОСТОМ Његово Преосвештенство Епископ родостолски г. Хризостом најскромнији је владика кога сам срео. Први пут сам га упознао када сам био студент на Атонијади, богословској академији на Светој Гори. Био сам студент прве године, а Његово Преосвештенство г. Хризостом био је пензионисани управник академије, који је приликом посета Кареји увек боравио у њој. Увек је био љубазан и скроман и никада није носио Панагију осим при свечаним церемонијама. Био је миран, али озбиљан и строг по питању нашег понашања и црквеног учења. На Светој Гори га сви воле, а тренутно борави у манастиру Велика Лавра. Такође је викарни Епископ Васељенског Патријарха. Његово Преосвештенство (световно име: Панајотис Анагностопулос, син Николаса и Ставруле) рођен је Сересу, у Грчкој 1933. године. Примио је монашки постриг на Светој Гори, 1950. године. После дипломирања на Атонијади, био је секретар Свештене општине. Студирао је богословију на Теолошком факултету у Хлаци од 1958. до1962. Рукоположен је за ђакона у Великој Лаври 1960. године, а у чин прозвитера рукоположио га је Митрополит милетопуљиски господин Натанаил, тада управник Атонијаде (касније митрополит коуски). Био је професор на Атонијади од 1963. до 1967. а касније, одлуком Васељенске Патријаршије, био је унапређен у управника Академије на чијем је челу остао све до 1988. Године 1978, био је изабран од стране Светог Синода за титуларног Епископа родстолског. Он и данас свештенодејствује као викарни епископ Васељенског Патријарха на Светој Гори. Његов имендан је 13. новембра (по старом календару). Његово Преосвештенстово Епископ родостолски г. Хризостом написао је много књига на грчком језику. (Не знам ни једну његову књигу која је преведена на енглески, али ако сазнам, објавићу их. Скоро да поседујем све његове књиге на грчком; препоручујем да их купите и читате.) – Уредник блога Превод са енглеског проф. Бојана Поповић 21 јули 2011 год. ИЗВОР мирођија, Perica Mitic, Скопљанац and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 ЕПИСКОП ХРИЗОСТОМ РОДОСТОЉСКИЈ Фото: монах Феолог Лавриотис Епископ Хризостом Родостољскиј, један од омиљених атонских монаха. Обично архијереј који воли монахе добија ватрену узвратну љубав светогораца. Епископ Хризостом је један од таквих. Управо о таквим епископима је писао старац Силуан Атионски: Епископе Господ призива пасти стадо Своје и тада им даје благодат Светога Духа. Дух Свети, речено је, поставио је епископе у Цркви и у Духу Светом они имају власт узети и опростити грехе. Јер ми смо овце Господње, које је Он заволео до краја и дао нам свете пастире. Они - наследници Апостола, по датој им благодати, воде нас к Христу. Они нас уче покајању; они нас уче да поштујемо заповести Господње. Они нам говоре реч Божију, да би спознали Господа. Они нас уче путу спасења и помажу нам да се уздигнемо на ниво смиреног духа Христовог. Они окупљају у тор Цркве ожалошћене и заблуделе овце Христове, да би њихове душе нашле покој (смирење) у Богу. Они се моле за нас Богу, да би се сви ми спасили. Они, као пријатељи Христови, могу да измоле од Господа: да живима дарује смирење и благодат Светог Духа; умрлим - опроштај грехова; Цркви, мир и слободу. Они носе у себи Духа Светог и Духом Светим нам отпуштају грехове. Они су спознали Господа Духом Светим и, слично анђелима, умом доживљавају (осећају) Бога. Они су способни и наш ум да отргну од земље и прикују га к Господу. Они тугују, када виде, како хулимо на Бога и не дозвољавамо Духу Светоме да живи у нама. На њима се таложи туга целог света и њихове се душе, привучене љубављу Божијом, непрестано моле, да би нам измолиле утеху у жалости и мир у целом свету. Својим ватреним молитвама они и нас привлаче да служимо Богу са смиривањем духа и љубављу. Због њихове смирености и љубави к народу воли их Бог. Они живе тешко радећи и у сталном подвигу и због тога су оплемењени разумом Светих, које подражавају својим начином живота. Господ нас је толико заволео, да је за нас страдао на крсту; и његова страдања су била толико велика, да их ми никада не можемо достићи, јер недовољно волимо Господа. Тако и наши духовни пастири страдају за нас, ипак ми често не видимо та страдања; и ми, овце, морамо да разумемо то и да волимо и поштујемо своје пастире. Браћо, будимо у послушању нашим пастирима и тада ће настати потпуни мир и Господ ће, Духом Светим, бити са свима нама. Велики човек - јереј, слуга Престолу Божијем. Ко хули на њега, тај хули на Духа Светог, који живи у њему. Шта рећи о епископу? Епископима је дата велика благодат Светог Духа; они су постављени изнад свих; они се, као орлови, уздижу високо и отуда надгледају бесконачно пространство и разумом богословља пасу стадо Христово. Превод са руског С.М. 9 новембар 2011 год. извор: хттп://њњњ.афоннењс.ру/форум/алл_1/сецтион_19_1/топиц_237/ bgpj, мирођија, Perica Mitic and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Скопљанац Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Сигурно, један од највећих подвижника владика... Он живи у испосници на Светој Гори! bgpj је реаговао/ла на ово 1 Наше учење је сагласно са Евхаристијом, а Евхаристија потврђује учење. Св. Иринеј Лионски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Драга Браћо и Сестре, још пре неколико дана када сам постављао фотографије монаха са Свете Горе налетео сам на овај чланак а и уз помоћ једног нашег брата са форума! Прочитао сам ове лепе чланке и још мало сам листао по сајтовима, и закључио сам да је владика Хризостом изузетан Монах! Кажем монах јер заиста је тако, Епископ који је духовник многим садашљим Светогорцима а и некадашњим сада већ покојним духовницима која је Црква изродила у 20.и 21.веку! Решио сам да ово поделим са вама и пошто је ова тема - прича о једном савременом великом духовнику, оцу и Епископу Свете Горе , те бих ову тему посветио његовом сабрату и архијереју Архиепископу охридском и митрополиту скопском Јовану! Нашим Владикама Јовану и Хризостому на многаја љета! Скопљанац, bgpj, Orthophill and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Скопљанац Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Сјајно, брате! Бог ти дао здравља! Што им говоримо на Литургијама када служе, то пишем и сада: Архијерејство Њихово да помене Господ Бог у Царству Своме... bgpj је реаговао/ла на ово 1 Наше учење је сагласно са Евхаристијом, а Евхаристија потврђује учење. Св. Иринеј Лионски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Његово Преосвештенсто на прошлогодишњој прослави празника Св. Атанасија Светогорца Скопљанац and bgpj је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Како би наш "прост" народ рекао - није он обичан владика... sleki, Скопљанац and bgpj је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Његово Преосвештенство након саслужења на светогорској сахрани Скопљанац and bgpj је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 http://vatopaidi.wordpress.com/2012/01/02/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B5-%CE%B7/ bgpj and Скопљанац је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 http://agioritikesmnimes.pblogs.gr/tags/chrysostomos-rodostoloy-gr/pages/2.html Скопљанац је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 http://agioritikesmn...gr/pages/2.html Скопљанац је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 http://agioritikesmnimes.blogspot.com/2012/01/489.html Скопљанац је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 http://agioritikesmnimes.pblogs.gr/tags/chrysostomos-rodostoloy-gr.html Скопљанац је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 http://agioritikesmnimes.pblogs.gr/tags/chrysostomos-rodostoloy-gr.html Скопљанац је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука