Дејан Написано Мај 6, 2012 Пријави Подели Написано Мај 6, 2012 Па ово треба писати баш због потенцијалних верника,нарочито младих образованих људи ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Мај 6, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 6, 2012 Ајмо полако: Свештеници се не дрогирају, људи имају своје породице, парохију, бриге колико хоћеш... Има свештеника који су алкохоличари, можда има и неког ко се и дрогира, али верујем да су то углавном свештеници који немају нормалну породицу, тј породичне односе... а таквих је веома мало. Можда ће се и повећати тај број с обзиром на време у коме живимо када је породица деградирана, а постоје и милион других проблема... Но, не бих се зачудио када би сутра изашло нешто у новинама овог типа... али то никако не би моју веру пољуљало. Растужило би ме али схватам да је Црква ту зарад грешних и болесних, али оних који желе да се спасу. emilija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Мај 6, 2012 Пријави Подели Написано Мај 6, 2012 Дрога је, да тако кажемо, асоцијални порок - и то није уобичајено за свештенике, не искључујем могућност да постоји тако нешто, али је потпуно ван логике и непрактично јер су свештеници поваздан у интеракцији са људима и много је логичнијни алкохол у том смислу. emilija and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 6, 2012 Пријави Подели Написано Мај 6, 2012 Па ово треба писати баш због потенцијалних верника,нарочито младих образованих људи ... Безвезе, то је јако али јако мали проценат ако уопште и постоји. И зашто на то стављати нагласак. Има кад да се саблазне. То се не може сакрити, ако наиђе на неког таквог. А у међувремену, нека се дружи са овим нормалним. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 6, 2012 Пријави Подели Написано Мај 6, 2012 Па ок, онда. Ево, предлажем да се ставе имена тих свештеника наркомана и да са списком одемо код владика и медија и установа и да их разобличимо. Најозбиљније. Не ради се овде о откривању имена и разобличавању ,већ једноставно о свести да су такве ствари могуће и ако се деси да се тако нешто сазна да се народ не саблажњава ...И да се према томе треба заузети здрав Хришћански став... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 6, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 6, 2012 Па, нема потребе, већ имамо култ непогрешивих интернет верника који све разобличавају и показују како се не прави култ од нечега....осим можда од себе самих. Па ди ме нађе... Само ја се у томе не препознајем , ја до сад шта год да сам говорио то је све било истина и само истина, ко и ови артемити, а и поред тога ја ко и Шешељ никад не лажем, сем кад то чиним да би открио још већу истину . Хахахахаха Па јес имаш право , али не полазим од тога да разобличавам све и свашта , нисам тај тип, више волим да сакријем. Међутим тај проблем је реалан, знам ипак више црквених људи који су на лечењу у камповима . Неки од њих су богослови, неки обични верници, неки су деца од свештеника, неки су алкохоличари , знам на жалост доста свештеника који су алкохоличари, знам и неке који су због тога под епитимијом. Просто то је тако. Тема није покренута да би разобличвала , већ да се размотри и та опција , значи шта ако је поп џанки. Није немогуће, као што није немогуће и да је алкос. У суштини то му је једно те и исто. Пре свега како се носити са тим ? Шта чинити са тим попом ? Шта чинити да се верни народ не саблазни? Има ту много питања на које би ваљало одговорити , без улажења у то ко је тај поп одакле је, зашто то ради и да ли постоји заиста. Мислим што не би постојао? У православљу су милиони људи , сасвим је извесно да постоји и поп џанки. Глуп је то доводити у питање. Него ајде да видимо како ће савремена Црква да изађе са овим искушењем/изазовом на крај. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 6, 2012 Пријави Подели Написано Мај 6, 2012 Безвезе, то је јако али јако мали проценат ако уопште и постоји. И зашто на то стављати нагласак. Има кад да се саблазне. То се не може сакрити, ако наиђе на неког таквог. А у међувремену, нека се дружи са овим нормалним. Кад си ти задњи пут био на Литургији? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 6, 2012 Пријави Подели Написано Мај 6, 2012 Кад си ти задњи пут био на Литургији? Данас, тј јуче пошто је сад већ сутра. Зашто то питаш Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Мај 6, 2012 Пријави Подели Написано Мај 6, 2012 Па ово треба писати баш због потенцијалних верника,нарочито младих образованих људи ... Младе,образоване људе,надам се,не занима је ли неки поп тамо наркоман или алкохоличар него се можда,надам се,њихове душе и интелигенције косне и питање Вечности и као бити бесмртан а онда траже одговоре неке друге природе а не жуте штампе. А ако нам је младост отишла корак уназад и свела се на пијачни ниво живљења....штета. feeble and R.Žiskar је реаговао/ла на ово 2 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 6, 2012 Пријави Подели Написано Мај 6, 2012 Данас, тј јуче пошто је сад већ сутра. Зашто то питаш На литургији младих има врло много...они функционишу на неким другим таласним дужинама за разлику од њихових родитеља... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 6, 2012 Пријави Подели Написано Мај 6, 2012 Младе,образоване људе,надам се,не занима је ли неки поп тамо наркоман или алкохоличар него се можда,надам се,њихове душе и интелигенције косне и питање Вечности и као бити бесмртан а онда траже одговоре неке друге природе а не жуте штампе. А ако нам је младост отишла корак уназад и свела се на пијачни ниво живљења....штета. Њих такође врло занима и погађа какав став заузимају верници и Црква по овом питању...и по сличним питањима...Да ли ћемо сами да решавамо и форсирамо решавање оваквих и сличних питања или ћемо,као што рече владика Григорије у случају Пахомије,пилатовски опрати руке! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 6, 2012 Пријави Подели Написано Мај 6, 2012 На литургији младих има врло много...они функционишу на неким другим таласним дужинама за разлику од њихових родитеља... А знаш ли колико се и младих и старих саблажњава о пасате са хајлајнерима и остале луксузе које виде код неких попова, што не може да се сакрије. И колико их само то одбија. Зато је врло корисно да пишемо о поповима дрогерантима, ако их има. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 6, 2012 Пријави Подели Написано Мај 6, 2012 Тема није покренута да би разобличвала , већ да се размотри и та опција , значи шта ако је поп џанки. Није немогуће, као што није немогуће и да је алкос. У суштини то му је једно те и исто. Пре свега како се носити са тим ? Шта чинити са тим попом ? Шта чинити да се верни народ не саблазни? Има ту много питања на које би ваљало одговорити , без улажења у то ко је тај поп одакле је, зашто то ради и да ли постоји заиста. Мислим што не би постојао? Ок, ово су већ смислена питања и добра су за расправу. Ја сам целог живота за трезвеност и буђење. Али, ако се већ иде тако отворено, било би поштено и људски ићи од краја и не схватати ове ствари као какву забаву. Не можеш причати да има попова наркомана, а овамо као: "није битно да ли постоји заиста". Дакле, мој неки одговор на ова питања би био да се са таквим неким свештеником (ако се ствари покажу тачним) мора постпупати обазриво, братски, трезвено и разборито. Чак ми се чини (не могу сигурно да тврдим сад) да и уканонима има такбих неких смерница за преступе свештеника: то да се мора бити поверљив и остало. Јер има оно: да се не хули име Божије због вас међу незнабошцима. Анастасија and feeble је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 6, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 6, 2012 Њих такође врло занима и погађа какав став заузимају верници и Црква по овом питању...и по сличним питањима... Да ли ћемо сами да решавамо и форсирамо решавање оваквих и сличних питања или ћемо,као што рече владика Григорије у случају Пахомије,пилатовски опрати руке! И не само то , него је свештенику поверено да руководи парохијом , дакле одређеном литургијском заједницом сабрањем, како ће поп алкос или џанки да руководи и у ком правцу то је изузетно важно. И на крају каква нам је то заједница ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Мај 6, 2012 Пријави Подели Написано Мај 6, 2012 Њих такође врло занима и погађа какав став заузимају верници и Црква по овом питању...и по сличним питањима... Да ли ћемо сами да решавамо и форсирамо решавање оваквих и сличних питања или ћемо,као што рече владика Григорије у случају Пахомије,пилатовски опрати руке! Али ајде за почетак да утврдимо да ли такав проблем уопште постоји, и ако постоји у којој мери постоји. Да разграничимо шта се под бити наркоман подразумева. Ја под тим подразумевам перманентно коришћење тешких дрога, не таблетомане, што спомену Жељко. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука