Jump to content

Шта за Вас представља Иконостас ?

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

Светитељи насликани на иконостасу су нам пример како се служи олтару и побеђује зло јер су прошли пут којим ми сад идемо.Дошли смо да се уподобимо Богу и увек можемо на иконостасу да гледамо у људе који су то већ урадили.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 165
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Па, Дејане, имаш велике Оце Цркве насликане у апсиди олтара, онај полукруг изнад. И те фреске су мени прелепе. Св. Јован Златоусти, Св. Василије Велики, Св. Григорије Богослов.... 

Подели на овим сајтовима

joooj 0202_238 klapklap

Najlepsi deo u pravoslavnom hramu.!Na njemu su vrata koja izobrazavaju ulaz u carstvo nebesko,zasto ne vidimo ono sto je iza tih vrata verovatno jer ni u ovom zivotu ne vidimo,sada vidimo kao u ogledalu kao u zagonetci....

Ovaj je bas lep!!!

Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!!

Подели на овим сајтовима

??, ??????, ???? ?????? ??? ????? ????????? ? ?????? ??????, ???? ???????? ?????. ? ?? ?????? ?? ???? ???????. ??. ????? ?????????, ??. ???????? ??????, ??. ????????? ????????....   

Ta??? ?? ???? ??????? ?? ?????? ??????? ?????? ?? ????? ????? ????????? ? ?????? ?????? ??? ??????? ????????? ?? ?????????? ? ??????.

0110_hahaha

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Зар је овдје питање да ли треба иконостас или не? Можда је баш то смисао питања?

Ако јесте онда је то безобразлук.

Ако питате зашто онда ћете ме увући у расправу у коју не желим да улазим и која не треба ни да постоји, баш као ни ова тема ако је циљ ( а по појединим одговорима видим да јесте ) да се укаже на непотребност иконостаса!

Сада, са правом можете рећи: Ко је рекао да је иконостас непотребан?

Једноставно, ја сам тако осјетио и схватио и ово питање и цијелу ову тему!

Подели на овим сајтовима

Аман. Ја не видим да овде неко прича да су иконостаси непотребни. Само износим своје мишљење у вези изгледа иконостаса. Баш ме занима да ли уопште неко овде мисли да треба да се избаце иконостаси. Живо ме интересује. Ја ваљда знам шта причам, нисам толико луд. И немој да ми нико више не намеће у уста оно што говорим. Оно што мислим, ја то и кажем. Аман!!

А неким људима треба цртати или шта већ. Ако сам рекао зашто су "бољи" нижи иконостаси, нисам рекао да треба свуда, у свим храмовима избацити постојеће и увести нове, ниже. НЕ! Па на шта би то личило побогу? Па онај високи иконостас у Саборној у Београду... он је саставни део целокупног стила целе цркве. И неукусно би било сад само њега мењати и убацивати неки нови. Он је сведок времена и, наравно, иконостас који има своју улогу и функцију.

Подели на овим сајтовима

треба иконостас, није безвезе уведен.

свако ко мисли да треба да се избаци зато што је тренутно се појавила нека недотупава јерес клирекализма, да је свештеник нешто више него човек, није у праву.

лепи су ми сви иконостаси сем неких барокних које сам имао благодат да гледам, где се појављују детаљи које или не разумем или нису баш црквеног карактера и вероватно су дело кићења и виртуозности уметника.

најлепши су ми они очувани камени или мермерни и фрескописани или дрвени осликани из цркава старог стила ... ја волим камен и мало ми смета претерано кићење, али ако је тако Богу угодно, шта ја имам да се питам и у мом оку је проблем.

никако не могу да одвојим Божји благослов да се нешто деси од самог догађаја, како сам уверен да МОРА да постоји Божје допуштење за све што се дешава, било наизглед и негативно, јер Бог својом благодаћу и милошћу СВЕ претвори у добро.

а и ми не стојимо на планини већ у низини, па и не видимо тако широко.

Подели на овим сајтовима

????? ?????????, ???? ??????? ??????.

????? ?? ????? ?? ????? ?? ?? ?????? ???? ??? ?? ???????? ?? ???????? ???? ?????????? ????? ????????????, ?? ?? ????????? ????? ???? ???? ?????, ???? ? ?????.

???? ?? ?? ??? ?????????? ??? ????? ???????? ???? ??? ???? ???????? ?? ??????, ??? ?? ????????? ?????? ???? ??? ?? ??????? ??? ???? ??? ???????? ????????? ? ????????? ?? ???? ?????? ? ???????????? ????????.

???????? ?? ?? ??? ??????? ?????? ??? ???????? ? ???????????? ??? ?????? ???????? ?? ?????? ?????? ????? ... ?? ????? ????? ? ???? ?? ????? ????????? ??????, ??? ??? ?? ???? ???? ??????, ??? ?? ???? ?? ?? ????? ? ? ??? ??? ?? ???????.

?????? ?? ???? ?? ??????? ????? ????????? ?? ?? ????? ???? ?? ????? ????????, ???? ??? ?????? ?? ???? ?? ??????? ????? ????????? ?? ??? ??? ?? ??????, ???? ???????? ? ?????????, ??? ??? ?????? ????????? ? ??????? ??? ???????? ? ?????.

? ? ?? ?? ??????? ?? ??????? ??? ? ??????, ?? ? ?? ?????? ???? ??????.

dada

ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова.

Подели на овим сајтовима

????? ?????????, ???? ??????? ??????.

????? ?? ????? ?? ????? ?? ?? ?????? ???? ??? ?? ???????? ?? ???????? ???? ?????????? ????? ????????????, ?? ?? ????????? ????? ???? ???? ?????, ???? ? ?????.

???? ?? ?? ??? ?????????? ??? ????? ???????? ???? ??? ???? ???????? ?? ??????, ??? ?? ????????? ?????? ???? ??? ?? ??????? ??? ???? ??? ???????? ????????? ? ????????? ?? ???? ?????? ? ???????????? ????????.

???????? ?? ?? ??? ??????? ?????? ??? ???????? ? ???????????? ??? ?????? ???????? ?? ?????? ?????? ????? ... ?? ????? ????? ? ???? ?? ????? ????????? ??????, ??? ??? ?? ???? ???? ??????, ??? ?? ???? ?? ?? ????? ? ? ??? ??? ?? ???????.

?????? ?? ???? ?? ??????? ????? ????????? ?? ?? ????? ???? ?? ????? ????????, ???? ??? ?????? ?? ???? ?? ??????? ????? ????????? ?? ??? ??? ?? ??????, ???? ???????? ? ?????????, ??? ??? ?????? ????????? ? ??????? ??? ???????? ? ?????.

? ? ?? ?? ??????? ?? ??????? ??? ? ??????, ?? ? ?? ?????? ???? ??????.

dada

dada 0102_laugh 0202_238

Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!!

Подели на овим сајтовима

Ja volim veeeeeeeeeelike Ikonostase  dada

osjecam se tako zagrljeno...  :smiley:

??, ??????, ??? ????? ?????, ????? ??????, ? ????!

Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море.

Павле Соларић

Подели на овим сајтовима

iskreno,evo ja mislim da ne treba da bude ikonostasa...ne zato što je to loše-ništa nije ni dobro ni loše.....već zato što smatram da nema suštinsku svrhu...ok,čitaju se molitve i to...kad bi narod gledao,slušao i učestvovao u tome šta sveštenik radi,shvatio bi da je to zajednička služba, vremenom bi razvio liturgijski etos i ne samo da bi ga zanimalo šta se -tamo- dešava već bi i stekao liturgijsku svest..meni je ideal ono kako su apostoli služili...daj jedno stolče i čašu,hleb i vino i to je sve što nam treba....

Постављена слика

oltar u vatikanu mi više liči na ranohriščansku trpezu nego mnogi naši oltari...naglašavam-po formi a ne po suštini tj. po ispovedanju vere...ovo je zato što je kod rimokatolika završena liturgijska obnova...ah,kakva psihodelija u te 2 reči..liturgijska obnova...beskrajna poezija.....woof woof

http://www.facebook.com/profile/pic.php?uid=AAAAAQAQBQ2gTN97j0cANp7ofjaY1AAAAArrvRAZBG_d6juEAGPm3hTF 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

iskreno,evo ja mislim da ne treba da bude ikonostasa...ne zato što je to loše-ništa nije ni dobro ni loše.....ve? zato što smatram da nema suštinsku svrhu...ok,?itaju se molitve i to...kad bi narod gledao,slušao i u?estvovao u tome šta sveštenik radi,shvatio bi da je to zajedni?ka služba, vremenom bi razvio liturgijski etos i ne samo da bi ga zanimalo šta se -tamo- dešava ve? bi i stekao liturgijsku svest..meni je ideal ono kako su apostoli služili...daj jedno stol?e i ?ašu,hleb i vino i to je sve što nam treba....

Постављена слика

oltar u vatikanu mi više li?i na ranohriš?ansku trpezu nego mnogi naši oltari...naglašavam-po formi a ne po suštini tj. po ispovedanju vere...ovo je zato što je kod rimokatolika završena liturgijska obnova...ah,kakva psihodelija u te 2 re?i..liturgijska obnova...beskrajna poezija.....woof woof

http://www.facebook.com/profile/pic.php?uid=AAAAAQAQBQ2gTN97j0cANp7ofjaY1AAAAArrvRAZBG_d6juEAGPm3hTF 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

divno receno iskreno i tacno

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...