Душко Дугоушко Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Ето, и психоделија је естетска категорија. Али, имаш ли нешто конкретно богословски да замериш?Oцу Склирису немам.И, ко је то хулио, како то мислиш?Немам појма ко пише те иконе, али оне су ругло... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Знаш шта,Лазаре,претражих све што имам и што немам и нема те Иконе Светог Исаака...е,јеси нам скувао чорбу Да није то била Икона коју је он насликао баш испред студената,односно држао час?Ако јесте,онда је она сигурно на Академији. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 И још нешто администрацијо, добијамо ли ми овде неку награду,што нам се два дана тема налази на првом месту? Или смо самим тим награђени што смо уопште удостојени овог разговора? Ха ха...шалим се,наравно Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Још нешто да поменем, појавила се гомила кописта, људи који уопште нису хришћани, а који праве копије разних „класичних” икона... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Још нешто да поменем, појавила се гомила кописта, људи који уопште нису хришћани, а који праве копије разних „класичних” икона... Такозване радионице Били...Мили...ћа и осталих новопечених и за ноћ изниклих иконописаца Али мислим да се редукују ствари полако и природно. Могуће је људе али немогуће је Бога лагати. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 neko rece Stamatis? :wub: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 https://www.pouke.org/forum/topic/16207-quiet-light-icons/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Април 23, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Знаш шта,Лазаре,претражих све што имам и што немам и нема те Иконе Светог Исаака...е,јеси нам скувао чорбу Да није то била Икона коју је он насликао баш испред студената,односно држао час?Ако јесте,онда је она сигурно на Академији. Не, не, не...није цртана на часу, била је изложена са осталима, доле у подруму. И стварно је био Исак Сирин насликан, мислим да нисам баш био толико одлепио да не упамтим Још нешто да поменем, појавила се гомила кописта, људи који уопште нису хришћани, а који праве копије разних „класичних” икона... Да, то је тачно и одавно познато. Зато томе треба стати на пут, пре свега аутентичношћу, храброшћу и смелошћу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Тај који је рекао да се иконе о. Склириса смеју, мора да никада није видео његов рад. Мени његове иконе, можда је мало грубо, али зраче депресијом. PetarP је реаговао/ла на ово 1 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Април 23, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Тај који је рекао да се иконе о. Склириса смеју, мора да никада није видео његов рад. То ти кажем... Можда није баш депресија, али има нега туга, неки трагизам, да. Можда због "тежине" оног историјског или... Кажу да је Стаматис приватно и лично човек веома ведрог духа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 То ти кажем... Можда није баш депресија, али има нега туга, неки трагизам, да. Можда због "тежине" оног историјског или... Кажу да је Стаматис приватно и лично човек веома ведрог духа. Чуо сам тумачење да је та туга нека психологизација, јер је ваљда и он психолог или психијатар. Међутим, ако је тако онда је то велика грешка, богословска грешка, јер икона представља есхатолошку реалност. Зато су тотални промашај иконе са представама клања, драња коже, копања очију итд. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Април 23, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Чуо сам тумачење да је та туга нека психологизација, јер је ваљда и он психолог или психијатар. Међутим, ако је тако онда је то велика грешка, богословска грешка, јер икона представља есхатолошку реалност. Зато су тотални промашај иконе са представама клања, драња коже, копања оћију итд. Да, ок, то јесте богословски аргумент. Ипак, нису му све такве иконе, није да га сад браним, но постоји та нека наглашена "експресивност". Сећаш се да је била она тема са иконом светог Вукашина из Јасеновца? ОНо где је приказано када га сече усташа? Ја сам исто то покушавао да објасним људима да је то благи ужас и карикатура иконе, али није ишло. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука