Jump to content

О Икони - Петар Јевремовић

Оцени ову тему

Препоручена порука

Погледао сам само летимично и лепо је, нема шта!

Гледаћу касније детаљно.

Мени се лично помало допада о. Стаматис, али не све.

И неки лик што је сликао келију оца Саве Хиландарца у Самарији (тако се зове једно брдашце код ХИландара).

То је потпуно лудлио! Али, за то нико не зна.

Имали смо тамо једно бдење и било је хард кор.

А ови стари аутори...па не знам...добри су на свој начин и за своје време.

Можда лик који је сликао ону хиландарску Одигитрију и Христа...он је добар за мој укус.

И иконописац Сопоћана...да, да.

Јако ми се допадају коптске иконе.

И још свашта бих написао, али идем да вечерам.

Подели на овим сајтовима

Валентина, битно је да се покрене молитвена бура, није битно да ли је једноставна или компликована. То процењивање је увек по нашим мерилима и критеријумима, а ми смо бића палог постојања, нисмо кадри да оцењујемо. :) Шалим се...

У једном занимљивом тексту који је писао Сергије/Серж Шмеман, има једна сличица која прати текст на којем је један руски старац који посматра икону Светог Апостола Петра који држи кључеве. У питању је неки женски манастир, сестре раде иконе, и та икона је била готова, па је старац посматрао...

И рекао једну занимљиву ствар овако: Како знамо да је икона добра, тј. да је икона икона у правом/православном смислу речи?! И потом одмах одговара - Чим је видимо морамо почети ватрено да се молимо пред њом. То је најбољи показатељ!

Иначе, тај текст је у часопису Национална географија. А текст се зове Руска душа, писао Шмеман, то сам већ рекао.

Од тада сам упамтио речи тог старца...

Наше учење је сагласно са Евхаристијом, а Евхаристија потврђује учење.

Св. Иринеј Лионски

Подели на овим сајтовима

Чим је видимо морамо почети ватрено да се молимо пред њом. То је најбољи показатељ!

Е, тако нешто сам и ја осетио кад сам видео ону моју једину омиљену икону.

У питању је била икона светог Исаака Сиријског, и осетио сам да могу причати са њом, тј. са њим.

Не знам ко је то сликао, али је стварно лудило од иконе.

Подели на овим сајтовима

Све време свог студирања на ПБФ-у, имао сам на вратима велики постер са овом иконом.

Једна од ретких икона која ми се јако свиђа:

stamatis-v.jpg

Иначе, о. Стаматис је (према мојим укусима) прави геније.

Подели на овим сајтовима

Има радова оца Стаматиса које ставрно волим и уживам у њима а има и оних које не разумем и које прескачем и да погледам.

Читала сам доста његових текстова,врстан познавалац Теологије Иконе.Храбар и оргиналан човек.

Мени лично не прија нешто посебно али има једна његова слика,жена седи испод дрвета,е,ту ме је купио за цео живот,цео мој живот је у тој слици,нешто невероватно како сам себе ту пронашла.

Ова икона ме је оставила без даха

obozenje-svetih.jpg

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Имала је једна грозна критика на рад оца Стаматиса,не сећам се више имена критичара али баш је било без боје,мириса и укуса...

А, па знам за то...скоро сам је читао.

Од једне француске иконопискиње?

Јел на то мислиш?

Што је најјаче, чудило ме је име преводиоца...и то ште се нашла у књизи самог тог преводиоца, кога јако сви ми ценимо.

Мада, можда имаш на уму нешто друго?

О. Стаматиса треба са умећем "читати".

Наравно, укуси су различити и то је добро.

И мени лично се свиђају само поједине ствари, али ја ионако генерално немам афинитета према иконама и црквеној уметности.

Ту сам прави протестант :)

Подели на овим сајтовима

Ово је био неки наш човек...Петар беше...не могу да се сетим.Нисам чула за ту жену.Ко је превео? :)Може и пп ако нећеш јавно да ми кажеш :)

Епископ Крушевачки :)

Али, мени је стварно било безвезе.

Мислим да се она зове Emili Van Tak...тако некако, мрзи ме сада да гледам у књигу.

Иначе, подуже поглавље, заправо лично писмо које је она упитила (некада давно) оцу Стаматису.

Подели на овим сајтовима

Ако некад нађеш на нету-постави линк,баш бих волела да прочитам.

Па знаш како,исто овако како размишљамо ти и ја,размишљају многи у вези његових дела.Нешто нам се свиђа,нешто не,мало више тога не али зато га поштујемо као познаваоца Теологије Иконе и као неког које аутентичан.

Е,сад,неко то јавно ће рећи,неко никад неће рећи а неко и не размишља о томе,неко му се он постави као неки медиокритет и Стаматис је за њега иконописачко божанство.

Можда је и Владика тако схватио и дао себи слободу да то и објави и да јавности нешто друго о чему би ваљало размишљати.

Молим те,ако некад налетиш-постави линк,ужасно сам знатижељна....шта ћу.

:)

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Па ето...тако је то, да.

Линка нема, једино да препишем из књиге.

Можда ових дана.

Критика је бруталити!

Наравно, вреди за размишљање и треба критиковати.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...