Jump to content

Обичај паљења свећа

Оцени ову тему

Препоручена порука

U crkvi Lazarici na Zvezdari postoji obicaj da se tri puta po 40 sveca pali i zamisli se zelja.Veruje se da se to ostvari sto covek pozeli,to mi je licno zena koja prodaje svece rekla.Sta mislite o tome?

Posle toga se cita akatist SV.MINI cija se ikona nalazi u pomenutoj crkvi.

"Vera je moja jedino ozbiljno zanimanje zivota moga,zaista sve je drugo komedija cula".

Подели на овим сајтовима

А зашто у многим Црквама, ако не и у свим, постоји место за паљење већа за живе и упокојене, зашто све није на истој висини, него је нешто горе, нешто доле? И онда се питамо шта је народу ..

Можда зато да би дечица коју водимо са собом у цркву, ниска растом а чистог срца, могла то прво чињење, призив Божанске Светлости на своју молитву, чинити сама без помоћи икога.... 0409_feel

ne_shvata

1405_love

0442_feel

Šališ se  :0104cheesy:

Ја сам заиста увек Радостан, па често оно што пишем и говорим изгледа шаљиво. Али ето, после неколико постова, не дођосмо до разлога због чега постоје два нивоа за паљење свећа?

Можда би пре тог сазнања требали да се запитамо због чега се уопште пале свеће?Која је то Светлост и уз шта нам је потребна?

Кад имамо у виду и

Јест да има свега међу народом али не треба ни људе одмах нападати. И ја сам палим горе за живе а доље за мртве јер су ме тако научили. Сада када видим шта кажу свештеници на форуму да није битно гдје се пали због тога што смо сви живи пред Богом сигурно је да ћу другачије гледати на ово. Али опет као што каже Маша зашто уопште постоји два нивоа ? Није ни овај горњи ниво толико висок да га људи не могу дохватити.  ne_shvata

са чим се у потпуности слажем, остајем и даље према свом ставу написаном овде

Као, верујем, већина нас, и ја сам првих, чак неколико, година, строго водио рачуна о томе колико свећа, горе - доле и већ све што је овде наведено, н.пр.од 1989-1991,92 године.А онда, опет, верујем као већина нас, није ме "задовољавало" паљење свећа и понека Литургија, са понеким Причешћем, и кренуо сам са питањима, али директно, свом парохијском свештенику.

Врло често ми се и дан данас догоди, да ме људи питају, зашто само једну свећу, или као што ви наводите, где је за мртве где за живе, дословце сам сваком рекао да не знам, ни зашто сам палим само једну свећу, као ни одговор ни на једно питање, али зато знам ко ће да им да прави одговор. Наравно. погађате, "приведем" или једног од два парохијског свештеника или о.ђакона, са молбом да одговори брату или сестри. Верујте ми на реч. 8 од 10, који поразговарају натенане са оцима, већ су следеће Недеље и на Литургији, а онда Богу хвала,крећу питања, претраге, једном речју, напредовање ка Христу!

Тако, мишљења сам да је наша "доза" Осољавања људи, довољна у томе да Љубављу Његовом коју имамо у себи, Сведочимо Њега другима, пре свега тако што ћемо и за, чини се, најједноставније питање позвати "у помоћ" оне који су рукоположени од Самог Бога! Зар то и није први корак коме треба да се науче?

:drugarstvo:

1405_love

0442_feel

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

U crkvi Lazarici na Zvezdari postoji obicaj da se tri puta po 40 sveca pali i zamisli se zelja.Veruje se da se to ostvari sto covek pozeli,to mi je licno zena koja prodaje svece rekla.Sta mislite o tome?

Лазарица је моја парохијска Црква, и ово је све у потпуности тачно.

Сестре које раде у продавници су људи као и сви ми, па самим тим склоне да некада говоре и оно о чему баш и нису позване да говоре. Зато је есенцијално битно разговарати са свештеним лицима. Без страха,да ће поставити "глупо" питање, јер тако нешто не постоји, насупрот појединим одговорима који би се којекао могли назвати...

Да, у цркви посвећеној Св.великомученику Кнезу Лазару,на Звездари, постоји чудотворна икона Св.великомученика Мине, као и књига у којој су људи сами уписивали своја искуства. Сваког дана, вечерња служба завршава се молитвом пред чудотворном иконом, коју са верним народом служи свештеник, и када ишчитава сва имена која је верни народ записао и оставио поред иконе....

ne_shvata

:0104cheesy:

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Подели на овим сајтовима

znam jednu osobu koja je ovo radila i zelja se ostvarila... (a nije bila bas jednostavna i izvodljiva zelja)

inace, ovakve stvari ne odobravam i gnusam se svakog takvog cina (mora se, valja se... na ovo se posebno jezim i bunim ne_shvata )

i da ne skrecem s teme... ja palim svece na jednom mestu (bilo gore bilo dole zavisi od guzve) i za usnule u Gospodu i za zive.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

znam jednu osobu koja je ovo radila i zelja se ostvarila... (a nije bila bas jednostavna i izvodljiva zelja)

.........

.........................

inace, ovakve stvari ne odobravam i gnusam se svakog takvog cina (mora se, valja se... na ovo se posebno jezim i bunim :0104cheesy: )

i da ne skrecem s teme... ja palim svece na jednom mestu (bilo gore bilo dole zavisi od guzve) i za usnule u Gospodu i za zive.

ne_shvata 0409_feel 0442_feel

ne_shvata

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Паљење свећа горе или доле?

Наш народ иначе преферира култ свећа...а пренебегава оно суштинско...тј. Суштинског

Подели на овим сајтовима

Upalim jednu svecu gore za zive, jednu dole za upokojene,osim ako je guzva u crkvi,pa upalim gore.

I tako me gledaju  bliss jeeee joooj  treba da je  29dz8zk vidi,ona ti je neka  4chsmu1 !?

Inace , sto kod nas zene vole da pale svece ,  na veliki praznik,kad je kraj posta,npr.sad za Petrovdan , pale po 20 sveca , koje gore , koje dole , ne moze na red da se stigne ni za tu jednu da se upali , ne daj Boze da neko prigovori sto se pali toliko sveca , em bi narod odlepio , jer "moji pokojni ..... zasluzuju" , em bi crkvenjak imao slab pazar , Boze mi oprosti.I sto veca sveca , to bolje... ekstra

Pored svecica se tako , ponekad , upali pokoji rukav , ili , kosa....

A na liturgiju se , ako se ne ode ranije , stigne negde  pri kraju...

Dzabe svestenik stalno ponavlja : "Dodjite na vreme..."" , svaka baba ce da kaze-"Ma sta on zna,nek' prica sta 'oce,izmislja mi tu nesto novo,k'o da ja dosad nisam isla u crkvu !? "

Bog zna potrebe svakog čoveka,meru snage i moć nemoći svakoga.

Подели на овим сајтовима

Паљење свећа горе или доле?

Наш народ иначе преферира култ свећа...а пренебегава оно суштинско...тј. Суштинског

Ма немој.

Имаш инфо из ''прве руке'' као и увек  bliss jeeee

пс и причај у своје име, то је хришћанскије

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

У манастиру Крупа на Врбасу, вјерницима се дијеле бочице са уљем из кандила са гроба свете Матроне Московске.

Људи су свједочили да су добили исцјељење помазујући болесне дијелове тијела тим уљем, и многи када се уље не дијели након литургије прилазе и траже од свештеника.

Нико се, у одговорима, није дотакао смисла употребе електричног кандила с обзиром на ово што горе написах.

4chsmu1

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Лазарица је моја парохијска Црква, и ово је све у потпуности тачно.

Сестре које раде у продавници су људи као и сви ми, па самим тим склоне да некада говоре и оно о чему баш и нису позване да говоре. Зато је есенцијално битно разговарати са свештеним лицима. Без страха,да ће поставити "глупо" питање, јер тако нешто не постоји, насупрот појединим одговорима који би се којекао могли назвати...

Да, у цркви посвећеној Св.великомученику Кнезу Лазару,на Звездари, постоји чудотворна икона Св.великомученика Мине, као и књига у којој су људи сами уписивали своја искуства. Сваког дана, вечерња служба завршава се молитвом пред чудотворном иконом, коју са верним народом служи свештеник, и када ишчитава сва имена која је верни народ записао и оставио поред иконе....

1405_love

0442_feel

Hvala puno! Posto radim u bolnici,blizu crkve,cesto svratim.Prelepa je.

"Vera je moja jedino ozbiljno zanimanje zivota moga,zaista sve je drugo komedija cula".

Подели на овим сајтовима

Код нас у црквама(околина Зајечара), нема само горе-доле, него и лево-десно. klapklap

Тако да мене још и питају, јел овамо за жене а тамо за мушкарце 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

Можда зато да би дечица коју водимо са собом у цркву, ниска растом а чистог срца, могла то прво чињење, призив Божанске Светлости на своју молитву, чинити сама без помоћи икога.... facenew22222222

facenew22222222

klapklap

klapklap

И мени се чини да је ово разлог за поделу на "горе" и "доле" иако мој син много воли да га тата држи па да "горе" пали свећу. Лично увек палим свеће горе, јер кад би се сагнуо-ту би и остао, са искривљеном кичмом чекајући инјекцију Диклофена. Али, ако неко воли да пали свеће и доле - да ми је жив и здрав у Господу! 

facenew22222222

slava3

А на питање што има два места за паљење одговор тражим у гужви на Божић, Васкрс и веће славе - огроман број људи.  klapklap

Коњ се спрема за дан боја, али је у Господа спасење (Приче Сол. 27, 31)

Подели на овим сајтовима

Овај...могу ли ја да поставим једно реторичко питање: какав је смисао паљења свијећа уопште???

Сматрам да је паљење свијећа само обичај који је настао у вријеме када није било струје... Али добро, сви ми волимо када кандило и свијећа трепере, али ово би требало да се дешава пред иконом или макар у храму. Смисао је, по мом мишљењу, да се украси храм или богослужбени/молитвени простор. Лимени контејнери поред храма...не знам...вјероватно само да би се зарадило на продаји. Ево, помозите ми, ако гријешим!

Један епископ каже: ''Прими ову жртву паљеницу'', када пали свијећу! Алегорија или шта већ?

Подели на овим сајтовима

u mojoj parohiji su se oduvijek desavale cudne stvari kao npr.

ni jedan covjek ne bi mogao da prenoci u toj crkvi jer je u ratu desetak srba ubijeno i zapaljeno u toj crkvi...takodje,na jednoj liturgiji svestenik je rekao da zamoljava zene koje dolaze u ponoc da kupe svijece i da ih pale naopako pred vratima crkve,to vise ne rade...zasto one to cine??? 0409_feel

..........drzacu koplje i

cuvati vas iza sebe,

sibati po neprijatelju

zelezom i ognjem...

da li si spreman ratnice...

mirni covece...

oce...!!!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...