Jump to content

Обичај паљења свећа

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ni u grckoj Crkvi nema ove podele,koliko sam videla.

Inace,u manastiru Preobrazenje u Ovcarsko-kablarskoj klisuri sam videla da preporucuju po jednu svecu za zive ,jednu za mrtve,tako da mi se to bas dopalo i to praktikujem.

Inace,palim gore za zive,dole za mrtve,eto,tako je kod nas u crkvi,reda radi tog.Inace,zadugo ,pod uticajem raznih prica,na pocetku mom,ja sam mislila da na Vaskrs ne treba paliti svece za mrtve...Jao,jao,koja zabluda,ali ("verska")mladost,(verska)ludost...To za paljenje sveca naopako,pitala me jedna baba ovde,da li tako da upali nekima sto su joj bunar zagadili,da im nabaksuzi...A joj...Ja joj samo rekoh da nas Bog nije osvetnik i da ako su oni takvi prema njoj,ona treba bas suprotno da bude prema njima.Forma,forma..Kad neko vec pomenu i opela,slusam jednom na groblju,prica jedna tetka,kako je jedan svestenik bas dobar i da zovu njega(ne svog parohijskog,ha,ha) jer je on tako lepo odrzao opelo nekoj njenoj rodjaci,pa kad poce ,I ANKA,.... I ANKA...Samo koliko je puta pomenuo...Mmmmm,Anka,mmmm,Anka....Nasmeje se covek na mestu gde nije za smejanje...Meni to simpaticno postalo,ne jedim se,a pre sam se uznosila ,pa se ljutila,ali kad videh svoje blato,bolje da cutim i da nemam usi...

Подели на овим сајтовима

A da, ne daj Bože da odbiješ žito ili rakiju za pokojnika (ako imaš neki opravdan razlog recimo)... uh... uvrede se kao da si im lično ubio pokojnika.

Жито  треба  узети,то је основно.

Treba. Ali ne mora. I neće pokojniku ništa da se desi na onome svetu ako se ne uzme.

Šta ako je neko recimo alergičan?

Ili mu nije dobro i ne može da jede?

O tome govorim.

I o sujeverju koje u svim tim obredima vlada.

Подели на овим сајтовима

Врло често људи прихвате ствари, онако како се већ практикује а да не мисле о томе. Прва Црква у коју сам почела да улазим као клинка, имала је  полице за свеће, горе и доле. Неко ми је некад рекао да се стављају горе за живе, а доле за мртве... И до вечерас и нисам помислила да је то можда погрешно. Најчешће палим "групно" једну свећу за покојне рођаке, другу за моје уснуле пријатеље и једну за некога из града који је недавно умро, а ја чула, чак иако га не познајем лично.

И за "присутне материјално" (читај -живе) палим колективну свећу, набројим их у себи... придодам и неке некрштене, замолим Господа да их "дозове", жао ми је да пропадну...

Вики

Подели на овим сајтовима

Као, верујем, већина нас, и ја сам првих, чак неколико, година, строго водио рачуна о томе колико свећа, горе - доле и већ све што је овде наведено, н.пр.од 1989-1991,92 године.А онда, опет, верујем као већина нас, није ме "задовољавало" паљење свећа и понека Литургија, са понеким Причешћем, и кренуо сам са питањима, али директно, свом парохијском свештенику.

Врло често ми се и дан данас догоди, да ме људи питају, зашто само једну свећу, или као што ви наводите, где је за мртве где за живе, дословце сам сваком рекао да не знам, ни зашто сам палим само једну свећу, као ни одговор ни на једно питање, али зато знам ко ће да им да прави одговор. Наравно. погађате, "приведем" или једног од два парохијског свештеника или о.ђакона, са молбом да одговори брату или сестри. Верујте ми на реч. 8 од 10, који поразговарају натенане са оцима, већ су следеће Недеље и на Литургији, а онда Богу хвала,крећу питања, претраге, једном речју, напредовање ка Христу!

Тако, мишљења сам да је наша "доза" Осољавања људи, довољна у томе да Љубављу Његовом коју имамо у себи, Сведочимо Њега другима, пре свега тако што ћемо и за, чини се, најједноставније питање позвати "у помоћ" оне који су рукоположени од Самог Бога! Зар то и није први корак коме треба да се науче?

0205_whistling

amin-nas

smej.gif

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

A da, ne daj Bože da odbiješ žito ili rakiju za pokojnika (ako imaš neki opravdan razlog recimo)... uh... uvrede se kao da si im lično ubio pokojnika.

Жито  треба  узети,то је основно.

Treba. Ali ne mora. I neće pokojniku ništa da se desi na onome svetu ako se ne uzme.

Šta ako je neko recimo alergičan?

Ili mu nije dobro i ne može da jede?

O tome govorim.

I o sujeverju koje u svim tim obredima vlada.

Ja nikad ne uzimam zito jer ga nejedem  smej.gif ali zato moja braca jedu po ceo tanjir ...

Sto se tice celivanja sveca to je za mene babska prica, mada sve redje ovaj fonomen srecem.

P.S: Nikad nisam zapalio svecu dole  0205_whistling

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

isus-sinai slavabogu amin-nas

Sad dolazi trece pitanje : Dali je bolje upalti svecu od 5 din ili od 500 din t.j dali vise pomaze ova skuplja ?  kolo2

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Битно је да је воштана.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

А зашто у многим Црквама, ако не и у свим, постоји место за паљење већа за живе и упокојене, зашто све није на истој висини, него је нешто горе, нешто доле? И онда се питамо шта је народу ..

Подели на овим сајтовима

А зашто у многим Црквама, ако не и у свим, постоји место за паљење већа за живе и упокојене, зашто све није на истој висини, него је нешто горе, нешто доле? И онда се питамо шта је народу ..

Можда зато да би дечица коју водимо са собом у цркву, ниска растом а чистог срца, могла то прво чињење, призив Божанске Светлости на своју молитву, чинити сама без помоћи икога.... 29dz8zk

:cheesy2:

;)

4chsmu1

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Јест да има свега међу народом али не треба ни људе одмах нападати. И ја сам палим горе за живе а доље за мртве јер су ме тако научили. Сада када видим шта кажу свештеници на форуму да није битно гдје се пали због тога што смо сви живи пред Богом сигурно је да ћу другачије гледати на ово. Али опет као што каже Маша зашто уопште постоји два нивоа ? Није ни овај горњи ниво толико висок да га људи не могу дохватити.  ne_shvata

У хришћанству нема пречица

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...