marija Написано Октобар 24, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 24, 2009 Ono što mene li?no interesuje je to da li sve?a može da se pali bilo kad i bilo gde, na bilo kom mestu( naravno mislim van crkvenih institucija i groblja) i kada može i u kojim prilikama nismo došli do odgovora da li je primereno sve?e paliti po ulicama, trgovima, ispred zgrada 0409_feel Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган άσημος :) Написано Октобар 24, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2009 У манастиру Крупа на Врбасу, вјерницима се дијеле бочице са уљем из кандила са гроба свете Матроне Московске. Људи су свједочили да су добили исцјељење помазујући болесне дијелове тијела тим уљем, и многи када се уље не дијели након литургије прилазе и траже од свештеника. Истина да је практичније и да нема чађи од горења. ...нас интересују енергије Божанства сакривене у његовом тијелу, то је наша храна... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Октобар 24, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 24, 2009 ne pamtim kada sam u nekom domu videla staro kandilo na ulje Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Октобар 24, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 24, 2009 ne pamtim kada sam u nekom domu videla staro kandilo na ulje ? ????? ?? ????? ??????? ???? ?? ???? mašo u mnogim crkvenim prodaavnicama se prodaje elektri?no kandilo Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Октобар 24, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 24, 2009 73. Питање (Може ли се користити електрична струја за паљење кандила?): Постоје ли било каква правила против примене електричног светла за кандила? Одговор: У нашем Типику о томе нема и не може бити никаквих упутстава, јер је Типик састављен дуго пре проналаска електричног осветљења. Али по општем уверењу већине наших високих црквених ауторитета и верујућих лаика, ако се у храмовима и може допустити електрично осветљење, оно ипак ни у ком случају не може и не треба да служи као замена за уобичајене светиљке као што су воштане свеће и кандила напуњена уљем. Никада и ни у каквим условима електрично осветљење код нас не може да истисне из употребе воштане свеће и кандила напуњена уљем, јер и наша канонска правила и целокупно наше многовековно црквено предање говоре само о воштаним свећама и уљу за кандила. Електрично светло у храмовима производи мучан утисак на душу. Оно се интуитивно доживљава као нешто туђе нашој светој вери, као нешто што не само да није у стању да нас подстакне на молитву, него пре може да нас учини равнодушним према њој. Електрично светло је, према општем утиску многих, некако мртво, неживо, и у храмовима одвећ подсећа на ту чисто земаљску културу и технику које су данас толико удаљене од хришћанства, које одводећи људе од Христа и Његовог Божанског учења, и сугеришу како сав смисао и сав циљ живота треба видети само у земаљском - у земаљским достигнућима и земаљском усавршавању. Светлост воштане свеће и кандила напуњеног уљем је - жива: она души доноси некакво нарочито спокојство, некакву нарочиту топлоту и расположење које подстиче на молитву. Овоме погодује несумњиво и то што су восак, који мирише на мед, и уље - плодови земље, које човек приноси на дар Богу, што се не може рећи за механичко паљење електричне сијалице прекидачем. Свећа и уље нас сједињују са две хиљаде година дугом прошлошћу наше свете Цркве, која је увек широко употребљавала управо такве светиљке, освештане молитвом и нарочитим символичким тумачењем њиховог значења. Довољно је само прочитати изванредно тумачење великог угодника Божијег преподобног Серафима Саровског: ,Човек је по телу сличан упаљеној свећи. Свећа треба да изгори, а човек да умре".[2] Ради спречавања расејаности на молитви преподобни Серафим је саветовао, између осталог, да се гледа у упаљену свећу, при чему је нудио дивно поређење људског живота са воштаном свећом: "На наш живот треба гледати као на свећу која се обично прави од воска и фитиља, и гори пламеном. Восак - то је наша вера, фитиљ је - нада, а пламен - љубав, која сједињује веру и наду, као што восак и фитиљ горе заједно под дејством пламена. Свећа лошег квалитета смрди док гори и гаси се. Исто тако је, у духовном смислу, и живот грешника смрдљив пред Богом. Стога, када гледамо свећу која гори, нарочито када стојимо у храму Божијем, сећајмо се нашег живота, јер као што се топи свећа упаљена пред иконом Божијом, тако се свакога трена скраћује и наш живот, приближавајући нас крају. Ова мисао помоћи ће нам да будемо мање расејани у храму, да се усрдније молимо и да се трудимо да наш живот пред Богом буде налик на свећу од чистог воска која не испушта смрад".1 Може ли се све ово рећи за електричну сијалицу, која у храму гори уместо свеће? Уље у кандилима подсећа нас такође на познату причу Господа о десет девојака, и подстиче нас да се трудимо како бисмо се припремили за дочек Божанственог Женика (Мт. 25,1-13), што представља коначни циљ нашег живота. http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogosluzbeni/CrkveniZivotArhiepiskopAverkije/CrkveniZivotArhiepiskopAverkije05.htm#13 Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PD Написано Октобар 24, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2009 Хвала Лазарице за предивне текстове што си поставила. Мислим да из њих можемо извући сву симболику у вези паљења свећа, кандила а и уља у кандилима тако да електрична никако не могу да испуне ту симболику и да створе тај угођај. 0705_read My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган άσημος :) Написано Октобар 24, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2009 Електрична кандила су наша реалност. Ваљда и она имају неко објашњење. Чиме ли се руководио идејни творац електричног кандила? :cheesy2: ...нас интересују енергије Божанства сакривене у његовом тијелу, то је наша храна... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PD Написано Октобар 31, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2009 Да ли су елекртична кандила постала уобичајена и замењују уљна кандила? My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Октобар 31, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 31, 2009 ?? ?? ?? ?????????? ??????? ??????? ?????????? ? ???????? ???? ???????? U mnogo domova sam videla elektri?na kandila, mislim da ne mogu u potpunosti zameniti uljana, simboliku da, ali ulje je ulje...no kao što re?e Ivica, ?a?avi plafoni, mali stanovi, podstanari, vremena se menjaju ne zameram nikome ko ima elektri?no kandilo Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 28, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 28, 2010 Да ли и Ви имате ову недоумицу? Кажу људи, када се свеће пале у Цркви, доле се пале за мртве (шта год то значило) а горе за живе. Шта Ви мислите о томе? Но, да ли то има везе са учењем Цркве? Да ли има мртвих пред Богом? Ко је мртав за Бога? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Јун 28, 2010 Пријави Подели Написано Јун 28, 2010 Нас су тако училе баке, горе-за здравље, доле-за преминуле. Мени то нема неке логике, али ето, традиција и ја је поштујем! isus-sinai http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 28, 2010 Пријави Подели Написано Јун 28, 2010 Мени је то свеједно. Ако је гужва па је незгодно да се сагнем, онда упалм горе и за мртве и за живе, ако нема гужве онда умем за мртве да упалим доле. У Студеници нема поделе на горе и доле, него два гранитна стола лево и десно од улазних врата, тако да сам био у прицли често да како људи питају, где за мртве, а где за живе. isus-sinai Иначе тој недоумици народа много кумују свећнаци који имају подељена места на нивое, на горње и доње. Реално нема потребе за тиме, јер нема мртвих, него су сви живи. Нарочито је чудно то да има подела на горе и доле јер горе увек имплицира ка рају, ка царству Божијем, а доле ка аду, ка пакленом бездану. Јесте да из ока смртног човека, сви људи иду доле телом, али душом иду горе, наравно ако се спасавају, а и телом ће ићи горе после свеопштег васкрсења. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јун 28, 2010 Пријави Подели Написано Јун 28, 2010 Ако се не варам, та подела постоји само код нас у Цркви. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јован Чакарески Написано Јун 28, 2010 Пријави Подели Написано Јун 28, 2010 Нас су тако училе баке, горе-за здравље, доле-за преминуле. Мени то нема неке логике, али ето, традиција и ја је поштујем! Takodje i kod nas. Deca se ponekad zalete da zapale dole pa ih uzmu i podignu ih da gore zapale isus-sinai ja sam mislio da je stvarno tako mada sada vidim da nema veze. http://www.facebook....jovan.cakareski Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley... Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Јун 28, 2010 Пријави Подели Написано Јун 28, 2010 Управо то! Уколико је већ правило да има ''горе'' и ''доле'', логично је да ''доле'' буде за живе, а ''горе'' за покојне! Ово је један од многобројних проблема на који је одговор - ''ваља се тако''! isus-sinai http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука