Jump to content

Svilajnac: Opelo obavili rumunski sveštenci

Оцени ову тему

Zayron

Препоручена порука

• Гости

evo ja sam Svilajnčanin...

ovo tražio 500 evra čista laž,

takav još jedan isti slučaj desio se pre godinu dana kako bi oblatili SPC , konkretno ti ljudi koji su za vlašku crkvu.

Ovo selo dobro poznajem i u tom selu odavno ima tih koji su za tzv.vlašku zrkvu , ima nekoliko porodica.

Daću vam samo ovaj primer : ti ljudi koji su kao vernici te crkve kao njihovo ludilo promenili imena i prezimena - umesto srpska zamenili na rumunska tako sada znate o čemu je reč- čista politika!

Управо тако.

Нажалост, неки људи који овде пишу на форуму су невероватно спремни да одмах ољагају свештенике, не знам зашто је тако... могуће је да је у питању васпитање, а могуће је и потајна мржња. Не знам. Знам само да је ово чиста политика и да је ово позната прича тзв. румунских попова који вршљају по СПЦ без пардона.

Уосталом, људи траже ТРОЈИЦУ свештеника зар не? Па видите, то је извољевање. Опело може да обави и један свештеник је л тако? Ако неко тражи три, потребно је да буде спреман то да плати. Друго, јасно је да је ово фора на коју се лове неутврђени у вери. Свакако, чим се објави нешто што се тиче цркве, по правило одмах креће пљување по свештенству, позивање на рашчињења, на лоповлук... страшно... Најмање то очекујем да видим овде на православном форуму где бар ми треба да јасније погледамо ствари.

Такође, овде нико не зна целу причу већ само оно што су новине написале. Немамо појма шта је позадина...

И на крају: Да ли заиста мислите да свештеник треба да умре од глади, да буде подрпан и дроњав, да му искључе струју, воду, да нема ауто, да не може да издржава породицу... и да је то одлично за мисију Цркве? Ја знам много свештеника који немају основне ЗАКОНОМ земље Србије регулисана права као то је право на пензију и здравствено осигурање. Један од тих "срећника" сам и ја, и то не никаквом мојом кривицом већ небригом оних који треба да се брину где живим,.То, наравно, ником ништа...

Нисам присталица да се неко "дере", али ако већ зову три свештеника нека плате... Ви и не знате на какве се све глупости даје новац у оваквим (не)приликама. Такође, верујем да нису свештеници оволико тражили, а једина ствар која се овде протура, а како видим понеки то одобравају је да румунски клирици вршљају по нашој Цркви.

А та прича "за џабе" је одлична маркетиншка фора на коју сте, како видим, добро насели.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Да се разумемо... браћо и сестре... Ово са Влашким парохијама које ''ствара'' Румунска Црква, не би нам с е ни десило или би било потпуно беспредметно и не би имало никаквог ''успеха'', да смо ми како треба и доликује..ма БАРЕМ ДА СЕ ТРУДИМО да буде тако..

Да смо много што учинили као превентиву ..а то је само да смо радили оно што нам је у Цркви чинити..

ПРВО МИСИЈА па СВЕ ОСТАЛО..(новац би сам дошо) ..овако ...

Имамо то што имамо...

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

А румуни врше опела над некрштеним власима..то се већ увелико зна.. Бог зна можда то раде и над некима који нису власи ..зато што је ''бесплатно'' ..а пре свега што то смеју и хоће да учине (читај - имају ''благослов'') . Оправдавају такве поступке тиме да дотични покојник није био крштен јер није имао ''своју цркву на језику који разуме'' и зато остао некрштен! А да је практично ''крштен'' тиме што је то ЖЕЛЕО- али није има где да реализује...

То не само да је јефтин него и потпуно нецрквен и чин за рашчињење... АЛИ...

Неко је све то код нас ДОЗВОЛИО да тако буде..

Подели на овим сајтовима

Ja licno nikada nisam mislio niti mislim da svestenik treba da umre od gladi i da nema od cega da zivi. Samo sam rekao da ako je ovo

tacno, kazem ako da je trazio 500 evra za sahranu onda je to skandalozno i takav svestenik mora da snosi sankcije. Svestenik je zavrsio fakultet kao i svako drugi, i nije nikakav prosijak kome neko treba da udeli milostinju, vec za svoj trud i rad treba da bude adekvatno nagradjen. Evo jos jednog teksta od strane pokojnog prote Milina koji upravo govori o ovom problemu.

Рад и награда свештеника

Али, са највећим жаром секташ ти је причао против попова који, ето, „баш ништа не раде", а узимају новац од радника који се муче радећи. Нек раде и попови! Него шта! „Ко не ради, нека и не једе" — вели Св. писмо (2. Сол. 3: 10).

Стара је то парола, Станоје, већ дотрајала и онемоћала од старости. И нису ту паролу створили само секташи, него и сви антицрквени и антирелигијски покрети из прошлог века, који су ради веће ефикасности у борби против религије прогласили попове за трутове који ништа не раде, а радницима обећали пуно уживање свих плодова њиховог мукотрпног рада, кад неће више морати ништа никоме да плаћају, понајмање „ленчугама поповима". То су преузели и секташи.

Да ли је то обећање испуњено, и да ли ће се икад испунити, то се мене не тиче. Али ме се тиче, да ли је тачно да попови ништа не раде, него само једу туђу муку и туђ хлеб.

Ако се под речју „рад" схвати само копање, орање, рад у руднику или у фабрици, онда се већина свештених лица заиста не бави тим радом, иако има још како знатан број све-штених лица која се баш и таквим баве, и која у дословном смислу речи живе од рада својих руку.

А да ли је радник само онај који копа и ради у фабрици? Да ли се тим послом баве секташки проповедници, политички радници, спортисти, глумци, професори, трговци, адвокати, судије и тако редом? Зар мислиш да осим телесног рада не постоји никакав други, на пример духовни рад који такође има своју вредност? Замисли ти Станоје свештеника који мора, рецимо из Котора да по оним црногорским врлетима оде чак у Даниловград, или у какво забачено село у брдима и увалама да причести неког болесника на самрти, или да сахрани некога чији рођаци одлучно захтевају и горе од жеље да им се то учини. Мислиш ли ти да то није никакав рад и никаква услуга? Боме јесте. И ако ће тај свештеник само једанпут, а каткад и двапут дневно морати да обави сличан посао, како може да се бави још и неким другим радом!

Зато, видиш Станоје, Св. писмо предвиђа да свештеник има морално право на материјалну награду од својих верника. (1. Кор. 9: 7—14). Чуј само неке од тих речи Св. писма:

''Ко војује о своме трошку? Или ко сади виноград и не једе род његов, или ко напаса стадо и не једе млеко од стада? Говорим ли ја то само по људски, или не говори то закон? У Мојсијевом закону, наиме, написано је: „Немој да завежеш уста волу који врше". Брине ли се Бог за волове, или говори баш за нас? Та за нас је написано — да орач треба у нади да оре и који врше треба да врше у нади да ће добити свој део. Ако вам ми посејасмо духовна добра, да ли је то нешто велико кад жањемо ваша телесна добра? Кад други имају права да учествују у вашим земаљским добрима, зашто не бисмо имали ми још и више? ... Не знате ли да се од храма хране они који врше свету службу, и да служитељи олтара с олтаром деле? Тако је и Господ наредио проповедницима еванћеља да од евађеља живе".

Ето, тако каже Св. писмо! А сада мало математике! Узми, Станоје, оловку и папир, па пиши. На једну страну напиши колико си у току 1978. године дао хонорара твоме свештенику, а колико прилога, или парохијала, или које било дажбине твојој Православној цркви. На другој страни израчунај колики је твој годишњи приход и подели га са десет. Да си пре-шао у јеховисте или адвентисте или у коју било секту, ти би био обавезан да ту десетину неизоставно даш твојој новој верској заједници — без одлагања и икаквог пардона.

Ја, дабоме, не знам колики су твоји годишњи приходи. Али претпоставимо да ти месечно зарадиш десет хиљада шилинга, ту у Аустрији. Твоја годишња зарада била би тада сто двадесет хиљада шилинга. Десетина од тога је дванаест хиљада. Тих дванаест хиљада шилинга износи око шеснаест хиљада нових динара, или милион и шест стотина хиљада старих динара! А замисли колики су тек доприноси оних чија је зарада пет пута већа од твоје! Износи на близу осам милиона старих динара!

Нађи ми, Станоје, тог православног Србина којег је његова Црква оптеретила са толиком дажбином!

Е па сад, ако се разумеш у рачуницу, а рачуница не лаже, онда можеш јасно видети колико је нетачно тврђење твога јеховистичког сабеседника да попови пљачкају народ. Из те рачунице видећеш јасно ко то гули и пљачка нашег радног човека.

Поставио си ми, Станоје, још и многа друга питања, али и сам видиш да је немогуће у једном писму одговорити одједном на свако питање. Зато ћу ти дати нека упутства. На пи-тање о иконама, наћи ћеш чланак у „Апологетској читанци" коју ти могу послати ако желиш. На питање о Светој Тројици наћи ћеш опширан одговор у оној књизи коју сам ти послао — „Научно оправдање религије, књ. III". На питање о православљу и римокатолицизму можеш наћи одговор у свакој историји Цркве, а такође и у књизи „научно оправдање религије књ. II" коју ти могу послати ако желиш.

Не знам, Станоје, да ли си под навалом насртљивог секташа до сада већ напустио Православну цркву. Ако јеси, то би био страшан и велики грех. А ако ниси, ако се још двоумиш, проучи ово писмо, подај и твоме јеховисти нека га и он проучи, па ми заједнички укажите шта је у њему нетачно.

Са жарком жељом да те благодат Духа Светог коју си примио приликом св. тајне миропомазања чува од пада у коју било јерес, срдачно те поздравља

Лазар Милин

Православни мисионар, бр. 6 / 1979.године

Подели на овим сајтовима

• Гости

А румуни врше опела над некрштеним власима..то с евећ увелико зна.. Бог зна можда то раде и над некима који нису власи ..зато што је ''бесплатно'' ..а пре свега што то смеју и хоће да учине (читај - имају ''благослов'') . Оправдавају такве поступке тиме да дотични покојник није био крштен јер није имао ''своју цркву на језику који разуме'' и зато остао некрштен! А да је практично ''крштен'' тиме што је то ШЕЛЕО- али није има где да реализује...

Ево, заинтересовали сте ме за овај случај и дошао сам сада до података:

Свешзеник је тражио 250 за три свештеника (што је по мени сасвим у реду), а ови зашто што су од оних који желе "влашку цркву" су то искористили да позову три румунска свештеника који су опело обавили за 150 евра (бар се тако прича, мада је то питање, веома је могуће да је и више, али кажем да је све ово маркетиншки трик који нема никакве везе са црквеном свешћу)..

Надам се да ће ускоро да се јави свештеник који је био позван на ово опело.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

To bi s tim i kod nas bio problem. Ista stvar, jedino što bi se napisalo, hrvatski svećenik tražio 500 eura pa morali doći italijanski, i to još tri, da spase situaciju i izvrše obred. A koji su sve šta treba obavili BESPLATNO, tako tog Hrvata pokopaše Italijani, kad ovi to nisu htjeli! Moj ti Bože, to bi isti dan došlo na stol Benediktu XVI, bilo bi svašta.

Подели на овим сајтовима

• Гости

da ponovim ponovo ovaj post što je na predhodnoj stranici...

da je ovoliko tražio ja baš neverujem ali baš neverujem zato što svaki sveštenik zna , da ako dokazano postoji o takvim slučajevima - vladika kažnjava , to im stalno govori. Znam slučajeve koji su neki pod zabranom evo ima više godina baš zbog takvih stvari ali nikada nisam čuo da neko ovoliko traži ali zaista nisam.

ako je ovo istina a sazanaću , onda ovaj sveštenik koga isto znam može slobodno da okaći mantiju na neko drvo i da tako stoji do kraja života , pa ako je bio "lud" da tako nešto učini onda sada neka vidi šta može da ga očekuje od vladike!

uostalom evo o.Ivan je nešto i napisao i verujem da je ovo pre istiniti nego ova gabaritska cifra da ne spominjem više!

Подели на овим сајтовима

malo mi je cudno to 500 e

u bgd-u je krstenje 4000 din po osobi (daju popust ako se npr dvoje dece krstava istovremeno )

ali isto tako znam da ako bi rekli

mi nemamo toliko para

ili mi nemamo uopste para

da bi sve to bilo besplatno

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

• Гости

sad se setih pa velim ček da vidim ko je napisao ovaj tekst , tj. ko je dopisnik ( pošto mi mahom svi poznati ko je i kakav je ko ) i vidim piše izvrsni G. M. ZORIĆ ,

kada sam video onda mi sve jasno - taj gospodin voli ovakve stvari i stvarčice da piskara na "korist" crkve , čovek voli crkvu hehehe...

Подели на овим сајтовима

А румуни врше опела над некрштеним власима..то се већ увелико зна.. Бог зна можда то раде и над некима који нису власи ..зато што је ''бесплатно'' ..а пре свега што то смеју и хоће да учине (читај - имају ''благослов'') . Оправдавају такве поступке тиме да дотични покојник није био крштен јер није имао ''своју цркву на језику који разуме'' и зато остао некрштен! А да је практично ''крштен'' тиме што је то ЖЕЛЕО- али није има где да реализује...

Значи етнофилетизам опасно дрма Румуне, Македонце, Црногорце (њих не морамо ни бројати),..

Подели на овим сајтовима

• Гости

Заиста је незахвално о свему овоме причати, некад испада да бранимо неодбрањиво... но, многе ствари треба узети у обзир, а најпре једну огромну шареноликост у начину финансирања свештенства. Ја бих заиста био срећан када би имао плату од стране цркве-фиксну и сигурну и од тога живео колико-толико нормално. Овако, никада не знам да ли ћу моју породицу оставити на цедилу, да ли ћу имати новца да детету обезбедим основне потребе (рачунајући и право на лечење)... дакле, многи свештеници живе у великом грчу. Многе сеоске парохије немају више од 30 чинодејстава. Просто, причам из личног искуства и не може нико да ме учи да ли је то истина или није.

Опет, никада не подржавам да некога уцењујемо (као што не може нико ни мене да уцењује, јер ми све штои радимо треба да радимо слободно и у љубави). Овде у овом случају је јасна ствар: проблем разбојничког деловања румунских свештеника.

Подели на овим сајтовима

Проста ствар..ево како уз мало добре воље..ОТВОРЕНО и добронамерно ..ЗАЈЕДНО.. решисмо ''случај'' ... ;)

''То ти причам'' ..

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...