Jump to content

Третирање свештеника у филмовима

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

Опет - и то у нашем филму:

Иако је једна од најбољих српских комедија, у филму `Ко то тамо пева` се појављује локални српски поп који игра коло, ништа мање, него са све епитрахиљом, битним делом богослужбених одежда што је, у суштини, богохулно. Није проблем у томе што поп игра коло, лепа игра, зашто да не, него у овом детаљу који лаик не примећује. Сем тога, поп је кукавица, уопштено далеко од импозантне фигуре какве су били поједини српски свештеници у нашој историји, а за које, сем проучавалаца наше црквене историје, скоро нико није ни чуо.

Постављена слика

Pijani kum i veseli pop

0110_hahaha

ruo8hNT.jpgruo8p1.png

fHeACLZ.jpgfHeAp1.png

Подели на овим сајтовима

Тренутно се ових ликова сећам...

- Столе Аранђеловић-Неретва(ил Сутјеска), глуми попа са звездом и крстом на капи,и његов цитат из филма: "Боже ако те има,помози нам,а ако те нема,проћи ће мо ми и без тебе" (парафразирам

-Бора Тодоровић-О покојнику све најлепше- сеоски поп,против комуниста...

-Мија Алексић - Скупљачи перја-као поп,напуштеног манастира где продаје јастуке са перјем од братије...

-Доротеј - Драгомир Фелба као добри игуман и Вељко Мандић,прелешћени монах Никанор

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Уз Часни пост једе се пљека  greengrin

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Уз Часни пост једе се пљека  winter

Bravo Veljo.

Lepo si primetio. Pošto je Uskrs 1941. pao za 6.april, kada je bombardovan Beograd, ova scena se dešava otprilike na Veliki Petak, znači na dan najvećeg posta...a možda je pop blagoslovio (ovaj filmski) pa su mogli da jedu, jer su bili onemoćali od puta 0409_feel

A i on (pop) vidi kakav je. Sav nejačak i ko poplava da ga donela. Što bi rekle naše bake "snaga na usta ulazi", a reč Božija i post...ko je jak nek je sluša i posti. :bla:

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Можда су сценариста и редитељ слабо познавали српску историју и традицију,

али немогуће да нису знали две ствари:

- да су Хитлер, а потом и ,,наши савезници ", Београд бомбардовали Васкрсом и недељом,

када је српско становништво по храмовима и сав сакупљен у вароши на пијац, и друго,

- да Срби пред Васкрс посте.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Мислим да то што причате,нема везе...

Ко је у то време(снимања филма) обраћао пажњу и уопште било шта знао о вери и посту...ни Шијан,ни глумци ,а вала ни гледаоци...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Zapravo najveća pljuvačina po popovima, po meni nije proizvod ovog veka, nego 19.tog.

I to u delu Stevana Sremca - Pop Ćira i pop Spira, i donekle u Ivkovoj slavi se dotakao popova...

a sve je to ekranizovano, što skoro, što u drugoj polovini 20.tog veka

Jednu od ekranizacija, (po meni najlošiju) možete odgledati i ovde

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,835.msg8701.html#msg8701

Panonski bolje da se drži tambure i da tambura, nego da snima filmove...

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Zapravo najveća pljuvačina po popovima, po meni nije proizvod ovog veka, nego 19.tog.

I to u delu Stevana Sremca - Pop Ćira i pop Spira, i donekle u Ivkovoj slavi se dotakao popova...

a sve je to ekranizovano, što skoro, što u drugoj polovini 20.tog veka

Jednu od ekranizacija, (po meni najlošiju) možete odgledati i ovde

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,835.msg8701.html#msg8701

Panonski bolje da se drži tambure i da tambura, nego da snima filmove...

Mislim da Pop Ćira i Pop Spira ipak ocrtavaju malo drugačiju dimenziju a pošto se radi o anegdoti jednog humorističkog karaktera mislim da je Sremac to fino oblikovao. 0205_whistling Mislim da i tada kad je napisana opet je imala drugačiju perspektivu doživljaja samih popova i uopšte crkvena svijest je tada bila na malo drugačijem nivou, daleko od ovog sadašnjeg.

Подели на овим сајтовима

• 4 years later...

Видим да је стара тема...ипак, треба погледати нови српски православни филм који на озбиљан начин третира тему монашког завета. Биће премијера на овогодишњем ФЕСТ-у. Овде је и њихова фејсбук страница: https://www.facebook.com/pages/IsceljenjeThe-Healing/392628460888708?ref=hl

635482003632274767.jpg

"The Word in the desert is most attacked by voices of temptation, the crying shadow in the funeral dance, the loud lament of the disconsolate chimera..." 

Подели на овим сајтовима

Свештеник одговара својим животом а улоге које су им понекад додељене у филму,могу лако послужити и на корист ако је неко створио предрасуду а налети на сасвим другачијег свештеника у реалном животу,онда може да се очекује јако добар ефекат.

Међутим мени је искрено жао али свештеници из лоших рола у појединим филмовима заиста и постоје.

Свештеник мора градити свој храм у заједници и истинском животу са парохијанима и никако не треба бежати од тога да има слабих свештеника,које не би смео нико да оправдава.

Понекад недостаје ефикасно спречавање деловања лоших свештеника а резултате тога видимо и сами.

Јесте срећа да има мали број лоших свештеника али док год их СПЦ штити ми можемо очекивати да се следећа сцена у неком од следећих филмова приказује тако да свештеник не држи кандило но лопату. Ако сам јасан.....

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...