Prolece Написано Новембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2010 Опет - и то у нашем филму: Иако је једна од најбољих српских комедија, у филму `Ко то тамо пева` се појављује локални српски поп који игра коло, ништа мање, него са све епитрахиљом, битним делом богослужбених одежда што је, у суштини, богохулно. Није проблем у томе што поп игра коло, лепа игра, зашто да не, него у овом детаљу који лаик не примећује. Сем тога, поп је кукавица, уопштено далеко од импозантне фигуре какве су били поједини српски свештеници у нашој историји, а за које, сем проучавалаца наше црквене историје, скоро нико није ни чуо. Pijani kum i veseli pop 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Новембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2010 Тренутно се ових ликова сећам... - Столе Аранђеловић-Неретва(ил Сутјеска), глуми попа са звездом и крстом на капи,и његов цитат из филма: "Боже ако те има,помози нам,а ако те нема,проћи ће мо ми и без тебе" (парафразирам -Бора Тодоровић-О покојнику све најлепше- сеоски поп,против комуниста... -Мија Алексић - Скупљачи перја-као поп,напуштеног манастира где продаје јастуке са перјем од братије... -Доротеј - Драгомир Фелба као добри игуман и Вељко Мандић,прелешћени монах Никанор "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Новембар 28, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 28, 2010 Vreme cuda 1 - Uzurpiranje crkve i lov na religiju Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Новембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2010 Уз Часни пост једе се пљека greengrin ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Новембар 28, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 28, 2010 Да, једе се плећка али тако су и прошли... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Новембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2010 Уз Часни пост једе се пљека winter Bravo Veljo. Lepo si primetio. Pošto je Uskrs 1941. pao za 6.april, kada je bombardovan Beograd, ova scena se dešava otprilike na Veliki Petak, znači na dan najvećeg posta...a možda je pop blagoslovio (ovaj filmski) pa su mogli da jedu, jer su bili onemoćali od puta 0409_feel A i on (pop) vidi kakav je. Sav nejačak i ko poplava da ga donela. Što bi rekle naše bake "snaga na usta ulazi", a reč Božija i post...ko je jak nek je sluša i posti. :bla: Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Новембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2010 Баш је аутор рачунао је ли пост или није па да мало избламира српског попа што једе роштиљ. Ово се зове теорија завере winter Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Новембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2010 Можда су сценариста и редитељ слабо познавали српску историју и традицију, али немогуће да нису знали две ствари: - да су Хитлер, а потом и ,,наши савезници ", Београд бомбардовали Васкрсом и недељом, када је српско становништво по храмовима и сав сакупљен у вароши на пијац, и друго, - да Срби пред Васкрс посте. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Новембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2010 Мислим да то што причате,нема везе... Ко је у то време(снимања филма) обраћао пажњу и уопште било шта знао о вери и посту...ни Шијан,ни глумци ,а вала ни гледаоци... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Новембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2010 Zapravo najveća pljuvačina po popovima, po meni nije proizvod ovog veka, nego 19.tog. I to u delu Stevana Sremca - Pop Ćira i pop Spira, i donekle u Ivkovoj slavi se dotakao popova... a sve je to ekranizovano, što skoro, što u drugoj polovini 20.tog veka Jednu od ekranizacija, (po meni najlošiju) možete odgledati i ovde https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,835.msg8701.html#msg8701 Panonski bolje da se drži tambure i da tambura, nego da snima filmove... Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ђакон Владислав Написано Новембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2010 Evo i najnovije... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Новембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2010 Zapravo najveća pljuvačina po popovima, po meni nije proizvod ovog veka, nego 19.tog. I to u delu Stevana Sremca - Pop Ćira i pop Spira, i donekle u Ivkovoj slavi se dotakao popova... a sve je to ekranizovano, što skoro, što u drugoj polovini 20.tog veka Jednu od ekranizacija, (po meni najlošiju) možete odgledati i ovde https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,835.msg8701.html#msg8701 Panonski bolje da se drži tambure i da tambura, nego da snima filmove... Mislim da Pop Ćira i Pop Spira ipak ocrtavaju malo drugačiju dimenziju a pošto se radi o anegdoti jednog humorističkog karaktera mislim da je Sremac to fino oblikovao. 0205_whistling Mislim da i tada kad je napisana opet je imala drugačiju perspektivu doživljaja samih popova i uopšte crkvena svijest je tada bila na malo drugačijem nivou, daleko od ovog sadašnjeg. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivana626 Написано Новембар 28, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2010 Evo i najnovije... http-~~-//www.youtube.com/watch?v=UvnbJiWMGEs&feature=related :cheesy: mazenje :huh: 0212_rolleyes whackado Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kalimah Написано Јануар 5, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2015 Видим да је стара тема...ипак, треба погледати нови српски православни филм који на озбиљан начин третира тему монашког завета. Биће премијера на овогодишњем ФЕСТ-у. Овде је и њихова фејсбук страница: https://www.facebook.com/pages/IsceljenjeThe-Healing/392628460888708?ref=hl "The Word in the desert is most attacked by voices of temptation, the crying shadow in the funeral dance, the loud lament of the disconsolate chimera..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 5, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2015 Свештеник одговара својим животом а улоге које су им понекад додељене у филму,могу лако послужити и на корист ако је неко створио предрасуду а налети на сасвим другачијег свештеника у реалном животу,онда може да се очекује јако добар ефекат. Међутим мени је искрено жао али свештеници из лоших рола у појединим филмовима заиста и постоје. Свештеник мора градити свој храм у заједници и истинском животу са парохијанима и никако не треба бежати од тога да има слабих свештеника,које не би смео нико да оправдава. Понекад недостаје ефикасно спречавање деловања лоших свештеника а резултате тога видимо и сами. Јесте срећа да има мали број лоших свештеника али док год их СПЦ штити ми можемо очекивати да се следећа сцена у неком од следећих филмова приказује тако да свештеник не држи кандило но лопату. Ако сам јасан..... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука