JESSY Написано Април 27, 2010 Пријави Подели Написано Април 27, 2010 Ја сам ,на жалост , чула много тога ружног везано за тај манастир.Лично нисам била тамо , нити сам пожелела да одем. Чула сам да игуман није више о. Гаврило, већ о. Улемек. Не знам да ли је то тачно? Најбоље да они који су били тамо кажу нешто... sHa_sarcasticlol ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Април 27, 2010 Пријави Подели Написано Април 27, 2010 Ево шта сам ја чула од оних који су били тамо: пошто сви присуствују Литургији, народ се окупи пред њихово свештено лице и онда он разговара насамо са сваким, као може да предвиди шта кога мучи и да му такорећи даје рјешење, а онда ручак и бесједа. Е сад то за погађање туђих проблема мени стварно звучи потпуно неправославно, али било би лијепо да неко ко је био тамо стварно каже како то изгледа у ствари. Унапријед hvala. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 27, 2010 Пријави Подели Написано Април 27, 2010 Ја знам за причу две мајке које су изгубиле своју децу и неко им је рекао да оду тамо.Али кад су тамо дошле , биле су веома изненађене оним што су доживеле.Све је то изгледало веома секташки, значи нема везе са православљем и на крају им је тражен новац , и то не мала сума...Све у свему, веома ружно и разочаравајуће, и порука да се тамо не иде. Мада ме заиста чуди да и поред таквих прича и искустава, доста људи иде тамо, а као што ти Милева кажеш, избегавају много веће светиње. Не знам шта је то у људима... 0202_238 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Април 27, 2010 Пријави Подели Написано Април 27, 2010 Ја знам за причу две мајке које су изгубиле своју децу и неко им је рекао да оду тамо.Али кад су тамо дошле , биле су веома изненађене оним што су доживеле.Све је то изгледало веома секташки, значи нема везе са православљем и на крају им је тражен новац , и то не мала сума...Све у свему, веома ружно и разочаравајуће, и порука да се тамо не иде. Мада ме заиста чуди да и поред таквих прича и искустава, доста људи иде тамо, а као што ти Милева кажеш, избегавају много веће светиње. Не знам шта је то у људима... 0202_238 Постоји само један логичан одговор: Свештеници не раде довољно одговорно свој посао! Људе које је притегла нека мука за сламку се хватају. Није им битно шта ће им ко рећи, битно је само да их неко саслуша. Наши свештеници чак ни за то немају отворености, а о афирмативној мисији и да не говоримо... Такву ситуацији користе злонамерни и похлепни, који своју материјалну егзистенцију темеље и граде на туђој невољи. Можда и имају дар предвиђања (у шта сумњам; то су више уопштена нагађања пуна двосмислености и тросмислености и како год да су изречена - имају етикету истинитости), али су га злоупотребили и не приносе га изградњи Цркве. Христос је тај који теши, помаже и лечи, а не ми својим способностима. Кад год истакнемо себе, онемогућујемо да Господ дела кроз нас... ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 28, 2010 Пријави Подели Написано Април 28, 2010 кхм. јел се ово ради о наклапањима и клеветама, или неко има лично искуство које може да подели? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 28, 2010 Пријави Подели Написано Април 28, 2010 Постоји само један логичан одговор: Свештеници не раде довољно одговорно свој посао!ђомла, одмори мало.свештеника има толико мало да не могу да остану дуже од пет минута кад су водице, а не још да седну са сваким по барем пола сата и попричају. кад већ сам народ неће да дође у цркву и кад их зову. наиме, зове ме неки дан комшиница и пита ме шта мислим о нашем пароху, јер ја јелте идем у цркву редовно и сви знају да сам добар дечко реко а у чему је проблем, кад она каже - никад се не задржи код нас као код тебе, и стално нас зове у цркву. а они баш ретко оду на Литургију, није ни чудо што нема комуникације између мирјана и свештенства ... ама баш нико се не сети да оде и неки други дан сем недеље ... да не помињем храњење новинским и телевизијским ''истинама'' о Цркви. а о исповести, постовима и приласку путиру је онда сасвим и потпуно бесмислено причати, а камоли о духовном животу. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Април 28, 2010 Пријави Подели Написано Април 28, 2010 Постоји само један логичан одговор: Свештеници не раде довољно одговорно свој посао!ђомла, одмори мало.свештеника има толико мало да не могу да остану дуже од пет минута кад су водице, а не још да седну са сваким по барем пола сата и попричају. кад већ сам народ неће да дође у цркву и кад их зову. наиме, зове ме неки дан комшиница и пита ме шта мислим о нашем пароху, јер ја јелте идем у цркву редовно и сви знају да сам добар дечко реко а у чему је проблем, кад она каже - никад се не задржи код нас као код тебе, и стално нас зове у цркву. а они баш ретко оду на Литургију, није ни чудо што нема комуникације између мирјана и свештенства ... ама баш нико се не сети да оде и неки други дан сем недеље ... да не помињем храњење новинским и телевизијским ''истинама'' о Цркви. а о исповести, постовима и приласку путиру је онда сасвим и потпуно бесмислено причати, а камоли о духовном животу. Apsolutno tacno! A Djomla, to sto ti kazes je prebacivanje odgovornosti na drugoga. Eto, kao sto je i ovde na forumu neko pitao ono sto ga interesuje, tako znaci ljudi znaju da TREBA da pitaju... A zasto nece, to je vec njihov problem. Ne mozes ocevikati od svestenika da svakog po na osob vodi za rukicu. Neko, aj ti sto pre da budes svestenik, pa da vidimo kako izgleda to sto tvrdis na zivom primeru... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Април 28, 2010 Пријави Подели Написано Април 28, 2010 A uz sve to, pouzdano znam iz primera oko sebe, da ljudi ne slusaju ni kad im svestenik kaze. Nego znaju `pametnije` i od njega. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
domestos Написано Април 28, 2010 Пријави Подели Написано Април 28, 2010 Помаже Бог! Занима ме зашто се некада на служби каже :Особито за пречисто,преблагословено,славно,владичицо,нашо Богородицо и приснодјево Маријо Мислио сам да ми се учинило,али више пута сам чуо? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Април 28, 2010 Пријави Подели Написано Април 28, 2010 Постоји само један логичан одговор: Свештеници не раде довољно одговорно свој посао!ђомла, одмори мало.свештеника има толико мало да не могу да остану дуже од пет минута кад су водице, а не још да седну са сваким по барем пола сата и попричају. кад већ сам народ неће да дође у цркву и кад их зову. наиме, зове ме неки дан комшиница и пита ме шта мислим о нашем пароху, јер ја јелте идем у цркву редовно и сви знају да сам добар дечко crvenilo реко а у чему је проблем, кад она каже - никад се не задржи код нас као код тебе, и стално нас зове у цркву. а они баш ретко оду на Литургију, није ни чудо што нема комуникације између мирјана и свештенства ... ама баш нико се не сети да оде и неки други дан сем недеље ... да не помињем храњење новинским и телевизијским ''истинама'' о Цркви. а о исповести, постовима и приласку путиру је онда сасвим и потпуно бесмислено причати, а камоли о духовном животу. Apsolutno tacno! A Djomla, to sto ti kazes je prebacivanje odgovornosti na drugoga. Eto, kao sto je i ovde na forumu neko pitao ono sto ga interesuje, tako znaci ljudi znaju da TREBA da pitaju... A zasto nece, to je vec njihov problem. Ne mozes ocevikati od svestenika da svakog po na osob vodi za rukicu. Neko, aj ti sto pre da budes svestenik, pa da vidimo kako izgleda to sto tvrdis na zivom primeru... Не слажем се. Док год постоје примери свештеника који раде и дају резултате и у својим заједницама остварују идеју живог активног литургијског живота, бићу уверен да не говорите истину ни једно ни друго. Такви примери су отац Милић Драговић, о. Милан Луковић, о. Милан Јордовић, и др.... Имена негативних примера нећу помињати... Помињаћу само негативне примере. Што се тиче водица, опрости Медо, ту сам много упућенији од тебе, јер имам много другара који су помоћници свештеницима, а и сам сам неколико пута ишао са свештеницима у водице. Одлично знам да ту нема много времена за неки дубљи разговор, али знам и како је могуће искористити то време, а да мисија Цркве не буде угрожена. Свештеници ни сами не знају који је смисао освећења водице и сведок сам да им и не говоре шта са њом да чине после освећења; народ је просипа. Један свештеник је рекао: Проспите то у цвеће?!?! А то је најминималнија ствар која је conditio sine qua non! Море свештеника је себе одредило као чиновнике, па чак ни тај чиновнички задатак који су себи поставили не обављају одговорно. Посматрајући сваке године свештеника који уђе у кућу, смандрља нешто за пола минута, узме паре и оде, народ апсолутно има право да се буни и да каже како су попови похлепни, само узимају паре, а ништа не раде. Нема разлога да ово оправдавамо. Отац Милић сваке године са собом понесе билтенчић и оставља у кући домаћина. Сеје. Господ ће учинити да узрасте и да плод у своје време. Он је свестан да то није довољно, па користи и осталих 325 дана за рад са људима. Колико ја знам водица траје 40 дана, шта ћемо са остатком године? А отац Милић обује ципеле ујутру у пола седам, и увече их у пола десет изува. Погледајте на његовом сајту колики су му подочњаци. Увек ћу да имам такве примере пред собом и знаћу да се све може постићи трудом и молитвом, јер знам да "све могу у Христу који ми даје моћ." А нећу да се угледам на свештеника који каже како рукоблудије није грех, који за певницом рецитује стихиру коју сам изабере, који просхомидише за 7 минута, који каже како јутрење и вечерње треба укинути, који изјављује: зар ти ја изгледам као неко ко се причешћује,... и да не причам даље. На крају сваког билтена отац Милић ставља своје пуно име и презиме, адресу, бројеве телефона и интернет адресу. Постоје људи у Пожеги који не знају како им се зове свештеник који је ту на служби већ 5 година. Кажу: онај суви високи мршави?! А таквих има двојица. Мени ту може да буде крив једино свештеник, нико други. То какав ћу ја бити Бог зна. Свестан сам да ми је Онај Који ме је позвао на ову службу коју сам заволео свим срцем, недавно послао изузетну помоћницу која из перспективе своје професије има индентично гледиште у погледу будућег служења Цркви као и ја. Ако се икада опустим и препустим колотечини поповског немарног живота, Господ ће ми преко ње, у то сам уверен, слати подршку да се вратим... Биће нескромно, али Аљонка је имала прилике да се увери колико ми је стало до реда у Цркви и до које мере сам спреман на томе да се ангажујем у сегменту моје садашње одговорности... Када будем свештеник одговорност ће ми бити већа, али ће и могућности да ми буду веће. Видећемо... Могу само да обећам да ћу се трудити у томе, а за плодове се стара Господ. Приметио сам да сте раширили тему. Говорили смо о људима који имају проблеме, који се хватају за сламку и који се посредно или непосредно нађу код својеврсних превараната... Такви би сигуран сам били спремни да послушају свештеника, само кад би свештеник довољно радио и био отворен за то да изађе људима у сусрет, а не само да их чека. "Идите у свет и начинићу вас ловцима људи." Нема седења код куће, и на вратима Цркве... "Добро нам је овде бити", али морамо изаћи да би довели и друге тамо где нам је добро бити... Што се тиче Привине главе моја сазнања су идентична као и сва до сада наведена. Последње питање које се постављало било је зашто владика сремски толетише све то. Али било је то давно... Каква је ситуација данас то не знам. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Април 28, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 28, 2010 Што се тиче задржавања свештеника у кући када свети водицу је једно врло компликовано питање, веровали или не, а ево зашто: У многим крајевима постоји потпуно неутемељен, чак противцрквен обичај да се водица освештава до подне, јер после подне не ваља crvenilo (наравно да то нема везе са здравом логиком). Самим тим, свештенику је пола дана одузето за дуже задржавање у кући и проповед. Друго, ако свештеник дође ујутру много рано (нпр. у 7 сати) људи спавају па и не отварају, ако дође касније не ваља, неће да буде напредак. Ако крене мало више раније (неколико дана пре) онда се буне зашто толико рано, зна ли свештеник кад је слава, Васкрс (колико сам само пута упадао у ова искушења). Самим тим, једино што свештеник може да уради јесте да напише неки чланак и подели парохијанима. Но, питање је колико и то неко прочита, јер је најбољи личносни однос са човеком. Дакле, велики је проблем све ово, а све је последица незнања и сујеверја. Наравно, постоје и нормални људи којима је све ово што сам навео небитно, те самим тим се свештеник код њих и задржава. Дакле, мало мање кривите свештенике јер смо сви заједно криви за овако стање. Нису само свештеници, није само народ. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Април 28, 2010 Пријави Подели Написано Април 28, 2010 Што се тиче задржавања свештеника у кући када свети водицу је једно врло компликовано питање, веровали или не, а ево зашто: У многим крајевима постоји потпуно неутемељен, чак противцрквен обичај да се водица освештава до подне, јер после подне не ваља crvenilo (наравно да то нема везе са здравом логиком). Самим тим, свештенику је пола дана одузето за дуже задржавање у кући и проповед. Друго, ако свештеник дође ујутру много рано (нпр. у 7 сати) људи спавају па и не отварају, ако дође касније не ваља, неће да буде напредак. Ако крене мало више раније (неколико дана пре) онда се буне зашто толико рано, зна ли свештеник кад је слава, Васкрс (колико сам само пута упадао у ова искушења). Самим тим, једино што свештеник може да уради јесте да напише неки чланак и подели парохијанима. Но, питање је колико и то неко прочита, јер је најбољи личносни однос са човеком. Дакле, велики је проблем све ово, а све је последица незнања и сујеверја. Наравно, постоје и нормални људи којима је све ово што сам навео небитно, те самим тим се свештеник код њих и задржава. Дакле, мало мање кривите свештенике јер смо сви заједно криви за овако стање. Нису само свештеници, није само народ. То је јасно. Нисам рекао нигде да је идеално. Али мислим да смо причу покренули о људима који су отворени да саслушају свештеника, и да га послушају, али им свештеник својом немарношћу и непажљивошћу то oнемогућава и практично их тера да своје незнање реализују одласком код тамо некога који ће им заиста само узети паре, а неће им ништа помоћи. Дакле није реч о онима који су у старту против и који не желе да разговарају са својим свештеником о проблемима које имају... Ако се свештеник жртвовао и потрудио се да буде отворен и приступачан, а народ и поред тога иде код бајача, онда је јасно да је за то одговоран народ. Будимо прецизни и немојмо апсолутизовати конкретне ситуације... А знамо да је генерализација готово увек промашен пут... ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 28, 2010 Пријави Подели Написано Април 28, 2010 Ђомла crvenilo clapc ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 28, 2010 Пријави Подели Написано Април 28, 2010 дај млађо, какви свештеници криви за туђу душу о којој ни сам човек не брине а ''зна'' толико да треба да упали свећу за ''ваља се'' ... то што они имају излете ко и сви ми, свакако не оправдава народ што га брига да се информише о основним стварима, за почетак ... па нису ту свештеницу да вуку људе за рукав, него да приволе. што се тиче послушања свештенику, искуство говори да се народ у муци обично на последњем месту обрати Цркви. него, чудна ми је ствар како ЗНАШ да си упућенији од мене или било ког свештеника, једино ако ниси сваки пут ту кад они згреше, па им пописујеш сем тога што клевећеш да је већина свештеника и то већину времена, сем часних изузетака, заиста упућена шта и зашто чини. молим те да се убудуће суздржиш од сличних инсинуација и не узбуњујеш народ на тај начин. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 28, 2010 Пријави Подели Написано Април 28, 2010 ... и практично их тера да своје незнање реализују одласком код тамо некога који ће им заиста само узети паре, а неће им ништа помоћи. кад би то било тако црно бело као што га ти видиш ...а све ми се чини да си киван на свештенство генерално ... да те не опомињем да је у питању стара прича о муви и , ипак ти ЗНАШ. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука