Jump to content

Поставите питање свештенику

Оцени ову тему

Препоручена порука

Данас су Младенци. На сајту Вечити црквени календар пише да је данас дозвољено уље и вино. Да ли се то односи и на оне који планирају да се причесте ове недеље ? Или треба и данас да се пости на води ?

Младенци су били у недељу 17.3.2013. год.

http://spc.rs/sr/odluka_svetog_arhijerejskog_sinoda_24_januar_2013

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Можемо да направимо и групу Свештено лице, па да имају другу боју кад су присутни на форуму, тако да се одмах зна коме чланови могу да се обрате као свештеном лицу. Наравно, ушли би у ту групу само они за које се зна сигурно ко су, чак и када им је ник другачији. Ако се слажете, оци, пријавите се оцу Горану (Alefshin) или оцу Ивану (свештеник Иван Цветковић) да вас прикључе групи Свештено лице. У Свештена лица спадају свештеници, ђакони, монаси и монахиње. Такође, чтеци и појци, могу да буду у посебној групи опет посебне боје, под називом Појци.

Ја се у потпуности слажем.

slavaaa

Подели на овим сајтовима

Добар вам дан добри људи! Нова сам на овом форуму и веома ми је драго да форум постоји јер на њему могу пронаћи многе одговоре који ме интересују. За почетак желим да прочитам сва питања и одговоре да не бих постављала већ постављена питања, међутим неки одговори су приказани само као ??????? Умјесто ријечи само су упитници. Због чега је то тако? Такође ме занима како могу са оцем Иваном да комуницирам преко скајпа? Хвала унапријед на разумијевању и одговору.

"Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."

Старац Пајсије Светогорац

Подели на овим сајтовима

• Гости

@@Duška,

Добро нам дошла Душка. То што неки одговори имају само знакове питања (?????????? ?????) јесте проблем који се десио пре око две и по године када смо прешли на комерцијални софтвер, па неке поруке нису добро конвертоване. Наравно, то је веома мали број порука, не више од 700-1000.

Са мном можете комуницирати преко скајпа, али не бих могао да Вам обећам да ћу увек моћи да одговорим у тренутку јер имам доста обавеза и као парохијски свештеник и као сабрат саборног храма у Крушевцу. У сваком случају, гледам да свакоме добронамерном одговорим макар и кратким одговором.

Наравно, овде можете питати све што вас занима, покренути нову тему, давати коментаре на већ постављење теме итд... 

Подели на овим сајтовима

Хвала Вам много оче Иване на  одговору. Морам да признам да сам почела читати првих 10-ак страница не више па нисам примјетила да је тај проблем упитника ријешен. такође сам питала за скајп јер сам видјела да комуницирате тим путем али схватам, наравно да сте заузети много је нас који вас требамо. Још једном хвала на одогвору и јако ми је драго да сам пронашла овај форум.

"Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."

Подели на овим сајтовима

Молим вас да ми одговорите по питању поста. Нисам сигурна да ли има то већ написано на форуму, ако има извињавам се због понављања. Наиме, желим идућу седмицу да постим и да се идем причестити, мој парохијски свештник ми је рекао  да пошто имам малу бебу могу да постим само 2-3 дана не цијелу седмицу и да се дођем причестити. Занима ме да ли је то тачно, да ли се то може? Такође ме занима да ли је пост када се уздржавамо од меса, јаја, млијека? Наравно и од рђавих мисли и дјела. Тачније шта је пост  на води, зашто уље не иде када уље није животињског поријекла? Знам да ово дјелује као да не познајем основне ствари своје вјере, али молим вас објасните ми. Досада сам постила увијек јела храну прављену на уљу, без намирница животињског поријекла. Хвала вам много унапријед.

Подели на овим сајтовима

Ико да одговори?  

Подели на овим сајтовима

мој парохијски свештник ми је рекао  да пошто имам малу бебу могу да постим само 2-3 дана не цијелу седмицу и да се дођем причестити.

Ево ти одговор, ја сам лаик, али мислим да ће сви рећи да је ок да послушаш свог свештеника.

Подели на овим сајтовима

Да ли постоји разлика између воље Божије и човекове слободне воље (избора),како да је препознам?

Ево навешћу пример да би сте разумели питање : по завршетку студија нисам могао одмах да нађем посао и радио сам повремено у једном манастиру,далеко од моје куће,у међувремену сам редовно пратио конкурсе за посао и слао биографије.Једном приликом док смо се паковали за пут у манастир звонио ми телефон и јављају ми да дођем на разговор за посао (фирма је једна од бољих код нас).У том тренутку обузима ме неописива збуњеност,огромна дилема,шта радити...И ја им кажем да управо полазим на далеки пут и ако је могуће да им се јавим када се вратим,они се сложе и ја одем у манастир.Плашио сам се да ако одустанем од пута тешко да ћу добити нову шансу за посао у манастиру (услови феноменални) уколико не добијем посао у тој фирми.Вратим се ја после пар недеља кући,одем на разговор за посао и шеф одељења где сам конкурисао ми искрено каже "имао сам озбиљне намере са тобом због твојих квалификација,вероватно би био мој заменик али пошто смо сада отворили погон морали смо да примимо другог јер није било времена за чекање,производња је увелико кренула,имам твоје податке па ћу те позвати уколико се укаже прилика,жао ми је".После пар година,хвала Богу,нађем посао,који и дан данас радим али не у струци.

Ово је једна од ситуација које ми се свакодневно дешавају и кад помислим "да ли сам погрешио,да ли је била воља Божија да не добијем онај посао,да ли је ово радно место управо оно које је Бог желео за мене,да ли сам требао другачију одлуку да донесем...".Како да расуђујем у таквим ситуацијама...

Подели на овим сајтовима

@@19горан80,

Ајде, бре, шта ту правиш теологију од посла. Човек ти нудио посао, ти одбио, нашао си други и шта? Расуђујеш по својој вољи, бираш шта теби одговара. За своје изборе си сам одговоран..нит' Јанко, нит' Марко, а вала нит' Бог, већ ти.

И што си бре тако неодговоран, зову те на посао ти се јављаш после неколико недеља..пази да ниси једини квалификован па само тебе да чекају.

Подели на овим сајтовима

Колико год да ти не одговара и погађа од Малине одговор, али потпуно је у праву.

Само послушај raspberry.

orthodoxlighthouse

Подели на овим сајтовима

Претпостављам да људи кад постављају питања овдје очекују нормалан одговор, а не да их неко критикује као да је покупио сву памет свијета... Ако се већ даје одговор дајте га лијепо ако може, ако не, онда боље немојте ни одговарати... Човјек није поменуо да је само он квалификован на свијету, већ је хтио да испоштује посао у манастиру... Прочитајте питања добро прије него дате одговор... :)

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Молим вас да ми одговорите по питању поста. Нисам сигурна да ли има то већ написано на форуму, ако има извињавам се због понављања. Наиме, желим идућу седмицу да постим и да се идем причестити, мој парохијски свештник ми је рекао  да пошто имам малу бебу могу да постим само 2-3 дана не цијелу седмицу и да се дођем причестити. Занима ме да ли је то тачно, да ли се то може? Такође ме занима да ли је пост када се уздржавамо од меса, јаја, млијека? Наравно и од рђавих мисли и дјела. Тачније шта је пост  на води, зашто уље не иде када уље није животињског поријекла? Знам да ово дјелује као да не познајем основне ствари своје вјере, али молим вас објасните ми. Досада сам постила увијек јела храну прављену на уљу, без намирница животињског поријекла. Хвала вам много унапријед.

Pomaze Bog Duska , neka ti je blagosloven post ! Bilo bi jako lijepo da vremenom pronadjes duhovnika koji bi ti davao odgovore na sva tvoja pitanja u skladu sa tvojim duhovnim zivotom,to je jako bitno,to moze biti i parohijski svestenik ,to je jedna posebna veza na putu ka Carstvu Nebeskome ,ali evo da ti odgovorim ja kao laik onoliko koliko znam :) ukoliko ti je parohijski svestenik rekao da mozes da se pricestis nakon 3 dana posta onda ne sumnjaj u njegov odgovor ,on te sigurno poznaje bolje nego mi ovdje .Ti imaj na umu da ces pristupiti Svetoj Tajni i pripremi se najbolje sto mozes ,bitno je da imas zelju da pridjes Gospodu. Post je tjelesni i dusevni,to je neraskidiva veza jer jedno bez drugog ne idu .Tjelesno se uzdrzavamo od bracnih odnosa ( ako smo u brako ) od uzimanja hrane zivotinjskog porjekla mesa,jaja,mlijeka,sira ...Dusevno se suzdrzavamo od rdjavih zelja,pomisli,rjeci i djela , uznosimo nase misli ka Bogu kroz molitvu i uzdrzavanje svega sto nekome a i nama samima nanosi zlo. Vrsta posta ,da li je na vodi ulju ili suhojedenje zavisi od toga kakav je post.Veliki Casni post je najstroziji post od svih jer je to sjecanje na stradanje Gospodnje ,tako da je koristenje zejtina dozvoljeno samo subotom i nedeljom ( naravno ovaj post moze da ublazi duhovnik svome cedu u zavisnosti od njegovog stanja ) ,znaci ne posti se na ulju zbog strogoce posta .Eto ukratko da ti pojasnim ono sto te je zanimalo a malo vise o postu mozes procitati na ovome linku http://crkvenikalendar.com/post/post-decani.php  ,nadam se da ce ti nesto biti od koristi ;)

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...