Jump to content

Veliki petak i liturgija

Оцени ову тему

Препоручена порука

Svi znamo da se na Veliki petak ne služi liturgija... iskreno, meni to malo smeta (ovo kažem skroz subjektivno bez namere da filozofiram ili menjam ustrojstvo Crkve) ali mi je čudno jer u delu In crucem et latronem, hom. 1 sv.Jovan zlatousti kaže nešto što me oduvek iznova fasciniralo a to je

"Данас ми славимо јер је Господ наш прикован на крст".

a i Jovan Damaskin kaže

Сама смрт Оваплоћенога открива нам васкрсење људске природе ( Св. Јован Дамаскин, De fide orth., cf. homil. in Magn. Sabbat., 29)

http://www.verujem.o...rtnost_duse.htm

Смрт на крсту победа је над смрћу не само стога што за њом следи васкрсење. Она је сама собом победа. Само васкрсење открива и продужава победу која је већ постигнута на крсту. Победа је остварена упокојењем Богочовека. "Ти умиреш и мене оживљаваш", као што каже Св. Григорије Назијанзин: "Он полаже живот свој, али Он има моћ да га поново узме; раздра се завеса јер се тајанствена врата небеска отворише; попуцаше и разделише се стене, мртви устају ... Он умире али даје живот и Својом смрћу уништава смрт. Он је погребен али устаје из гроба. Силази у Ад али изводи душе из њега" (Orat. 41). Ова тајна васкрсавајућег Крста прославља се на посебан начин на Велику Суботу. To je дан Силаска у Ад. Силазак у Ад већ представља Васкрсење мртвих. To што је умро придружује Христа упокојенима. Ово је ново проширење самог Оваплоћења.

U duhu ovih reči zaista se pitam da li je i od kada praksa naše Crkve da se na Veliki petak ne služi liturgija

p.s. malo smo o ovome pričali i ovde

https://www.pouke.org/forum/topic/4256-%D1%83-%D1%81%D1%83%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%82-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BA%D1%83-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B3-%D1%98%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%BB/

ali nije pričano o liturgiji

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

На твом постеру пише да је Литургија happy hour. :) У цркви где идем углавном свештеник прича о томе како је Велики Петак најтужнији и најцрњи дан итд. А код мене радост, радост, радост......па се збуним увек...... Близина Господа Који нам показује колико нас воли, толико да ни смрт не може стати између нас и говори нам да смо и ми позвани Њега исто толико да волимо... свест о томе да је Господ заиста умро и још јача свест о томе да је жив и да нас бескрајно воли, захвалност и велика радост због тога.....Ето, није о Литургији, али то је за мене Велики Петак...

You catch me every time I fall...

Подели на овим сајтовима

Pre svega, Veliki Petak je vreme strogog posta, a post je uvek aliturgicno vreme.

Dakle, "kad se od svatova oduzme Mladozenja, onda ce postiti", a ako poste onda se ne sluzi sluzba radosti.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Од кад је та пракса актуелна у Цркви... је л од Константина или касније

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Pre svega, Veliki Petak je vreme strogog posta, a post je uvek aliturgicno vreme.

Dakle, "kad se od svatova oduzme Mladozenja, onda ce postiti", a ako poste onda se ne sluzi sluzba radosti.

како објашњаваш онда да се за време великог поста литургија ДОДАТНО служи средом и петком

иначе, волео бих да чујем ко је аутор дотичне кованице (aliturgicno vreme) јер ово је 1. пут да чујем да тако нешто постоји (пардонирај за неинформисаност) а видим да је ти (кованицу) овде промовишеш као нешто аутентично православно па би ми значило да чујем нешто о алитургичном времену

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

На твом постеру пише да је Литургија happy hour. :) У цркви где идем углавном свештеник прича о томе како је Велики Петак најтужнији и најцрњи дан итд. А код мене радост, радост, радост......па се збуним увек...... Близина Господа Који нам показује колико нас воли, толико да ни смрт не може стати између нас и говори нам да смо и ми позвани Њега исто толико да волимо... свест о томе да је Господ заиста умро и још јача свест о томе да је жив и да нас бескрајно воли, захвалност и велика радост због тога.....Ето, није о Литургији, али то је за мене Велики Петак...

драго ми је да постоје они који памте постере... мајке ми, баш ми драго хехе

Што се Великог петка тиче мени је он толико грандиозан да се не бих усудио ни са чим да га поредим... Вечност је закорачила у ништину, ништавило... он јесте трагичан и што кажу најсрамнији петак у људском роду али Господ и дође због тога да страда... не дај Боже да величамо његове мучитеље већ смо као они који са њим састрадавају а већ и васкрсавају јер - будумо реални, ми имамо искуство које апостоли нису имали во времја оно када Господа приковаше на крст

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

како објашњаваш онда да се за време великог поста литургија ДОДАТНО служи средом и петком

иначе, волео бих да чујем ко је аутор дотичне кованице (aliturgicno vreme) јер ово је 1. пут да чујем да тако нешто постоји (пардонирај за неинформисаност) а видим да је ти (кованицу) овде промовишеш као нешто аутентично православно па би ми значило да чујем нешто о алитургичном времену

To sam cuo od nekog predavaca/svestenika/vladike u crkvi, nije moja rec.

Sredom i petkom se u toku Velikog posta sluzi predjeosvecena liturgija, koja i nije liturgija nego izobraziteljna sa jos nekim elementima drugih sluzbi (ne znam jel si uopste na ovo mislio ili na nesto drugo).

Tako imas kod Fundulisa da se praznici koji padnu radnim danom po pravilu pomeraju na vikend, pa je tako izmedju ostalog nastala i Teodorova subota - pomeranjem praznika sv. Teodora, iako se u kalendaru lako vidi da je njegov praznik fiksnog datuma, i bas tu negde bude oko pocetka posta.

Dakle, ne sluzi se prava litrugija sa epiklezom u toku radnog dela sedmice.

Zato se Darovi i spremaju odvojeno vikendom za naredih 5 dana.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Sad sam se setio - aliturgicno vreme je Fundulisov "izum".

Procitao sam ga bas u nekom njegovom clanku, samo ne mogu da se setim tacno `de...

Подели на овим сајтовима

E pa onda ne bi trebalo da se zove

http://svetigora.com/node/5102

evo lepo piše

Обред Литургије пређеосвећених Дарова састоји се од вечерње службе, на крају које се износе свети, пређеосвећени Дарови и читају молитве пре Причешћа. Следи Причешће, а потом одговарајуће молитве после Причешћа. Веза између ове службе и поста огледа се у њеном посебном, „тужном" карактеру. Света трпеза и свети сасуди у којима се држе свети Дарови, покривени су тамним покровцима. Молитве се читају са осећајем смерности и благости. Све у свему, целокупна служба је обележена посебним осећањем тајновитости.(možda zato što niko i nije svestan da nije na liturgiji)

... Света Литургија пређеосвећених Дарова једна је од најлепших и најдирљивијих служби Православне цркве. Истовремено, то је важан позив на чешће причешћивање светим Христовим Даровима. У овом богослужењу одјекује глас далеких векова, глас живог, раног црквеног Предања. Тај глас опомиње да верници не могу да живе живот у Христу ако стално не обнављају своју везу са Извором живота, причешћујући се Телом и Крвљу нашег Господа. Јер, Христос је, по речима св. апостола Павла, „наш живот" (Кол. 3:4).

vredi pročitati ceo tekst...nisam imao pojma da to nije liturgija. Zato - hvala puno za info!

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

nisam imao pojma da to nije liturgija

Mislis, uopste nisi znao do sad?

Подели на овим сајтовима

upravo... pa nije kao nešto da sam se razbacivao svima usput govoreći-E,odoh na liturgiju predjeosvećebih darova al pssst! to nije liturgija-samo obi i ja to znamo...

u prevodu-blage veze nisam imao da nije liturgija

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

A ja mislio zafrkancija neka... grin.gif

Подели на овим сајтовима

pa mislim... koja reč vam je najzvučnija u

litugija predjeosvećenih darova

sigurno nisu DAROVI

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Na Veliki Petak sluzi se uobicajena prava Liturgija samo kad u isti dan padnu Blagovesti.

Onda se citav dan razresava na ulje i vino, a mozda cak i na ribu (nisma siguran), sto se posta tice.

To je vrlo jedinstvena prilika, i ako se dobro secam - sledeca ce da bude, ako Bog da, tek 2037. godine...

Подели на овим сајтовима

meni jedan jeromonah reče da su liturgiju predjeosvećenih darova izmislili liturgijski fanatici koji nisu mogli da izdrže cele nedelje bez pričešća pa su ubacili sredu i petak...

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...