Jump to content

Шта је све потребно да би се уписао ПБФ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

обука вероучитеља

Занима ме како је организована обука наших вероучитеља. Постоји ли посебан смер на Богословском факултету или некако другачије? Знам да је Учитељски факултет у Јагодини размишљао пре пар година о сарадњи са Богословским факултетом али, колико знам, није дошло до конкретизације.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Вероучитељи се обучавају на Богословском факултету, а тамо између осталих предмета постоји и предмет који је везан за педагогику, да не претражујем сад баш тачно назив истога. Сам Богословски факултет пружа једно широко образовање, тамо се учи библистика, библијска археологија, психологија, општа црквена уметност, философија итд. итд. , тако да сеу вероучитељи махом спремни за изазове `новог доба`...

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван Цветковић

Што се тиче Верске наставе, мислим да је најважнији предмет који се изучава на Богословском факултету Катихетика. Препоручујем предивну књигу Митрополита Амфилохија "Основи православног васпитања", која је једна од обавезне литературе за овај предмет.

Подели на овим сајтовима

Ово би могла бити интересантна тема за мене.

Ја се у последње време нешто премишљам да упишем тај БТФ.

Постоје два смера - општи и практични. Овај други је примамљивији, јер траје само 6 семестара, али како чујем не могу га похађати они који немају завршену Богословију. Иначе до 2011. сви Вероучитељи морају имати завршен факултет, тако сам чуо.

Леп је то позив културан, а не као овај мој где се стално прегањам са инвеститорима и покушавам да их надмудрим - нема правде и морала у капитализму хуманистичко-либералног типа.

Ко је из приватног сектора у Србији, зна о чему причам.

Подели на овим сајтовима

Неко је споменуо БФ? Пошто управо завршавам исти, могу рећи да на њему стварно вреде предавања неких људи и упознавање са богослужбеном праксом у капели на факсу. Наравно, ту је и упознавање са разним теолозима, са широком литературом. Доста доста занимљивих али и досадних ствари.

Ако некога нешто занима, слободно нека пита.

8)

Подели на овим сајтовима

acca рече:

?????? ?? ???? ?? ???????????? ????? ????? ???????????. ??????? ?? ??????? ???? ?? ???????????? ????????? ??? ?????? ?????????? ???? ?? ?? ????????? ???????? ? ???????? ????????? ??? ??? ?????? ? ??????? ?? ???????????? ?????????? ???, ?????? ????, ???? ????? ?? ??????????????.

??, ??? ??? ???? ???????, ????????? ?? ??????????? ?? ???????????? ?????????, ????, ??? ? ??????????? ???? ???? ???????? ???, ???? ?? ?? ?? ??? ????????? ????? ??????. ;D????? ??? ???????, ????????????, ?????? ???????? ??? ??? ??? ?????? ???? ?? ???????? ? ???? ?? ?????????? ?????, ???? ?? ?? ???????? ?? ??? ? ????? (???????? ??? ???? ???? ???? ?????? ?? ?? ??????, ??, ?? ????? ??????). ????, ???? ?? ? ?? ??? ????. ?? ?????? ?????? ??????? "??????????? ??????", ??? ????? ?????? ??????? ?????????? ????? ???????????-????????? ???? ????????, ? ?? ?? ??? ?????????? ?????????, ? ? ?? ????? ?????????? ??????? ???? ?? ??????????? ?? ?????? ???????????? ????????.???????, ???? ???? ???? ? ????, ???????? ?? ??????????, ???????, ??? ?? ?? ?????.???????!  ;D
Подели на овим сајтовима

Ако дотичемо тему наставничког кадра, опет је неопходно позвати се на прописе који одређују да је за рад у средњој школи неопходно да вероучитељ поседује диплому богословског или друштвеног факултета. У основној школи за вероучитеља је довољно више образовање, а предвиђено је да наставу могу да изводе учитељи и наставници са средњом стручном спремом, а који су оспособљени за извођење верске наставе ( Просветни гласник, година Л, бр. 5, 20.10.2001).

izvorhttp://pravoslavlje.spc.rs/broj/918/tekst/veronauka-skola-za-zivot/

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• Гости
  ????? рече:

????? ??? ???????, ????????????, ?????? ???????? ??? ??? ??? ?????? ???? ?? ???????? ? ???? ?? ?????????? ?????, ???? ?? ?? ???????? ?? ??? ? ????? (???????? ??? ???? ???? ???? ?????? ?? ?? ??????, ??, ?? ????? ??????). ????, ???? ?? ? ?? ??? ????.

?? ???? ?? ???????? ????? ?? ?????? ?? ?? ???????? ?? ??? ?????????-???????? ??????? 15 ???????? ?????? ????? ????, ??? ???? ??????... ;D
Подели на овим сајтовима

Alefshin рече:

?? ???? ?? ???????? ????? ?? ?????? ?? ?? ???????? ?? ??? ?????????-???????? ??????? 15 ???????? ?????? ????? ????, ??? ???? ??????... ;D

?, ????, ???????????? ???? ?? ?????? ? ?????. ????, 15 ?????? ??????, ???? X ????, ???? Y ?????? = ?? ???? ?? ?? ?????????... ??, ??.  ;D
Подели на овим сајтовима

Veroučitelj mog sina Saša je bio sveštenik, oženio se, dobio parohiju i otišao iz škole...

Pošto su deca bojkotovala novog veroučitelja (ženu) Saša se vratio još jedno polugodište....voleo ih je i oni su voleli njega.

jednoga dana rekoh svom sinu:

Pa dobro, Saša vas grdi i viče na vas, pa vas ponekad i kazni, šta sad fali novom veroučitelju meni deluje kao blaga i mirna žena..

Njegov odgovor je bio sledeći:

Pa i ti me mama grdiš i kažnjavaš ali me voliš, Saša nas voli i mi njega volimo, i grdi nas za naše dobro, i uvek ima odgovor na naša pitanja, a ona nas ne grdi ali mi nju ništa ne razumemo..

Uvek su ga zvali jednostavno Saša.I danas posle dve godine često ga pominje i kada ga vidi u gradu ili crkvi trči mu u susret da ga zagrli.

ne znam koliko je saša znao o pedagogiji, nije ima svoju decu, ali ej imao Ljubavi za tu decu koju je podučavao.

sećam se kada mi ej sin ispričao...Pitao sam Sašu zašto lepo meni Bog ne dođe i ne kaže odgovor kada ga ja nešto molim ili pitam? I znaš šta mi je mama rekao

- Slušaj svoje srce, Boga pusti u svoje srce i on će ti uvek dati odgovor, on je uvek uz tebe i uvek će paziti na tebe.nemam ja čega da se plašim dok slušam Boga

Došlo mi da i ja krenem  na časove veronauke kod Saše

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Наравно, љубав је на првом месту.

Љубав према Богу, према деци, према узвишеној служби која је вероучитељима поверена, али и таленат да се ради у школи.

Нажалост, немају баш сви вероучитељи тај таленат, али то је и нормално. Као што га немају ни сви наставници математике, српског, или било чега другог. Мада нису ни методи рада увек исти и неће одговарати свакоме, и понекад ће заиста "прошли вероучитељ бити бољи".

Једно је ипак сигурно- деца непогрешиво осете и препознају онога који им са љубављу и искреношћу прилази, и ту нема лажи и нема преваре.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...