Jump to content

Nije za sablaznjive... al' ozbiljno nije...

Оцени ову тему

Препоручена порука

ma ne, bukvalno kad jedes keks sa voljenim "bicem"(LGBT friendly) mozes da dozivis jednako zadovoljstvo kao i putem seksa

naravno. postoji vise nacina uzivanja i iskazivanja ljubavi, bitno je ono sto nas pokrece da cinimo neku stvar. ako se na primer tom voljenom bicu ne jede kesks a mi insistriamo, onda pokazujemo da nam je stalo samo do nas... zato sam u postu iznad rekao da je bitno da pratnera vidimo kao licnost i da ne treba da nam bude prioritet nase zadovoljstvo...

Подели на овим сајтовима

ma ne, bukvalno kad jedes keks sa voljenim "bicem"(LGBT friendly) mozes da dozivis jednako zadovoljstvo kao i putem seksa

bolje da ti ne pričam šta sve može da izazove običan smoki u adekvatnoj kombinaciji...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Нико од Светих Отаца се оваквим питањима није бавио на овај начин, нити је толико далеко залазио у детаље.

Једним делом вероватно зато што је највећи део аскетске литературе писан за монахе, делом зато што су чак и највеће аскете сматрале да по питању сексуалности ни не треба залазити у детаље - штавише, Свети Јован Лествичник, који је, по мени, васељенски ауторитет када је аскетика у питању, изричито и говори да при исповести све грехе треба исповедати што је могуће детаљнје - осим оних који се односе на блуд.

Штавише, када су у питању људи који живе у свету, једино што њима саветује јесте да се држе своје жене, и да им она буде довољна.

Претерано детаљисање и прописивање "дозвољених и забрањених" поза, техника и начина вођења љубави мени много више личе на најмрачније периоде римокатолицизма, или на оне руске секташе што се моле да деца умру, него на Православље.

По мом мишљењу, Православље није вера која треба да "пропише" наш живот, већ да га освети. Тако је и са вођењем љубави - наша вера служи не да пропише које су исправне и благочестиве позе, већ да самом сексу и сексуалности да и одреди један нови, другачији и дубљи смисао.

Да преобрази нагон који се, кроз нашу палу природу, најчешће испољава као задовољење себичних и саможивих жеља за сопственим задовољством или доминацијом, или, све чешће, као средство за напредовање у друштву и стицање материјалне користи или репутације, у нешто што треба да буде врхунац љубави, интимности, поверења и сједињења двоје људи који се истински и искрено воле.

И све што је увези са сексуалношћу треба, по мом мишљењу, посматрати на овај начин, и са овог становишта. Али не са стране - суд о томе је само на партнерима који у томе и учествују, и не тиче се никога другога осим њих.

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Иначе, овде није прича о позама. Питање је било у вези упражњавања аналног и оралног секса. Нисам сигуран, али мислим да свети оци нису ни размишљали да хришћани упражњавају ове сексуалне технике те није било потребе да се тиме баве. Баш зато што се зна који је орган за шта створен.

Подели на овим сајтовима

Иначе, овде није прича о позама. Питање је било у вези упражњавања аналног и оралног секса. Нисам сигуран, али мислим да свети оци нису ни размишљали да хришћани упражњавају ове сексуалне технике те није било потребе да се тиме баве. Баш зато што се зна који је орган за шта створен.

Мислим да малко идеализујеш прошлост...

Различити начини вођења љубави су се практиковали у различитим културама. Да не детаљишемо, имај на уму само то да се Хришћанство у првим вековима највише ширило управо територијом Римског царства, чувеног по више него слободном односу према сексу, и да је највећи број хришћана тог времена потицао управо из многобоштва...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Нисам сигуран, али мислим да свети оци нису ни размишљали да хришћани упражњавају ове сексуалне технике те није било потребе да се тиме баве.

Хехехе...кад би само видео шта све пише у Добротољубљу (а да не причамо о канонима везаним за ове ствари) о сексу и сексуалности (и са тим повезаним темама), изненадио би се колико су се занимали, итекако :)

Шта све ту пише...

Иначе, тема је легитимна, али нема ту пуно шта да се прича.

Нишизава је дао сјајан одговор, ето!

Подели на овим сајтовима

Питања секса,старо питања.Још од Адама и Еве.Свети Максим каже да је секс - ГРЕХ.А владика Игњатије то појашњава овако:

Секс је био последњи ступањ пада човечијег.Тачка на И.Кад су Адам и Ева видели размере катаклизме греха,већ захваћени паником,познају се телесно,зачињу Каина,и стављају печат смрти на целу природу.Видевши своје пропадање у нигдину,

они покушавају да се,у сексу,спасу пропадљивост и смрти!Они хоће да се врате у пређашње стање,али човек не може назад,МОРА напред.Тело се предаје телу,а оба ће се предати земљи,из које су сачињени тј. СМРТИ.Значи секс је био покушај (неуспео,промашај циља)очајника да се СПАСУ,смрти и пропадљивости.

Зашто је секс,па и ПРИРОДНО РАЂЕЊЕ грех?!Јер воља Божија није ПРИРОДНО РАЂАЊЕ.Природно рађање је за биљке и животиње,али не и за човека.Чак је и чедотворење и рађање требало да постане евхаристијски начин постојања,не природни.

Али Адам паде до животиње,и поста природни човек са свим последицама те природе-раздвајање,ентропија(окренутост ка себи),заборав,распадање.

"Гле у безакоњима сам зачет,и у гресима ме роди мати моја".Ово безакоње је природно рађање,јер оно као такво није по вољи Божијој.Чак,оно је против воље Божије!

У гресима подразумева смртност,сви ће умрети чак и безгрешни попут свесвете Марије.Значи ако је смрт печат на рођењу новог човека,о каквом "уживњу" ту може бити речи.А тек у каквом уживању може бити када се семе просипа улудо,у ништа!

Икономија подразумева да се између два зла изабере МАЊЕ.Ако ће секс проузроковати мање зло,од суздржавања,перпоручује се као сурогат за ЉУБАВ.Јер ми смо позвани на обожење.А какво може бити обожење ако човек СТАЛНО живи природним начином.Никако.Човек се врти у круг и незна где тај круг почиње а где завршава.Човек је биће подвига,покрета од природног ка евхаристијском начину постојања.Ту "нема" места за опијање,пијанке,преједање,ми се правдамо да смо живи људи,а заправо је то млакост.Немамо петљу да будемо другачији.Не желимо да се мењамо!Људи у Цркви се не мењају!А живот Цркве је ПРЕОБРАЖЕЊЕ,из благодати у благодат.Зато величати секс је глупост и прелест.Секс је отров који разваљује духовно тело будућег века.Али ако се не може без тога,и штета без њега бива већа - разваљуј! Али буди спреман на ПОСЛЕДИЦЕ секса пројављивање,смрти у разним облицима!Секс је увек сурвавање човека у смрт.Сејање у смртност.Сузджавање је подвиг зарад веће“плате“,од сласти и страсти.Јер шта ће страст породити

до још једну рану,која тражи "сласт",која рађа рану...и тако ...докле?До смрти? Када ће доћи крај том самоповређивању!(Наравно,сасвим млади ће тешко живети попут Јована кронштатског. А да сам млад НЕ БИХ НИ ЈА. Не бих имао петљу!)

Бог је Бог непојмљиве милости.Али ми не дозвољавамо да нам покаже колико нас воли,имеђу осталог и сексом.Како да Бог покаже огањ сопствене љубави док човек сеје у смртно.

Немогуће.

Цео живот је опредељење за и против евхаристијскон начина постојања,и то јесте суштина РАСПЕЋА.На Крсту је умро природни човек,"јер крстом дође радост свету"!Док год живимо природно нама неће бити ПРАВЕ радости,јер се свака природна радост завршава СМРЋУ.Ми живимо у дану Друге радости,али ње нема међу нама,на жалост.Разузданост се проглашава за

радост,и то нарочито у Цркви.

А радост је тиха,безстрасна,ненаметљива,света.Е такве радости нас Господе нахрани,напоји,заслади,презасити.

Подели на овим сајтовима

Прво, ајд да не идемо у детаље, јер мислим да није место за то, али и анатомски, постизање задовољења и мушкарца и жене је најлакше у односу познатијем као "мисионарска поза", за толико смо сви паметни да разумемо о чему се ради.

Kao prvo, otkud ti znas da svi uzivaju podjednako u kako rece, "redovnim seksualnim aktivnostima"?

A nije ni tacno da je misionarska poza najbolja, al' stvarno nije mesto za to. :)

Мислим да пре теолошких, овде треба поставити питање психолошке природе тих односа. У сваком од тих односа се ради о доминацији. У Риму је, на пример, онај ко ухвати лопова на свом имању имао право да га натера на орални секс (подразумева се да се ради о два мушкарца у друштву чији закони нису званично признавали хомосексуалне заједнице).

Тако да пре теолошких питања, по мени треба да се постави питање природе односа, и шта неко очекује од таквог "задовољства", посебно у вези са аналним сексом. Што се чисто физичког задовољства тиче, ни једна ни друга врста не могу да се мере са редовним сексуалним активностима, то ваљда мислим да је опште место.

Slazem se sa Dejanom i mislim da to ne mora da bude izraz zelje za dominacijom i slicno. Moze, ali i ne mora. Tako da se vracamo na ono sto je Aquilio rekao da sami treba da ispitaju poreklo te zelje, jer oko mnogo cega(da li je greh ili ne) ne postoje gotova resenja, vec sve zavisi od specificnosti date situacije.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Св. Павле: Блуд да се међу вама ни не спомиње!

Али ето, времена се мењају, па можемо и да спекулишемо о томе и да ли је Св. Марија Египћанка у најмаснијем делу житија анално задовољавала муштерије.

Pa znaci da spalimo pola asketske literature posto ta tema zauzima poprilicno prostora.

Подели на овим сајтовима

Ово је хит. Значи сад су подвижници они који се у браку суздржавају од аналног и оралног секса? Баш се времена мењају..

Pa podviznik je i onaj koji se moli ili posti, i uopste svako ko pokusava da nadvlada sebe radi drugog.

Podviznik=hriscanin.

Подели на овим сајтовима

pa sad, ne znam da li postoji neki zvanicni stav pravoslavlja po tom pitanju, u smislu skupio se sinod da na osnovu pisma i otaca razmotri tu temu i da zvanican stav. :))

Hahah, sad bas zamisljam episkope na saboru kako raspredaju o ovome. :DD

A za ostalo, potpis.

Подели на овим сајтовима

Ја сам чуо да има духовника који на исповести испитују које су позе, да простите, кориштене у току љубавног акта супружника. Тако сам чуо да је једино ваљатна само она мисионарска (или жру-поза), док су друге накарадне.

Ja sam takodje cuo za ovo. 4chsmu1

Мислим да се не треба мешати у начин односа двоје супружника. Мислим да све оно што је њима лепо и не осећају нелагодност да је то и нормално. Ако су обоје радосни у том чину мислим да је то добро и да је то нормално.

facenew22222222

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...