Дејан Написано Март 28, 2012 Пријави Подели Написано Март 28, 2012 On 27. 3. 2012. at 17:20, obi-wan рече Hm, hm... pusti more tu Jerotica. Oci o tome govore kristalno jasno, nema mesta nikakvoj egzotici. Svaka njemu cast kao strucnjaku, ali ima stvari koje ipak masi. "A sto je Bog sastavio, covek da ne rastavlja". Brak (monogamni!) je prirodno stanje covekovo, i to jos u Raju. I nema tu sta da se doda. Sklonost ka poligamiji je dosla padom, ne pre toga. Brak je ustanovljen pre pada. Сад си открио топлу воду Зашто да пустим Јеротића ,кад је човек у праву а управо си га и ти потврдио овим својим постом Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 28, 2012 Пријави Подели Написано Март 28, 2012 Jedno je pre pada, drugo je posle. Pre pada je pravo stanje, ovo sad je posle `avarije. To treba da se razlikuje, da ljudi ne pomisle svasta... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 28, 2012 Пријави Подели Написано Март 28, 2012 A s kim je to Adam mogao biti poligaman pre pada? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Март 28, 2012 Пријави Подели Написано Март 28, 2012 On 28. 3. 2012. at 14:21, obi-wan рече Jedno je pre pada, drugo je posle. Pre pada je pravo stanje, ovo sad je posle `avarije. To treba da se razlikuje, da ljudi ne pomisle svasta... Погрешно тумачиш Постање, прво се помињу људи у множини (не само Адам или Ева), затим тек у другом делу само Адам. Прво се каже (том мноштву створених људи) рађајте се и множите, што се врло лако може протумачити као позив на разуздани промискуитет. Затим иде прича о Адаму и Еви, али нема заповести рађајте се и множите, што је послужило многим каснијим учитељима цркве да тврде да је преступ адама и еве управо и био сексуалне природе. Једноставно Постање није потврда моногамије, а то и није тема овде. Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Март 28, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 28, 2012 Наиђох на Orthodoxandgay.com.Сајт је чудан на више начина. Посетите! Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 28, 2012 Пријави Подели Написано Март 28, 2012 То је управо оно о чему се овде причало. Уместо да своју природу схвате као болесну, или у најбољем смислу палу, они се саживљавају са својом болешћу, штавише, прихватају је као нешто што их одређује у највећем делу личности, и покушавају то на силу да угурају у Цркву. То је као када неки староставац покушава да своје болесно виђење Цркве наметне свима око себе, па пљује и куне и свештенике, и владике, и Патријарха. Једноставно, веруј ти, синко, шта год хоћеш, и у ванземаљце, и пробај све то да угураш у неко твоје виђење вере, и живи са тим ако можеш, али то није Православље и није Православна Црква. -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 28, 2012 Пријави Подели Написано Март 28, 2012 On 28. 3. 2012. at 14:26, Дејан рече A s kim je to Adam mogao biti poligaman pre pada? Pitanje je pogresno postavljeno... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 28, 2012 Пријави Подели Написано Март 28, 2012 On 28. 3. 2012. at 14:39, Sir Oliver рече Погрешно тумачиш Постање, прво се помињу људи у множини (не само Адам или Ева), затим тек у другом делу само Адам. Прво се каже (том мноштву створених људи) рађајте се и множите, што се врло лако може протумачити као позив на разуздани промискуитет. Затим иде прича о Адаму и Еви, али нема заповести рађајте се и множите, што је послужило многим каснијим учитељима цркве да тврде да је преступ адама и еве управо и био сексуалне природе. Једноставно Постање није потврда моногамије, а то и није тема овде. Ovo je sasvim proizvoljno tumacenje, bez osnove u Predanju... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 28, 2012 Пријави Подели Написано Март 28, 2012 On 28. 3. 2012. at 18:08, obi-wan рече Pitanje je pogresno postavljeno... Nije nego si bespotrebno uveo rajsko stanje ,koje niko nije ni pominjao,u ovu priču. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 28, 2012 Пријави Подели Написано Март 28, 2012 Kako nije? On 27. 3. 2012. at 13:54, Дејан рече Obzirom da je čovek poligaman ni brak nije prirodan i on je podvig. Ja sam mislio da ti ovde to kazes. Kad kazes "covek je..." mislio sam da ciljas na originalno stanje. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Март 28, 2012 Пријави Подели Написано Март 28, 2012 On 28. 3. 2012. at 17:45, АлексаАлексије рече Наиђох на Orthodoxandgay.com.Сајт је чудан на више начина. Посетите! Hm, mada sam poprilično liberalna, malo me zgrozila rečenica: Biti homoseksualac je dar od Boga i ne treba ga odbaciti! O, Bože, da doživim i to da pročitam. Sa tim se zaista ne bih mogla ni u ludom besu složiti. A inače-da odgovoril na temu, meni je homoseksualaca žao. Pogotovo onih koji shvataju da su bolesni, a ne uspevaju da se promene. Samo zamišljam kako je njima, verovatno ima onih koji žele porodicu-sa ženom, koji žele da gaje decu u normalnim(muškarac-žena) porodicama... a ne mogu da ,,odrade'' onu najjednostavniju stvar koja je potrebna da se dete začne jer ih ne privlače žene. Inače ne podržavam homoseksualnost, jer mi je kao ženi divna suprotnost polova i to kako se muškarac i žena dopunjuju međusobno. Ne bih mogla da zamislim da ,,bacim oko'' na devojku, jer ne shvatam koja je poenta svega toga. Djuka, sleki, Middle-earth and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Март 28, 2012 Пријави Подели Написано Март 28, 2012 On 28. 3. 2012. at 18:08, obi-wan рече Ovo je sasvim proizvoljno tumacenje, bez osnove u Predanju... Zašto ubacuješ poligamiju i monogamiju u ovu temu kad to s njom nema veze? Moje pitanje je bilo čini mi se na mestu, šta ako su neki naučnici u pravu (među njima i Jerotić) i ako postoje genetski homoseksualci? Tu termini tipa pokajanje, preumljenje ne igraju nikakvu ulogu jer ti ljudi su takvi rođeni (tj. po prirodi). Mada, ljudi mogu po prirodi biti rođeni i sa trećom rukom, naravno nefunkcionalnom, ili nečim drugim što ih razlikuje od većine... Opet naravno, ta njihova greška u nekim slučajevima može biti i prednost kao npr. kod sinestetičara (u mozgu se meša percepcija čula). No samo razmišljam na glas. Ne vidim kakve bi evolucijske prednosti imao homoseksualizam, ali odstupanja od utvrđenog u prirodi su u stvari dosta česta... Kao teologu ti je jasno da Postanje ima dva izvora Jahvistički i Elohistički. Po jednom je Bog stvorio ljude, a po drugom samo Adama, posle je skrpo i Evu. Ni u jednom ni u drugom nećeš naći potvrdu za monogaman brak, osim u tumačenjima Otaca... "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Цитат Zašto ubacuješ poligamiju i monogamiju u ovu temu kad to s njom nema veze? Nisam ja, Deki je... 4chsmu1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Цитат ][/color] Moje pitanje je bilo čini mi se na mestu, šta ako su neki naučnici u pravu (među njima i Jerotić) i ako postoje genetski homoseksualci? Tu termini tipa pokajanje preumljenjene igraju nikakvu ulogu jer ti ljudi su takvi rođeni (tj. po prirodi). Једна од темељних ствари у православљу јесте да се не мириш са свиме што ти (пала) природа намеће. По природи смо и смртини, па ипак је суштина наше вере бесмртност. Поента је да постанемо слободни - да ми водимо (као личности) своју природу (да је ипостазирамо) а не она нас да одређује као бића. Middle-earth, dusha and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 ево га хомосексуалац пред путиром: http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/314520/Veroucitelj-osumnjicen-za-obljubu-jos-cetvorice-decaka шта с овим ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука