Jump to content

Хомосексуалац пред Путиром!?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Неће бити. "Једне жене муж" не значи да је постојала полигамија међу хришћанима, већ да је епископу забрањено ступање у други брак. Управо оно што данас важи за свештенике. 

Izvini, a je li Presveta Bogorodica bila hrišćanka?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

I sam Gospod je rekao ko ne poveruje i ne krsti se biće proklet, pa da li tako mislimo, odnosno, zar se ne uzdamo u Božiju ogromnu ljubav i milost? U pitanju nije mali broj pirpadnika dugih veroispovesti, zar ne? Da li će svi oni propasti? Dakle, postoji distinkcija između nečeg što se zove akrivija (strogo pravilo) i onog drugog - ikonomije (snishođnje po slabosti).

Зато неко ко живи у греху, у стању које је противно јеванђељу, Царству Божијем, подобију Сина Божијег, а при том не појазује покајање и труд, како каже ап. Павле такав да се преда " сатани на мучење тела, да би се дух спасао у дан Господа Исуса Христа". Није дакле по среди осуда У у коначном смислу) грешника већ најпре терапеутски принцип.

Подели на овим сајтовима

Позоришта на које се односе канони јесу циркузантска. Свидело ти се или не. Друга ствар је да је постојало и друго позориште које собом јесте носило културни садржај и поглед на свет који је, по твојој речи мисија. Хришћани су, у време позне антике имал против тога позоришта искључиво то што су се одвијала у име и част паганских богова.

Svidelo se tebi ili ne ali nigde  u kanonima ne pise da se to odnosi SAMO na ta i ta pozorista a ne na sva. Ja kolko sam citao tamo se optuzuju GLUMCI a ne "glumci koji igraju u cirkuzantskim pozoristima"... ti sad malo tumacis kako ti se cefne... ko Milojkov :D

А да је позориште до Станиславског било базирано углавном на покрету и гримаси, то се распитај о историјату позоришта. Или погледај представе које покушавају да верно, колико је могуће, подражавају време у којем су настала. 

Ajde da se ofiram malo... ja sam glumac  po zanimanju a istoriju pozorsta itekako poznajem jer sam je studirao na jdnoj akademiji umetnosti u inostranstvu. Mnoooogo je bzvz da napises da je pre stanislavskog postojalo samo pozoriste grimasi i pokreta... to je ogromna omaska, ali ogromna.

Navescu samo jedan primer za koji pretpostavljam da znaju mnogi (a ima ih milion u raznim epohama), u Pitanju je Molijerov komad "Tartuf" koji je napisan hiljadu sesto i neke iliti mnogo pre Stanislavskog... procitaj to delo ako nemas prilike da gledas predstavu pa mi reci da je to cirkuziranje sa grimasama... ;)

a ako odes  i jos malo ranije  u istorju i prosetas ulicama sevilje ili jos ranije ulicama venecije videces pozorisne trupe koje su se zvale "Komedija del arte"... e da  vidis to "cirkuziranje". To je bilo cirkuziranje ali samo na prvi pogled! Taj vid istorijskog teatra je postavio osnove koje se  i dan danas koriste  u modernoj kinematografiji i pozorisnoj produkciji. Vrlo duboke teme obradjene lascivno, teske socijlane drame predstavljene kroz geg i sustina ljudksih emocija kroz arhetipove junaka koji ( verovao ili ne ) postoje i dan danas kao inspiracija mnogim likovima koje gledamo na filmu i televiziji...

Ne potcenjuj pozoriste... nikada... barem dok sam ja tu ;) 

i nije religija kultivisala pozoriste nego je pozoriste kultivisalo ljude... pa su oni onda bili bolji vernici ;)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Када је бог поделио Адама на мушко и женско узевши му једно ребро, тада је поделио и целикупно његово биће, па је нешто допало женском делу а нешто мушком. Тако да једино кад су спојени онда су човек, када си једно тело. Зато када када неко улази у други брак чини прељубу према другој половини свога тела. Мушкарци не могу осетоти своју душу, докжене могу, зато су оне мало сензитивније од нас. Услед тога мушкарац добија жену материјалном свету да би му била огледало његове душе. Да би у њој видео стање своје душе и да би се поправљао. Док жена не може да види стање свога разума, па у своме мужу као у огледалу може да види стање свога разума. Могла би да упита себе, шта није у реду с мојим разумом кад имам оваквог мужа. А муж би могао да упита себе шта није у реду са мојом душом кад имам овакву жену. Пошто је у небеској хијерархији разум изнад душе то је СВ. Ап. Павле рекао да жена треба да буде покорна мужу, и из истог разлога им је забранио да уче у цркви, већ да кући питају мужеве ако им шта није јасно. Дакле када човек чини прељубу от то чини према другој половини свога бића у духу. Он већ греши према својојдуши, понаша се неразумно. А кад је Мушкарад курва у души, онда је његова жена курва на јави тако да цео свет може да види какав је он у души. А кад је муж курвар то је знак да је жена својим разумом идолопоклоница, Да блуди са идолима као што су култура овог света, наука, мода.астрологија. Другим речина љубав према погрешним идеологијама, све друго само не вера у Бога.  Духовни разврат је кад душа запоставља разум и води љубав са другом душом или другачијим разумом. или кад разум не милује своју душу него чини прељубу са другом душом или разумом. Прељуба душе са другом душом или прељуба разума с другим разумом је оно што се у овом материјалном свету види као хомосексуалност.

Из овога видимо да се уредбе које се односе на живот цркве односе на духовно уређење нашег духовног бића и да ми кршећи то уређење наносимо штету свом духовном бићу. Може човек да задобије цео свет, аали ако изгуби душу како ће у духоном всту, Зар го да иде? И ако останемо без разума. Како ћемо у духовном свету, то је као да немамо главу? Ми треба да будемо корисни Божанском Бићу коме припадамо, иначе кад гангрена захвати руку, рука се одсече да се сачува тело иначе цео човек пропада. Нема ту места за филозофирање типа; а шта би било ако би рецимо?

Подели на овим сајтовима

Ovo je zapravo dokaz o tome kako je Božije otkrivenje u Starom savezu drugačije (ponekad i nelogično, okrutno, čudno, nepravedno, nedostojno, odvratno i sl) u odnosu na Novi savez gde imamo otkrivenu punoću ljubavi Božije. Zato hrišćani Stari savez gledaju samo kroz prizmu Novog. Sve što nije u skladu sa Novim ne važi više!

Mislio si na kanone - oni se bave praksom, načinom na koji hrišćani treba da žive itd. Oni se bave etikom i vezani su za vreme u kojem se donose.

Dogmati formulišu ontologiju - ono što je nepromenljivo u Crkvi. ;)

Лик је трол бре.

Њему сам само објашњавао једно три пута о законима у Старом Завету, и о разликовању закона који имају верски контекст и закона који су имали друштвени контекст, када је то било потребно. А још једно два или три пута сам писао целе реферате на ту тему овде по форуму. Да је хтео да се информише, могао је, него га не интересује.

Дође овде да убије време.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Nema moje neodoljive želje. To neko ovde umišlja. Ponavaljam da samo problematizujem čitavu stvar... 

A šta ćemo sa promenljivošću morala? Eto, npr. poligamija je u prvoj Crkvi postojala a danas se sablažnjavamo o to; žene nisu smele javno da govore i da idu otkrivene glave dok danas imamo predsednice država i premijerke; raspuštena kosa se smatrala razvratnošću kod žena, a danas žena nosi pantalone, miniće, duboke dekoltee i niko se posebno ne sablažnjava; itd.

Šta sa drugobračnima - oni sa svešću o svom grehu stupaju u drugi (i naredni, do četvrtog) brak i Crkva to blagosilja?

Зато  доста људи који размеју ствар и говоре да је ово задње време. Мало по мало миц по миц и дошли смо до тренутка да још нам још само хомосексуалци фале у цркви( ови остали што чине неморал већ су се угурали). Храмови се изградили, треба пара за одржавање а правих верника све мање. Дај макар каквог верника само да има пара, постала је филозофија цркве. Оно што се раније искључивало из црква сада је добродошло. Још мало док се намножи хомосексуалаца, да ваш новац буде битна ствар у друштву, па ћемо и вас у цркву. Кад иде крава нек иде и теле.

Подели на овим сајтовима

Неће бити. "Једне жене муж" не значи да је постојала полигамија међу хришћанима, већ да је епископу забрањено ступање у други брак. Управо оно што данас важи за свештенике. 

Jesi siguran za ovo?

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Jesi siguran za ovo?

Наравно. Погледај текст канона које сам цитирао и биће ти јасно о чему се ту ради - о забрани другобрачништва међу клиром. Нема ни говора о постојању полигамије.

Подели на овим сајтовима

Није постојала полигамија. А поготове је Црква није одобравала. Говориш неистину. Показао сам јасно на шта се односи оно "једне жене муж".

То за јавни говор жена односи се на Литургију, на говор у Цркви. Такође и оно ношење марама које саветује апостол Павле, има културолошки моменат. Апостол је позивао хришаћнке да се не разликују од обичаја тога времена (ношење мараме). То што данас неке жене долазе у Цркву као на плажу или на стриптиз, то више говори о нама. Далеко од тога да је то у реду. И далеко од тога да то требамо даподржавамо. Не само када су жене у питању, већ и мушкарци. Колико сам их видео буквално у гаћама и папучама да улазе у Цркву. То је ствар културе. Некултурних је, нажалост, увек било.

То је снисхођење човеку. Боље да се други пут жени него да буде блудник. Не ступају у четвтрти брак. Трећи је плафон. Заједница мушког и женског је по себи (када је схватање Цркве у питању) чиста. Нема ничег ружног и грешног у томе, осим ако се претвори у блуд. Зато ово не можеш поредити са хомосексуалношћу. Она ни у једноиом контексту не може бити чиста. Зато је немогуће икономисати у нечему што је у својој суштини грех и промашај.

Зато неко ко живи у греху, у стању које је противно јеванђељу, Царству Божијем, подобију Сина Божијег, а при том не појазује покајање и труд, како каже ап. Павле такав да се преда " сатани на мучење тела, да би се дух спасао у дан Господа Исуса Христа". Није дакле по среди осуда У у коначном смислу) грешника већ најпре терапеутски принцип.

A šta mislite da ostavimo te moralističke izraze čisto, terapeutski i sl. Nije Crkva apoteka gde se "kupuju" duhovni lekovi... :)

Hrišćanski pogled na greh je pre svega ontološki. Dakle, stvar je vrlo jednostavna - čovek je smrtan i toga treba da bude svestan, kao i činjenice da večni život može da zadobije samo u zajednici sa Bogom. Ovo je cela priča o grehu - sve ostalo je moralisanje.

I moral nikad nije bio primarna stvar u Crkvi - uvek je tokom istorije bilo moralnijih van same Crkve.

Naravno, ne kažem da moral nije bitan... Ovo da naglasim jer mi stalno izvrćete reči :)

Homoseksualnost po prirodi nije ontološki greh. Sad ću ja kao brat Aleksandar - ovo je moje lično mišljenje, nemam potrebu da tučem one koji ne misle isto ;)

Подели на овим сајтовима

Фрљаш се са онтологијом. То је много озбиљна ствар да би се тако карикирала, као што ти чиниш. Заиста стичем утицај да тролујеш.

Подели на овим сајтовима

A šta mislite da ostavimo te moralističke izraze

"Знам да на слабашном сплаву на дугу пловидбу полазим, да на млађашним крилима ка звезданом небу хитам, ја у којем се побудила мисао да Божанство појасним, а ни сила побожности житеља неба није достојна граница великог Божанства и владара свега. Ипак (јер Богу често бива угодан дар не због тога што је савршен већ што је из руке у љубави њему блиских), тога ради изговорићу смелу беседу.

Али, бежите далеко, свако ко је грешан! Моја беседа је упућена чистима, као и онима који иду путем очишћења! А несвети – онако као и звери што су у подножју горе разбијени камењем, када је на њеном врху засијао Христос, пишући Мојсију закон на плочи. Тако ће бити и са њима! И од нас исто тако Логос одгони зле, оне који имају богоборачко срце."

Свети Григорије Богослов, увод у Догматску поему (мој превод са старогрчког изворника)

Подели на овим сајтовима

Homoseksualnost po prirodi nije ontološki greh.

Не постоји грех који нема везе са онтологијом. Управо, грех је страшан јер има везе са онтологијом, са промашајем истинитог постојања. Хомосексуалност је, за разлику од вољних, невољни грех. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...