gospodin X Написано Јун 22, 2012 Пријави Подели Написано Јун 22, 2012 Homoseksualna (bračna) zajednica? Usvajanje dece? Ne verujem da roditelji homoseksualci (usvojitelji) mogu preneti detetu svoju seksualnost. Šta loše može da se desi detetu u toj zajednici? Много се неодговорно понашамо када овако пишемо. Излишно је говорити да хомосексуалност није преносива нити заразна болест, тако се само спрдамо јер је свима јасно да је то непреносива болест попут куге и колере. Али када је у питању одгој детета, може да се не деси ништа, истина... Али дете би требало да има оба родитеља. Оно се идентификује са својим родитељима, заснива свој идентитет на родитељима и тако даље... Сада, сви знамо да је европски стандард да хомосексуалци могу и треба да усвајају децу, па ћемо и ми одмах као хришћани да пожуримо и да се саобразимо са европским етосом. Пре би се рекло да ми не треба да трпимо насилничко понашање савремене цивилизације, баш као што и ми не намећемо много тога савременој цивилизацији. И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Јун 22, 2012 Пријави Подели Написано Јун 22, 2012 a kako li će odrasti jadno dete kome jedan od oba strejt roditelja umre? Ljudi su vrlo adaptivna bića, nisu toliko bespomoćni koliko može da izgleda. Ova pitanja su sad i kod nas aktuelna. "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Јун 22, 2012 Пријави Подели Написано Јун 22, 2012 a kako li će odrasti jadno dete kome jedan od oba strejt roditelja umre? Ljudi su vrlo adaptivna bića, nisu toliko bespomoćni koliko može da izgleda. Ova pitanja su sad i kod nas aktuelna. Говорио сам о стицању идентитета у родитељу. Он може да буде и историјска представа, за дете које ће на основу прича да стекне слику о свом оцу или мајци, и да се поистовети са том сликом. Навео сам да се не ради о искључивости и немогућности да геј родитељи одгоје и нормално дете. Опет на нивоу психологије неминовно је испитати какве су могуће "евентаулне" последице из таквог једног одгоја детета по само дете. Оно што је битно, је чињеница да не примећујемо колико се бавимо етиком тиме што покушавамо да дамо православни одговор за питање да ли хомосексуалци смеју и требају да усвајају децу. То је питање којим Црква не треба да се бави, јер ће га као такво друштво свеједно наметнути и она ће морати да прихвати последице такве етике. Рецимо мораће да прихвати и крсти једног клона иако се противи клонирању. И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Јун 22, 2012 Пријави Подели Написано Јун 22, 2012 animal-smiley-075 И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 22, 2012 Пријави Подели Написано Јун 22, 2012 Рецимо мораће да прихвати и крсти једног клона иако се противи клонирању. ово је стварно дно обраћања човеку. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Јун 22, 2012 Пријави Подели Написано Јун 22, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1340381203' post='664903] ово је стварно дно обраћања човеку. ne razumem. И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Јун 22, 2012 Пријави Подели Написано Јун 22, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1340381203' post='664903] ово је стварно дно обраћања човеку. Уствари, хајде да покушам да разумем. То је ружно обраћање човеку јер је и клон човек а ја сам дао слику као да је клон ствар. Кренућемо овако. Ја сам неспретно рекао клону, мислећи на клонирану популацију човечанства која за сада не постоји. Обзиром да ширимо заштиту права људи, гдин Меденица је повредио на првом месту моју сујету, а кроз њу и мене, конкретну личност, представљену истинитим именом на овом форуму. Дакле ја сам се дно обратио популацији званично не постојећих људи, чија права брани гдин Меденица. Израз дно је улично жаргонски у од свега засметао ми је заједно са начином обраћања поменутог господина. Колико ми на овим форумима заиста штитимо нечија права, а колико смо уствари искрени да кажемо оно што мислимо и колико смо на крају спремни да вређамо друге зарад нашег испразног теологуменизирања и надметања. Спремни смо да вређамо једни друге, који се срећемо, видимо, зарад права популације која не постоји и која ће можда постати јер постоји такав метод настанка једне популације унутар науке. И за крај Господ Исус Христос се са већим дном обраћао Самарјанки речима "Није добро узети од деце хлеб и бацати га псима".... и много још цитата са дно обраћањем... И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 23, 2012 Пријави Подели Написано Јун 23, 2012 не иде ти лоше демагогија, ал дрш се маште и немој да верујеш у све што мислиш а шта то наводно фали, или има вишка, клонирани човек па Црква не може да га крсти? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Јун 23, 2012 Пријави Подели Написано Јун 23, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1340474818' post='665497] не иде ти лоше демагогија, ал дрш се маште и немој да верујеш у све што мислиш а шта то наводно фали, или има вишка, клонирани човек па Црква не може да га крсти? Наша машта ради свашта. И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Јун 23, 2012 Пријави Подели Написано Јун 23, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1340474818' post='665497] не иде ти лоше демагогија, ал дрш се маште и немој да верујеш у све што мислиш а шта то наводно фали, или има вишка, клонирани човек па Црква не може да га крсти? Човеку "клону" вероватно не фали ништа... клонирању фали доста тога... Митрополит је довољно говорио о томе... Али ја сам написао да клониране људе као последицу морамо примити у Цркву, а не као људе који су настали благоссловом Цркве, као што се рађају у браку... Дакле ја нисам рекао да су клонирани људи кловнови којима нешто фали, већ да их као последицу савремене науке морамо примити у Цркву. Демагогија је ипак твоја јача страна. Али нема везе... И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 23, 2012 Пријави Подели Написано Јун 23, 2012 Човеку "клону" вероватно не фали ништа... клонирању фали доста тога... Митрополит је довољно говорио о томе... Али ја сам написао да клониране људе као последицу морамо примити у Цркву, а не као људе који су настали благоссловом Цркве, као што се рађају у браку... Дакле ја нисам рекао да су клонирани људи кловнови којима нешто фали, већ да их као последицу савремене науке морамо примити у Цркву. Демагогија је ипак твоја јача страна. Али нема везе... не знам који митрополит, а шта фали клонирању? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Јун 23, 2012 Пријави Подели Написано Јун 23, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1340476543' post='665514] не знам који митрополит, а шта фали клонирању? Митрополит Пергамски кир Зизиулас : "Проблем клонирања састоји се у томе што не представља интервенцију на разликама врста, него удар на различитост и другојачијост унутар исте врсте. Значи, не ради се о мешању овце и рибе, него о стварању једне друге овце, потпуно истоветне. У чему ово може да се коси са богословљем о стварању света? Неко би, у први мах, рекао да се не коси нигде. Тамо где почиње да се појављује проблем јесте кад се уникатност једне конкретне врсте као апсолутно и незаменљиво постојање укида стварањем истоветних копија. Код животиња мислим да то не важи до у мери у којој човек прихвата једну конкретну животињу личним и посебним односом......Међутим, опасност се појављује кад дођемо до човека. Ако се клонирање примени на човека, онда се аутоматски укида апсолутно, уникатно, јединствено и непоновљиво постојање људске личности. Црква мора нагласити да је сваки човек јединствен, непоновљив и незаменљив, али и слободан. Ово, уосталом, значи: „Начинимо човека по икони и подобију нашем“(Пост. 1,26). Човек није слободан онда када није незаменљив. Као копија, он постаје један међу многима, постаје један број, једна ствар, престаје да буде личност. Али личност, а не природа, представља за човека питање егзистенцијалног примата. Природа, што се човека тиче, може да претрпи неограничене интервенције, у оној мери у којој се не уништава не само врста него и личност. Дакле, треба јасно да одредимо значење личности. Осећам да могућност клонирања оправдава све што сам током времена констатовао о онтолошком садржају личности. Личност није једна биолошка категорија која може да се укине биолошки, него овај јединствени, апсолутни и незаменљиви идентитет. Питање је да ли се укида и личност кад се биолошки укине јединственост једног човека." http://www.spc.rs/sr/prof_dr_jovan_zizjulas_lichnost_genetski_zahvati И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 23, 2012 Пријави Подели Написано Јун 23, 2012 лепо звучи етика без потпоре у реалности, мало ми је насилована та прича и личи ми на нешто што сам виђао као опозицију вантелесној оплодњи. еквивалентно клонирању, шта ћемо са једнојајчаним близанцима који се тек епигенетски разликују у фенотипу, не видим у чему је проблем? то значи да се за сад сматра да су истоветни до детаља али због спољашњих процеса још у материци мутирају и остварују се телесне разлике попут отиска прста, па чак и пола или сличних карактеристика ... ти људи су телесно толико истоветни да им се ни ДНК не разликује али су им личности ипак сасвим различите. дакле, пошто личност очигледно не може да се клонира, а мало је вероватно да ће икако клониран човек бити истоветан са све истоветном ДНК нешто се нисам дојмио на ово писање митрополита ... сем тога, човек је креативан по природи па ће стално покушавати да открива механизам природе и клонираће (копираће) све што постоји, од себе, преко свега што види и доживљава ... понекад се то зове уметност, ма колико нереална била, некад и наука. дакле, не мислим да је нешто што је доступно само по себи зло, већ оно како га употребимо. sqny, Djuka and milan. је реаговао/ла на ово 3 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јун 23, 2012 Пријави Подели Написано Јун 23, 2012 ne fali klonovima nista, cak naprotiv! :10900: http://www.imdb.com/title/tt0399201/ Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Јун 23, 2012 Пријави Подели Написано Јун 23, 2012 А која је поента ове дискусије уопште? У ред за постављено питање, зна се став Цркве, можда понекад заборави значај искреног покајања, али ето чисто да подсетим....И сад ако је то све кристално јасно, чему оволика дискусија? "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука