Милан Меденица :) Написано Јун 18, 2012 Пријави Подели Написано Јун 18, 2012 tj ako pricamo o grehu s ontoloske tacke gledista, greh je i sex s zenom sa kojom si vencan u crkvi... tako kazu neki oci, npr sv. maksim ispovednik... добро, где свети Максим Исповедник то тврди, живо ме занима? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Јун 18, 2012 Пријави Подели Написано Јун 18, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1339977772' post='662070] добро, где свети Максим Исповедник то тврди, живо ме занима? ma ne tvrdi nigde, ja lazem, izmisljam i klevecem. :| Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 18, 2012 Пријави Подели Написано Јун 18, 2012 nije tema o svetoj trojici, pa necu vise da spamujem, ali ako neko treba da poradi na sthvatanju dogmata o svetoj trociji, onda si to ti... ali sujeta ti smeta da priznas, da si se lose izrazio, i da si pogresio jer si poistovetio isusa hrista s bogom... tebi kad cujes rec bog, prvo na pamet padne hristos, a ne bog otac... a lepo se kaze: verujem u jednog boga oca... to je bog u kog verujemo. брате, ја врло јасно пишем, ал ово што си написао везе нема с реалношћу. on jeste bog, ako govorimo o prirodi, ali nije se ovaplotila priroda, nego licnost, licnost sina bozijeg. https://www.pouke.org/forum/topic/18292-%D1%85%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%86-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BC/page__st__216#entry662059 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јун 18, 2012 Пријави Подели Написано Јун 18, 2012 (измењено) greh je jer po sv maksim jer sex potreba da se prevazice smrt, a smrt se prevazilazi samo u zajednici sa hristom... A brak nije zajednica supruznika sa Hristos, u koji je inkorporiran celokupan njihov zivot, ukljucjujuci sex? ne vidim zasto bi bio greh po tebi homosexualan cin, a heterosexualan ne, i to na ontoloskom nivou... Zato sto u homosexualnoj zajednici nema onog "i bice dvoje jedno telo". Zena je stvorena bas zbog ljubavne zajednice s muzem. Isto kao sto smo stvoreni da zivimo u ljubavnoj zajednici s Bogom, pa nase odbijanje te zajednice predstavlja greh, tako je isto i greh sve ono sto je u suprotnosti sa naznacenjem coveka. da nije mozda greh jer ne dobrinost produzetku vrste? Naravno da ne. Radjanje je nebitno za brak. Sv. Jovan Zlatousti o tome najbolje govori. reko bih da cilj sexa, nije samo to... I nije... ne znam jesi citao onu Mocijevu temu o sjedinjenu supruznika kao ikoni liturgije? Измењено Јун 18, 2012 од petar m malina :) and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Јун 18, 2012 Пријави Подели Написано Јун 18, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1339976827' post='662059] Господ Исус Христос јесте испостас Свете Тројице који се отелотворио као Богочовек али и у свакој испостаси је савршена, целокупна природа Божја. http://www.svetosavl.../Damaskin50.htm могао би мало да обновиш апологетику, од 46. тачке па на даље http://www.svetosavl...re/Damaskin.htm to sto si, mozda, procitao delo sv. jovana damaskina, ne znaci i da si ga razumeo. ali nije to tema, kad bude tema o svetoj trojici, tamo cemo o tome. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 18, 2012 Пријави Подели Написано Јун 18, 2012 pa zasto bi bio sa muskarcem a sa zenom ne bi bio greh? greh je jer po sv maksim jer je sex potreba da se prevazice smrt, a smrt se prevazilazi samo u zajednici sa hristom... ne vidim zasto bi bio greh po tebi homosexualan cin, a heterosexualan ne, i to na ontoloskom nivou... pogotovo ako smatramo da smo nastali evolucijom... da nije mozda greh jer ne dobrinost produzetku vrste? reko bih da cilj sexa, nije samo to... чек, сад је секс грех а Бог те тера онда у грех заповешћу: множите се и рађајте? још ти Бог да свету тајну брака да ти и ту освешта заједницу Собом и да учествује, где ти благослови децу из "греха" ... претера га. друго, могао би мало и овe темe да посетиш, можда научиш да тело није прљава ствар. https://www.pouke.org/forum/topic/14279-%D0%BA%D0%BE%D1%98%D0%B5-%D1%98%D0%B5-%D1%82%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%BE-%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B4%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%B0/ и https://www.pouke.org/forum/topic/19375-liturgija-i-ljubavno-sjedinjenje-supruznika/ клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 18, 2012 Пријави Подели Написано Јун 18, 2012 ma ne tvrdi nigde, ja lazem, izmisljam i klevecem. :| нисам то рекао, ал признаћеш да је смисленије да више верујем свјоим очима него твојим тврдњама и интерпретацијама клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јун 18, 2012 Пријави Подели Написано Јун 18, 2012 O tome je +Zizjulas pisao u "Ontologija i etika", ali ja nigde nisam video neke citate sv. Maksima. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Јун 18, 2012 Пријави Подели Написано Јун 18, 2012 "A brak nije zajednica supruznika sa Hristos, u koji je inkorporiran celokupan njihov zivot, ukljucjujuci sex?" -brak je zajednica supzuznika sa hristom, oni se sjedinjuju s hristom pre svega na liturgiji, a ne u krevetu. "Zato sto u homosexualnoj zajednici nema onog "i bice dvoje jedno telo". Zena je stvorena bas zbog ljubavne zajednice s muzem. Isto kao sto smo stvoreni da zivimo u ljubavnoj zajednici s Bogom, pa nase odbijanje te zajednice predstavlja greh, tako je isto i greh sve ono sto je u suprotnosti sa naznacenjem coveka." - sta po tebi znaci: bice dvoje jedno telo? kako dvoje postaju jedno telo? zena je stvorena(fala bogu na tome), da bi bila u (ljubavnoj)zajednici s muzem, i radi produzetka vrste... da se radjamo i napunimo zemlju... ja se slazem da je odnos muz-zena ispravniji, samo hocu reci, da ne mora svaki homoseksualni odnos biti blud, i samo zelja za hedonizmom, i zadovoljuenju pohote... mogu se i oni voleti, i zeleti zajednicu s hristom... ja ne mogu garantovati da ce gospodu ti ljudi biti mrski samo zato jer im malo drugacije izgleda sexualni odnos. ''I nije... ne znam jesi citao onu Mocijevu temu o sjedinjenu supruznika kao ikoni liturgije?'' -jesam, ok je tema... Djuka је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 18, 2012 Пријави Подели Написано Јун 18, 2012 "A brak nije zajednica supruznika sa Hristos, u koji je inkorporiran celokupan njihov zivot, ukljucjujuci sex?" -brak je zajednica supzuznika sa hristom, oni se sjedinjuju s hristom pre svega na liturgiji, a ne u krevetu. "Zato sto u homosexualnoj zajednici nema onog "i bice dvoje jedno telo". Zena je stvorena bas zbog ljubavne zajednice s muzem. Isto kao sto smo stvoreni da zivimo u ljubavnoj zajednici s Bogom, pa nase odbijanje te zajednice predstavlja greh, tako je isto i greh sve ono sto je u suprotnosti sa naznacenjem coveka." - sta po tebi znaci: bice dvoje jedno telo? kako dvoje postaju jedno telo? zena je stvorena(fala bogu na tome), da bi bila u (ljubavnoj)zajednici s muzem, i radi produzetka vrste... da se radjamo i napunimo zemlju... ja se slazem da je odnos muz-zena ispravniji, samo hocu reci, da ne mora svaki homoseksualni odnos biti blu, i samo zelja za hedonizmom, i zadovoljuenju pohote... mogu se i oni voleti, i zeleti zajednicu s hristom... ja ne mogu garantovati da ce gospodu ti ljudi biti mrski samo zato jer im malo drugacije izgleda sexualni odnos. јел опет поистовећујеш секс и блуд, не видим како другачије можеш да помириш две крајности ... света тајна брака је заједница мужа и жене, не двоје истог пола. бити личности је неодвојиво од бити полан ... према томе, друге заједнице не могу бити обожене. да је другачије, Бог би направио свингере од почетка света ... друго, нису људи мрски него грех, опет мешаш две различите ствари. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јун 18, 2012 Пријави Подели Написано Јун 18, 2012 -brak je zajednica dve supzuznika sa hristom, oni se sjedinjuju s hristom pre svega na liturgiji, a ne u krevetu. Liturgija je nacin zivljenja a ne samo sat-dva koliko odstojimo u crkvi, tako da liturgija mora da obuhvati sve sto cinimo, ukljucujuci i sex. Ponavljam, reprodukcija jeste ontoloski promasaj ako ga posmatramo van zajednice s Hristom. No, u hriscanskom braku, osexualnost zadobija jedan potpuno novi smisao, koji nema veze s razlozima koji su doveli do njenog nastanka(pad). - sta po tebi znaci: bice dvoje jedno telo? kako dvoje postaju jedno telo? Reci cu ti kad budem u braku. Za sad mogu samo teorijski: kroz zajednicu s Hristom. A sta je to tacno i kako izgleda - ne znam. mogu se i oni voleti, i zeleti zajednicu s hristom... To nisam sporio. Ali i dalje takvu vrstu ljubavi smatram pogresnom. ja ne mogu garantovati da ce gospodu ti ljudi biti mrski samo zato jer im malo drugacije izgleda sexualni odnos. Ni jedan covek mu nije mrzak vec samo greh. Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Јун 18, 2012 Пријави Подели Написано Јун 18, 2012 "Liturgija je nacin zivljenja a ne samo sat-dva koliko odstojimo u crkvi, tako da liturgija mora da obuhvati sve sto cinimo, ukljucujuci i sex. Ponavljam, reprodukcija jeste ontoloski promasaj ako ga posmatramo van zajednice s Hristom. No, u hriscanskom braku, osexualnost zadobija jedan potpuno novi smisao, koji nema veze s razlozima koji su doveli do njenog nastanka(pad)." -dobro, nisam ni rekao drugacije. samo ne vidim poentu: sexualnost heteroseksualaca dobija drugu dimenziju kroz brak i liturgiju, a homosexualaca ne dobija, jer se nama tako htelo, ili postoji neki drugi razlog... jedina razlika u nasim i njihovim odnosima je tehnicke prirode. oni se mogu voleti, ko i mi, mogu zeleti zajednicu s hristom, i mogu sve ostalo... ''To nisam sporio. Ali i dalje takvu vrstu ljubavi smatram pogresnom.'' pa i meni je pogresno da neko pored toliko lepih devojaka juri muskarce, al ako njemu to ne smreta, ne smeta ni meni... a ne vidim, zasto bi smetalo i hristu, ukoliko oni zele sebe da vezu za njega... ''Ni jedan covek mu nije mrzak vec samo greh. '' ne razumem zasto je to greh, ako se veze s hristom? dvoje ljudi se vole i zive pobozno, idu na liturgiju, i imaju sexualni odnos onako ako vole... sta je tu gresno, ako nije zajednica vezana za pohotu, nego gospoda? od naseh sexualnog odnosa mozemo da napravimo sintezu s liturgijom i pricescem, a od njohovog samo blud... ja bih voleo da svi budemo heterosexualni, ali ako nismo, ne trebamo takve ljude izopstavati, nego ih prihvatiti takve kakvi su... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Јун 18, 2012 Пријави Подели Написано Јун 18, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1339979428' post='662089] света тајна брака је заједница мужа и жене, не двоје истог пола. бити личности је неодвојиво од бити полан pa onda bog(otac) nije licnost, jer je bespolan... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Јун 18, 2012 Пријави Подели Написано Јун 18, 2012 milan.lml, on June 18 2012 - 01:59, said: pa zasto bi bio sa muskarcem a sa zenom ne bi bio greh? greh je jer po sv maksim jer je sex potreba da se prevazice smrt, a smrt se prevazilazi samo u zajednici sa hristom... ne vidim zasto bi bio greh po tebi homosexualan cin, a heterosexualan ne, i to na ontoloskom nivou... pogotovo ako smatramo da smo nastali evolucijom... da nije mozda greh jer ne dobrinost produzetku vrste? ___________________________________________________________________ Milan Medenica: reko bih da cilj sexa, nije samo to... чек, сад је секс грех а Бог те тера онда у грех заповешћу: множите се и рађајте? још ти Бог да свету тајну брака да ти и ту освешта заједницу Собом и да учествује, где ти благослови децу из "греха" ... претера га. друго, могао би мало и овe темe да посетиш, можда научиш да тело није прљава ствар. ________________________________________________________________________________________ o ovom prvom morala bi nova tema ako vec ne postoji, jer je opsirna tema... a o ovom drugom: ja nigde nisam ni rekao ni pomislio da je telo nesto prljavo, to su tvoje pogresne pretpostavke... ovde sam govorio o ontologiji, a ne o etici, tako da tu nema cisto i prljavo, nego: daje zivot, ili vodi u smrt... niko nije pomenuo da je sex greh sa neke moralne tacke... tako da prvo, dobro procitaj o cemu pisem, pa onda pisi tvoje postove, i preporucij mi linkove... optuzi me da sam manihejac, ili kakav vec dualista, a ja sve suprotno od toga. o.O Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 18, 2012 Пријави Подели Написано Јун 18, 2012 pa onda bog(otac) nije licnost, jer je bespolan... па и није ти логика баш јача страна клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука