Ромејац Написано Март 21, 2012 Пријави Подели Написано Март 21, 2012 По мени свака епархија која има преко 100 парохија је велика и то треба смањити испод овог броја , баш због тих разлога што Алекса говори ... Узе ми реч из уста. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 21, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 21, 2012 Ма Банат је иначе тешка сиротиња... Без обзира на величину. да , на жалост... Доласком вл.Никанора и подела нових парохија - епархија је још слабија! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 21, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 21, 2012 Узе ми реч из уста. максимум 100 , мислим да би таква епархија била најидеалнија ако тако могу да кажем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Март 21, 2012 Пријави Подели Написано Март 21, 2012 да , на жалост... Доласком вл.Никанора и подела нових парохија - епархија је још слабија! Владика је приликом пензионисања свештеника њихове парохије делио на два дела. Код мене у граду и у околним селима (већа села) се управо ово дешава. максимум 100 , мислим да би таква епархија била најидеалнија ако тако могу да кажем. Потпуно се слажем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 21, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 21, 2012 Узе ми реч из уста. максимум 100 , мислим да би таква епархија била најидеалнија ако тако могу да кажем. U Beogradu bi onda moglo da bude 5 eparhija. оно што сам ја гледао - сигурно би успела са 4 епархије и то лепо епархије да опстану. И сам знаш колико дневно по БГ црквама долазе веници само једну свећу да упале , ни један динад да негде другде дају , ту је велики обрт новца и свакако да би те БГ епархије успеле! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Март 21, 2012 Пријави Подели Написано Март 21, 2012 Не треба владике да се спуштају у народ - није то комунистички повратак бази. Само, ако су епархије компактније, боље ће епископ управљати повереном му Црквом. Патријарх Иринеј, док је био епископ нишки, неке парохије је обишао само један једини пут, за свих 30 и кусур година у трону епископа нишких. Зашто? Зато што је било много, али много посла. Нико то не би могао стићи. Е, овако је већ другачије. А најбоље је ово што Лазар говори - један (већи) град - једна епархија, али само тамо где Црква може да се издржава. То је, мислим, један од већих проблема. Причао ми је једном приликом о. Доситеј Хиландарац (пошто је завршио војну гимназију, па су их то ваљда тамо учили), да један човек (као старешина) апсолутно може да контролише само три човека. Релативно добро десеторицу (једно одељење). Још увек доста добро тридесеторицу (један вод). Доста слабије око стотинак (то је већ чета), а занемариво мало веће формације (дакле - батаљон и бригаду). Значи, колико је реално очекивати да епископ може да познаје баш баш добро више од стотинак свештеника у својој епархији? У реду, постоје намесници, али да ли то решава ствар? Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 21, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 21, 2012 хехехе сад видех , нешто ми се постови сами цитирају Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 21, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 21, 2012 Не треба владике да се спуштају у народ - није то комунистички повратак бази. Само, ако су епархије компактније, боље ће епископ управљати повереном му Црквом. Патријарх Иринеј, док је био епископ нишки, неке парохије је обишао само један једини пут, за свих 30 и кусур година у трону епископа нишких. Зашто? Зато што је било много, али много посла. Нико то не би могао стићи. Е, овако је већ другачије. А најбоље је ово што Лазар говори - један (већи) град - једна епархија, али само тамо где Црква може да се издржава. То је, мислим, један од већих проблема. Схватио сам шта Алекса прича , то исто као што ти мислиш барем тако са разумео ... То би било најидеалније , Лазара сам и лајковао али унапред видимо да тај начин не би успео , барем тренутно не сада али зато сам дао пример већих градова где комотно могу да буду засебне епархије! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 21, 2012 Пријави Подели Написано Март 21, 2012 - један (већи) град - једна епархија, али само тамо где Црква може да се издржава. То је, мислим, један од већих проблема. Да, то стоји: тамо где се то може финансијски поднети. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Март 21, 2012 Пријави Подели Написано Март 21, 2012 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Март 21, 2012 Пријави Подели Написано Март 21, 2012 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Март 21, 2012 Пријави Подели Написано Март 21, 2012 Зато сам и ставио "спуштање у народ" под наводнике...А хришћани су нешто много драгоценије од "комунистичке базе". Једноставно,ако је Епископ началник Свете Литургије,не желим да га гледам само на ТВ-у кад су заседања Сабора или Синода или једном годишње кад је храмовна слава.Он је мој Епископ и потребан ми је на многе начине. Sherlock H., Orthophill and obi-wan је реаговао/ла на ово 3 Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Март 21, 2012 Пријави Подели Написано Март 21, 2012 Ето, немам више лајкова. Ц-ц-ц-ц... Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Март 22, 2012 Пријави Подели Написано Март 22, 2012 Ima li sanse na predstojecem Majskom saboru da se konacno podeli Beogradsko karlovacka na vise manjih eparhija? Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Март 22, 2012 Пријави Подели Написано Март 22, 2012 Тешко... Има много тема јер година дана није било Сабора. Ово ће се решавати, кад не буде ништа битно. Реално, није горуће питање. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука