Ромејац Написано Март 23, 2012 Пријави Подели Написано Март 23, 2012 Тешко... Има много тема јер година дана није било Сабора. Ово ће се решавати, кад не буде ништа битно. Реално, није горуће питање. Па сабор се углавном и одржава једном годишње (у периоду око Духова). Претходних година су била по два сабора у години јер је било пуно проблема па их је требало решавати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Мај 13, 2012 Пријави Подели Написано Мај 13, 2012 Ево још једног од текстова којима "добро упућени" новинари покушавају да упознају читаоце са дешавањима на предстојећем Сабору. У тексту се помиње и подела Митрополије Загребачко-љубљанске, у контексту епархије са (пре)великим бројем верника! http://www.novosti.r...-tesne-eparhije Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 13, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 13, 2012 Све је могуће , могуће да ништа није напамет написано хехехе... Мислим да на овом сабору неће биди неких нових подела епархија , имају пречија посла од овог! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Мај 13, 2012 Пријави Подели Написано Мај 13, 2012 Најсмешније ми је поред идеје о подели Загребачко-љубљанске Митрополије (што би упућивало на податак да се у задњих 20 година управо тамо населио велики број православаца), и подаци да нишка Епархија има сличан број верника као и Архиепископија Београдско-карловачка (око милион). И карта из времена пре стварања Епархије крушевачке. И наравно неизбежни (али тајни) саговорник из СПЦ (увек и за сваки медиј спреман и жељан да износи ставове који се подударају са писањем новинара)! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 13, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 13, 2012 Искрено да ти кажем што се тиће загребачко-љубљанске то сам исто чуо пре неких месец дана исто што Новости пише. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Перезвон Написано Мај 13, 2012 Пријави Подели Написано Мај 13, 2012 http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Koje-vladike-idu-u-penziju.sr.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марио Токовић Написано Мај 13, 2012 Пријави Подели Написано Мај 13, 2012 Овде као да се прича о плену,који треба поделити. А што би рекао,о.Шмеман,то је арондација одоздо. А нама трeба иста ОДОЗГО. А питање је шта ми желимо од парохије и епархије?"Ми" тј они. Финасијско,археолошко,историјски регион или Есатолошко,евхаристијску Заједницу. Ако желимо банкарско-географски регион...онда тачка. А ако желимо Заједницу у којој се људи познају,разговарају,посте,моле, ПРИЧЕШЋУЈУ,приређују агапе,кошкају се,мире,рву,заједничаре,онда запета,као В.Атанасије. Онда је сваки већи ГРАД зрео за Епархију,а многи градови и за Митрополију ! А границе су могућност да се људи упознају,зближе,препознају на улици. Да се обрадујемо једни другима као Хришћани,као људи.То су границе. А изгледа да ћемо ипак живети по шавовима одоздо. Но када дође АРОНДАЦИЈА ОДОЗГО - укинуће и Патријаршије и епископије и парохије ОН,јер ће ОН бити све у свему. Миљан Крстић and Walter је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Мај 14, 2012 Пријави Подели Написано Мај 14, 2012 Реално, оправданост да неко место буде средиште епархије би требало да је условљено пре свега нивоом духовности и духовне снаге коју има.Када тако сагледамо ствари,онда не чуди што је рецимо Требиње било сасвим часно епархијско седиште, премда је то постало из неких других разлога. Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука