Jump to content

Епархија Осечкопољска и Барањска

Оцени ову тему


Препоручена порука

У Тењи је 22.маја прослављена храмовна слава "Пренос моштију светог оца Николаја"

У присуству верника свету литургију служило је више свештеника арх.намесништва осјечког и вуковарског. Кум славе била је породица Саркић.

Постављена слика

Link to comment
Подели на овим сајтовима

« Осечко поље » је стари назив настао у првим годинама 18. века, за подручје које је обухватало сав крај око града Осијека и међурјечја доњег тока Драве,Дунава и практично целога тока реке Вуке.

Овим природним речним границама створено је јединствено географско подручје, које гравитира граду Осијеку и доби назив Осечкопоље. Подручје осечког поља обухватало је следећа насеља: Град Осијек и села Сарваш,Бијело Брдо, Аљмаш, Ердут, Даљ, Борово, Трпиња, Бршадин,Вера,Пачетин, Бобота,Тења, Допсин, Копривна, Бекетинци, Погановци, Чеп.Мартинци и Чепин.

Како осечкопоље лежи на тромеђи Срема , Барање и Славоније, оно је придруживано, час једној час другој од три суседне епархије а неко је време имало свог епископа.

Сабор у Манастиру Крушедолу 1710.године епископа Софронија бира за врховног митрополита Срба под аустро-угарском власти, а епархију осечкопољску даје на старање новоизабраном епископу Никанору Мелентијевићу који је имао титулу « мохачко-сигетски и осечкопољски ».

Године 1721. за епископа осечкопољског изабран је МАКСИМ (Гавриловић) архимандрит манастира Бешенова. Овај владика је купио у осјечкој Доњој вароши велелепну кућу која је била епископска резиденција.

Као самостална епархија остала је до 1733.године када је укинута и њенугарски део придружен је бидимској епархији, а славонски део сремској архидијацези.

Патријарх Арсеније IV Јовановић Шакабента предао је епархију осечкопољску 1746.године своме епископу Јовану Георгијевићу. Резиденција епископа ЈОВАНА била је у Осијеку где је епархија имала две куће.

Архијерејски синод је после избора новог митрополита 1748.године придружио осечкопољску епархију поново Славонско-пакрачкој. Од 1758.године Епархија осечкопољска дефинитивно је дошла у састав Сремске дијацезе у чијем саставу остала до 1991.године

Свети архијерејски сабор СПЦ 1991.године успоставља и обнавља Осечкопољску епархију и истој придружуке целу Барању, тако да добија данашњи назив: ОСЈЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА ЕПАРХИЈА.

За епископа осјечкопољског и барањског Сабор СПЦ бира архимандрита ЛУКИЈАНА (Владулова), настојатеља манастира Бођана.

Седиште Епископа Лукијана данас је у вароши Даљу где се налази Љетна резиденција Српских патријарха.

ЕПАРХИЈА ДАНАС:

Епархија осјечкопољска и барањска је носиоц духовности и бранич православне вере на подручју данашње Р.Хрватске

Владичанство осјечкопољско и барањско има 3 архијерејска намесништва и то: осјечко, вуковарско и барањско с 39 свештеника и 2 ђакона.

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Црквена општина Борово Насеље.

http://www.spco-borovonaselje.org/A_parohija_vesti.htm

Милошћу Божијом Црквена општина из Борова Насеља поставила је 2002. године ову веб страницу, са жељом да се представи Православном свету, благочестивом Српству и свима онима које Божији промисао буде довео на овај сајт.

Црквена општина боровонасељска са својом Парохијом основана је као засебна црквена јединица 1992. године, Одлуком надлежног

епископа осечко-пољског и барањског, Његовог Преосвештенства Господина Г. Лукијана. Од настанка Борова Насеља, почетком тридесетих година прошлог века, до тада, због малог броја активних православних верника, оно је било део наших околних парохија из Борова (Села) или Вуковара, те су тамошњи свештеници обављали верске потребе наших мештана. Због знатно повећаног броја активних верника, 1994. године, Владика Лукијан поставио је првог надлежног пароха у Борову Насељу, јереја Слободана Блажића, коју дужност обавља и данас.

Садашњи Црквено општински управни одбор броји осам следећих чланова: Мирослав Колар, председник Црквене општине, Момир Коларевић, Гавро Педић, Стево Одановић, Милован Зекић, Ђорђе Стојановић, Томо Арсеновић и Драган Младеновић, Бранимир Бадњевић и Мирко Матавуљ.

Наша Црква никада није у Борову Насељу имала свети храм. Прву иницијативу за његову изградњу покренуо је, пред Други светски рат велики патриота и хуманиста Тома Максимовић, тадашњи директор фабрике гуме и обуће "Бата". У ту сврху, 1940. године, фабрика је већ била поклонила земљиште и наменила знатна новчана средства за почетак изградње. Међутим, ширење рата на ове просторе прекинуло је све што је милом Богу било угодно.

Рат у Републици Хрватској 1991. године и Борову Насељу нанео је не малу материјалну штету. Али, наш Народ је тих година почео озбиљно да се буди из педесетогидишњег комунистичког сна, те да се духовно изграђује. То је био довољан повод да наша Црква покрене нову иницијативу за изградњу светог храма. Када су извршене све припреме за изградњу и промовисан пројекат будућег храма Светог Стефана Дечанског, 1995. године све даље активности су стопиране, због обнављања ратних сукоба на овим подручјима.

Ради неопходне потребе ѕа окупљањем наших верника на света богослужења, 1996. године, у једној вишенаменској згради из пословног фонда Комбината "Борово" оформљена је привремена богомоља, у којој се и данас богослужи. Да би Црквена општина ослободила овај простор и обезбедила веће и примереније место за окупљање верника, 2001. године почела је да спроводи План и програм за стварање Црквеног центра у Борову Насељу, који би садржавао Свети храм са осталим просторијама, неопходним за успешан рад. За ту сврху, 2002. године, од сакупљених добровољних прилога и донација, купљено је једно приватно имање у центру Борова Насеља, те подузете активности за добијање потребних дозвола за изградњу. Након скоро четири године, колико је било потребно да се будући Свети храм и парохијски дом ускладе са новим Генералним урбанистичким планом Града Вуковара, изградња је започела у пролеће 2006. године. Сходно свему наведеном, поставили смо ову веб страницу, са молитвом Господу да нам овај медиј буде од помоћи на томе путу, а као наш скроман допринос ширењу Вере Христове, свима Вама од духовне користи. За Црквену општину и Управу парохије,

Ваш молитвеник пред престолом Свевишњег,

протојереј Слободан Блажић, надлежни парох

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 weeks later...

У Mирковцима графити „Убиј Србина“

23. јун 2009 - 9:43

У ноћи између 21. и 22. јуна на улазу у црквену порту храма Светог Николаја, у месту Мирковцима, код Винковаца, за сада непознати починиоци уљаном бојом су исписали графите мржње: "Убиј Србина" и "Србе на врбе".

Ово је већ по ко зна који пут да се на овај начин застрашују преостали Срби у овом месту у Винковачком крају.

Већи инцидент се десио такође уочи овдашњих локалних избора када је по наредби Градских власти ишчекићан и срушен споменик Српским жртвама из протеклог рата и исти је однет на отпад комуналног предузећа где и данас стоје његови остатци.

Инфо служба епархије осечкопољск

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...

15. број епархијског часописа “Преображење”

21. август 2009 - 12:33

Из штампе је изашао нови, 15. број епархијског часописа "Преображење", који је информативно гласило Епархије осјечкопољске и барањске. У новом броју "Преображење" доноси;  Богословске теме везане за празник Преображења Господњега, Видовданску беседу епископа Лукијана, затим Колумну „Екуменизам у Хрватској" аутора проф. Душана Колунџића те редовне рубрике које се баве друштвеним питањима, информације о актуелним догађајима на подручју наше Епархије и друге занимљивости из верског живота.

Постављена слика

Уредник часописа је протојереј Предраг Азап, парох винковачки који је уједно и водитељ Информативне службе ове Епархије. У уводној речи о.Предраг говори да веру коју исповедамо и којом се поносимо заживимо у правом смислу речи кроз литургијске сусрете. Вера и поверење се рађају из сусрета и међусобног познавања. Зато су важни наши недељни литургијски сусрети. Што се човек више дружи с драгим Богом у молитви и светим Тајнама, то боље упознаје не само Божју љубав и доброту, него и његову свемогућност - каже отац Предраг у свом обраћању на првим страницама овог Часописа.

Извор: Епархија осечко-пољска

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Архиепископ Јован у посети Епархији осечкопољској

Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски Г. Јован боравиће 28. и 29. августа 2009. године у посети Епархији осечкопољској и барањској. Заједно с домаћином, Епископом осечкопољским Г. Лукијаном служиће Свету Архијерејску Литургију на празник Успења Пресвете Богородице у граду Осијеку а у поводу славе тамошњег Саборног храма.

Сутрадан ће Господа Епископи посетити светиње Епархије, храмове у Винковцима, Вуковару, Негославцима и Манастир Успења Пресвете Богородице на Даљ Планини.

Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

27.08.2009 // 12:39

 

АРХИЕПИСКОП ЈОВАН У ОСИЈЕКУ

        Поводом Храмовне славе Саборног храма у Осијеку, Успења Пресвете Богородице, месни парох и верници највећег славонског града, имали су част да угосте Његово Блаженство архиепископа охридског и митрополита скопског Господина Јована. Он је, заједно са надлежним епископом, Његовим Преосвештенством Господином Лукијаном, служио Архијерејску литургију, уз саслужење архимандрита Мирона, протојереја Душана Колунџића и протођакона Драгана Сердара. За певницом је био жеснски хор Преподобна мајка Ангелина, потпомогнут свршеним богословом Миланом Слијепчевићем, а под управом надлежног пароха, протојереја-ставрофора Ратомира Петровића. Велики храм је био испуњен готово до последњег места верницима који су дошли из Осијека, ближих делова Славоније и Барање. Више десетина верника се исповедило и причестило.

        Преосвећени Владика Лукијан је поздравио високог госта, предочавајући му да је храм у коме данас служимо изграђен на темељима велелепног саборног храма, кога су усташе срушиле 1942. године, а у послењем рату био демолиран и оскрнављен и замолио високог госта да поучи верни народ. Архиепископ Јован је најпре говорио о улози Пресвете Богородице у нашем спасењу, поставивши и питање: „Шта би се десило са човечанством да Дјева Марија није у Назарету одговорила Аргхангелу Гаврилу: Ево слушкиње Господње, нека ми буде по речи твојој“? Говорио је затим о литрургијској заједници православних хришћана, о страдању за Христа, као и конкретно о страдањима Срба у последње две деценије.

        При трократном опходу око храма молили су се свештенослужитељи за благочестиви православни народ српски, за све житеље града Осијека, за служашче архијереје, за благо поднебље и изобиље плодова земаљских, а и за упокојење почивших епископа, свештеника, ктитора и приложника, као и верног народа. Затим је Славска обележја, колач и жито осветио Блажењејши архиепископ Јован..

        Трпеза љубави за служашче свештенослужитеље, чланице хора и вернике припремљена је у пространој сали Црквене општине. Ту је отац Ратомир захвалио архијерејима и свештеницима, као и свима који су помогли да ова Храмовна слава у духовном погледу и гостољубљу буде примерна, а Архиепископ Јован је на здравицу одговорио, изразивши радост за позив надлежног епископа и што је упознао мученички верни народ Славоније.

        Инфо служба Епархије/Д.К.

На појутарје Велике Госпојине висока делегација посетила је и друге храмове на подручју епархије осечкопољске и барањске. У преподневним часовима Његово Блаженство Господин Јован и Преосвештени Владика Лукијан посетили су мученичку и страдалну парохију Винковачку , где су обишли новосаграђени храм Силаска светог Духа а потом су  посетили и Парохијски центар и месног пароха протојереја Предрага Азапа,  који им је припремио добродошлицу и упознао с животом и обновом црквеног живота у овом месту.После доручка и окрепљења у парохијском дому у Винковцима, висока делегација је наставила пут према следећим местима и обишла храмове у Мирковцима, Лазама, Негослвцима, граду Вуковару и Боровом Насељу.

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Владика Лукијан у Ердуту

4. септембар 2009 - 9:09

У месту Ердуту јуче је боравио Преосвештени Епископ осечкопољски и барањски Г. Лукијан.

Постављена слика

Овом приликом Епископ Лукијан је у храму Светог архангела Гаврила уз саслужење протојереја Предрага Азапа, протонамесника Миљена Илића и ђакона Драгана Средара служио Архијерејску Литургију и крстио Лазара, сина тамошњег пароха јереја Зорана Гојића и супруге му Ангелине.

У пригодном обраћању верницима и гостима, Преосвећени Владика Лукијан је рекао да жели много среће, здравља и благослова новокрштеном Лазару и да се сви моле Богу за заједништво и духовни просперитет нас који овде живимо.

Извор: Епархијa осечкопољскa

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Link to comment
Подели на овим сајтовима

06.09.2009 // 15:07

Освећење позлаћеног крста у Даљу

КРСТ СВЕТЛИ КА НЕБУ

http://www.eparhija-osjeckopoljskabaranjska.hr/ThumbJpeg.ashx?VFilePath=/CMS/0089/rep/1dalj5.jpg&Width=100&Height=75

На храму светог великомученика Димитрија у Даљу неколико година трају опсежни радови на санацији овог највећег православног храма у Хрватској. У току су завршни радови на санацији торња висине 53 и по метра који су почели у мају месецу, а завршетак радова очекује се за месец дана. Након рестаурације и позлате која је урађена у Новом Саду бакрени крст и јабуку у суботу 05. септембра 2009. године по завршетку вечерњег богослужења освештао је Преосвештени епископ осечкопољски и барањски Господин Лукијан.

- Ево после 70 –година ми исправљамо велику неправду која је учињена овом храму када је рушен а сада захваљујући вредним даљским свештеницима који се покренули ову акцију,  овај свети храм се обнавља- рекао је Епископ Лукијан и додао, -  Ми смо данас освештали овај позлаћени крст а крст је највеће знамење у хришћанству и он ће на овом светом храму сведочити да овде живе православни хришћани.

Након вечерње молитве и освештања крста, сви присутни верници су напустили цркву и изашли ван како би с великим интересовањем гледали како радници Фирме „Вуковић Компани „ дизалицама подижу крст и јабуку на врх торња храма. Постављање крста  важна фаза обнове храма Светог Димитрија. Сада парохијани могу да уживају у резултату њиховог труда а позлаћени крст светли ка небу и видљив је издалека. У плану је да се заврши у потпуности звоник светог храма казао је протонамесник Александар Ђурановић и захвалио се свима који су досада помогли обнову и апелирао на све друге који желе помоћи наставак обнове овог великог храма да то могу учинити у наредном периоду.

Овој свечаности су присуствовалили и бројни друштвено политички делатници Српске заједнице. Међу њима био је и потпредседник Владе РХ господин Слободан Узелац и председник СДСС Војислав Станимировић.

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 5 weeks later...

С О Т И Н

08.10.2009 /

Постављена слика

Милошћу Божијом услишене су молитве православних верника у Сотину да виде обновљени крст на свом храму ''Преноса моштију Светог Николаја'' у Сотину, који је још у фази санације и обнове.

            Дана 3.октобра 2009.године извршено је освећење крста и јабуке и подизање истих на храм ''Преноса моштију Светог Николаја'' у Сотину.  Освећење је извршио протојереј Драгомир Живанић, пр.парох негославачки уз саслужење протојереја Миладина Спасојевић, пр.парох тењски, јереја Ненада Лазић,пр.парох петровослатински, јереја Ненада Драгичевић, пр.парох III парохије боровске и јереја Далибора Зарић, пр.парох сотински.

Приликом освећења присутан је био и председник Црквене општине господин Никола Безбрадица са члановим црквеног одбора. Такође, присуствовало је и мноштво верног народа из Сотина који су узели учешћа у заједничкој молитви. Без обзира што нас је мало, као православних хришћана, у Сотину, свега 59 кућа, од којих 4 куће не примају свештеника, много се трудимо и радимо да будемо што бољи хришћани који увек и једином мером мерe, а то је љубав.

На самом храму се изводе завршни радови који ће резултирати да се ускоро сабиремо у њему и служимо свету Литургију, кроз коју уживамо у предокусу Царства Божијег, примајући хлеб живота.  Долазећи у обновљени храм желимо да се захвалимо самом Господу на његовој милости и љубави коју нам је пружио да доживимо и видимо обнову храма и крст Господњи на врху цркве, који сведочи о постојању православних хришћана у Сотину  и њиховој вери.

http://www.eparhija-osjeckopoljskabaranjska.hr/CMS/0089/Default.aspx?EID=527&LNG=sr

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...