Jump to content

Улаз у пакао се налази на Светој Гори???

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 201
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Апокатастаза је једно од Оригенових учења због којих је осуђен на 5. Васељенском Сабору. Додуше, то учење је донекле поновио и свети Григорије Ниски, али Црква га (учење) никада није прихватила. Свети Василије Велики, у делу "Дух Свети", износи учење о Духу Светом као Духу обожитељу и усавршитељу. О чему се ради: немогуће је човеку да досегне савршенство и свој смисао без Духа Светога. Немогуће је да позна Сина Божијег, а самим тим ни Бога Оца, ако није у Духу Светоме. То нам говори и апостол Павле, зар не?

Е сад, вратимо се на пакао. Свети Василије каже да је пакао одвојеност од Бога, односно одвојеност од Духа Светога. Самим тим човеку је више немогуће да се преуми, да се покаје, да позна Истину - јер нема Духа Светога. Ја из овога јасно закључујем да је апокатастаза немогућа, па макар о њој говорио и један свети Григорије Ниски.

Подели на овим сајтовима

• Гости

???????????? ?? ????? ?? ?????????? ????? ???? ????? ?? ?????? ?? 5. ??????????? ??????. ??????, ?? ????? ?? ??????? ??????? ? ????? ????????? ?????, ??? ????? ?? (?????) ?????? ???? ??????????. ????? ???????? ??????, ? ???? "??? ?????", ?????? ????? ? ???? ?????? ??? ???? ????????? ? ???????????. ? ???? ?? ????: ???????? ?? ?????? ?? ??????? ??????????? ? ???? ?????? ??? ???? ???????. ???????? ?? ?? ????? ???? ???????, ? ????? ??? ?? ???? ???, ??? ???? ? ???? ???????. ?? ??? ?????? ? ??????? ?????, ??? ???

? ???, ??????? ?? ?? ?????. ????? ???????? ???? ?? ?? ????? ?????????? ?? ????, ??????? ?????????? ?? ???? ???????. ????? ??? ?????? ?? ???? ???????? ?? ?? ??????, ?? ?? ??????, ?? ????? ?????? - ??? ???? ???? ???????. ?? ?? ????? ????? ?????????? ?? ?? ???????????? ????????, ?? ????? ? ??? ??????? ? ????? ????? ????????? ?????.

Ovo sto sam podebebljala asolutno nije tacno.

Inace, veoma dobro znam sta je apokatastaza i znaj da je to jedno od osnovnih ucenja Crkve.

Takodje, to sto ti mislis da je apokatastaza i za sta  je osudjen Origen totalno je pogresno.

Moje pitanje je bilo kakve veze apokatastaza ima sa podvigom.....jer neko je to povezao.

Подели на овим сајтовима

???????????? ?? ????? ?? ?????????? ????? ???? ????? ?? ?????? ?? 5. ??????????? ??????. ??????, ?? ????? ?? ??????? ??????? ? ????? ????????? ?????, ??? ????? ?? (?????) ?????? ???? ??????????. ????? ???????? ??????, ? ???? "??? ?????", ?????? ????? ? ???? ?????? ??? ???? ????????? ? ???????????. ? ???? ?? ????: ???????? ?? ?????? ?? ??????? ??????????? ? ???? ?????? ??? ???? ???????. ???????? ?? ?? ????? ???? ???????, ? ????? ??? ?? ???? ???, ??? ???? ? ???? ???????. ?? ??? ?????? ? ??????? ?????, ??? ???

? ???, ??????? ?? ?? ?????. ????? ???????? ???? ?? ?? ????? ?????????? ?? ????, ??????? ?????????? ?? ???? ???????. ????? ??? ?????? ?? ???? ???????? ?? ?? ??????, ?? ?? ??????, ?? ????? ?????? - ??? ???? ???? ???????. ?? ?? ????? ????? ?????????? ?? ?? ???????????? ????????, ?? ????? ? ??? ??????? ? ????? ????? ????????? ?????.

Inace, veoma dobro znam sta je apokatastaza i znaj da je to jedno od osnovnih ucenja Crkve.

Takodje, to sto ti mislis da je apokatastaza i za sta  je osudjen Origen totalno je pogresno.

Moje pitanje je bilo kakve veze apokatastaza ima sa podvigom.....jer neko je to povezao.

? ????? ?? ???? ??????? ???????

Подели на овим сајтовима

???? ???????? ?????? ?? ?? ???, ?? ???? ?? ???, ? ??? ??? ????? ?? ??? ??? ??????????? ???????? ??????? ??? ? ?????? ??????? ??????????

??? ?? ???????????? ? ???????????? ??? ?? ????? ???? ?? ???? ??????? ??? ????????? ??? ??????? ?????????? ???????? ???? ???? ?? ?? ???????? ? ???????? ??? ?????. ??? ?????? ???????? ?????, ?? ??? ?????????? ? ???????? ?? ??? ?? ?? ????? ???? ??????? ?????????. ????? ??? ?? ????? ? ?????.

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

???. ???? ???? ???? ??????? ??????? ??? ?? ?? ????????????? ????? ????????? ????? ????? ???? (???????? ???????) ? ????????????, ? ???? ???? "?????? ?????????". ?????? ?? ? ???? ???? ? ???? "???? ?????" ????? "? ????????". ????? ??? ???? ??????? ??? ?? ?? ???????????? ?? ?? ?????? ?? ?? ?????? ? ???????. ?? ?????? ?? ???????????? ???? ?? ????? ?????????? ????? ? ?? ?? ???? ????? ????? ??????? ? ????????.

Подели на овим сајтовима

??? ?? ?????? ?? ???? ?????????? ??? ?????,????? ? ????????????,???????? ?????????????,??? ?? ?????????....

?? ?? ??????? ???? ??? ?????. ?????? ????? ?? ???? ?????????? ? ??????, ??? ??????????. ????? ???? ? ????????????, ? ?????? ????????? ????? (???? ?? ???? ????????, ? ??? ???? ?? ????????...) ???? ?? ?????? ????????? ????? ????????? ? ??????? ???????? ?????? ? ???? (???? ????? ? ????? ???????????), ? ????????????? ???? ? ?????? ?? ????. ????????????? ?? ? ?????? ???? ???? ????????. ??? ???? ?? ???????? ???. ????????????????? ? ????? ? ?????? ???????. ???????, ????????????????? ??????? ? ??? ?????? ????? ???? ???????.

???????, ?? ?? ?????????? ???? ?????????? ?????????. ????? ?? ??????? ?? ?? ?? ?????? ??????. ?????? ?????? ?? ?? ?????? ?? ???? ????? ??????? ???? ?? ? ????????? ???????? "??????? ???????????" ? ?? ???????? ??????????. ??????? ??, ???????, ?? ?? ?????? ??? ????????? ????????? ?????????????? ????? ???? ?? ???????? ??????????? ??????? ???????? ????????. ?????? ?? ?????? ??? ??????? ?????????? ? ???????? ?????? ?????. ??????? ??: ???? ????? ???? ????? ???????? ??????, ??? ????? ??? ??????????? ??????.

? ???, ????????? ?? ????? ????? ???????? ????????, ??????? ???????? ????????? ??????? ?????? ?? ???????????. ??????? ?????????.

Подели на овим сајтовима

Takodje, to sto ti mislis da je apokatastaza i za sta  je osudjen Origen totalno je pogresno.

????? ????????? ????? ?? ????? ????:

"??? ??? ?? ????? ????????? ?????? ????? ? ?????????, ?? ?????? ???? ?????. ??????? ?????? ??????? ?????? ???? ???? ?? ?? ???????? ? ???? ???? ?? ??? ?????? ???????....????? ?? ??? ???? ?? ? ??? ??????? ?? ??? ?????, ?????? ?? ???????? ??????? ????? ????? ?????? ????? ????. ????? ? ???? ???????? ?????????? ????...

...????? ?? ??? ???? ???? ???? ? ??? ????? ? ???????? ?????, ??? ?? ?? ??????? ????????? ? ??????????? ???????????. ??????? ?? ?? ???? ???? ?? ?? ????? ??????? ??????? ? ??? ?????? ???? ??? ???????? ?? ???????? ????????...

...?????? ?? ??????? ?? ???. ??? ? ?????? ????????? ????? ?? ???????."

?? ???? "?????? ?????????"

?????? ?? ???? ?? ?? ???? ????? ?????? "????????? ???????"? ?????? ??????.

Подели на овим сајтовима

Наведи цитат. Обрати пажњу да ли је то његово учење или он наводи шта неки на ту тему мисле. Ту треба бити пажљив, јер је Ориген доста писао о тадашњим ставовима па несмотрено можемо закључити да су ти ставови његови.

Ја у његовом делу "О начелима" нешто нисам могао да дођем до таквог закључка. Немој да закључујеш о Оригену искључиво по ставовима теолога који су писали о њему. Најбоље је да узмеш његово дело и да читаш.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...