Jump to content

Неписменост, недостатак стила, непристојност у писаном и говорном језику

Guest Светлана

Препоручена порука

svaljan

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Kako da ne evo ovde imas nekoliko!  :)

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Каже се теолог. Ужасавам се кад чујем називе типа психолошкиња, свједокиња и сл. Ево, баш прије неколико дана прочитах у неким новинама израз "пјешакиње".  :unbelieveble:

Подели на овим сајтовима

ma to su sve buduće sveštenice, samo čekaju kad će patrijarh i SAS SPC potpisat dekret o ređenju žena, kod nas se kaže teoložka al to bi kod vas zvučalo ko stonožka, bolje onda teologinja. kao fotograf - fotografkinja, teolog - teologinja.

:good2:

Подели на овим сајтовима

I sad zamisli rečenicu, npr. "Intervjuisali smo pešaka i ona nam je rekla".

Pešak je skočila u stranu. Itd.

I meni pješakinja zvuči glupo, ali nekako mi isto tako i ovo gore zvuči isto tako glupo. 

У том случају додамо име пјешака: "Пјешак Ивана Ивановић је скочила у страну". 

Подели на овим сајтовима

Могуће решење код оних који смишљају речи је управо то - да код проблематичних речи, промене целу реч... само што ће мали број знати шта она заправо значи... као у новохрватском.

Mислиш као 

500-Nova-hrvatska-rec.jpg

Иначе , како нико није поменуо теоложица , то је баш , онако, милозвучно .

Подели на овим сајтовима

sHa_sarcasticlol

Милозвучно, а учено, 'нако књишки, идеално.

Може и теоложница (она која се ложи на теологију)

:)))

Ово друго чисто да будемо два корака испред усташа, нека пукну од муке!

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

Mислиш као 

500-Nova-hrvatska-rec.jpg

koliko puta sam vam napisao da se kaže prostitut, prostitut, prostitut, nikakav tutak a ni prosti-tutak, ahahahaha

kod nas se kućni majstor kaže domovnik, to je ustvari domar, onaj što održava zgradu, ima ključeve od svih prostorija i vrši razne sitne opravke. A domarka se kaže domovnice. Tako može i teolog i teoložnica. Al opet nejde tamo to "ložnica", teo-ložnica. Moglo bi nekom neupućenom na pamet past svašta nešto o čem bi se tu radit moglo. Dvosmisleno bi to bilo.

Подели на овим сајтовима

Наш језик нема граматички облик именица када су у питању звања која садрже суфиксоид -лог (из грчког, одн. латинског): онколог, биолог, стоматолог и др. (што важи и за бројне друге категорије). Мислим, може да има, али не припадају стандардном књижевном језику као такви. Забуна чучи у томе што српски језик прави разлику између граматичког и природног рода именица.

Граматика српског језика у званичној употреби каже да овакве именице означавају оба пола, а видим да се лингвисти и у најновијем издању Правописа Матице српске и Српског језичког приручника доследно држе ових правила. Исто се налаи и у Нормативној граматици која је најсвежија када је та област у питању (презентована је и пуштена у продају пре око два месеца).

• Волим 1

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...