Jump to content

Неписменост, недостатак стила, непристојност у писаном и говорном језику

Guest Светлана

Препоручена порука

Hvala brate, na ovome, kako reče iz dijaspore.

meni je to tako ružan izraz dijaspora, podsjeća me na spore i micelije,

ma srbi smo, kakva crna dijaspora, mesto ne spašava, nego srce,

ma gde bili.

сад не капирам какве везе има идеологија српства са православном вером?

Подели на овим сајтовима

Po jednačenju po zvučnosti se kaže srpski.

о.Ц. то знам, тако вели граматика.Но наслушо сам се по овим интернетовима разнијех прича , читао сам књиге и од пре другог свецког рата и тамо има и српски и србски.

Правило пиши као што говориш се ипак не примењује у свему.

Јер већина ће изговорити "швецки сто" а написати "шведски сто"...

Ипак су и та правила резултат некаквог договора .

између осталог, зато што је смисао изнад правила, као што се губи смисао кад се напише ''фармацеуцки факутет'' јер је људима тешко да се артикулишу.
Подели на овим сајтовима

Bog = Božije. Ili ipak Bog = Bogije, Bogskije, Bogijskije?

колико ја знам, правилно је Божје.

само некако људи чудно тумаче или заборављају основно правило - пиши као што говориш, читај као што је написано.

Подели на овим сајтовима

Bog = Božije. Ili ipak Bog = Bogije, Bogskije, Bogijskije?

Исправно йе од овога само "Божийе".

Слабо йе познато у нашой явности да рѣчи "Божийе", "човечийе", "ђавоље", "вучйе", мачийе", "пасийе", "кравље", "йагњеће", "сврачийе", итд воде порѣкло од осмога падежа наших пра-индо-европских прѣдака. Називаше се родитељним (генитивом).

Тако у примѣру са именитељним "влкос" (то йе данас "вук") он гласияше "влкосйо".

Напомињем да ово што ми данас називамо родитељним потиче од такозванога отложитељнога падежа (аблатива), чийе йе основно значење одваяње од нечега, што йе и данас у њем очувано (идем из града, бежим од некога, паде с неба). Стари родитељни не бѣше нестао из првобитнога словѣнскога йезика, он се само у давна врѣмена прѣобрази и постаде придѣв, поче се и сам мѣњати по прѣосталих падежих. Тако брой падежа са почетних 8 у прасловѣнском спаде на 7, док их данас званични йезик има шест у йеднини а само четири у множини, што йе заслуга Вука Караџића и његовога схватања да оно што нѣйе тршићко нѣйе србско. Седми се данас може наћи само у нарѣчйих, и само у множини.

В алтаpях святые плачyт, гyдит набат.

Битвы час yже назначен,

но это бyдет ад, тpижды ад, но ни шагy назад!

Подели на овим сајтовима

pusti ga da pise kako oce, ako on tebi bude naturao kako da pises nece ti se dopasti harp

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Daj, piši srpski. Samo sektaši i njima slični kriju se iza nekih formula i tajnih i/ili privatnih pisma, govora, itd. Ili si možda Rus, Bugarin?

Не пада ми на памет писати "срПским", пишем само србским йезиком и србским писмом, ћирилицом. А ти би се трѣбао запитати койим ти йезиком пишеш; писмо койим пишеш йе очигледно страно. Чийе су рѣчи горе потамњене? Немой ми само казати да су срПске! Можеш ли написати иоле сложенийу рѣченицу без употрѣбе страних рѣчи?

Тражиш трн у туђем оку а не видиш дебло у свойем.

В алтаpях святые плачyт, гyдит набат.

Битвы час yже назначен,

но это бyдет ад, тpижды ад, но ни шагy назад!

Подели на овим сајтовима

Не пада ми на памет писати "срПским", пишем само србским йезиком и србским писмом, ћирилицом. А ти би се трѣбао запитати койим ти йезиком пишеш; писмо койим пишеш йе очигледно страно. Чийе су рѣчи горе потамњене? Немой ми само казати да су срПске! Можеш ли написати иоле сложенийу рѣченицу без употрѣбе страних рѣчи?

Тражиш трн у туђем оку а не видиш дебло у свойем.

iako to ne volim jer je trulo, ovde moram da prietim da imas i ozbiljne gramaticke greske... ako si strani drzavljanin onda je to OK ako si srbin koji nesto pokusava onda si smesan u pokusajima pivo

Можеш ли написати иоле сложенийу рѣченицу без употрѣбе страних рѣчи?

A m0ze$ l1 t1? T1 u svo1m p0st0v1ma k0r1st1$ rec1 ceskog, ruskog, madjarskog, nemackog i turskog porekla... a verovatno nisis ni svestan... mislis, ako napises "medjumrezje"  umesto "internet" odma si pregaoc ocuvanja srpstva i pravoslavlja...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...