Jump to content

Неписменост, недостатак стила, непристојност у писаном и говорном језику

Guest Светлана

Препоручена порука

Шумадија - Миљо!  4chsmu1

Ресава - Миљо!  4chsmu1

Видиш, о.Агапије, први дијалект је ушао у књижевни а овај други није, али исто се каже!  777bakisin

blessyou

http://www.svetigora.com/node/5903

Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне!

Подели на овим сајтовима

Граматички је исправно да се у вокативу имена не мењају, Раде, Миља, Драгана, Сања остају иста! Не иде бре: Хеј Сањо!

Ево рецимо шта сам нашла у књизи Основи граматике српског језика и књижевности - Драгице С. Ивановић о једној такође учесталој грешци:

Каже, да двосложна мушка имена која се завршавају на -е, као Раде, Миле, Јоле, мењају се:

-Раде, Рада, Раду; Миле, Мила, Милу; А присвојни придеви су Радов, Милов

Промена Радета, Радету; Милета, Милету Није исправна, али је данас толико учестала да се мора допустити

Ипак постоје имена ( Ђорђе, Павле) код којих је недопустива!

Па тако ми се чини да је и ова грешка Миљо у вокативу постала допустива, а Сањо остала недопустива!

777bakisin

apel.png

Подели на овим сајтовима

777bakisin тако причају наши суграђани, не значи да је граматички исправно!

Мислим да је најбоље контактирати Милку Цанић!  blessyou

Подели на овим сајтовима

• Гости

777bakisin тако причају наши суграђани, не значи да је граматички исправно!

Мислим да је најбоље контактирати Милку Цанић!  blessyou

Добро вече!  4chsmu1

Подели на овим сајтовима

blessyou тако причају наши суграђани, не значи да је граматички исправно!

Мислим да је најбоље контактирати Милку Цанић!  pravopop

Добро вече!  crossrc

4chsmu1 немам појма ко је Милка Цанић  4chsmu1    777bakisin

:huh:

apel.png

Подели на овим сајтовима

blessyou тако причају наши суграђани, не значи да је граматички исправно!

Мислим да је најбоље контактирати Милку Цанић!  crossrc

Добро вече!  :huh:

4chsmu1 немам појма ко је Милка Цанић  pravopop    777bakisin

:huh:

Милкица је наша хероина!  4lg1k751spamte-bilo  4chsmu1

Подели на овим сајтовима

Код нас у Босни и ХЕРЦЕГОВИНИ (не знам што сви прескачу овај дио наше државе) каже се Миљо, и нисам чула за то Миља, а ово за Мају сам чула, али ми безвезе звучи. :(

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

isus-sinai тако причају наши суграђани, не значи да је граматички исправно!

Мислим да је најбоље контактирати Милку Цанић!  smej.gif

Добро вече!  4chsmu1

0102_laugh немам појма ко је Милка Цанић  stadaradim    :(

4chsmu1

Милкица је наша хероина!  4lg1k751spamte-bilo   crosseo

crvenilo  идем да прошетам! Уистину Спам ме било! Не гледам ТВ, немам га!  stadaradim

70zfof0qsamomolitva

apel.png

Подели на овим сајтовима

crosseo тако причају наши суграђани, не значи да је граматички исправно!

Мислим да је најбоље контактирати Милку Цанић!  smej.gif

Добро вече!  4chsmu1

stadaradim немам појма ко је Милка Цанић  smej.gif    :(

4chsmu1

Милкица је наша хероина!  4lg1k751spamte-bilo   0102_laugh

crvenilo  идем да прошетам! Уистину Спам ме било! Не гледам ТВ, немам га!  crvenilo

70zfof0qsamomolitva

stadaradim  4chsmu1

isus-sinai

Ништа ниси пропустила... мислим, једна од ретких ствари које ваљају на ТВ је Милкица!  4chsmu1

Подели на овим сајтовима

Питања не одређуйу падеж него облици речи. На пример за родитељни падеж могу постояти разна питања, али йе одговор увек исти падеж. Рецимо "Чийи брат?"-"Брат Марине", "Одакле идеш?" - "Од Марине", "Због кога?"-"Због Марине." Све йе исти падеж - родитељни.

cekaj malo...Ciji brat? Marinin ili od Marine ,to je valjda genitiv??? :bla:
Подели на овим сајтовима

Питања не одређуйу падеж него облици речи. На пример за родитељни падеж могу постояти разна питања, али йе одговор увек исти падеж. Рецимо "Чийи брат?"-"Брат Марине", "Одакле идеш?" - "Од Марине", "Због кога?"-"Због Марине." Све йе исти падеж - родитељни.

cekaj malo...Ciji brat? Marinin ili od Marine ,to je valjda genitiv??? isus-sinai
Марино, "Брат Марине" и "Маринин брат" имайу исто значење. Прво йе са родитељним падежом (генитив на латинском) а друго йе са присвойним придевом, койи йе знатно чешћи у нашем йезику.

В алтаpях святые плачyт, гyдит набат.

Битвы час yже назначен,

но это бyдет ад, тpижды ад, но ни шагy назад!

Подели на овим сајтовима

cekaj malo...Ciji brat? Marinin ili od Marine ,to je valjda genitiv??? smej.gif
Марино, "Брат Марине" и "Маринин брат" имайу исто значење. Прво йе са родитељним падежом (генитив на латинском) а друго йе са присвойним придевом, койи йе знатно чешћи у нашем йезику.
"Marino" aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa 0110_hahaha greengrin.gif' class='bbc_emoticon' alt='isus-sinai' /> 0110_hahaha smej.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='amin-nas' /> 0110_hahaha smej.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='slava3' /> 0102_laugh smej.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='0110_hahaha' />
Подели на овим сајтовима

stvar je u akcentu, samo dugouzlazni akcent vodi do -o- u vokativu. Citiram iz gramatike M. Stevanovića (Stevanović, M: Savremeni skrpohrvatski jezik. Gramatika sistemi i knjiženvojezička norma, t. I: Uvod, fonetika, morfologija. Beograd 1989: stranica 232):

"Ima, razume se, ličnih imena i sa završetkom -o- u voktivu jednine. Od imenice -Ma'ra- vokativ je _Ma^ro_, od -Lju'ba- - _Lju^bo_ (...). i od drugih dvosložnih ličnih imena s dugoualznim akcentom na prvom slogu nominativa - vokativ se redovno završava samoglasnikom -o-, a dugouzlazni akcenat nominative se, kako iz datih primera vidimo, u ovome padežu redovno menja u dugosilazni."

Problem je očigledno u tome što se akcent polako gubi, pa mnogo ljudi više nema dobru intuiciju o tome kako treba neka reč - ili, u ovom slučaju, neko ime - da zvuči...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...