Пантелејмон Нови Написано Септембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2010 Шумадија - Миљо! 4chsmu1 Ресава - Миљо! 4chsmu1 Видиш, о.Агапије, први дијалект је ушао у књижевни а овај други није, али исто се каже! 777bakisin blessyou http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sekastarča Написано Септембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2010 Граматички је исправно да се у вокативу имена не мењају, Раде, Миља, Драгана, Сања остају иста! Не иде бре: Хеј Сањо! Ево рецимо шта сам нашла у књизи Основи граматике српског језика и књижевности - Драгице С. Ивановић о једној такође учесталој грешци: Каже, да двосложна мушка имена која се завршавају на -е, као Раде, Миле, Јоле, мењају се: -Раде, Рада, Раду; Миле, Мила, Милу; А присвојни придеви су Радов, Милов Промена Радета, Радету; Милета, Милету Није исправна, али је данас толико учестала да се мора допустити Ипак постоје имена ( Ђорђе, Павле) код којих је недопустива! Па тако ми се чини да је и ова грешка Миљо у вокативу постала допустива, а Сањо остала недопустива! 777bakisin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Септембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2010 777bakisin тако причају наши суграђани, не значи да је граматички исправно! Мислим да је најбоље контактирати Милку Цанић! blessyou http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Септембар 11, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 11, 2010 777bakisin тако причају наши суграђани, не значи да је граматички исправно! Мислим да је најбоље контактирати Милку Цанић! blessyou Добро вече! 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sekastarča Написано Септембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2010 blessyou тако причају наши суграђани, не значи да је граматички исправно! Мислим да је најбоље контактирати Милку Цанић! pravopop Добро вече! crossrc 4chsmu1 немам појма ко је Милка Цанић 4chsmu1 777bakisin :huh: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Септембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2010 blessyou тако причају наши суграђани, не значи да је граматички исправно! Мислим да је најбоље контактирати Милку Цанић! crossrc Добро вече! :huh: 4chsmu1 немам појма ко је Милка Цанић pravopop 777bakisin :huh: Милкица је наша хероина! 4lg1k751spamte-bilo 4chsmu1 http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Септембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2010 Код нас у Босни и ХЕРЦЕГОВИНИ (не знам што сви прескачу овај дио наше државе) каже се Миљо, и нисам чула за то Миља, а ово за Мају сам чула, али ми безвезе звучи. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sekastarča Написано Септембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2010 isus-sinai тако причају наши суграђани, не значи да је граматички исправно! Мислим да је најбоље контактирати Милку Цанић! smej.gif Добро вече! 4chsmu1 0102_laugh немам појма ко је Милка Цанић stadaradim 4chsmu1 Милкица је наша хероина! 4lg1k751spamte-bilo crosseo crvenilo идем да прошетам! Уистину Спам ме било! Не гледам ТВ, немам га! stadaradim 70zfof0qsamomolitva Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Септембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2010 crosseo тако причају наши суграђани, не значи да је граматички исправно! Мислим да је најбоље контактирати Милку Цанић! smej.gif Добро вече! 4chsmu1 stadaradim немам појма ко је Милка Цанић smej.gif 4chsmu1 Милкица је наша хероина! 4lg1k751spamte-bilo 0102_laugh crvenilo идем да прошетам! Уистину Спам ме било! Не гледам ТВ, немам га! crvenilo 70zfof0qsamomolitva stadaradim 4chsmu1 isus-sinai Ништа ниси пропустила... мислим, једна од ретких ствари које ваљају на ТВ је Милкица! 4chsmu1 http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marina Написано Септембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2010 Питања не одређуйу падеж него облици речи. На пример за родитељни падеж могу постояти разна питања, али йе одговор увек исти падеж. Рецимо "Чийи брат?"-"Брат Марине", "Одакле идеш?" - "Од Марине", "Због кога?"-"Због Марине." Све йе исти падеж - родитељни.cekaj malo...Ciji brat? Marinin ili od Marine ,to je valjda genitiv??? :bla: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вуксан Написано Септембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2010 Питања не одређуйу падеж него облици речи. На пример за родитељни падеж могу постояти разна питања, али йе одговор увек исти падеж. Рецимо "Чийи брат?"-"Брат Марине", "Одакле идеш?" - "Од Марине", "Због кога?"-"Због Марине." Све йе исти падеж - родитељни.cekaj malo...Ciji brat? Marinin ili od Marine ,to je valjda genitiv??? isus-sinaiМарино, "Брат Марине" и "Маринин брат" имайу исто значење. Прво йе са родитељним падежом (генитив на латинском) а друго йе са присвойним придевом, койи йе знатно чешћи у нашем йезику. В алтаpях святые плачyт, гyдит набат. Битвы час yже назначен, но это бyдет ад, тpижды ад, но ни шагy назад! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marina Написано Септембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2010 Питања не одређуйу падеж него облици речи. На пример за родитељни падеж могу постояти разна питања, али йе одговор увек исти падеж. Рецимо "Чийи брат?"-"Брат Марине", "Одакле идеш?" - "Од Марине", "Због кога?"-"Због Марине." Све йе исти падеж - родитељни.cekaj malo...Ciji brat? Marinin ili od Marine ,to je valjda genitiv??? smej.gifМарино, "Брат Марине" и "Маринин брат" имайу исто значење. Прво йе са родитељним падежом (генитив на латинском) а друго йе са присвойним придевом, койи йе знатно чешћи у нашем йезику."Marino" aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa 0110_hahaha greengrin.gif' class='bbc_emoticon' alt='isus-sinai' /> 0110_hahaha smej.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='amin-nas' /> 0110_hahaha smej.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='slava3' /> 0102_laugh smej.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='0110_hahaha' /> Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marina Написано Септембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2010 A kako je vokativ od MARICA???? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Септембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2010 stvar je u akcentu, samo dugouzlazni akcent vodi do -o- u vokativu. Citiram iz gramatike M. Stevanovića (Stevanović, M: Savremeni skrpohrvatski jezik. Gramatika sistemi i knjiženvojezička norma, t. I: Uvod, fonetika, morfologija. Beograd 1989: stranica 232): "Ima, razume se, ličnih imena i sa završetkom -o- u voktivu jednine. Od imenice -Ma'ra- vokativ je _Ma^ro_, od -Lju'ba- - _Lju^bo_ (...). i od drugih dvosložnih ličnih imena s dugoualznim akcentom na prvom slogu nominativa - vokativ se redovno završava samoglasnikom -o-, a dugouzlazni akcenat nominative se, kako iz datih primera vidimo, u ovome padežu redovno menja u dugosilazni." Problem je očigledno u tome što se akcent polako gubi, pa mnogo ljudi više nema dobru intuiciju o tome kako treba neka reč - ili, u ovom slučaju, neko ime - da zvuči... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marina Написано Септембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2010 Svaka cast za objasnjenje!!!!eto... isus-sinai Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука