Дејан Написано Март 12, 2012 Пријави Подели Написано Март 12, 2012 Prošle godine svwt je obišla vest o planovima Stefana Boerija za izgradnju zapanjujuće “vertikalne šume” u Milanu. Ali, za razliku od brojnih sličnih urbanih fantazija koje se nikada ne ostvare, ovaj projekt je već počeo da se realizuje, tako da smo sada svedoci nastanka prve vertikalne gradske šume na svetu. Svaki stan će imati balkon, konstruisan tako da može da primi oko 900 malih stabala i drugih biljaka Projekt izgradnje vertikalne šume (na italijanskom "Bosko vertikale”), koštaće oko šest miliona evra, a u ogromnoj stepenastoj građevini koja niče neće biti smeštena samo šuma, to jest drveće, već i luksuzni stanovi. Svaki stan ima balkon, konstruisan tako da može da primo oko 900 malih stabala i drugih biljaka, što čini da čitava fasada dovršene zgrade izgleda kao impresivna šuma. Biljke će apsorbovati čestice prašine i ugljen-dioksida, štedeti energiju... Prema planovima, biljke u ovoj kuli treba da zauzimaju prostor od oko 10.000 kvadratnih metara, od čega će biti mnogobojnih koristi, kao što su: filtriranje zagađenja, apsorbovanje čestica prašine i ugljen-dioksida, poboljšanje mikroklime i uštede energije (zgrada će leti biti zaštićena od sunca) i smanjeno slivanje vode niz fasadu. Za razliku od brojnih urbanih fantazija ovaj projekt je već počeo da se realizuje Ovaj interesantni koncept povećaće količinu zelenila u gradu, u kombinaciji sa interesantnim oblikom stanovanja, što mu daje poseban kvalitet. Ko još ne bi voleo da istovremeno živi u šumi i u gradu, a uz to još i da uživa u pogledu sa 27 sprata? Još nije poznato da li će vertikalna šuma, kada bude dovršena, biti otvorena i za posetioce, ili će u nju pristup imati samo stanari zgrade. IZVOR Иван ♪♫ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Март 12, 2012 Пријави Подели Написано Март 12, 2012 Ovo super izgleda.... Imaju i francuzi nesto slicno. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
katja Написано Март 12, 2012 Пријави Подели Написано Март 12, 2012 Хмм. Како ли ће станари да се бране од инсеката.. птица... А кад толико дрвеће пусти корење... shok "Smatraj svaki dan kao jedan ceo, otpočet i završen život. Odživi ga kao celinu, a ne kao deo. Nek se svaki tvoj dan odroni od tebe kao ceo jedan čovek s kojim ćeš želeti da se opet sastaneš kao s prijateljem, i da ga bez stida pokažeš vasioni." - Sveti Vladika Nikolaj Srpski Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
katja Написано Март 12, 2012 Пријави Подели Написано Март 12, 2012 Претходни одговор се односи на вертикалну шуму Овај пример из Француске је већ умеренији facenew22222222 "Smatraj svaki dan kao jedan ceo, otpočet i završen život. Odživi ga kao celinu, a ne kao deo. Nek se svaki tvoj dan odroni od tebe kao ceo jedan čovek s kojim ćeš želeti da se opet sastaneš kao s prijateljem, i da ga bez stida pokažeš vasioni." - Sveti Vladika Nikolaj Srpski Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Март 12, 2012 Пријави Подели Написано Март 12, 2012 Хмм. Како ли ће станари да се бране од инсеката.. птица... А кад толико дрвеће пусти корење... shok Птице су плашљиве. Док отвориш прозор оне одлете. Мада умеју да буду досадне. Не можеш стално отварати прозор да их тераш, мислим можеш, али ће ти досадити. Голубови када слете на прозор имају онај продорни гук па могу чак и да пробуде човека. Али сигурно су они смислили неку фору за то. На крају крајева то је на тераси и она је сигурно доста велика, па и птице ако слете прилично су удаљене. А за корење је сигурно ограничен простор. Мислим, колико земље толико корена. Мало већи бонсаи. Их, па не би направили такав пропуст. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
katja Написано Март 12, 2012 Пријави Подели Написано Март 12, 2012 Птице су плашљиве. Док отвориш прозор оне одлете. Мада умеју да буду досадне. Не можеш стално отварати прозор да их тераш, мислим можеш, али ће ти досадити. Голубови када слете на прозор имају онај продорни гук па могу чак и да пробуде човека. Али сигурно су они смислили неку фору за то. На крају крајева то је на тераси и она је сигурно доста велика, па и птице ако слете прилично су удаљене. А за корење је сигурно ограничен простор. Мислим, колико земље толико корена. Мало већи бонсаи. Их, па не би направили такав пропуст. Није баш приказан бонсаи. Корен дрвета има велику снагу, видео си сигурно да пуца асфалт... А ни терасе не изгледају велико. Мислим да је све у свему претерано за градско становање. "Smatraj svaki dan kao jedan ceo, otpočet i završen život. Odživi ga kao celinu, a ne kao deo. Nek se svaki tvoj dan odroni od tebe kao ceo jedan čovek s kojim ćeš želeti da se opet sastaneš kao s prijateljem, i da ga bez stida pokažeš vasioni." - Sveti Vladika Nikolaj Srpski Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Март 12, 2012 Пријави Подели Написано Март 12, 2012 Није баш приказан бонсаи. Корен дрвета има велику снагу, видео си сигурно да пуца асфалт... А ни терасе не изгледају велико. Мислим да је све у свему претерано за градско становање. Па да, зато и кажем мало већи бонсаи. Има велику снагу, да, али се може укротити неким јачим материјалом. Довољно су велике терасе да ти не гуче неки голуб баш поред ролетне (или како је већ решена одбрана од сунца). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Март 12, 2012 Пријави Подели Написано Март 12, 2012 добра идеја. не знам само, дугорочно гледано, колико је могуће,а и безбедно (нпр. у случају земљотреса , јаких ветрова и сл), да тако нешто опстане с` обзиром да све те биљке заједно са земљом коју захтевају додатно врше притисак на подлогу... Имам пуно цвећа у кући и знам колико увек око саксија има лишћа и којекаквог труња, а могу мислити шта би на тераси од свега овога било. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Март 12, 2012 Пријави Подели Написано Март 12, 2012 Ovde (zapad) su napravili industriju od uzgajanja ukrasnog rastinja. Drvece, zbunje, trava, sve se to kupuje i "instalira". Tako da imaju resenja i za terase. Nije to drvo koje posadis i ostavis 200 godina. To se menja redovno, kada preraste odredjenu velicinu skloni se i donese novo. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Март 12, 2012 Пријави Подели Написано Март 12, 2012 Ок, наравно, неће правити прашуму, али гледајући слику, висину зграде, величину основе на којој зграда почива (што је она мања, притисак на подлогу је већи), величину биљака, као и остало што улази у стан од намештаја, укључујући и људе, не знам колико је сигурно. Само толико. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Март 12, 2012 Пријави Подели Написано Март 12, 2012 Pa to je problem arhitekte i statike. Tacno se zna sta je moguce i kakav temelj treba za sta. Evo link jednog uzgajivaca http://vivaibiagini.com/ .. a evo i palme. U saksiji, mozes je drzati nekoliko godina u njoj pa posle novu doneses a staru u furunu... http://vivaibiagini....php?id_p=94&t=0 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Март 12, 2012 Пријави Подели Написано Март 12, 2012 хаха, па како у фуруну ?!? Чуваш је, негујеш, гледаш како расте и онда ћао, у потпалу ?! Не иде то тако, само ако увене и нема јој спаса. Зато не гајим захтевне биљке Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука