Jump to content

Poreklo porodica , porodično stablo

Оцени ову тему

Препоручена порука

Postovanje,

Ima li neko da se ukljuci u temu? Da li se neko bavi poreklom porodica, odnosno prezimena ? Da li neko mozda poznaje, ili je analizirao nesto od dokumenata Manastira Mileseva u 19. veku ?

Јави се на овај сајт...

http://www.poreklo.rs/

Контактирај уредника..мислим да ће бити у могућности да ти помогну...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Помаже Бог,

Прегледала сам ваш сајт, и ево откривам корјене, по мужевој линији.

Моја свекрва је ишла у ову школицу.

Заиста предиван крај, који је одољевао нападима и турака и фашиста, али ето кртицама, који су уништили,

прекрасну шумадијску земљу, упропашћујући са рудником, њиве и воћњаке.

Тако да је то село, присилно расељено уз скромну надокнаду у Страгарима.

Рудник више не ради али је остала, ружна слика, као после катаклизме, изрована земља, одрони, остаци руде,

за коју савременици тврде да је канцерогена, а у котражи сам пролазила мимо остатака те руде, са малом дјечицом.

Ми авантуристи се нисмо плашили, ни одрекли.

Лијеп поздрав и свако добро од Бога,

корјен од Јоковића-Митровића

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • 1 year later...
  • 3 months later...
  • 3 months later...

Кућни пријатељ нам је донео књигу о србима у Банату коју је објавила  Матица Српска. Ту сам пронашао да је моја породица (са мамине стране) пре око 500 година основала насеље у близини Беле Цркве, зове се Крушчица. Најстарији писани документ о породици је из 1735. год. када су дали значајне прилоге за изградњу цркве. Такође се наводи да је мој чукун-чукундеда 1809. год подигао буну у јужном Банату, а када је буна угашена отишао је у Србију и војевао са Карађорђем. То му је обезбедило велики углед и динарски иметак. Кроз векове је било познато да су Лекићи веома богати, та ситуација се међутим драматично мења након другог светског рата.....

Мораћу да одем до сеоске цркве и општине да видим та документа. У кући најстарији документ који поседујемо је инвалидска књижица мог чукундеде из првог светског рата.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Са очеве стране иде овако: Игор Станковић (ја)-> Новица Станковић (мој отац)-> Млађен Станковић-> Серафијан Станковић-> Никола Станковић-> Ђорђе Станковић-> Коста Станковић (Костраш)- Он је имао хајдучку дружину на Старој планини. Нападали су турске караване са харачем узетим од народа. Међутим Турци су им разбили дружину и побили их све до једног. Он је имао два брата који су са децом и породицама побегли у централну Босну. Тада је био обичај да се цела породица казни ако се пронађе да је неко хајдук. 

Ово је усмено предање тако да не могу да се закунем да је тако било. 

Живели су у Босни док се мој отац и мајка нису упознали у Вршцу и тако сам настао ја :)

Подели на овим сајтовима

• 9 months later...
  • 4 months later...

Odlična tema, ja se baš počeo bavit s tim a već sam pobrao dosta važne i zanimljive informacije o metodologiji rada, naročito potrebne za početnike.  Za par dana vam napišewm šta sam otkrio i pronašao, biće to dosta korisno i zanimljivo i svima vama.

Подели на овим сајтовима

Kako sam vam već to najavio, pokažem vam rezultate mojih prvih genealoških istraživanja, ovdje postoje mape povezane sa databazom statističkog ureda, dakle nisu to sajtovi gdje se ljudi sami dobrovoljno prijavljuju ko hoće. Ovi podaci se tu dodaju automatski iz republičkog statističkog zavoda i tamo ustanovite za svako prezime koliko ga ljudi nosi, mapu, koliko je osoba s tim prezimenom u kojem mjesti, gradu ili selu i imate još tamo razne druge grafe i statistike. Ako imatew sreću kjao ja da vam pretci nemaju tako često preezime a još su skoncentrisani oko samo nekoliko mjesta, u mom slučaju su to samo 2 veća, četri satelitna, Brno, Prag. onda imate "bingo".? Moj djeda se prezivao Zálešák a to je mapa prema kojoj sam izračunao da u cijelom svijetu može biti samo 1500 ljudi sa tim prezimenom (maximum maximuma 2000 ljudi) što je ustvari vrlo malo a olakšava to stvaranje pregleda o aktualnoj današnjoj situaciji. Ovako izgleda ta mapa mog pradjede i bake i mnogih drugih koji su se tako prezivali i prezivaju. Kad postavite kurzor na te kružiće tamo dobićete nazive mjesta sa tačnim brojem nositelja tog prezimerna. To praktično znači da u ustvari svi oni zaista u familijarnim odnosima tamo u tom jugoistočnom dijelu Morave gdje je tih najvećih 5 mjesta, najviše ih je u Uherskom Brodu gdje ih je 121 i u Kyjovu odakle je moj pradjeda gdje ih je 93. Potom idu Veseli nad Moravom gdje ih je 75,  Uherske Hradište 61, hodonin 46 i Zlin 34. To glavno već imamo za sobom. Otaju još samo Brno 44 i Prag 36. Dakle radi se praktično o pravom plemenu kao u Crnoj Gori, na koga god pogledam ili pokažem prstom u tom Kyjovu sa tim prezimenom sam s tim osobama faktičko u genealoškoj vezi: Evo i te mape:

http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php?id=351682&typ=prijmeni

Kod prezimena moje prabake, njegove žene, supruge je već s tim veliki problem.

Ona se prezivala Kopřivová prema Kopřiva a tamo izý te mape ne saznate ništa!

http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php?id=152164&typ=prijmeni

I još nešto uuanimljivo sam našao:

Ovaj mladenec na ovom videu izgleda tačno kao moj pradjeda, kao blizanac da mu je a u istom vjeku kad je moj pradjede bio na zanatu u Beču još prije prvog svjetskog rata, na slici je imao 16 ili 17 godina otprilke kao i taj mladić s ovog videa a tu sliku imam ali ne kod sebe, u Njemačkoj je kod mojih. Šteta što nemam kopiju da vam to postavim zajedno. kad ugleda njega, tamo je i s nekakvim konjićem, ugledate ustvari kako je izgledao moj pradjeda. Ja sam bio zaprepašten kad sam ga vidio a počeo sam ustvari prekopavat po tim videima nakon što sam prostudirao tu mapu. Po tome što se vidi iz mape i on mi bude rodjak što ta sličnost samo još potvrdjuje, jedino što ja nisam očekivao da će biti tolika, kao kod blizanaca.

https://www.youtube.com/watch?v=uOp0q3E7iAk

cyklovýlet s koníkama

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...