Jump to content

Династија Романових

Оцени ову тему


Препоручена порука

Постављена слика

Династија Романових почелла је са избором шеснаестогодишњег Михајла Романовог од стране земског сабора. Најпознатија руска династија владала је Русијом од 1613. до 1855. и за вријеме овог периода прерасла је у највећу европску силу. Први чланови династије имали су за задатак да спријече спољне нападе и финансијски колапс. Михајло је био слаб владар али што је дуже владала династија Романових, Русија се проширивала ,а владари су добијали јачу диктатуру. Много пута цареви из породице Романових наилазили су на незадовољство народа и револуције, али оне су им помагале да царство прошире на Сибир и сваки пут су биле успјешно угушене. Посљедни из ове династије био је цар Николај II , стријељан 1917. од стране бољшевика који су том приликом пресјекли коријене наизглед вјечне династије Романов. Припадници царске династије били су:

Михаел, затим Алексеј Михајлович са своја три сина: Теодор, Петар I и Иван V. Послије смрти Петра Великог трон насљеђује његова жена Катарина I , а затим њихов унук Петар II. Послије Петра долази Иванова кћерка Ана, а онда закратко Иван VI. Иван VI праћен је Елизабетом , кћерком Петра I. Елизабетино мјесто заузима њен син Петар III. Након тога царство преузима Катарина II, позната руска царица. Катарина је свргнута од стране свога сина Павла, а након њега на трон долазе Павлова три сина : Александар I, Константин и Николај I. Николаја замјењује син Александар II, сљедећи је Александров син - Александар III и ,коначно, власт преузима посљедни цар династије- Николај II.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Николај Романов   klapklap

Постављена слика

Николај Романов рођен је у Царском селу 19. Маја, 1868. Његови родитељи били су Марија Феодоровна , данска принцеза, и цар Александар III. Прворођени од шесторо дјеце проживјеће једноставан живот спавајући на војничком мадрацу и туширајући се хладном водом. Његов отац желио је да Николај буде јак и чврст али је његова личност била тотално супротна.Био је њежан дечко што се посебно читало из његових плавих очију које су гледале тако љубазно и њежно.

Николаја нису обучавали за царску дужност тако да када му је отац премино 1894. млади принц је био комплетно неприпремљен за нову улогу. За вријеме тога периода Николај је био заручен са Alix од Hesse , унуком краљице Викторије. Вјенчање је одржано 26. Новембра 1894.

Између 1895. и 1901. , Николај и Александра на свијет доносе 4 принцезе: Олгу, Татјану, Марију и Анастазију. Ипак, њихова главна брига била је донијети сина- насљедника руског трона и при рођењу сваке кћерке Николај се прибојавао за своју династију.

12. Августа 1904. принц је рођен и добија име Алексеј. Ипак, од момента Алексејевог рођења , родила се и једна породична тајна коју је Николај сјајно скривао. Чињеница да је мали Алексеј имао болест хомеофилију плашило је цара јер је болест јединог насљедника била јака основа за сумњање у империјалистички режим.

У августу 1914., Русија је прогласила рат Њемачкој и Аустрији приликом чега је Николајева популарност невјероватно порасла. Ипак, како се рат распламсавао народ је био све незадовољнији посљедицама. Да би подигао морал борцима, Николај је отишао на фронт али су прилике у самој Русији тежиле ка револуцији.

15. марта 1917. цар је коначно приморан да абдицира и са својом породицом стављен је у кућни затвор.

Из кућног затвора Романови су пребачени у Сибир и смјештени у Ипатијеву кућу. И , коначно, 16. јула 1918. Николај и његова породица одведени су у подрум и редом стријљани. Николај је имао 50 година када је убијен.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Александра Романов   klapklap

Постављена слика

Александра (Alix) рођена је 6. Јуна 1872. у Darmstadt-у , Њемачкој. Њени родитељи били су Луис IV, велики војвода од Hesse-Darmstadt и принцеза Алис, ћерка краљице Викторије. Имала је плаву косу и плаве очи као дијете. Управо због тога имала је надимак

"Sunny" али ,касније, њен тен тамни након што јој мајка умире од дифтерије 1878.

Први пут упознаје свог будућег мужа на сестрином вјенчању када је имала само 12 година. Провели су доста времена заједно причајући и размјењујући цвијеће. Међутим, проћи че још пет година прије него што се поново сретну. Са 17 година Александра одлази у Петерсбург да посјети сестру и зета Поново се среће са Николајем и рађа се љубав. Николај је проси на свадби његовог брата Ернија и Александра одбија али ускоро прихвата. Вјенчање је одржано 26. Новембра 1894. Вјенчање је било још увијек праћено успоменом на Николајевог оца, цара Александра. Александра ће рећи да је дан вјенчања оличавао сахрану гдје је она умјесто црне носила бијелу хаљину. На почетку заједничког живота , младенци бирају Александрову палату за свој дом.

1895. Александра остаје трудна са првом кћерком-Олгом. Касније на свијет долазе још три кћерке: Татјана , Марија и Анастасиа.

Иако је јако много вољела своје кћерке Александра је жељела сина који би наслиједио Руски трон. 12. Августа 1904. Алексеј је рођен срећан и здрав. Међутим, касније се установила да Алексеј има крвни поремећај- хомеофилију. Један удар могао је да проузрокује велику бол и смрт због непрестаног крварења. Болест је пренесена преко мајке и Александру је ова вијест сломила.

Постала је веома побожна и константно се моли за чудо које ће да излијечи Алексеја. Покушала је све да пронађе лијек за сина али сви покушаји су били безуспјешни. Када је сибирски монах успио да излијечи један Алексејев напад Александра је мислила да је пронашла спасиоца. Присуство овог младог монаха у ужем кругу Романових довело је до опадања Александрине популарности међу Русима који су вјеровали да Александра проживљава љубавну везу са Распућином. Тврдње су биле неосноване. Међутим, при избијању Првог свјетског рата царица све више губи на популарности међу руским народом јер је била рођена Њемица и сматрана за шпијуна. 1917. Русију је захватила револуција и читава Александрина породица стављена је под кућни затвор. 1918. царска породица стријељана је у Сибиру од стране својих чувара бољшевика. Александра је убијена са 46 година.

(на фотографији краљица Александра са најмчлађом принцезом Анастасијом)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Олга Романов

Постављена слика

Олга, рођена 3. новембра 1895. била је најстарија кћерка Николаја и Александре. Описивали су је као «дивно дијете, дебељушкасто али лијепо са дугом, бајном косом».

Била је на оца са плавом косом и плавим очима. Била је најученија међу принцезама и изузетно интелигентна. Ипак, Олга је имала тешку личност и често се свађала са мајком.

Изузетно блиска са својом 18 мјесеци млађом сестром Татјаном прозавана је «Велики пар» јер се сестре нису одвајале. Обема је додјељен пук војске које су принцезе имале право да контролишу.

Када је почео Први свјетски рат , Олга је постала свјесна незадовољства који је руски народ осјећао према њеној породици. Заједно са мајком прошла је болничку обуку и као медицинска сестра лијечила рањене војнике.

Након што су Романови стављени у кућни притвор постала је мање весела и тиха. Имала је скоро 23 године када је стрељана.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Татјана Романов

Постављена слика

Татјана, рођена 29. маја 1897. била је друга кћерка Николаја и Александре. Мамина миљеница имала је класичну породичну љепоту : висока и згодна дјевојка са великим сивим очима. Била је и главна међу дјецом тако да су је као малену прозвали Владарица.

Татјана је уствари била та која се бринула за све што није занимало најстарију Олгу. Ипак, она и Олга биле су веома блиске и прозване у кући «Великим паром». Као и Олги, и Татјани је додјељен један пук војске који су редовно провјеравале.

Постала је медицинска сестра за вријеме Првог свјетског рата и помагала мајци и сестри да лијече рањенике. Након што је преживјела богиње , изгубила је много на тежини . И њена личност се јако промијенила за вријеме кућног притвора у којем је држана прије стрељања. Имала је само 21 годину када је убијена.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Марија Романов

Постављена слика

Марија је рођена 14. Јуна 1899. и била је трећа руска принцеза у породици Николаја и Александре. Ова принцеза била је прави анђео породице а уједно и Николајева миљеница. Права љепотица са дугом смеђом косом и великим плавим очима које су у породици биле познате као «Маријине здјелице» Изузетно љупка и топла дјевојка изјавила је да јој је жеља да се уда за руског војника и има 20 дјеце. Остале сестре нису је сматрале правом сестром јер је била толико добра да никада није упадала у невоље. Николај је често говорио за Марију де се боји да јој не нарасту крила..

Заједно са Анастасијом дјелила је собу и ове две сестре биле су познате као «Мали пар». Осјећала се и велика доминација енергичне Анастасије над најмирнијом принцезом. Марија је била пунија дјевојчица у дјетињству али након напада богиња постала је јако мршава. Изузетну храброст показаће за вријеме боравка у Сибиру прије стријељања. Било јој је 19 када је убијена

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...