Jump to content

Ziloti by Vukman Cejovic

Оцени ову тему

jovan zilot

Препоручена порука

On 14. 2. 2012. at 18:28, antics рече

Ово горе је глупост.

Да си читао Лествицу, на пример, видео би да везе немаш са животом.

Дакле, апостол Петар није живео по "заповестима отаца" (тј. по ономе што је твоје тумачење истих); е, срам га било....

Признајем да Лествицу нисам читао.

А с обзиром да сам ја човек сумње и да сам до скоро био агностик,а затим зен будиста,овакви ставови и речи неких "хришћана" могу само да ме још више удаље од хришћанства,а никако да ме приближе.

"Зло чинити од зла бранећи се,ту гријеха нема никаквога" - Његош

Подели на овим сајтовима

sumnja nestaje cim pocnes da razumevas, a ti tako neodlucan zinuo si ovde ko neki manijak, izvini ali tako ne moze da se razgovara, a kamoli razumeva.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

On 14. 2. 2012. at 18:40, Raskoljnikov рече

А с обзиром да сам ја човек сумње и да сам до скоро био агностик,а затим зен будиста,овакви ставови и речи неких "хришћана" могу само да ме још више удаље од хришћанства,а никако да ме приближе.

Брат покушава да ти објасни где грешиш и шта ниси разумео. То ти даје могућност да се приближиш Хришћанству, а ти можеш сам да се удаљиш ако ти се не свиђа.

Знаш ли да су некада и епископи били ожењени људи? Ево цитат из Библије:

"Али епископ треба да је без мане, једне жене муж, трезвен, мудар, поштен, гостољубив, кадар да поучава"

(1. Тим 3:2)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 14. 2. 2012. at 18:40, Raskoljnikov рече

Набацивање кривице код мене не пали. Срам те било!

Ако нешто не познајеш, онда не дајеш изјаве типа на који си ти навикао. Понашаш се као да си посисао знање целог света, то јест као да смо ми сисали весла. Другоме просипај ту причу да ће да те нешто удаљи. Што реко Ђура ТЛН - Здраааво!

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

On 13. 2. 2012. at 15:18, Zawisza рече

Srbi imaju pre svega lepu Crkvu i samo treba da je neguju, ali kad sam pisao da nisu to više Srbi Nemanjića, nisam pisao u pežorativu...

Ja bih rekao da Crkva pre svega ima lepe Srbe sv-maksim

drugo ništa ne bih menjao amin-nas

Подели на овим сајтовима

On 14. 2. 2012. at 18:52, antics рече

Набацивање кривице код мене не пали. Срам те било!

Ако нешто не познајеш, онда не дајеш изјаве типа на који си ти навикао. Понашаш се као да си посисао знање целог света, то јест као да смо ми сисали весла. Другоме просипај ту причу да ће да те нешто удаљи. Што реко Ђура ТЛН - Здраааво!

Од човека који се декларише као хришћанин,очекивао сам више смирења.Нажалост,код неких људи лицемерје има јаче деловање од смирености и трпљења.

Лествицу нисам читао,али сам читао аву Јустина,Николаја Велимировића,Св.Јована Златоустог,патријарха Павла и добар део Добротољубља.

Знање имам велико и нема потребе да будем скроман...имам врло,врло добро познавање филозофије,књижевности,психологије и историје.Понашам се у складу са својим раскошним знањем.Ни мање ни више од тога.

Уосталом,сумња нема никакве везе са образованошћу.И много образованији и паметнији људи од мене су сумњали,и то много израженије,као нпр.Достојевски,Гете,Гогољ итд.

Подели на овим сајтовима

ne vidim neku svrhu u sadomazohizmu, kolko vidim uleteo si na forum da bi napadao, da bi se branio i da bi se hvalio, i kako mislis sad nomalno da razgovaramo kad vec imas svrhu dolaska? ili si dosao da naucis nesto i da podelis sa nama nauceno? ako je tako onda nema smisla napadati i vredjati a nema smisla ni hvaliti se, jer ovde razgovaras i sa starijima i pametnijima od sebe, uzivo bi pevao drugu pesmu.

pa ajde onda da razgovaramo kako valja :)

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

Нисам ја овде никога нападао.Ако сам некога и нехотице увредио,за то нисам ја крив већ мој флегматично-колерични темперамент...тако су барем психолози констатовали ;) .

И треба имати у обзир да сам ја први нападнут од стране Нишизаве када ми је рекао да не могу бити у исто време и родољуб и хришћанин.Одатле је почела даљња расправа...од безобразног наметања његовог размишљања мени,а то је нешто што не подносим.

Надам се да се овакве расправе неће понављати!

Подели на овим сајтовима

On 14. 2. 2012. at 19:18, Raskoljnikov рече

Нисам ја овде никога нападао.Ако сам некога и нехотице увредио,за то нисам ја крив већ мој флегматично-колерични темперамент...тако су барем психолози констатовали ;) .

e da bi dostigao savrsenost u koju verujes, onda nema mesta tim trivijalnostima :D

hvala na razumevanju prst ka gore .smil.

Подели на овим сајтовима

Eво ти, раскошни зналче, нешто мало о односу монаштва и света:

Цитат

Монаштво и свет

Као што хришћански пост није израз мржње према храни уопште, или некој посебној врсти хране (шта више – храна, хлеб у Библији је свештена ствар јер продужава живот човека, зато се храна и приноси на жртву Богу), већ израз искуства Цркве да се подвиг остварује успешније привременим ограничавањем (једне врсте) исхране, тако и монаси не одлазе из света у монаштво зато што мрзе свет, већ зато што је подвижнику лакше да се од греха удаљи када није у свету, премда искушења постоје и у свету и у пустињи. Одлазак из света, макар и привремено, није у античко доба био неуобичајена појава: посвећеник се удаљавао из света да би на миру могао да сазгледа и себе и свет са одређене дистанце. Тако Господ Исус Христос пости 40 дана у пустињи (Мт 4,1-11), свети Јован Крститељ се до почетка своје проповеди подвизавао у пустињи (Мк 1,2-6), а од друге половине прошлог века науци је познатија и есенска заједница која је живела – може се рећи – монашким животом[1].

О односу монаштва и света говори ава Јован Ликопољски (Историја монаха у Египту, гл. 1): „И не сме човек да се горди због својих подвига, него треба увек да се смирава и да тера себе дубље у пустињу кад год помисли за себе да је нешто високо. Јер живљење у близини насеља саблазнило је и многе савршене, зато и Давид пева о ономе што је искусио: Далеко бих побегао и настанио се у пустињи. Похитао бих Богу који ме спасава од малодушја и буре.“ (Пс 55,7-8). Ипак, монах остаје у извесној вези са светом, чак и поуке о добродетељима и подвизавању могу доћи из света. О томе говори приповест о ави Пафнутију (Историја монаха у Египту, гл. 14), где Пафнутије бива толико задивљен врлинама које задобијају световњаци, да их увек тумачи местом из Светог Писма (Пс 128,5, 65,4, 119,164; Мт 13,45). Посебно изгледа значајан стих Пс 119, 165Велики мир имају они који љубе закон Твој, и у њима нема спотицања. Иако свет као Божија творевина није зао, мноштво људи у насељу, светска слава и врева за монаха су метеж и немир, јер не дозвољавају монаху да се усредсреди. Имајући увек на уму речи апостола Јована Богослова: Јер све што је на свету, пожуда тела, пожуда очију и разметање земаљским иметком није од Оца, него је од овога света. И свет пролази, и његове пожуде; а који испуњава Божију вољу, остаје заувек (1Јн 2,16-17), монах жели да применом места свога тела (тј. свога боравка) промени и место своје душе (тј. свога стремљења). Запазимо да се у аскетској књижевности скоро нигде не осуђују сетовњаци, већ једино монаси који се враћају свету из кога су отишли. Такође у светлу монашке потребе за усредсеђеношћу, можемо са њом девести у вези у психолошку методу групне терапије, која је настала 60-их година прошлог века услед недостатка класичне психотерапије, која је испуштала из вида живи, социјални контекст проблема који човек осећа.[2] Тако, група је сачињена од људи са сличним диспозицијама, па сваки члан групе има бенефит од искуства целокупне групе[3]. Далеко од тога да желимо да кажемо како су оци подвижници имали некакав поремећај! Не, ми желимо да осветлимо чињеницу да наука долази до сличног сазнања као и аскетско искуство, али тек неких 1400 година касније, без жеље да се осврне на Црквену праксу макар само као на феномен, без дубљег духовног занимања, и после ко зна колико изгубљених, незнавености науке жртвованих душа.

[1] СТОЈАНОВИЋ Д., Кумран и есени, Београд, 2004., стр. 33

[2] КРСТИЋ Д., нав. дело, стр. 613

[3] ТРЕБЈЕШАНИН Ж., нав. дело, стр. 157

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

И треба имати у обзир да сам ја први нападнут од стране Нишизаве када ми је рекао да не могу бити у исто време и родољуб и хришћанин.Одатле је почела даљња расправа...од безобразног наметања његовог размишљања мени,а то је нешто што не подносим.

Надам се да се овакве расправе неће понављати!

kolko se secam isticao si da si nacionalista, a pojam nacionalista i rodoljub nisu jednaki ni po kakvotji ni po zvuku ni po cemu, jer vremena se menjaju, Duh je uvek isti ali vremena nisu

Подели на овим сајтовима

Интересује ме шта мислите о делу "Угледање на Христа" од Томе Кемпијског?

Дајте ми линк ако има посебна тема о томе.

Подели на овим сајтовима

evo ti ova beseda Prote Milorada Golijana dok ne nadjem jos nesto :)

https://www.pouke.org...98%D0%B0%D0%BD/

Подели на овим сајтовима

On 14. 2. 2012. at 19:08, Raskoljnikov рече

Лествицу нисам читао,али сам читао аву Јустина,Николаја Велимировића,Св.Јована Златоустог,патријарха Павла и добар део Добротољубља.

Знање имам велико и нема потребе да будем скроман...имам врло,врло добро познавање филозофије,књижевности,психологије и историје.Понашам се у складу са својим раскошним знањем.Ни мање ни више од тога.

Уосталом,сумња нема никакве везе са образованошћу.И много образованији и паметнији људи од мене су сумњали,и то много израженије,као нпр.Достојевски,Гете,Гогољ итд.

Знање које си показао је заиста раскошно - признајем, нема бољег начина да се оно опише... ;D

Не бој се, никога ниси увредио - осим националиста...

Иако бих волео да ми укажеш на то где сам ја овако нешто рекао, свестан сам да су за то шансе никакве - ни на претходну клевету ми ниси одговорио. И ништа ти ја нисам наметао - просто сам наводио речи људи за које сам кажеш да су твоји истомишљеници, а које су 100% у супротности са твојим ставовима...

Ипак, још једном ти најискреније препоручујем - упознај се мало боље са предметом о којем дискутујеш, тј Православљем. Није срамота не знати нешто - поготово ако то није твоја струка, и ако си нов у целој причи. Када мени цркне телевизор, ја му не читам молитве, нити га сам поправљам - већ се обратим професионалцу, будући да се у телевизоре не разумем...

Ако овако наставиш - само ћеш се још горе бламирати, и губићеш драгоцено време, које би могао да искористиш да нешто сазнаш. Већ сам ти постављао линк ка литератури која би ти могла помоћи, потражи га.

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...